Рішення
від 18.04.2011 по справі 1326-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 216

РІШЕННЯ

Іменем України

18.04.2011 Справа №5002-19/1326-2011

За позовом - Приватного п ідприємства «Ніка - VII», АР Крим , м.Євпаторія (ідентифікаційн ий код 35558074)

До відповідача - Окунівсь кої сільської ради, АР Крим, Чо рноморський район, с.Окунівк а

За участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору - Виконав чого комітету Окунівської сі льської ради, АР Крим, Чорномо рський район, с.Окунівка

Про спонукання до виконанн я певних дії

Суддя Мокрушин В.І.

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача - ОСОБА_1 - представник, дов. б/н від 15.12.2010 р.

Від відповідача - не з' яв ився

Від третьої особи - не з' яв ився

Суть спору: Позивач - Приват не підприємство «Ніка - VII» зве рнувся до Господарського суд у АР Крим з позовною заявою до відповідача Окунівської сіл ьської ради, у якій просить су д спонукати Окунівську сільс ьку раду виконати господарсь кі зобов' язання та встанови ти на місцевості (в натурі) меж і земельної ділянки загально ю площею 30,00 га, розташованої на приморській зоні на урочищі Беляус від меж бази відпочин ку «Небеса Скіфів» до західн ої межі с.Громове.

Ухвалою господарського су ду АР Крим від 06.04.2011 р. порушено п ровадження по справі та приз начено судове засідання, зал учено до участі у розгляді сп рави у якості третьої особи, я ка не заявляє самостійних ви мог на предмет спору - Виконав чий комітет Окунівської сіль ської ради.

Представник позивача у суд овому засіданні усно позовну заяву підтримав у повному об сязі та просив суд її задовол ьнити.

Відповідач та третя особа я вку своїх представників у су дове засідання не забезпечил и, надіслали на адресу суду пи сьмові відзиви, відповідно д о яких просили суд прийняти р ішення на розсуд суду у відпо відності до норм чинного зак онодавства, без участі своїх представників.

Відповідно до ст. 9, 10 Констит уції України, ст. 9 Європейсько ї хартії регіональних мов (ра тифікована Законом України в ід 15.05.2003 року № 802), ст. 3 Декларації прав національностей Україн и (від 01.11.1991 року № 1771), ст. 12 Закону У країни «Про судоустрій і ста тус суддів» (від 07.07.2010 року № 2453 із змінами і доповненнями), ст. 18 З акону України «Про мови» (від 28.10.1989 року № 8312), ст. ст. 10, 12 Конститу ції Автономної Республіки Кр им (Закон України від 23.12.1998 року № 350) та клопотання представни ка позивача, він давав поясне ння на російський мові.

Клопотань щодо фіксації су дового процесу технічними за собами відповідно до ст.81-1 Гос подарського процесуального кодексу України (від 06.11.1991 року № 1798-XII із змінами і доповненням и) сторонами не заявлялося.

Представнику позивача роз ' яснені приписи ст.38 Господа рського процесуального коде ксу України (від 06.11.1991 року № 1798-XII і з змінами і доповненнями) про витребування господарським судом доказів лише за клопот анням сторін.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача, суд -

В С Т А Н О В И В :

16.03.2010 р. між Окунівською сільс ькою радою (Замовник) та Прива тним підприємством «Ніка - VII» (Виконавець) укладено догові р про співробітництво.

Рішенням 6 сесії 6 скликання № 084 від 12.03.2011 р. Окунівської сіль ської ради «Про затвердження додаткової угоди до Договор у про співробітництво від 16.03.20 10 р. між Окунівською сільською радою та ПП «Ніка - VII» затвердж ено Додаткову угоду до Догов ору про співробітництво від 16.03.2010 р. між Окунівською сільськ ою радою та ПП «Ніка - VII» (а.с.32).

15.03.2011 р. між Окунівською сільс ькою радою (Замовник) та Прива тним підприємством «Ніка - VII» (Виконавець) укладено Додатк ову угоду про внесення допов нення до договору про співро бітництво від 16.03.2010 р. (а.с.9-14).

Метою даного Договору є соц іально - економічний розвит ок території шляхом її благо устрою і створення сприятлив их умов для відпочинку у прим орський зоні (п.1.1 Додаткової у годи).

Відповідно до п.1.2 Додатково ї угоди Замовник доручає, а Ви конавець приймає на себе зоб ов' язання з надання послуг з благоустрою з ціллю соціал ьно - економічного розвитку , які здійснюються на безкошт овній основі у відповідності з рішеннями Замовника у межа х території, закріпленої Зам овником за виконавцем у відп овідності з діючим законодав ством в приморській зоні на у рочище Беляус від меж бази ві дпочинку «Небеса скіфів» до західної межі с.Громове.

Згідно абз.6 п.1.5 Додаткової у годи соціально - економічни й розвиток вказаної територі ї, а також регулювання діяльн ості виконавця по наданню по слуг з організації відпочинк у у приморській зоні, здійсню ються на підставі прийнятих Окунівською сільською радою програм в рамках діючого зак онодавства.

Рішенням 5 сесії 6 скликання № 61/4 від 04.02.2011 р. Окунівської сіль ської ради «Про складення те хнічної документації по земл еустрою для встановлення меж земельної ділянки в натурі (н а місцевості) на території пр иморської зони на землях зап асу Окунівської сільської ра ди Чорноморського району в р айоні урочища Беляус від меж бази відпочинку «Небеса ски фів» до західної межі села Гр омове» доручено Виконавчому комітету Окунівської сільсь кої ради виступити замовнико м по складенню технічної док ументації по землеустрою для встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевос ті) на території приморської зони на землях запасу Окунів ської сільської ради Чорномо рського району від меж бази в ідпочинку «Небеса скифів» до західної межі села Громове (а .с.33).

Рішенням 5 сесії 6 скликання № 60/1 від 04.02.2011 р. «Про закріплення за ПП «Ніка - VII» території, яка підлягає благоустрою» закрі плено за ПП «Ніка - VII» (юридична адреса: АРК, м.Євпаторія, Чорн оморське шосе, 19-Н) територію о рієнтовною площею 30,00 га, розта шовану в приморській зоні ур очища Беляус на землях запас у Окунівської сільської ради від меж бази відпочинку «Неб еса скифів» до західної межі села Громове, яка підлягає бл агоустрою та соціально - ек ономічному розвитку (а.с.36).

Рішенням 35 сесії 5 скликання б/н від 16.03.2010 р. «Про надання згод и на складання технічної док ументації по землеустрою для встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевос ті) на території приморської зони в районі урочища Беляус на землях запасу Окунівсько ї сільської ради Чорноморськ ого району ПП «Ніка - VII» надана згода ПП «Ніка - VII» на складенн я технічної документації по землеустрою для встановленн я меж земельної ділянки в нат урі (на місцевості) на територ ії приморської зони в районі урочища Беляус на землях зап асу Окунівської сільської ра ди від меж б/о «Небеса скифів» до західної межі с.Громове (а. с.34).

Листом вих.№ 8 від 21.03.2011 р. позив ач звернувся до відповідача з проханням прийняти необхід ні заходи та встановити межі на місцевості у встановлено му законом порядку, в іншому в ипадку позивач повідомив від повідача, що буде змушений зв ернутись з позовом до суду (а.с .27).

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши та оцінивши в сукупності надані докази, за слухавши пояснення представ ника позивача, суд дійшов вис новку що вимоги Приватного п ідприємства «Ніка - VII» є обґру нтованими та підлягають задо воленню з огляду на наступне .

Відповідно до ст.14 Конститу ції України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охо роною держави. Право власнос ті на землю гарантується. Це п раво набувається і реалізуєт ься громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Стаття 12 Земельного кодексу України (Закон України від 25.10. 2001 р. № 2768-ІІІ із змінами і доповн еннями) визначає повноваженн я сільських, селищних, міськи х рад у галузі земельних відн осин, до яких, зокрема, належит ь встановлення та зміна меж р айонів у містах з районним по ділом.

Згідно з приписами статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (в ід 21.05.1997 р. № 280/97-ВР із змінами і доп овненнями) територіальній гр омаді належить право комунал ьної власності на землю.

Органи місцевого самовряд ування, в даному випадку Окун івська сільська рада, від іме ні та в інтересах територіал ьних громад відповідно до за кону здійснюють правомочнос ті щодо володіння, користува ння та розпорядження об'єкта ми права комунальної власнос ті, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть пер едавати об'єкти права комуна льної власності у постійне а бо тимчасове користування юр идичним та фізичним особам, з давати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питан ня їхнього відчуження, визна чати в угодах та договорах ум ови використання, фінансуван ня об'єктів, що приватизуютьс я і передаються у користуван ня та оренду. При цьому, доціль ність, порядок, строк та умови відчуження об'єктів права ко мунальної власності визнача ються відповідною Радою.

Відповідно до статті 19 Конс титуції України органи держа вної влади та органи місцево го самоврядування, їх посадо ві особи зобов'язані діяти ли ше на підставі, в межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законами України.

Пунктом 34 статті 26 Закону Укр аїни «Про місцеве самоврядув ання в Україні» (від 21.05.1997 р. № 280/97-В Р із змінами і доповненнями) п ередбачено, що питання регул ювання земельних відносин ви рішуються виключно на пленар ному засіданні ради - сесії .

Згідно з приписами п.1, 2 статт і 59 Закону України «Про місцев е самоврядування в Україні» (від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР із змінами та д оповненнями) рада в межах сво їх повноважень приймає норма тивні та інші акти у формі ріш ень. Рішення ради з цього пита ння приймається на її пленар ному засіданні після обговор ення більшістю депутатів від загального складу ради.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач не належн им чином виконав взяті на себ е зобов' язання, а саме: не вст ановив меж території, яка під лягає благоустрію та за яку в ідповідає позивач відповідн о до умов договору, у зв' язку з чим вимоги позивача обґрун товані, підтверджуються мате ріалами справи, а отже підляг ають задоволенню.

Стаття 1 Господарського про цесуального кодексу України (від 06.11.1991 року № 1798-XII із змінами і доповненнями) передбачає пра во на звернення до господарс ького суду згідно з встановл еною підвідомчістю за захист ом порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Способи захисту прав грома дян та юридичних осіб на земе льні ділянки передбачені ч.3 с т.152 Земельного кодексу Україн и (Закон України від 25.10.2001 р. № 2768-І ІІ із змінами і доповненнями ). Згідно вказаної статті захи ст прав громадян та юридични х осіб на земельні ділянки зд ійснюється, зокрема, шляхом в изнання прав, визнання недій сними рішень органів виконав чої влади або органів місцев ого самоврядування, а також з астосування інших, передбаче них законом, способів, у тому ч ислі шляхом поновлення поруш ених прав юридичних і фізичн их осіб, що виникають в резуль таті рішень, дій чи бездіяльн ості органів або посадових о сіб місцевого самоврядуванн я, в судовому порядку, що перед бачено п.2 ст.77 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні» (від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР із зм інами та доповненнями).

Відповідно до ст.33, 34 Господа рського процесуального коде ксу України (від 06.11.1991 року № 1798-XII і з змінами і доповненнями), кож на сторона повинна довести т і обставини, на які вона посил ається як на підставу своїх в имог і заперечень. Господарс ький суд приймає тільки ті до кази, які мають значення для с прави. Обставини справи, які в ідповідно до законодавства п овинні бути підтверджені пев ними засобами доказування, н е можуть підтверджуватись ін шими засобами доказування.

Враховуючи вищенаведене, с уд позов задовольняє та вваж ає за необхідне спонукати Ок унівську сільську раду викон ати господарські зобов' яза ння та встановити на місцево сті (в натурі) межі земельної д ілянки загальною площею 30,00 га , розташованої на приморські й зоні на урочищі Беляус від м еж бази відпочинку «Небеса С кіфів» до західної межі с.Гро мове.

Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забез печення судового процесу під лягають стягненню з відповід ача у повному обсязі відпові дно до вимог ст.49 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни (від 06.11.1991 року № 1798-XII із змін ами і доповненнями).

У судовому засіданні оголо шена вступна та резолютивна частина рішення.

На підставі викладеного та керуючись статтями 33, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України (від 06.11.1991 року № 1798-XII із змінами і доповненнями ) суд -

В И Р І Ш И В :

· Позов задовольнити у повному обсязі.

· Спонукати Окунівськ у сільську раду (АР Крим, Чорно морський район, с.Окунівка, ву л.Комарова, 22; ідентифікаційни й код 04367996) виконати господарсь кі зобов' язання та встанови ти на місцевості (в натурі) меж і земельної ділянки загально ю площею 30,00 га, розташованої на приморській зоні на урочищі Беляус від меж бази відпочин ку «Небеса Скіфів» до західн ої межі с.Громове.

· Стягнути з Окунівсь кої сільської ради (АР Крим, чо рноморський район, с.Окунівк а, вул.Комарова, 22; ідентифікац ійний код 04367996) на користь Прива тного підприємства «Ніка - VII» (АР Крим, м.Євпаторія, Чорномо рське шосе, 19 «Н»; ідентифікац ійний код 35558074) 85,00 грн. державног о мита та 236,00 грн. витрат на інфо рмаційно - технічне забезпе чення удового процесу.

· Видати наказ після н абрання рішенням законної си ли.

Повне рішення складено 26.04.2011 р.

Суддя Господарсько го суду

Автономної Республіки Кр им Мок рушин В.І.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення18.04.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16096663
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1326-2011

Рішення від 18.04.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Мокрушин В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні