Рішення
від 17.05.2011 по справі 5005/5247/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

19.05.11р. Справа № 5005/5247/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Хюпо Альпе-Адріа-Лізинг", м.К иїв

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Плаза-Т рейд", м. Дніпропетровськ

про визнання дій неправ омірними, претензію поданою та зобов'язання вчинити певн і дії

Суддя Петренко Н.Е.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1. п редставник за довіреністю № 64 від 28.12.10р.

від відповідача: не з'явивс я

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Хюпо Альпе -Адріа-Лізинг" м. Київ (далі - поз ивач) звернулося до господар ського суду Дніпропетровськ ої області з позовом до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Плаза-Трейд" м. Дніпроп етровськ (далі - відповідач) пр о визнання неправомірними ді ї відповідача з неповідомлен ням позивача про порядок і ст роки пред'явлення кредиторам и претензій, неприйняття пре тензії позивача та визнання поданою позивачем у строк пр етензію з грошовими вимогами до відповідача на суму 440 695,49 гр н.

Ухвалою господарського су ду від 21.04.11р. справу призначено до розгляду у судовому засід анні на 19.05.11р., зобов'язано до за сідання подати:

- позивачу: докази в обґрунт ування позову; документи, що п освідчують правовий статус в иробничої або структурної од иниці: статус (положення), дові дку про включення до ЄДРПОУ, с відоцтво про державну реєстр ацію (оригінали для огляду); вс і оригінали первинних докуме нтів на підставі яких виник с пір (для огляду в судове засід ання); забезпечити явку уповн оважених представників;

- відповідачу: відзив на позов; докази в обґрунтуванн я відзиву; документи, що посві дчують правовий статус вироб ничої або структурної одиниц і: статус (положення), довідку про включення до ЄДРПОУ, свід оцтво про державну реєстраці ю (оригінали для огляду та нал ежним чином засвідчені копії у справу); забезпечити явку у повноважених представників .

Явку в судове засідання по вноважних представників уча сників судового процесу визн ано обов' язковою.

19.05.11р. повноважний представн ик відповідача у судове засі дання не з'явився, відзив на по зов не надав. Жодних пояснень щодо причини неявки або інши х клопотань до господарськог о суду не надходило. Про день, час та місце розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином, що підтвердж ує повідомлення про вручення поштового відправлення, яке долучено до матеріалів спра ви.

Враховуючи заз начене, господарський суд зн аходить достатніми підстави для розгляду справи без учас ті повноважного представник а відповідача за наявними в н ій матеріалами.

За згодою представника по зивача, в судовому засіданні 19.05.2011р. оголошено вступну та ре золютивну частини судового р ішення, згідно зі ст. 85 ГПК Укра їни.

Розглянувши матеріал и справи, заслухавши предста вника позивача, господарськи й суд,

ВСТАНОВИВ:

05.06.2008 року між позивач ем та відповідачем було укла дено Договір фінансового ліз ингу № 057-06/2008.

У зв'язку з неналежним виконанням відповідачем сво їх зобов'язань за договором ф інансового лізингу № 057-06/2008 від 05.06.08р., у нього виникла перед поз ивачем заборгованість, в нас лідок чого позивач був змуше ний звернутися до суду. Рішен ням господарського суду Дніп ропетровської області від 10.03 .2011р. по справі № 6/515-10 вирішено ст ягнути з відповідача на кори сть позивача заборгованість з оплати лізингових платежі в у розмірі 399 234,21 грн., пеню у розм ірі 22 380,49 грн., 3% річних у розмірі 3113,46 грн., інфляційні витрати у р озмірі 9 026,03 грн., штраф у розмірі 6 941,30 грн., держмито у розмірі 4 406,95 грн. та витрати на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу у розмірі 236,00 грн .

У зв' язку з отриманням в ідомостей про те, що відповід ач знаходиться у стані припи нення (Бюлетень державної ре єстрації № 168 (3) від 01.02.2011 року) та в становлений строк для прийма ння претензій кредиторів до 01.04.2011 року, позивачем 16.03.2011 було на правлено на адресу відповіда ча претензію про пред' явле ння кредиторських вимог на с уму 440 695,49 грн. (без урахування су дових витрат, стягнутих судо м).

Як зазначає позивач, вказан а претензія направлялася на юридичну адресу відповідача , яка була вказана у Бюлетені д ержавної реєстрації № 168 (3) від 01.02.2011 року, шляхом відправленн я кур'єрською службою, а також цінним листом з описом вклад ення з повідомленням та прос тим листом.

До цього часу відповідь щ одо визнання грошових вимог позивача від відповідача не надходила. Але, претензія, яка була направлена цінним лист ом з описом вкладення з повід омленням була повернута пошт ою з відміткою «за закінченн ям строку зберігання». Крім т ого, претензія, яка була напра влена на адресу відповідача кур' єрською поштою, також б ула повернута з відміткою пр о те, що за вказаною адресою ві дповідач не знаходиться.

Як зауважує позивач, прет ензія про визнання грошових вимог направлялася на адресу відповідача декількома вида ми відправлення, але ліквіда ційна комісія з невідомих пр ичин або не заходиться за сво єю адресою, або навмисно не пр иймає претензії кредиторів, щоб після спливу строку на пр ед' явлення вважати їх погаш еними.

Позивач вважає, що відпов ідач ухиляється від отриманн я претензії від позивача. Біл ьше того, як він зазначає, відп овідач повинен був персональ но повідомити позивача щодо своєї ліквідації.

Таким чином, позивач приход ить до висновку, що дії відпов ідача є незаконними, отже, вон и мають бути визнані неправо мірними, претензія повинна б ути визнана поданою та відпо відач має бути зобов'язаний п рийняти вимоги позивача на с уму 440 695,49 грн. та вжити заходів д ля розрахунку з кредитором - Т ОВ “Хюпо Альпе - Адріа - Лізинг ”.

При викладених обставин ах вимоги позивача підлягают ь задоволенню частково.

Приймаючи рішення господа рський суд виходив із наступ ного.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 60 Го сподарського кодексу Україн и, ліквідація суб'єкта господ арювання здійснюється лікві даційною комісією, яка утвор юється власником (власникам и) майна суб'єкта господарюва ння чи його (їх) представникам и (органами), або іншим органом , визначеним законом, якщо інш ий порядок її утворення не передбачений цим Кодексом. Л іквідацію суб'єкта господар ювання може бути також пок ладено на орган управління суб'єкта, що ліквідується. Орг ан (особа), який прийняв рішенн я про ліквідацію суб'єкта гос подарювання, встановлює поря док та визначає строки прове дення ліквідації, а також с трок для заяви претензій кр едиторами, що не може бути м еншим, ніж два місяці з дня о голошення про ліквідацію.

Частиною 3 статті 60 Госпо дарського кодексу України пе редбачено, що ліквідаційна к омісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкт а господарювання, вміщує в др укованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про поряд ок і строки заяви кредиторам и претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє перс онально у письмовій формі у в становлені цим Кодексом чи с пеціальним законом строки.

Як зазначено у ч. 4 ст. 60 Госпо дарського кодексу України, о дночасно ліквідаційна комі сія вживає необхідних заході в щодо стягнення дебіторсько ї заборгованості суб'єкта го сподарювання, який ліквідуєт ься, та виявлення вимог креди торів, з письмовим повідомле нням кожного з них про лікві дацію суб'єкта господарюван ня.

Претензії, що не задоволені через відсутність майна суб 'єкта господарювання, претен зії, які не визнані ліквідаці йною комісією, якщо їх заявн ики у місячний строк після одержання повідомлення про повне або часткове відхил ення претензії не звернутьс я до суду з відповідним позов ом, а також претензії, у задо воленні яких за рішенням суду кредиторові відмовлен о, вважаються погашеними (ч. 3 с т. 61 Господарського кодексу Ук раїни).

Відповідно до Бюлетені дер жавної реєстрації № 168 (3) від 01.02.20 11 року претензії з грошовими в имогами до відповідача повин ні бути заявлені в строк до 01.04. 11р.

Дослідивши матеріали спра ви, судом встановлено, що пози вачем 16.03.11р. на адресу відповід ача було направлено претензі ю з грошовими вимогами на сум у 440 695,49 грн. кур'єрською службою , а також цінним листом з описо м вкладення з повідомленням. Але, претензія, яка була напра влена цінним листом з описом вкладення з повідомленням б ула повернута поштою з відмі ткою «за закінченням строку зберігання», а претензія, яка була направлена на адресу ві дповідача кур' єрською пошт ою повернута з відміткою про те, що за вказаною адресою від повідач не знаходиться.

Таким чином, господарський суд визнає подану у строк до 0 1.04.11р. претензію позивача до ві дповідача щодо визнання кред иторських вимог на суму 440 695,49 гр н., оскільки позивачем було на правлено в строк дану претен зію на адресу відповідача, як а була зазначена у Бюлетені д ержавної реєстрації № 168 (3) від 01.02.2011 року. Дії відповідача щод о неприйняття даної претензі ї до розгляду визнати неправ омірними.

Вимогу позивача щодо визна ння неправомірними дії відпо відача з неповідомлення пози вача про порядок і строки зая ви кредиторами претензій нео бґрунтованою та такою, що зад оволенню не підлягає, оскіль ки позивачем не надано суду д оказів того, що він є явним (ві домим) кредитором, якого відп овідач персонально повинен б ув письмово повідомити.

Вимоги по справі слід покла сти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 60, 61 Господар ського кодексу України, ст.ст . 4, 32-34, 43-45, 49, 75, 79, 82-85, 115-118 Господарського процесуального кодексу Укра їни, господарський суд, -

В ИРІШИВ:

Позов задовольнити частк ово.

Визнати претензію Това риства з обмеженою відповіда льністю "Хюпо Альпе-Адріа-Ліз инг" (03056, м. Київ, вул. Польова, буд . 24, ЄДРПОУ 35378830) до Товариства з о бмеженою відповідальністю "П лаза-Трейд" (49101, м. Дніпропетров ськ, вул. Мініна, буд.11, корпус 13, кв. 426, ЄДРПОУ 33906063) про визнання к редиторських вимог на суму 4406 95,49 грн. подану у строк до 01.04.11р .

Дії Товариства з обмежен ою відповідальністю "Плаза-Т рейд" (49101, м.Дніпропетровськ, ву л. Мініна, буд. 11, корпус 13, кв. 426, ЄД РПОУ 33906063) щодо неприйняття пре тензії Товариства з обмежено ю відповідальністю "Хюпо Аль пе-Адріа-Лізинг" (03056, м. Київ, вул . Польова, буд. 24, ЄДРПОУ 35378830), про в изнання кредиторських вимог на суму 440695,49 грн., до розгляду неправомірними.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Пл аза-Трейд" (49101, м.Дніпропетровс ьк, вул.Мініна, буд. 11, корпус 13, к в. 426, ЄДРПОУ 33906063, р/р 26005211081100 у ДОД «Ра йффайзен Банк Аваль», МФО 305653) н а користь Товариства з обмеж еною відповідальністю "Хюпо Альпе-Адріа-Лізинг" (03056, м. Київ, вул. Польова, буд. 24, ЄДРПОУ 35378830, р /р 2600615638 у ВАТ «Райффайзен Банк А валь», МФО 300335) витрати по сплат і державного мита у розмірі 85, 00 грн. (вісімдесят п'ять грн. 00 ко п.), витрати на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу у розмірі 236, 00 грн. (дв істі тридцять шість грн. 00 коп .).

В решті позовних вимог - ві дмовити.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Рішення суду набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня йо го підписання і може бути оск арженим протягом цього строк у до Дніпропетровського апел яційного господарського суд у.

Суддя Н.Е. Петренко

Повне рішення складено 24.05.11р .

Дата ухвалення рішення17.05.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16103366
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання дій неправ омірними, претензію поданою та зобов'язання вчинити певн і дії

Судовий реєстр по справі —5005/5247/2011

Рішення від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Ухвала від 21.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні