Рішення
від 08.06.2011 по справі 3/78-10-3743
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" червня 2011 р. Справа № 3/78-10-3743

За позовом: Прокурора м . Іллічівська Одеської облас ті в інтересах держави в особ і Іллічівської міської ради Одеської області

До відповідача: Прива тного підприємства "ПОЛІНА 2007"

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предме т спору, на стороні відповіда ча: ОСОБА_2

про знесення самочинно зведеного об'єкту нерухомос ті та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

Суддя Д' яченко Т .Г.

Представники:

Від позивача: не з'явився

Від відповідача: не з'явився

Від третьої особи: не з'явив ся

Суть спору: Прокурор м. Іллічівська Одеської обла сті звернувся до господарськ ого суду Одеської області із позовною заявою в інтересах держави в особі Іллічівсько ї міської ради Одеської обла сті, в якій, з урахуванням уточ нень від 06.10.2010р., просить суд зне сти за рахунок Приватного підприємства "ПОЛІНА 2007" самоч инно збудовані нежитлові буд івлі літ. „А” та літ. „Б” за адр есою: Одеська область, м. Ілліч івськ, вул. Комсомольська, 3-П т а зобов' язати Приватне підприємство "ПОЛІНА 2007" звіль нити самовільно зайняту земе льну ділянку площею 1282 кв. м, ро зташовану за адресою: Одеськ а область, м. Іллічівськ, вул. К омсомольська, 3-П.

Представник відповідача у судові засідання не з' явив ся, відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надав, відповідач свого пр ава на захист не використав, х оч і повідомлявся про час та м ісце проведення судового зас ідання належним чином шляхом надсилання ухвал суду на адр есу реєстрації, яка не змінюв алася, про що свідчить довідк а з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб підприємців, видана ст аном на 31.08.2010 року. З огляду на те , що до повноважень господарс ьких судів не віднесено уста новлення фактичного місцезн аходження юридичних осіб або місця проживання фізичних о сіб - учасників судового проц есу на час вчинення тих чи інш их процесуальних дій, суд вва жає можливим розглянути спра ву за наявними в ній матеріал ами на підставі ст. 75 ГПК Украї ни.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників прокуратури, поз ивача та третю особу, суд вста новив.

Згідно рішення виконавчог о комітету Іллічівської місь кої ради від 23.11.2006р. №1334 Приватно му підприємству "ПОЛІНА 2007" вид ано свідоцтво про право влас ності на двоповерхову будівл ю кафе „Орбіта” „А” зі складс ьким приміщенням „Б” загальн ою площею 1153 кв. м, розташовану за адресою: м. Іллічівськ, вул. Комсомольська, № 3-П.

Згідно довідки КП „Бюро тех нічної інвентаризації” м. Іл лічівськ від 04.10.2010р. №Б-1020 право в ласності на двоповерхову буд івлю кафе „Орбіта”, розташов ану за адресою: м. Іллічівськ, вул. Комсомоль ська, № 3-П зареєстроване за П риватним підприємством "ПО ЛІНА 2007".

Згідно рішення виконавчог о комітету Іллічівської місь кої ради від 25.01.2007р. №88 погоджено Приватному підприємству "ПО ЛІНА 2007" реконструкцію з розши рення кафе по вул. Комсомольс ька, № 3-П у м. Іллічівську під то рговельно-виставочний центр , з виконання робіт по благоус трою, рекламі та освітленню п рилеглої території; дозволен о Приватному підприємству "П ОЛІНА 2007" виконання проектно-в ишукувальних робіт по вищеза значеному об' єкту; доручено Приватному підприємству "ПО ЛІНА 2007" укласти в управління к апітального будівництва Ілл ічівськом міської ради догов ір пайової участі замовників на розвиток інженерно-транс портної та соціальної інфрас труктури міста, за наявності позитивних висновків реконс трукції з розширенням, надан их відповідними службами; зо бов' язано Приватне під приємство "ПОЛІНА 2007" до початк у реконструкції отримати в і нспекції державного архітек турно-будівельного контролю управління архітектури та м істобудування Іллічівської міської ради дозвіл на викон ання будівельних робіт; вста новлено Приватному підприєм ству "ПОЛІНА 2007" строк завершен ня реконструкції з розширенн ям в термін до 2х років з дня пі дписання рішення.

Як вбачається з наданих у су дових засіданнях пояснень пр едставника позивача та залуч ених до матеріалів справи до кументів, земельна ділянка з а адресою: м. Іллічівськ, вул. К омсомольська, № 3-П площею 0,1282 г а та об' єкт нерухомого майн а, що розташований на ній - дво поверхова будівля кафе „Орбі та” перебували, відповідно у користуванні та у власності громадянки ОСОБА_2, яка в п одальшому передала належний їй вказаний об' єкт нерухом ості до статутного капіталу Приватного підприємства "ПОЛІНА 2007". Так, у період з 14.06.2004р. по 16.12.2008р. земельна ділянка за а дресою: м. Іллічівськ, вул. Ком сомольська, № 3-П площею 0,1282 га п еребувала у користуванні гро мадянки ОСОБА_2 на підстав і договору оренди землі від 11. 06.2004р., в подальшому, дію договор у продовжено не було. Згідно д о рішення виконавчого коміте ту Іллічівської міської ради від 21.09.2007р. №300/17-V громадянці ОС ОБА_2 погоджено продаж земе льної ділянки за адресою: м. Іл лічівськ, вул. Комсомольська , № 3-П площею 0,1282 га та встановле но вартість продажу земельно ї ділянки на рівні 384600 грн. Одна к, як вбачається з довідки від ділу Держкомзему у місті Ілл ічівськ Одеської області від 18.06.2010р. №30-30-2/1006 (а.с. 17) та пояснень по зивача, договір земельної ді лянки за адресою: м. Іллічівсь к, вул. Комсомольська, № 3-П пло щею 0,1282 га не укладався.

Як вбачається з залученої д о матеріалів справи копії ак ту перевірки дотримання вимо г земельного законодавства в ід 16.08.2010р., складеного за резуль татами перевірки відділом Де ржкомзему у м. Іллічівськ Оде ської області, земельна діля нка за адресою: м. Іллічівськ, вул. Комсомольська, № 3-П площе ю 0,1282 га не використовується за цільовим призначенням, земе льна ділянка засмічена побут овим та будівельним сміттям, на земельній ділянці в минул ому було розпочато реконстру кцію будівлі кафе „Орбіта”, о днак на момент проведення пе ревірки роботи не проводятьс я, земельна ділянка використ овується без правовстановлю ючих документів.

14.09.2010р. співробітниками Інспе кції державного архітектурн о-будівельного контролю в Од еській області проводилось о бстеження об' єкта нерухомо сті за адресою: м. Іллічівськ, вул. Комсомольська, № 3-П, в ході якого встановлено, що на об' єкті нерухомості проводилис ь роботи з реконструкції буд івлі, загальна площа об' єкт а будівництва в порівнянні з первинним об' єктом збільше на, будь-які дозволи на провед ення будівельних робіт за вк азаною адресою, виконавчим к омітетом Іллічівської міськ ої ради та Інспекцією ДАБК в О деській області не видавалос ь, проект будівництва не пого джувався, висновки не видава лись, правовстановлюючі доку менти на земельну ділянку у в становленому порядку не офор млювались.

Позовні вимоги обґрунтова ні незаконністю проведених Приватним підприємством "ПОЛІНА 2007" робіт будівельних р обіт, робіт з реконструкції н а об' єкті нерухомості за ад ресою: м. Іллічівськ, вул. Комс омольська, № 3-П, веденням робі т без розробки у встановлено му порядку проектної, погодж увальної документації, викон ання будівельних робіт без о формленого на це дозволу, від сутністю у відповідача право встановлюючих документів на земельну ділянку за адресою : м. Іллічівськ, вул. Комсомоль ська, № 3-П на якій проводились роботи з реконструкції неру хомого майна. Позовні вимоги направлені на знесення за ра хунок Приватного підпри ємства "ПОЛІНА 2007" самочинно пе ребудованого об' єкта нерух омості за адресою: Одеська об ласть, м. Іллічівськ, вул. Комс омольська, 3-П та на зобов' яза ння відповідача звільнити са мовільно зайняту земельну ді лянку площею 1282 кв. м, розташов ану за адресою: Одеська облас ть, м. Іллічівськ, вул. Комсомо льська, 3-П.

Як вбачається з пояснень пр окуратури м. Іллічівська, вик ладених у позовній заяві, від сутність проектної документ ації унеможливлює проведенн я відбудови первинного об' є кта нерухомості, який перебу вав у власності відповідача, тому самовільно побудований об' єкт нерухомості адресою : м. Іллічівськ, вул. Комсомоль ська, № 3-П підлягає знесенню з а рахунок відповідача.

З метою встановлення відпо відності проведеної Прива тним підприємством "ПОЛІНА 2007" перебудови двоповерхової будівлі кафе „Орбіта” за адр есою м. Іллічівськ, вул. Комсом ольська, буд. 3-П положенням де ржавних будівельних норм і п равил, а також з метою встанов лення можливості проведення перебудови у будівлі кафе „О рбіта” зі складськими приміщ еннями, за адресою м. Іллічівс ьк, вул. Комсомольська, буд. 3-П, шляхом його повернення у пер вісний стан ухвалою господар ського суду Одеської області від 17.01.2011р. призначено у справі судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Одеському НДІСЕ.

Як вбачається з висновку с удової будівельно-технічної експертизи №953 від 16.05.2011р. отрима ного судом в результаті пров едення експертного дослідже ння, будівля за адресою: Одесь ка область, м. Іллічівськ, вул. Комсомольська, 3-П на момент о бстеження не функціонує, дос ліджувана будівля перебуває у стані незавершеної реконс трукції і будівельні роботи не проводяться, в будівлі дем онтовані усі внутрішні перег ородки, знесена фасадна част ина будівлі, до фасадної та ти льної сторін будівлі прибудо вані металеві споруди, з фаса дної сторони - двоповерхові , з тильної сторони - однопов ерхові, обробка поверхонь ст ін будівлі виявлена в частин і приміщень першого поверху, на другому поверсі будівлі в ідсутні віконні блоки, основ а підлог, обробка стелі та сті н. Згідно даним обстеження вс тановлено, що будівля за адре сою: Одеська область, м. Іллічі вськ, вул. Комсомольська, 3-П пе ребуває в незадовільному тех нічному стані. Експертом вст ановлено, що реконструкція б удівлі кафе „Орбіта” за адре сою м. Іллічівськ, вул. Комсомо льська, буд. 3-П для приведення її до первісного стану тягне за собою будівельні роботи п о реконструкції будівлі (змі на основних техніко-економіч них показників: функціональн е призначення, геометричні р озміри), на роботи по реконстр укції будівлі необхідний доз віл на виконання будівельних робіт після розробки та затв ердження у встановленому пор ядку проектної документації .

Суд, розглянувши матеріал и справи, заслухавши пояснен ня представників прокуратур и, позивача та третю особу, про аналізувавши норми чинного з аконодавства, дійшов наступн их висновків.

Положеннями п. 1 ст. 376 Цивільн ого кодексу України визначен о, що житловий будинок, будівл я, споруда, інше нерухоме майн о вважаються самочинним буді вництвом, якщо вони збудован і або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належно го дозволу чи належно затвер дженого проекту, або з істотн ими порушеннями будівельних норм і правил.

З наявних у матеріалах спра ви документів вбачається, що у Приватного підприємст ва "ПОЛІНА 2007" відсутні будь-які правовстановлюючі документ и на земельну ділянку за адре сою м. Іллічівськ, вул. Комсомо льська, буд. 3-П на які проводил ись будівельні роботи з реко нструкції кафе „Орбіта”, док ументів, що підтверджують ро зробку та затвердження у вст ановленому порядку проектно ї документації, отримання до зволу на проведення робіт з р еконструкції відповідачем н е надано.

Згідно до п. 2 ст. 376 Цивільного кодексу України особа, яка зд ійснила або здійснює самочин не будівництво нерухомого ма йна, не набуває права власнос ті на нього.

Згідно п. 7 ст. 376 Цивільного ко дексу України у разі істотно го відхилення від проекту, щ о суперечить суспільним інте ресам або порушує права інши х осіб, істотного порушення б удівельних норм і правил суд за позовом відповідного орг ану державної влади або орга ну місцевого самоврядування може постановити рішення, як им зобов'язати особу, яка здій снила (здійснює) будівництво , провести відповідну перебу дову. Якщо проведення такої п еребудови є неможливим або о соба, яка здійснила (здійснює ) будівництво, відмовляється від її проведення, таке нерух оме майно за рішенням суду пі длягає знесенню за рахунок о соби, яка здійснила (здійснює ) будівництво. Особа, яка здійс нила (здійснює) самочинне буд івництво, зобов'язана відшко дувати витрати, пов'язані з пр иведенням земельної ділянки до попереднього стану.

Як вбачається з висновку су дової будівельно-технічної е кспертизи №953 від 16.05.2011р., признач еної судом з метою встановле ння експертним шляхом можлив ості проведення перебудови к олишнього кафе „Орбіта” за а дресою м. Іллічівськ, вул. Комс омольська, буд. 3-П у первісний стан, приведення перебудова ного об' єкта до первісного стану тягне за собою будівел ьні роботи по реконструкції будівлі (зміна основних техн іко-економічних показників: функціональне призначення, г еометричні розміри), на робот и по реконструкції будівлі н еобхідний дозвіл на виконанн я будівельних робіт, який мож е бути наданий в результаті р озробки та затвердження у вс тановленому порядку проектн ої документації. Під час розг ляду справи судом, відповіда чем Приватним підприємс твом "ПОЛІНА 2007" згоди на провед ення перебудови не надано.

Враховуючи вищенаведені п оложення діючого законодавс тва, фактичні обставини спра ви встановлені судом та не сп ростовані відповідачем, суд приходить до висновку, що від повідачем проведено перебуд ову колишнього кафе „Орбіта” за адресою м. Іллічівськ, вул. Комсомольська, буд. 3-П з істот ним порушенням будівельних н орм і правил, проведення пере будови вказаного об' єкта в первісне становище значно ут руднене, у зв' язку зі зміною основних техніко-економічни х показників відповідачем в результаті реконструкції, аб о є неможливим, у зв' язку з ві дсутністю згоди відповідача на проведення такої перебуд ови. Враховуючи вищевикладен е, позовні вимоги про знесенн я за рахунок Приватного п ідприємства "ПОЛІНА 2007" самочи нно перебудованого об' єкта нерухомості за адресою: Одес ька область, м. Іллічівськ, вул . Комсомольська, 3-П є правомір ними, такими, що відповідають вимогам законодавства, а том у задовольняються судом.

Положеннями ст. 124 Земельног о кодексу України передбачен о, передача в оренду земельни х ділянок, що перебувають у де ржавній або комунальній влас ності, здійснюється на підст аві рішення відповідного орг ану виконавчої влади або орг ану місцевого самоврядуванн я чи договору купівлі-продаж у права оренди земельної діл янки (у разі продажу права оре нди) шляхом укладення догово ру оренди земельної ділянки.

Згідно ст. 125 Земельного коде ксу України Право власності на земельну ділянку, а також п раво постійного користуванн я та право оренди земельної д ілянки виникають з моменту д ержавної реєстрації цих прав .

Як встановлено судом, у Пр иватного підприємства "ПОЛ ІНА 2007" відстуні правові підст ави для користування земельн ою ділянкою площею 1282 кв. м, роз ташованою за адресою: Одеськ а область, м. Іллічівськ, вул. К омсомольська, 3-П

Положеннями ст. 80 Земельног о кодексу України визначено, що суб'єктами права власност і на землю є, зокрема територі альні громади, які реалізуют ь це право безпосередньо або через органи місцевого само врядування, - на землі комунал ьної власності.

Згідно п. п. 1,2 ст. 83 Земельного кодексу України землі, які н алежать на праві власності територіальним громадам сі л, селищ, міст, є комунальною в ласністю. У комунальній влас ності перебувають усі землі в межах населених пунктів, кр ім земель приватної та держа вної власності, а також земел ьні ділянки за їх межами, на як их розташовані об'єкти комун альної власності.

Приймаючи до уваги вищевик ладене, позовні вимоги, заявл ені прокурором м. Іллічівськ а в інтересах держави в особі Іллічівської міської ради О деської області про зобов' я зання Приватного підпри ємства "ПОЛІНА 2007" звільнити са мовільно зайняту земельну ді лянку площею 1282 кв. м, розташов ану за адресою: Одеська облас ть, м. Іллічівськ, вул. Комсомо льська, 3-П є правомірними, у зв ' язку з чим задовольняються судом.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК Укр аїни витрати по сплаті держа вного мита в сумі 85 грн. та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в сумі 236 грн. покладаються н а відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49,75, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Знести за рахунок Прива тного підприємства "ПОЛІНА 2007" (68003, Одеська область, м. Ілліч івськ, вул. Комсомольська, 3-П, к од 34643488) самочинно збудовані не житлові будівлі літ. „А” та лі т. „Б” за адресою: Одеська обла сть, м. Іллічівськ, вул. Комсом ольська, 3-П.

3. Зобов' язати Приватне підприємство "ПОЛІНА 2007" (68003, О деська область, м.Іллічівськ , вул. Комсомольська, 3-П, код 34643488) звільнити самовільно зайня ту земельну ділянку площею 1282 кв. м, розташовану за адресою : Одеська область, м. Іллічівсь к, вул. Комсомольська, 3-П.

4. Стягнути з Приватного підприємства "ПОЛІНА 2007" (68003, Оде ська область, м.Іллічівськ, ву л. Комсомольська, 3-П, код 34643488):

- до державного бюджету Укра їни, одержувач ГУДКУ у Одеськ ій області МФО 828011, р/р 31114095700008, банк одержувача ГУДКУ у Одеській області, ЄДРПОУ 23213460 - держмито в сумі 85 /вісімдесят п' ять/ гр н.

- до державного бюджету Укра їни, одержувач ГУДКУ у Одеськ ій області р/р 31213264700008, МФО 828011, банк одержувача ГУДКУ у Одеській області ЄДРПОУ 23213460 - витрати на ІТЗ судового процесу у сум і 236 /двісті тридцять шість/ грн .

Повний текст рішення склад ено та підписано 10.06.2011 року.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК Україн и.

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Д'яченко Т.Г.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16111096
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/78-10-3743

Рішення від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 03.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 06.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 15.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні