Рішення
від 16.05.2011 по справі 1055-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 322

РІШЕННЯ

Іменем України

16.05.2011 Справа №5002-32/1055-2011

Господарський суд Автоном ної республіки Крим у складі судді Барсукової А.М.

розглянув у відкритому суд овому засіданні справу

За позовом - Комунального пі дприємства Житлово-експлуат аційного об'єднання Централь ного району м. Сімферополя (95013, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Кр имських партизан, 13, ідентифік аційний код 05480536).

До відповідача - Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Сілацентр» (95050, АР Крим, м. С імферополь, вул.. Київська, 153-А, кв. 50 ідентифікаційний код 3458 2200).

Про стягнення 3 352, 19 грн.

За участю представників:

Від позивача - ОСОБА_1 - представник, дов. № 67 від 11.01.2011р.

Від відповідача - не з' я вився.

Представнику роз'яснено пр ава і обов'язки передбачені с т. 22 Господарського процесуал ьного кодексу України, зокре ма право відводу судді, відпо відно до статті 20 Господарськ ого процесуального України. Заяв та клопотань про відвід судді не подано.

Обставини справи: Комуналь не підприємство Житлово-експ луатаційного об'єднання Цент рального району м. Сімферопо ля звернулось до Господарськ ого суду Автономної Республі ки Крим з позовом до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Сілацентр» про стягненн я заборгованості по експлуат аційним витратам на ремонт, у тримання будинку та прибудин кової території з урахування м пені в сумі 3 352, 19 грн.

Ухвалою господарського су ду від 23.03.2011 року порушено прова дження у справі та розгляд сп рави призначено на 31.03.2011 року, п ро що сторони були своєчасно та належним чином повідомле ні.

З підстав зазначених в ухва лах господарського суду від 31.03.2011р., від 11.04.2011р., від 28.04.2011р. розгля д справи відкладався, про що с торони у справі були повідом лені відповідно до п.3.17 Інстру кції з діловодства в господа рських судах України, затвер дженої наказом Голови ВГСУ в ід 19.12.2002р. № 75 - рекомендованою п оштою.

Позовні вимоги мотивовані порушенням відповідачем обо в' язків за договором про су місне управління та участь у витратах на ремонт, утриманн я будинку та прибудинкової т ериторії від 25.12.2008р. № 382 в частин і повної та своєчасної оплат и експлуатаційних витрат, вн аслідок чого за відповідачем утворилась заборгованість, що і стало приводом для зверн ення позивача до суду із позо вом про стягнення вказаної з аборгованості у примусовому порядку.

Відповідач явку повноважн ого представника в судове за сідання не забезпечив, не зва жаючи на те, що був належним чи ном повідомлений про день, ча с та місце розгляду даної спр ави рекомендованою поштою.

Відповідно до пункту 3.6 Роз' яснень Вищого арбітражного с уду України від 18.09.1997р. № 02-5/289 ( зі з мінами та доповненнями) особ и, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими пр о час і місце її розгляду судо м, якщо ухвалу про порушення п ровадження у справі надіслан о за поштовою адресою, зазнач еною у позовній заяві. Отже, в ідповідач вважається повідо мленим про час та місце судов ого розгляду справи.

Адреса, зазначена в позовні й заяві повністю співпадає і з адресою, вказаною у Довідці Головного управління статис тики на відповідача, залучен ої до матеріалів справи .( а.с. 42 ).

В пункті 11 Інформаційного л иста «Про деякі питання прак тики застосування норм Госпо дарського процесуального ко дексу України, порушені у доп овідних записках про роботу господарських судів у 2006 році » Вищий господарський суд Ук раїни зазначив, що до повнова жень господарських судів не віднесено установлення факт ичного місцезнаходження юри дичних осіб або місця прожив ання фізичних осіб - учасникі в судового процесу на час вчи нення тих чи інших процесуал ьних дій. Тому відповідні про цесуальні документи надсила ються господарським судом зг ідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справ и. З цього приводу див. також п ункт 4 інформаційного листа В ищого господарського суду Ук раїни від 02.06.2006 N 01-8/1228 "Про деякі пи тання практики застосування норм Господарського процесу ального кодексу України, пор ушені у доповідних записках про роботу господарських суд ів у 2005 році".

Крім того, в матеріалах спра ви міститься картка поштовог о повідомлення із підписом п редставника відповідача, що свідчить про оповіщеність йо го про розгляд справи у суді. ( а.с. 28).

Отже, господарським судом виконані всі можливі заходи щодо сповіщення відповідача про час та місце судового зас ідання.

Стаття 22 Господарського про цесуального кодексу України зобов' язує сторони добросо вісно користуватись належни ми їм процесуальними правами .

Відповідач не скористував ся своїм правом подання відз иву на позовну заяву та надан ня доказів в порядку статті 33 Господарського процесуальн ого кодексу України.

Враховуючи те, що норми стат ті 38 Господарського процесуа льного кодексу України щодо обов' язку господарського с уду витребувати у сторін док ументи і матеріали, необхідн і для вирішення спору, коресп ондуються з диспозитивним пр авом сторін подавати докази, а пункт 4 частини 3 статті 129 Кон ституції України визначає од ним з принципів судочинства - свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведе нні перед судом їх переконли вості, суд вважає, що господар ським судом створені належні умови для надання сторонами доказів в обґрунтування сво єї правової позиції.

У зв' язку з тим, що відпові дач не використав наданого з аконом права на участь у судо вому засіданні, подання відз иву на позов та доказів, а мате ріали справи в достатній мір і характеризують взаємовідн осини сторін і неявка відпов ідача не перешкоджає вирішен ню спору, суд вважає за можлив е розглянути справу в порядк у статті 75 Господарського про цесуального кодексу України - за наявними у ній матеріал ами.

Дослідивши представлені д окази, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

25.12.2008 року між Комунальним пі дприємством Житлово-експлуа таційного об'єднання Централ ьного району м. Сімферополя (Ж ЕО) (позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Сілацентр» (Співвласник) ( в ідповідач) був укладений дог овір «Про сумісне управління та участь у витратах на ремон т, утримання будинку та прибу динкової території» № 382 (а.с. 8).

Пунктом 1.1 Договору встанов лено, що предметом договору є спільне управління та участ ь в витратах на ремонт, утрима ння будинку та при будинково ї території за адресою: м. Сімф ерополь, вул.. Самокіша, 4.

Строк дії Договору зазначе ний в пункті 2.1. та становить до 25.12.2013р.

Відповідно до пункту 3.8. дого вору Співвласник зобов' яза ний оплату за поточний місяц ь здійснювати на розрахунков ий рахунок ЖЕО не пізніше 25 чи сла цього ж місяця. При несвоє часній оплаті сплатити пеню, у відповідності з діючим зак онодавством.

Згідно до пункту 5.2 договору у випадку відсутності заяви однієї зі сторін про припине ння або зміну дійсного догов ору по спливу строку його дії він вважається продовженим на той самий строк на тих сами х умовах, які були передбачен і дійсним договором.

Відповідно до розрахунку щ омісячних платежів з експлуа таційних витрат до оплати в м ісяць підлягає сума 195, 51 грн. (а .с. 9).

Відповідно до п. 5.5 договору н евід' ємною частиною догово ру є розрахунок щомісячних п латежів експлуатаційних ви трат, який додається. Ставки е ксплуатаційних витрат можут ь змінюватись залежно від зм ін цін на споживчому ринку та додаткового узгодження не п отребують.

Щомісячний платіж з експлу атаційних витрат з урахуванн ям ПДВ складає 234, 61 грн.

Згідно з частиною 1 статті 509 Цивільного кодексу України, яка кореспондується з частин ою 1 статті 173 Господарського к одексу України, зобов' язан ням є правовідношення, в яком у одна сторона (боржник) зобов ' язана вчинити на користь д ругої сторони (кредитора) пев ну дію (передати майно, викона ти роботу, надати послугу, спл атити гроші тощо) або утримат ися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржн ика виконання його обов' язк у.

Поняття "зобов'язання" необх ідно розглядати як правовідн ошення, зміст якого можуть ск ладати декілька обов'язків р азом з кореспондуючими ним п овноваженнями, метою яких є т оварне переміщення соціальн их благ з майнової сфери борж ника в майнову сферу кредито ра.

Підпунктом 3 пункту 1 статті 174 Господарського кодексу Укр аїни встановлено, що господа рські зобов'язання можуть ви никати з господарського дого вору та інших угод, передбаче них законом, а також з угод, не передбачених законом, але та ких, які йому не суперечать.

Майново-господарськими, зг ідно з частиною 1 статті 175 Госп одарського кодексу України, визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають мі ж учасниками господарських в ідносин при здійсненні госпо дарської діяльності, в силу я ких зобов'язана сторона пови нна вчинити певну господарсь ку дію на користь другої стор они або утриматися від певно ї дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'яза ної сторони виконання її обо в'язку. Майнові зобов'язання, я кі виникають між учасниками господарських відносин, регу люються Цивільним кодексом У країни з урахуванням особлив остей, передбачених цим Коде ксом.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, а за відс утності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв діло вого обороту або інших вим ог, що звичайно ставляться. А налогічне положення стосовн о господарських зобов' язан ь міститься в частині 1 статті 193 Господарського кодексу Укр аїни, якою визначено, що суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться. До виконан ня господарських договорів з астосовуються відповідні по ложення Цивільного кодексу У країни з урахуванням особлив остей, передбачених цим Коде ксом.

Відповідно до статті 530 Циві льного кодексу України якщо у зобов' язанні встановлени й строк (термін) його виконанн я, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 525 Цивільного кодек су України передбачено, що од ностороння відмова від зобо в'язання або одностороння зм іна його умов не допускаєтьс я, якщо інше не встановлено до говором або законом.

Не допускаються односторо ння відмова від виконання зо бов'язань, крім випадків, пере дбачених законом, а також від мова від виконання або відст рочка виконання з мотиву, що з обов'язання другої сторони з а іншим договором не було вик онано належним чином (частин а 7 статті 193 Господарського ко дексу України).

Згідно статті 33 Господарськ ого процесуального кодексу У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

За таких обставин, судом вст ановлено, що матеріалами спр ави підтверджується заборго ваність в розмірі 3 284, 54 грн. за п еріод з листопада 2009р. по груде нь 2011р. включно, а отже підлягає стягненню з відповідача.

Крім того, позивач просить с уд стягнути 67, 65 грн. пені.

Частиною 1 статті 199 Господар ського кодексу України перед бачено, що виконання господа рських зобов'язань забезпечу ється заходами захисту прав та відповідальності учасник ів господарських відносин, п ередбаченими цим Кодексом та іншими законами. За погоджен ням сторін можуть застосовув атися передбачені законом аб о такі, що йому не суперечать, види забезпечення виконання зобов'язань, які звичайно зас тосовуються у господарськом у (діловому) обігу. До відносин щодо забезпечення виконання зобов'язань учасників госпо дарських відносин застосову ються відповідні положення Ц ивільного кодексу України.

Частиною 1 статті 546 Цивільно го кодексу України передбаче но, що виконання зобов' язан ня може забезпечуватися неус тойкою, порукою, гарантією, за ставою, притриманням, завдат ком. Згідно з частиною 1 статті 548 Цивільного кодексу України виконання зобов' язання (ос новного зобов' язання) забез печується, якщо це встановле но договором або законом. Під неустойкою, відповідно до ст атті 549 Цивільного кодексу Ук раїни розуміється грошова су ма або інше майно, які боржник повинен передати кредиторов і у разі порушення боржником зобов' язання. Штрафом є неу стойка, що обчислюється у від сотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зо бов' язання. Пенею є неустой ка, що обчислюється у відсотк ах від суми несвоєчасно вико наного грошового зобов' яза ння за кожен день прострочен ня виконання.

Отже, види забезпечення вик онання зобов' язань є спеціа льними мірами майнового хара ктеру, які стимулюють належн е виконання зобов' язання бо ржником шляхом встановлення додаткових гарантій задовол ення вимог кредитора, а тому з абезпечення виконання зобов ' язань будь-яким з видів, пер едбачених статтею 546 Цивільно го кодексу України, також ств орює зобов' язувальні право відносини між кредитором та боржником.

Статтею 611 Цивільного кодек су України передбачено, що у р азі порушення зобов'язання н астають правові наслідки, вс тановлені договором або зако ном, зокрема, сплата неустойк и.

Пеня передбачена умовами д оговору.

Перевіривши детальний роз рахунок пені, наданий позива чем, судом встановлено, що, по- перше, позивач не позбавлени й права нараховувати пеню на прострочені платежі, почина ючи з травня 2010р., а по-друге, пен я позивачем нарахована вірно , отже матеріалами справи під тверджується пеня в розмірі 67, 65 грн. за період з 25.05.2010р. по 01.12.2010р.

Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забез печення судового процесу пок ладаються на відповідача від повідно до статті 49 Господарс ького процесуального кодекс у України.

З урахуванням викладеного , керуючись статями 33, 34, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Сілацентр» (95050, АР Крим, м. Сі мферополь, вул.. Київська, 153-А, к в. 50 ідентифікаційний код 34582200) на користь Комунального під приємства Житлово-експлуата ційного об'єднання Центральн ого району м. Сімферополя (95013, А Р Крим, м. Сімферополь, вул. Кри мських партизан, 13, ідентифіка ційний код 05480536) 3 284, 54 грн. заборго ваності, 67, 65 грн. пені, 102,00 грн. дер жавного мита та 236, 00 грн. витрат за інформаційно-технічне за безпечення судового процесу .

3. Наказ видати в порядк у статей 116, 117 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни.

У судовому засіданні 16.05.2011р. о голошено вступну і резолютив ну частини рішення. Мотивува льна частина рішення оформле на відповідно до статті 84 Госп одарського процесуального кодексу України та підписана 17.05.2011р. Рішення може бути оскар жено в порядку та строки пере дбачені статтями 91-93 Господар ського процесуального кодек су України. Рішення набирає з аконної сили відповідно до с татті 85 Господарського проце суального кодексу України.

Суддя Господарськ ого суду

Автономної Республіки Кр им Бар сукова А.М.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення16.05.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16097410
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1055-2011

Рішення від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Барсукова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні