Рішення
від 03.06.2011 по справі 5005/3689/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

02.06.11р. Справа № 5005/3689/2011

За позовом Прокурора І ндустріального району м.Дніп ропетровська в інтересах дер жави в особі Дніпропетровськ ої міської ради, м.Дніпропетр овськ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю комплек сно-торгівельне підприємств о "Торгсервіс-Дніпро", м.Дніпро петровськ

про зміну п.3.2 договору о ренди землі від 04.04.2002р.

Суддя Красота О.І.

Представники:

від прокурора: ОСОБА_1 дов. №2311 в-х від 24.06.2010 року;

від позивача: не з»яв ився;

від відповідача: ОСОБА _2 дов. № б/н від 05.05.2011 року;

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Індустріаль ного району м.Дніпропетровсь ка в інтересах держави в особ і Дніпропетровської міської ради звернулися до господар ського суду з позовом до Това риства з обмеженою відповіда льністю комплексно-торгівел ьного підприємства "Торгсерв іс-Дніпро" про зміну п.3.2 Догово ру оренди землі від 04.04.2002 року, у кладеного між Дніпропетровс ькою міською радою та Товари ством з обмеженою відповідал ьність комплексно-торгівель ним підприємством «Торгсерв іс-Дніпро»площею 0,1821 га за адре сою: м. Дніпропетровськ, вул. Б айкальська,6 по фактичному ро зміщенню складських приміще нь з терміном дії до 20.12.2016 року, п освідченого приватним нотар іусом Дніпроптеровського мі ського нотаріального округу ОСОБА_3 зареєстрованого в реєстрі за №716, виклавши його в такій редакції:

«3.2 Орендна плата за зе мельну ділянку встановлюєть ся відповідно до Закону Укра їни «Про оренду землі»та Под аткового Кодексу України та не може бути меншою трикратн ого розміру земельного подат ку, що встановлюється Податк овим Кодексом України.»

19.05.2011 року Прокурор нап равив до суду уточнення до по зовних вимог, відповідно до я ких просить суд змінити п.3.2 До говору оренди земельної діля нки від 04.04.2002 року, укладеного м іж Дніпропетровською місько ю радою та Товариством з обме женою відповідальність комп лексно-торгівельним підприє мством «Торгсервіс-Дніпро», виклавши його в редакції:

«3.2 Орендна плата за ко ристування земельною ділянк ою встановлюється відповідн о до Податкового Кодексу Укр аїни та не може бути меншою тр икратного розміру земельног о податку, що встановлюється Податковим Кодексом України та відповідно до рішення Дні пропетровської міської ради від 02.02.11р № 216/8 у мінімальному ро змірі орендної плати, визнач еному Податковим Кодексом Ук раїни.»

11.04.2011 року Позивачем н аправлено на адресу суду уто чнення до позовних вимог, від повідно до яких просить суд з мінити п.3.2 Договору оренди зе мельної ділянки від 04.04.2002 року, укладеного між Дніпропетров ською міською радою та Товар иством з обмеженою відповіда льність комплексно-торгівел ьним підприємством «Торгсер віс-Дніпро»,виклавши його в р едакції:

«3.2 Орендна плата за ко ристування земельною ділянк ою встановлюється відповідн о до Податкового Кодексу Укр аїни та не може бути меншою тр икратного розміру земельног о податку, що встановлюється Податковим Кодексом України та відповідно до рішення Дні пропетровської міської ради від 02.02.11р № 216/8 у мінімальному ро змірі орендної плати, визнач еному Податковим Кодексом Ук раїни.»

12.05.2011р. Відповідач направ ив на адресу суду відзив на по зовну заяву та клопотання пр о припинення провадження у с праві. Відповідно до наданог о відзиву, Відповідач просит ь суд у задоволенні позову пр окурору Індустріального рай ону м.Дніпропетровська відмо вити та відповідно до клопот ання припинити провадження у справі.

Прокурор в судовому з асіданні позовні вимоги підт римує в повному обсязі та про сить суд їх задовольнити.

Позивач у судове засідан ня не з'явився, клопотання про відкладення розгляду спору та письмові пояснення причин такої неявки на адресу суду н е направив.

Відповідач проти позов у заперечує, вказує про його б езпідставність, так як додат кова угода до договору оренд и земельної ділянки стосовно заявлених позовних вимог, вж е знаходиться на реєстрації у Позивача.

Суд вважає можливим розгл янути справу за відсутності представника Позивача, оскіл ьки останній повідомлений пр о час та місце судового засід ання належним чином (а .с. 98), а в матеріалах справи ная вні документи необхідні для вирішення спору по суті та пр ийняття обґрунтованого ріше ння.

Відповідно до ст. 75 ГПК Укра їни справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Клопотання про здійсненн я технічної фіксації судовог о процесу сторонами не подав алось.

В порядку ст. 85 ГПК України, у судовому засіданні оголош ено вступну та резолютивну ч астини рішення.

Дослідивши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставника Прокурора та Відп овідача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

04 квітня 2002 року між Поз ивачем (Орендодавець) та Відп овідачем (Орендар) був укладе ний договір оренди земельної ділянки, відповідно до п.1.1 яко го орендодавець передає, а ор ендар приймає у строкове, пла тне володіння і користування на умовах договору оренди зе мельну ділянку, площею 0,1821 га, щ о знаходиться за адресою: м.Дн іпропетровськ, Індустріальн ий район, вул.Байкальська,6, дл я фактичного розміщення скла дських приміщень, яка зареєс трована в Державному земельн ому кадастрі м.Дніпропетровс ька за кодом 72226007 згідно з плано м земельної ділянки.

Підставою для надання зем ельної ділянки в оренду є ріш ення міської ради від 20.12.2001р. №3118 (п. 1.2 Договору).

Пунктом 1.3 Договору передба чено, що грошова оцінка земел ьної ділянки складає згідно з довідкою про грошову оцінк у земельної ділянки на момен т укладення цього договору: 131 3584,91 грн.

Договір укладається на стр ок до 20.12.2016р. (п.2.1 договору).

Відповідно до п.3.2 договору о рендна палата за користуванн я земельною ділянкою сплачує ться у грошовій формі в розмі рі земельного податку, вноси ться на розрахунковий рахуно к Держказначейства за місцем податкового щомісячно (до 15 ч исла наступного місяця) і на м айбутній період вноситься на термін не більше одного кале ндарного року.

Розмір земельного податку переглядається у разі закон одавчої зміни ставок земельн ого податку (п.3.3 Договору).

Умовами п.п. 8.1, 8.2 Договору вст ановлено, що зміна умов догов ору оренди можлива за взаємн ою згодою сторін, а у разі недо сягнення згоди щодо умов дог овору оренди спір розв”язуєт ься у судовому порядку.

З 01.01.2011 року набрав чинності П одатковий кодекс України, ві дповідно до ст. 288 вказаного ко дексу встановлено, що підста вою для нарахування орендно ї плати за земельну ділянку є договір оренди такої земель ної ділянки.

Розмір орендної плати вс тановлюється у договорі оре нди, але річна сума платежу не може бути меншою:

- для земель сільськогоспод арського призначення - розмі ру земельного податку, що вст ановлюється цим розділом;

- для інших категорій земель - трикратного розміру земель ного податку, що встановлюєт ься цим розділом (ст. 288.4).

Позивач вважає, що прийнятт я Податкового кодексу, яким в несені зміни щодо розміру ор ендної плати за земельні діл янки, які перебувають у держа вній або комунальній власнос ті, є підставою для внесення з мін до договору оренди земел ьної ділянки від 04.04.2002 року, що і стало причиною спору.

Розглянувши позовні вимог и господарський суд вважає ї х такими, що підлягають задов оленню з огляду на наступне.

Відносини, пов' язані з оре ндою землі, регулюються Земе льним, Податковим та Цивільн ими кодексами України, іншим и законами України та нормат ивно-правовими актами, прийн ятими відповідно до них, а так ож договором оренди землі.

Сторони в договорі не можут ь відступити від положень ак тів цивільного законодавств а, якщо в цих актах прямо зазна чено про це, а також у разі, якщ о обов' язковість для сторін положень актів цивільного з аконодавства випливає з їх з місту або із суті відносин мі ж сторонами (ст.6 Цивільного ко дексу України).

Відповідно до змісту стате й 759 та 762 Цивільного кодексу Ук раїни, законом можуть бути пе редбачені особливості уклад ання та виконання договору н айму (оренди), і договором або законом може бути встановлен о періодичний перегляд, змін у (індексацію) розміру плати з а користування майном.

Згідно до вимог статті 654 ЦК України зміна або розірв ання договору вчиняється в т акій самій формі, що й договір , що змінюється або розриваєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом чи не в ипливає із звичаїв ділового обороту.

З метою приведення раніше укладених Позивачем договор ів оренди земельних ділянок у відповідність до діючого з аконодавства, Дніпропетровс ькою міською радою було прий нято рішення №216/8 від 02.02.2011 р. (а.с. 28 ) “Про внесення змін до догово рів оренди землі”, що до прове дення робіт (п. 1 рішення) з пита нь приведення діючих договор ів оренди землі у відповідні сть до вимог ст.288 Податкового кодексу України, тобто до вим ог чинного законодавства.

На час розгляду справи док азів щодо приведення договор у оренди землі від 04.04.2002 року до вимог діючого законодавства в частині орендної плати за к ористування земельною ділян кою на рівні трикратного роз міру земельного податку, у ві дповідності до вимог ст.288 Под аткового кодексу України сто ронами суду не надано.

Відповідно до ст. 144 Конс титуції України рішення, при йняті органом місцевого само врядування, є обов' язковими до виконання на відповідній території.

Відповідно до ст.651 Цивіль ного кодексу України, зміна а бо розірвання договору допус кається лише за згодою сторі н, якщо інше не встановлено до говором або законом.

Договір може бути змін ено або розірвано за рішення м суду на вимогу однієї із сто рін у разі істотного порушен ня договору другою стороною та в інших випадках, встановл ених договором або законом.

Відповідно до ст. 21 Закону У країни "Про оренду землі" розм ір, форма і строки внесення ор ендної плати за землю встано влюються за згодою сторін у д оговорі оренди (крім строків внесення орендної плати за з емельні ділянки державної та комунальної власності, які в становлюються відповідно до Податкового кодексу України .

Згідно ст. 15 Закону України "П ро оренду землі" орендна плат а із зазначенням її розміру , індексації, форм платежу, с троків, порядку її внесен ня і перегляду та відповід альності за її несплату є одн ією із суттєвих умов договор у оренди.

Умовами спірного договору передбачені підстави для зм іни розміру орендної плати, в тому числі і у випадку, передб аченому законодавством Укра їни.

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій фо рмі за взаємною згодою сторі н. У разі недосягнення згоди щ одо зміни умов договору спір розглядається у судовому по рядку (ст. 30 Закону України "Про оренду землі").

Враховуючи, що має місце змі на законодавства щодо визнач ення розміру орендної плати за користування землею в три кратному розмірі земельного податку, суд вважає правомір ними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про внесення змін до пункту 3 .1 договору оренди земельної д ілянки, який укладено між Дні пропетровською міською радо ю та Товариством з обмеженою відповідальністю комплексн о-торгівельним підприємство м "Торгсервіс-Дніпро" в частин і встановлення розміру оренд ної плати за користування зе мельною ділянкою відповідно до Податкового кодексу Укра їни, визначивши її у розмірі т рикратного розміру земельно го податку, що встановлюєтьс я Податковим кодексом Україн и.

Частиною 3 ст. 653 Цивільного к одексу України передбачено, що у разі зміни або розірванн я договору зобов'язання змін юється або припиняється з мо менту досягнення домовленос ті про зміну або розірвання д оговору, якщо інше не встанов лено договором чи не обумовл ено характером його зміни. Як що договір змінюється або ро зривається у судовому порядк у, зобов'язання змінюється аб о припиняється з моменту наб рання рішенням суду про змін у або розірвання договору за конної сили.

Відповідно до ч.2 ст.124 Конст итуції України юрисдикція су дів поширюється на всі право відносини, що виникають у дер жаві.

Як зазначено в резолютивні й частині рішення Конституці йного Суду України від 09.07.2002 у с праві щодо офіційного тлумач ення положення частини друго ї статті 124 Конституції Україн и (справа про досудове врегул ювання спорів), положення час тини другої статті 124 Конститу ції України щодо поширення ю рисдикції судів на всі право відносини, що виникають у дер жаві, в аспекті конституційн ого звернення необхідно розу міти так, що право особи (грома дянина України, іноземця, осо би без громадянства, юридичн ої особи) на звернення до суду за вирішенням спору не може б ути обмежене законом, іншими нормативно-правовими актами .

Аналогічна правова позиція узгоджується з пози цією Верховного Суду України , яка викладена у постанові ві д 06.12.2010 року по справі № 2-1/10068-2008, в ід 27.12.2010 року по справі № 27/15-10 та по становою Вищого господарськ ого суду України від 25.01.2011 року по справі № 14/240-10.

Отже нормами чинного законодавства передбачена м ожливість зміни умов договор у за рішенням суду на вимогу о днієї із сторін у випадках вс тановлених договором або зак оном. Оскільки сторонами в до говорі оренди передбачена мо жливість збільшення розміру орендної плати, а орендна пла та на земельні ділянки держа вної та комунальної власност і є регульованою ціною, тому з аконодавча зміна граничного розміру цієї плати є підстав ою для перегляду розміру оре ндної плати, встановленої ум овами договору.

Враховуючи вищезазначен е, суд вважає позовні вимоги т акими, що підлягають задовол енню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК Укра їни судові витрати по справі суд покладає на Позивача з пі дстав того, що матеріалами сп рави (а.с. 60-71) підтверджено нама гання Відповідача, щодо прив едення вказаного договору зе мельної ділянки до вимог дію чого законодавства.

На підставі наведеного, к еруючись ст. ст. 75, 49, 82-85, ГПК Украї ни, господарський суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Внести зміни до п.3.2 Дого вору оренди землі від 04.04.2002 року , укладеного між Дніпропетро вською міською радою (49000, м.Дні пропетровськ, пр.К.Маркса, 75, ко д ЄДРПОУ 23928791) та Товариством з о бмеженою відповідальністю к омплексно-торгівельним підп риємством «Торгсервіс-Дніпр о»(49000, м.Дніпропетровськ, вул.Б айкальська, 6, код ЄДРПОУ 30417953) пл ощею 0,1821 га за адресою: м. Дніпропетровськ, в ул. Байкальська,6 по фактичном у розміщенню складських прим іщень з терміном дії до 20.12.2016 ро ку, посвідченого приватним н отаріусом Дніпроптеровсько го міського нотаріального ок ругу ОСОБА_3 зареєстрован ого в реєстрі за №715, виклавши й ого в такій редакції:

«3.2 Орендна плата за ко ристування земельною ділянк ою встановлюється відповідн о до Податкового Кодексу Укр аїни та не може бути меншою тр икратного розміру земельног о податку, що встановлюється Податковим Кодексом України та відповідно до рішення Дні пропетровської міської ради від 02.02.11р № 216/8 у мінімальному ро змірі орендної плати, визнач еному Податковим Кодексом Ук раїни.»

Суддя О.І. Красота

Рішення підписано

02.06.11р.

Дата ухвалення рішення03.06.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16106355
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5005/3689/2011

Рішення від 03.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 20.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 12.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні