Рішення
від 07.06.2011 по справі 5/200-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "07" червня 2011 р. Справа № 5/200-НМ

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді

судді Мар іщенко Л.О.

судді

за участю представників ст орін

від позивача ОСОБА_1, ОСОБА_2 ( адвокат, свідоцтв о №НОМЕР_2 від 05.07.2003р., догові р №2 від 04.10.2010р.)

від відповідача не з'яви вся

Розглянув справу за позово м Акціонера ОСОБА_1 (м.Олев ськ Житомирська область)

до Відкритого акціонер ного товариства "Полісся" (с.Ва рварівка Олевський район Жит омирська область)

про визнання рішення на глядової ради недійсним

Позивачем пред'явлено позо в про визнання недійсним ріш ення наглядової ради ВАТ "Пол ісся" від 16.06.10р., оформлено прото колом №2 від 16.06.2010 р.

08.02.11р. відповідач надав суду в ідзив, в якому зазначив, що поз ов не визнає, так як відповідн о до чинного законодавства н едійсним може бути визнано л ише правочин.

Згідно ст. 202 ЦК України, прав очином є дія особи, спрямован а на набуття, зміну або припин ення цивільних прав і обов'яз ків.

Рішення наглядової ради ак ціонерного товариства не є п равочином, оскільки не вчиню є змін, спрямованих на набутт я, зміни чи припинення цивіль них прав і обов'язків.

Відповідач також зазначає , що позивач не навів жодних пр авових обставин або фактів, я кі б вказували на порушення н орм чинного законодавства пр и поставленні наглядовою рад ою ВАТ "Полісся" рішення про пр одаж об'єктів нерухомості , а о тже і визнання рішення управ лінського органу недійсним.

Крім того, із суті позовних вимог не вбачається в чому по рушені права чи інтереси поз ивача, як акціонера товарист ва, при прийнятті наглядовою радою рішення від 16.06.10р. про про даж майна.

Ухвалою суду від 23.02.11р. провад ження по справі було зупинен о та призначено почеркознавч у експертизу.

Ухвалою суду від 16.05.11р. провад ження у справі поновлено.

Позивач та його представни к підтримали позовні вимоги в повному обсязі, з підстав ви кладених у позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , на адресу суду направив клоп отання про відкладення розгл яду справи у зв'язку зайнятіс тю в іншому суді.

Позивач заперечив проти ві дкладення розгляду справи.

Крім того, позивач надав зая ву про винесення окремої ухв али та її направлення до прав оохоронних органів про прий няття рішення щодо порушення кримінальної справи проти г олови спостережної ради ВАТ "Полісся".

Суд не вбачає підстав для за доволення такої заяви.

За клопотанням сторін спір розглянутий у більш тривали й строк ніж передбачено ст. 69 Г ПК України.

Заслухавши представників позивача, розглянувши матері али справи, господарський су д

ВСТАНОВИВ:

З позовної заяви вбачаєт ься, що позивач являється акц іонером ВАТ "Полісся" та має се ртифікат Акцій серія А № 24 ( про сті іменні акції кількість ц інних паперів 167022 шт. на суму 41755 г рн.).

01.04.09р. позивачем був укладени й договір оренди будівель ВА Т "Полісся", згідно якого позив ач прийняв в строкове платне користування за адресою Жит омирська область, Олевський район, с. Варварівка, вул. Калі ніна, 102.

В подальшому позивач мав на мір викупити орендоване майн о у зв'язку з чим ним була виго товлена технічна документац ія про оцінку об'єкта оренди. П ри цьому вартість об'єкта оре нди по незалежній оцінці ста новить 69447 грн.

Однак, відповідачем було 16.0 6.10р. було прийнято рішення ( оф ормлене протоколом № 2) про про даж спірного об'єкту за ціною 52496 грн.

Позивач не погоджується з п рийнятим рішенням наглядово ї ради, так як згідно Статуту В АТ "Полісся" рішення про прода ж майна, об'єктів нерухомості може прийматися наглядовою радою у разі не перевищення б ільше 10% балансової вартості а ктивів Товариства за даними останньої річної фінансової звітності товариства. Коли в артість об'єкта нерухомості , що продається перевищує 10% ро зміру вартості активів, бала нсової вартості активів Това риства такого майна, а це біль ше 52447 грн., то рішення про прода ж такого майна повинно прийм атись Загальними зборами акц іонерів ВАТ "Полісся".

Також, позивач зазначає, що з трьох членів наглядової ра ди , а саме ОСОБА_3 участі в засіданні не брав, так як не бу в повідомлений про час робот и спостережної ради та не озн айомлений з порядком денним засідання.

Також, не був присутнім ще о дин член спостережної ради В АТ "Полісся" ОСОБА_4, а тому через відсутність кворуму з розгляду даного питання, при йняте рішення є недійсним.

Враховуючи викладене, пози вач просить винести рішення суду , яким визнати недійсним рішення засідання наглядово ї ради ВАТ "Полісся" від 16.06.10р. ( пр отокол № 2).

Оцінивши в сукупності мате ріали справи, суд прийшов до в исновку про задоволення позо ву з наступних підстав.

Згідно п.38 Постанови Верхо вного Суду України від 24.10.2008 № 13 "Про практику розгляду судам и корпоративних спорів" учас ники товариства (акціонери) , а також інші особи, права та законні інтереси яких поруш ено рішенням наглядової ради чи виконавчого органу това риства, вправі оскаржити до с уду відповідні рішення як ак ти, оскільки наглядова рада т а виконавчий орган товариств а є його органами управління , що приймають обов'язкові для виконання рішення. Це відпов ідає також нормі статті 55 Конс титуції України.

ВАТ "Полісся" засноване від повідно до наказу регіональн ого відділення Фонду державн ого майна України в Житомирс ькій області від 11.12.06р. № 380 "Про п еретворення Олевського міжг осподарського підприємства по виробництву будівельних матеріалів "Полісся" у відкри те акціонерне товариство "По лісся" відповідно до Закону У країни "Про приватизацію дер жавного майна", "Про господарс ькі товариства".

Позивач являється акціоне ром ВАТ "Полісся", що підтвердж ується сертифікатом акцій се рії А № 24 в кількості цінних па перів 167022 шт.

16.06.10р. Наглядовою радою В АТ "Полісся" було прийнято ріш ення про продаж належного то вариству об'єктів нерухомос ті: частина головного корпус у заводу.

Згідно протоколу № 2 на засі данні наглядової ради ВАТ "По лісся" були присутні ОСОБА _6, ОСОБА_7 та ОСОБА_8.

Відповідно до п.п. 10 п.7,14 Стату ту ВАТ "Полісся" до виключної к омпетенції наглядової ради н алежить, зокрема, погодження операцій передачі в заставу , оренду, продаж та відчуження іншими способом майна Товар иства, якщо на дату укладання відповідної угоди балансова вартість такого майна стано вить від 5 до 10 відсотків балан сової вартості активів Това риства за даними останньої р ічної фінансової звітності Т овариства. Позивач в позовні й заяві стверджує, що протоко л № 2 засідання наглядової рад и не відповідає дійсності, та к як з трьох членів наглядово ї ради участі в засіданні не брали ОСОБА_3 та ОСОБА_4

Для підтвердження чи спрос тування даного факту судом б ула призначена по справі поч еркознавчу експертизу на вир ішення якої було поставлено наступне питання:

- Чи виконано підпис ОСОБА _7 та ОСОБА_8 на протокола х № 2 засідання наглядової рад и ВАТ "Полісся" від 16.06.10р. чи іншо ю особою?

З висновку експерта № 1/199 від 06.05.11р. вбачається, що в ході про ведення експерти встановлен о, що підписи, які виконані від імені ОСОБА_7 та ОСОБА_8 в наданому для експертизи пр отоколі № 2 від 16.06.10р., має змішан у транскрипцію, яка складаєт ься з літер "с", "С", розчерку та д одаткового елементу. Ступінь виробленості - середня, коорд инація рухів - середня, темп ви конання - середній. будова - пр оста. Переважаюча форма рухі в - прямолінійно-дугова, перев ажаючий напрям рухів - лівоок ружний. Нахил - правий. Розмір рухів - середній, зв'язаність р ухів - низька. Ступінь і характ ер натиску - середній диферен ційований.

При порівнювальному дослі дженні між собою вище вказан их підписів було встановлено збіг всіх вище зазначених за гальних і суттєвих ознак під писів, які утворюють індивід уальну сукупність і тому є до статніми для висновку про те , що ці підписи виконані одні єю особою і тому в ході подаль шого дослідження будуть розг лядатися як єдиний графічний матеріал.

Згідно кінцевого висновку експерта, підписи від імені ОСОБА_7 та ОСОБА_8 в надан ому протоколі засідання Н аглядової ради ВАТ "Полісся " № 2 від 16.06.10р. виконані не ОСОБ А_7, а іншою особою.

Вирішити питання чи викона ні підписи від ОСОБА_7 та ОСОБА_8 в наданому протокол і засідання Наглядової р ади ВАТ "Полісся" № 2 від 16.06.10р. О СОБА_8, чи іншою особою, не пр едставляється можливим, оскі льки немає достатньої кілько сті вільних та експериментал ьних зразків підпису та поче рку ОСОБА_8

Таким чином, наявні всі підс тави стверджувати, що фактич но ніяких рішень про схвален ня та погодження відчуження частини головного корпусу за воду площею 329, м.кв. за ціною зг ідно експертної оцінки 52496 грн . наглядовою радою відповіда ча 16.06.10 р. не приймалось.

Дії товариства порушують п рава позивача відносно дост овірної інформації про діяль ність дирекції товариства, в иконавчих та контролюючих ор ганів цього товариства, оскі льки ніяких рішень про схвал ення та відчуження спірного нерухомого майна Наглядов ою радою не приймалось.

Відповідно до вимог статті 46 Закону України „Про господ арські товариства” в акціоне рному товаристві з числа акціонерів може створюват ися наглядова рада акціон ерного товариства, яка пре дставляє інтереси акціонері в у період між проведенням за гальних зборів і в межах ко мпетенції, визначеної статут ом, контролює і регулює діяль ність виконавчого органу.

У роботі наглядової ради акціонерного товариства з п равом дорадчого голосу беру ть участь представники профс пілкового органу або іншого уповноваженого трудовим к олективом органу, який підп исав колективний договір в ід імені трудового колекти ву.

В акціонерному товаристві , яке налічує понад 50 акціоне рів, створення наглядової ра ди акціонерного товариства о бов'язкове.

Статутом акціонерного тов ариства або за рішенням заг альних зборів акціонерів на наглядову раду акціонерного товариства може бути покла дено виконання окремих фу нкцій, що належать до компет енції загальних зборів.

Питання, віднесені статут ом акціонерного товариств а до виключної компетенції наглядової ради акціонерног о товариства, не можуть бути п ередані на вирішення виконав чих органів товариства.

Члени наглядової ради акці онерного товариства не можут ь бути членами виконавчого о ргану та ревізійної комісії.

Згідно ст. 23 Закону управлін ня товариством здійснюють йо го органи.

Відповідно до підпункту 7.12 С татуту товариства відповіда ча Наглядова рада здійсн ює контроль за діяльністю пр авління та захист прав акціо нерів товариства.

Як передбачено ст. 47 Закону в иконавчим органом акціонер ного товариства, який здійс нює керівництво його поточно ю діяльністю, є правління або інший орган, визначений стат утом.

Виконавчий орган вирішує в сі питання діяльності акціо нерного товариства, крім тих , що віднесені до компетенції загальних зборів і наглядов ої ради товариства.

Виконавчий орган є підзвіт ним загальним зборам акціон ерів і наглядовій раді акці онерного товариства та орган ізовує виконання їх рішень. В иконавчий орган діє від імен і акціонерного товариства в межах, встановлених статутом акціонерного товариства і з аконом.

Виконавчий орган акціоне рного товариства може бу ти колегіальним (правління, дирекція) чи одноособовим (д иректор, генеральний директо р).

Стаття 48 Закону вказує на те , що голова правління акціон ерного товариства вправі без довіреності здійснюва ти дії від імені товариства. І нші члени правління також мо жуть бути наділені цим право м згідно із статутом. Ця особа організує ведення протоколі в засідань правління. Книга п ротоколів повинна бути в буд ь-який час надана акціонерам . На їх вимогу видаються засві дчені витяги з книги протоко лів.

Відповідно до підпункту 7.15 С татуту Наглядова рада пр авомочна приймати рішення, я кщо на його засіданнях прису тні не менше дві третіх від за гальної кількості її членів. Рішення на засіданні нагляд ової ради вважається прийнят им, якщо за нього проголосува ло більше половини членів на глядової ради, які беруть уча сть у її засіданні. Члени нагл ядової ради не мають права пе редавати свої повноваження іншій особі.

Матеріали справи, висновок експертизи, наданий Статут В АТ „ Полісся” підтверджують, що оскаржуване рішення Наг лядової ради Відкритого ак ціонерного товариства „Полі сся”, оформлене відповідним протоколом № 2 від 06.06.10 р., не відп овідає вимогам закону, через беззаперечно доведений факт підробки підпису одного з чл енів Наглядової ради.

Враховуючи викладене, суд в важає позов обґрунтованим, з аявленим відповідно до чинно го законодавства та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 43, 49, 82-85 ГПК Укр аїни, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати рішення засідання Наглядової ради Відкрит ого акціонерного товариства "Полісся" ( код 13575908) від 16 червня 20 10р., оформленого протоколом № 2, недійсним.

3. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства "Полісс я" ( Житомирська область, Олевс ький район, с. Варварівка, вул. Калініна, 102, код 13575908) на користь Акціонера ОСОБА_1 ( 11002, АДР ЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1) - 236 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

4. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства "Полісс я" ( Житомирська область, Олевс ький район, с. Варварівка, вул. Калініна, 102, код 13575908) на користь державного бюджету України - 85 грн. державного мита.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його прийняття . У разі якщо в судовому засіда нні було оголошено лише всту пну та резолютивну частину р ішення, зазначений строк обч ислюється з дня підписання р ішення, оформленого відповід но до статті 84 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

Суддя Маріщенко Л.О.

Дата підписання 09.06.2011 р.

Віддрукувати:

1 - в справу

2, 3 - сторонам ( рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення07.06.2011
Оприлюднено16.06.2011
Номер документу16107995
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/200-нм

Ухвала від 23.02.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

Постанова від 25.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 11.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Постанова від 28.07.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Рішення від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні