Рішення
від 16.05.2011 по справі 5005/3905/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.05.11р. Справа № 5005/3905/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Спецкомплект 3000", м. Київ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "ВЕГА ПР ІМ", м. Підгородне, Дніпропетро вський р-н, Дніпропетровська область

про стягнення 72 900,98 грн. за договором поставки

Суддя: Назаренко Н.Г.

Секретар судов ого засідання: Булана Ю.М.

Представники:

від позивача - ОСОБА_1., дов. № 8 від 07.04.11р.;

від відповідача - не з'явив ся.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до гос подарського суду з позовом (з врахуванням уточнень до поз ову від 04.05.11р) суми про стягненн я з відповідача основного бо ргу у розмірі 71 248,39 грн., пеню - 2 995, 74 грн., інфляційних втрат - 1 638, 71 грн., 3% річних - 580, 14 грн. за пос тавлений товар за договором поставки № 640ВП-30709 від 01.08.2009р..

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги, просить задово льнити позов в повному обсяз і. Свої вимоги обґрунтовує не належним виконанням відпові дачем умов договору поставки щодо оплати поставленого то вару.

Відповідач не використав н адане йому законом право на у часть свого представника в с удовому засіданні, відзив на позов та витребувані судом д окази не надав, про час і місце судового засідання повідомл ений належним чином.

Згідно з Інформаційним лис том Вищого господарського су ду України від 13.08.2008р. № 01-8/482 "Про де які питання застосування нор м Господарського процесуаль ного кодексу України, поруше ні у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2008 року" від повідно до пункту 3.5.11 Інструкц ії з діловодства в господарс ьких судах України, затвердж еною наказом Вищого господар ського суду України від 10.12.2002р. № 75 (з подальшими змінами), перш ий, належним чином підписани й, примірник процесуального документа (ухвали, рішення, по станови) залишається у справ і; на звороті у лівому нижньом у куті цього примірника прос тавляється відповідний штам п суду з відміткою про відпра вку документа, що містить: вих ідний реєстраційний номер, з агальну кількість відправле них примірників документа, д ату відправки, підпис праців ника, яким вона здійснена.

Дана відмітка, за умови, що ї ї оформлено відповідно до на ведених вимог названої Інстр укції, є підтвердженням нале жного надсилання копій проце суального документа сторона м та іншим учасникам судовог о процесу.

Про це Вищим господарським судом України зазначалося і в інформаційних листах від 02. 06.2006р. № 01-8/1228 "Про деякі питання пр актики застосування норм Гос подарського процесуального кодексу України, порушені у д оповідних записках про робот у господарських судів у 2005 роц і" (пункт 4), від 14.08.2007р. № 01-8/675 "Про дея кі питання практики застосув ання норм Господарського про цесуального кодексу України , порушені у доповідних запис ках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 ро ку" (пункт 15), від 18.03.2008р. № 01-8/164 “Про д еякі питання практики застос ування норм Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, порушені у доповідних зап исках про роботу господарськ их судів у 2007 році”.

Крім того, особи, які беруть участь у розгляді, вважаютьс я повідомленими про час і міс це її розгляду судом, якщо ухв алу про порушення провадженн я у справі надіслано за пошто вою адресою, зазначеною в поз овній заяві (Роз' яснення Пр езидії ВАСУ від 18.09.1997р. № 02-5/289 "Про д еякі питання практики застос ування Господарського проце суального кодексу України").

Відповідно до ч. 1 ст. 93 ЦК Укра їни місцезнаходження юридич ної особи визначається місце м її державної реєстрації, як що інше не встановлено закон ом.

За таких обставин, господар ський суд вважає, що відповід ач не скористався своїм прав ом на участь представника у с удовому засіданні.

Статтею 22 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що сторони зоб ов'язані добросовісно корист уватися належними їм процес уальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і ох оронюваних законом інтересі в другої сторони, вживати зах одів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України, в судовому засіда нні 10.05.11р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення .

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення пре дставника позивача, оцінивши докази в їх сукупності, госпо дарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.08.09р. між Товариством з обм еженою відповідальністю „Сп ецкомплект 3000” (далі - Постачал ьник, Позивач) та Товариством з обмеженою відповідальніст ю "Вега-Прім" (далі - Покупець, Ві дповідач) був укладений дого вір поставки № ВП-30709 (далі - Дог овір), згідно п.1.1. якого, Постач альник зобов'язаний поставит и товар в строки, обумовлені ц им Договором, згідно Замовле ння Покупця (додаток №3), яке є н евід'ємною частиною Договору , а Покупець - прийняти та опла тити на умовах оговорених в д одатку №4 до Договору, який є н евід'ємною частиною Договору .

Строк дії Договору відпові дно до п. 12.1. встановлений з мом енту його фактичного підписа ння і діє до 31.12.2009р.

Строк дії Договору автомат ично продовжується на один р ік, в разі, якщо жодна із сторі н не сповістить іншу сторону в письмовій формі про свій на мір змінити чи зупинити дію Д оговору за 30 календарних днів до закінчення дії даного Дог овору (п.12.2. Договору).

Відповідно до п. 2.1 Договору, асортимент та ціна товару уз годжується в специфікаціях д о договору. Специфікація зат верджується сторонами в вста новленій формі і є невід' єм ною частиною договору.

Згідно з п. 3.1 Договору, поста чальник здійснює поставку то вару в пункт доставки відпов ідно до замовлення покупця в ласними транспортними засоб ами та за свій рахунок.

Пунктом 7.1 Договору встанов лено, що загальна сума догово ру складає суму товару, отрим аного по всім накладним.

Покупець проводить оплату за поставлений товар шляхом банківського перерахування грошових коштів на розрахун ковий рахунок постачальника в строк, встановлений сторон ами в п. 6 Додатку № 4 до цього до говору “Додаткові умови”(п. 7.2 Договору).

Згідно п. 6 Додатку № 4 до дого вору № ВП-30709 від 01.08.09р. Покупець з дійснює оплату за поставлени й товар шляхом банківського перерахування грошових кошт ів на розрахунковий рахунок Постачальника за проданий По купцем товар кожні 30 календар них днів.

На виконання умов Договору Постачальником згідно видат кових накладних, копії яких з находяться в матеріалах спра ви на адресу Покупця було пос тавлено товар на загальну су му 124 603, 86 грн.

Відповідач частково розра хувався за поставлений товар , частково повернув позивачу товар, про що свідчать наклад ні про повернення товару на с уму 4 190,70 грн., копії яких є в мате ріалах справи. Крім того між с торонами були укладені угоди про зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 11 026,63 г рн.

Згідно акту звірки взаємор озрахунків підписаного пред ставниками сторін та скріпле ного печатками підприємств, станом на 31.12.10р. за відповідаче м лічиться заборгованість в сумі 71 248 грн. (а.с.27).

Покупець свої зобов'язання за Договором не виконав, опла ту, у встановлений термін за п оставлений товар не здійснив , чим суттєво порушив права та законні інтереси Постачальн ика, внаслідок чого у Покупця виникла заборгованість у cyмі 71 248 грн. , що і є причиною спору.

Відповідно ч. 1 ст. 193 ГК Україн и суб' єкти господарювання п овинні виконувати господарс ькі зобов' язання належним ч ином відповідно до закону, ін ших правових актів, договору , а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, щ о у певних умовах звичайно ст авляться. До виконання госпо дарських договорів застосов уються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Стаття 526 ЦК України встанов лює вимогу щодо виконання зо бов' язань належним чином ві дповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а.

В силу ст. 530 Цивільного кодек су України, якщо у зобов' яза нні встановлений строк (терм ін) його виконання, то воно під лягає виконанню у цей строк (т ермін).

Згідно ст. 610 Цивільного коде ксу України порушенням зобов 'язання є його невиконання аб о виконання з порушенням умо в, визначених змістом зобов'я зання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодек су України встановлено, що у р азі порушення зобов'язання н астають правові наслідки, вс тановлені договором або зако ном, зокрема сплата неустойк и.

Згідно ст. 612 Цивільного коде ксу України боржник вважаєть ся таким, що прострочив, якщо в ін не приступив до виконання зобов'язання або не виконав й ого у строк, встановлений дог овором або законом.

Відповідно до ст. 629 Цивільно го кодексу України, договір є обов'язковим для виконання с торонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 712 ЦК Укра їни за договором поставки пр одавець (постачальник), який з дійснює підприємницьку дія льність, зобов'язується пере дати у встановлений строк (ст роки) товар у власність покуп ця для використання його у пі дприємницькій діяльності аб о в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домаш нім або іншим подібним викор истанням, а покупець зобов'яз ується прийняти товар і спла тити за нього певну грошову с уму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч. 2 ст. 71 2 ЦК України).

Відповідно до ст. 655 Цивільно го кодексу України за догово ром купівлі-продажу одна сто рона (продавець) передає або з обов' язується передати май но (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупе ць приймає або зобов' язуєть ся прийняти майно (товар) і спл атити за нього певну грошову суму.

Ст. 692 ЦК України встановлює, що Покупець зобов'язується о платити товар після його при йняття або прийняття товарор озпорядчих документів на ньо го, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оп лати товару. Покупець зобов'я заний сплатити Продавцеві по вну ціну переданого товару. У разі прострочення оплати то вару Продавець має право вим агати оплати товару та сплат и процентів за користування чужими грошовими коштами.

Отже, факт невиконання Відп овідачем зобов' язань за дог овором укладеним між сторона ми, щодо повної оплати постав леного товару, матеріалами с прави доведено, Відповідачем не спростовано.

У зв' язку з чим вимоги Поз ивача про стягнення з Відпов ідача 71 248 грн. основного боргу підлягають задоволенню в по вному обсязі.

Крім основного боргу Позив ач також просить стягнути з В ідповідача пеню в розмірі 2 995, 74 грн., інфляційні втрати - 1 638, 71 грн., 3% річних - 580, 14 грн.

Ст. 216, 217, 230 Господарського коде ксу України передбачається г осподарсько-правова відпові дальність за правопорушення у сфері господарювання, у том у числі, у вигляді штрафу, пені , неустойки.

Пункт 8.9. Договору передбача є, що у разі прострочки оплати Товару Постачальник стягує з Покупця пеню у розмірі подв ійної облікової ставки Націо нального банку України від с уми несплаченого у термін То вару за кожний день простроч ки платежу.

Пеня за період з 01.02.11р. по 10.05.11р. с кладає 2 995, 74 грн.

Відповідно до ст. 625 Цивільно го кодексу України боржник, я кий прострочив виконання гро шового зобов'язання, на вимог у кредитора зобов'язаний спл атити борг з урахуванням інд ексу інфляції, а також три про центи річних з простроченої суми, якщо законом або догово ром не встановлений інший ро змір процентів.

Перевіривши розрахунки по зивача за допомогою програм и інформаційно-пошукової сис теми „Законодавство” суд вс тановив, що розмір інфляційн их втрат за період з лютого 2011р . по травень 2011р. становить 1 647,69г рн. , 3% річних з простроченої су ми за період з 01.02.11р. по 10.05.11р. - 579, 74 грн.

Однак, суд не може вийти за м ежі позовних вимог, у зв'язку з чим до стягнення підлягают ь суми, заявлені Позивачем.

В силу положень ст. 16 Цивіль ного кодексу України та ст. 20 Г осподарського кодексу Украї ни держава забезпечує захист прав і законних інтересів су б' єктів господарювання та с поживачів, зокрема, шляхом пр исудження до виконання обов' язку в натурі та сплати неуст ойки, відшкодування збитків.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Господ арського процесуального код ексу України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запер ечень. Господарський суд при ймає тільки ті докази, які маю ть значення для справи (ч. 1 ст. 3 4 Господарського процесуальн ого кодексу України).

Враховуючи викладене, до ст ягнення з відповідача підляг ають 71 248,39 грн. основного боргу, 2 995, 74 грн. - пені, 1 638, 71 грн. - інфляц ійних втрат, 580, 14 грн. - 3% річних.

Судові витрати у справі від повідно до ст. 49 ГПК України по кладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 193 Господарс ького кодексу України, ст.ст. 5 25, 526, 610, 611, 625, 629 Цивільного кодексу У країни, ст.ст. 1, 33, 34, 44, 49, 75, 82-85, 87 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в пов ному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Вега Прім" (52000, Дніпропетровсь ка область, Дніпропетровськи й р-н, м. Підгороднє, вул. Пушкін а, буд. 6, код ЄДРПОУ 33669196) на кор исть Товариства з обмежен ою відповідальністю "Спецком плект 3000" (04655, м. Київ, вул. Вікенті я Хвойки, 21, кім. 331, код ЄДРПОУ 33099366 , МФО 300175, р/р 26001315077901 в ФАБ "Південний ") 71 248 (сімдесят одна тисяч а двісті сорок вісім) грн. 39 к оп. - основного боргу, 2 995 (дві тисячі дев'ятсот дев'яно сто п'ять) грн. 74 коп. - пен і, 1 638 (одна тисяча шістсо т тридцять вісім) грн. 71 коп. - інфляційних втрат, 580 (п'ятсот вісімдесят) гр н. 14 коп. - 3% річних, 764 (сім сот шістдесят чотири) грн. 6 2 коп. - витрат по сплаті держ авного мита, 236 (двісті тр идцять шість) грн. - витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су, про що видати наказ.

Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата підписання рішення, оф ормленого відповідно до вимо г ст. 84 ГПК України, - 16.05.11р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.05.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16102813
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5005/3905/2011

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Рішення від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 12.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 25.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні