Рішення
від 02.06.2011 по справі 5019/891/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5019/891/11

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 33001 , м. Рівне,  вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 РІШЕННЯ  

    

"02" червня 2011 р.                                                                            Справа  № 5019/891/11

за позовом          Товариство з обмеженою відповідальністю "Технік"  

до відповідача   Дочірнє підприємство "Рівненський облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України"       

про стягнення 27700 грн. 84 коп.

                                                                                                              Суддя  Бережнюк В.В.

Представники:

Від позивача  :  Бондар І.Є.

Від відповідача :  Дворак Т.Б.    

СУТЬ СПОРУ:     Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Технік" звернулося до господарського суду Рівненської області з позовом до Дочірнього підприємства "Рівненський облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України" про стягнення  29 017 грн. 24 коп. заборгованості по розрахунках за виконані роботи. Свої вимоги обґрунтовує невиконанням відповідачем умов Договору субпідряду №21/1-02 на виконання робіт по поточному ремонту автодороги Київ-Чоп с.Б.Криниця (влаштування освітлення) від 03.15.2008 р. щодо оплати вартості виконаних робіт.

Через канцелярію суду від позивача надійшла заява про зменшення розміру позовних вимог, згідно якої просить стягнути з відповідача 27700 грн. 84 коп. боргу. Вказана заява прийнята судом до розгляду.

В судовому засіданні представник позивача підтримав зменшені позовні вимоги повністю.

Відповідач через канцелярію суду подав відзив на позов. У судовому засіданні 02.06.2011 р. позовні вимоги в сумі 27700 грн. 84 коп. визнав повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

03 травня 2008 року між Філією "Рівненська ДЕД" Дочірнього підприємства "Рівненський облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України" (Генпідрядник) та Товариством з обмеженою відповідальністю фірма "Технік" (Субпідрядник) було укладено Договір субпідряду №21/1-02 на виконання робіт по поточному ремонту автодороги Київ-Чоп с.Б.Криниця (влаштування освітлення). Відповідно до предмету договору Генпідрядник доручає, а Субпідрядник зобов'язується виконати роботи по поточному ремонту автодороги Київ-Чоп с.Б.Криниця (влаштування освітлення) у відповідності до діючих норм і стандартів.

Згідно розділу 2 Договору "Вартість робіт" вартість робіт по даному Договору складає 80 000,00 грн. з ПДВ. Договірна ціна є динамічною.

За умовами п.3.1. Договору початок виконання робіт - грудень 2008 року, закінчення робіт - грудень 2008 року.

Розділом 4 Договору "Порядок розрахунків" Генпідрядник розрахунки здійснює щомісячно згідно актів форми №КБ-2в та довідок форми №КБ-3 по мірі поступлення коштів від Замовника при умові оплати Замовником за виконані генпідрядні роботи та пропорційно до загальної суми фактичного фінансування Генпідрядника з боку Замовника. Субпідрядник оплачує Генпідряднику вартість послуг, що відносяться до загально-виробничих витрат, у розмірі 1% від повної вартості робіт. Це враховується у довідках форми №КБ-3.  

Відповідно до п.9.1. цей Договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до остаточного розрахунку за виконані роботи, але не більше, ніж один рік з моменту підписання.  

Договір підписано уповноваженими представниками сторін та скріплено відбитками печаток сторін.

На виконання умов Договору в червні 2008 року та грудні 2008 року позивачем було виконано роботи, визначені Договором, на загальну суму 76987 грн. 60 коп., що підтверджується підписаними сторонами актами приймання виконаних підрядних робіт та довідками про вартість виконаних робіт (арк.с.8-19). Відповідно до проведеного зняття вартості робіт по поточному ремонту автодороги Київ-Чоп с.Б.Криниця (влаштування освітлення) сума, що підлягає до сплати за виконані роботи становить 74785 грн. 60 коп.

Відповідач за виконані  роботи розрахувався частково, внаслідок чого за останнім існує заборгованість перед позивачем у розмірі 27700 грн. 00 коп. грн. 00 коп.  

Між сторонами  було підписано акт звіряння розрахунків станом на 01.06.2011 р., згідно якого заборгованість відповідача перед позивачем складає 27700 грн. 84 коп. (арк.с.42).

Доказів сплати зазначеної суми боргу відповідач суду не надав.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, - зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст.526 ЦК України).

Частиною 1 статті 837 ЦК України передбачено, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

З наведених правових норм вбачається, що договір підряду є оплатним, і обов'язку підрядчика виконати певну роботу відповідає обов'язок замовника цю роботу прийняти та оплатити.

Відповідно до ч. 1 ст. 212 ЦК України особи, які вчиняють правочин, мають право обумовити настання або зміну прав та обов'язків обставиною, щодо якої невідомо, настане вона чи ні (відкладальна обставина).

За умовами ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства. Тобто вказана норма передбачає як безпосереднє встановлення у зобов'язання строку (терміну) його виконання, так і визначення цього строку вказівкою на певну подію, яка неминуче має настати. В іншому ж випадку кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час.

Частиною 2 ст. 838 ЦК України передбачено, що генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов'язків за договором підряду, а перед замовником - за порушення субпідрядником свого обов'язку. Замовник і субпідрядник не мають права пред'являти один одному вимоги, пов'язані з порушенням договорів, укладених кожним з них з генеральним підрядником, якщо інше не встановлено договором або законом.

У правовідносинах за Договором субпідряду від 03.05.2008 р. генеральним підрядником є відповідач, тому він відповідає перед позивачем (субпідрядником) за виконання обов'язків особами, визначеними у договорі як Генпідрядник та Замовник, а також несе відповідальність перед цими особами.

Відповідно до ч.2 ст.193 Господарського кодексу України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відтак, вимоги позивача про стягнення з відповідача 27700 грн. 84 коп. заборгованості по розрахунках за виконані роботи, підтверджуються матеріалами справи, визнаються відповідачем, є обґрунтованими, тому підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст. 49 ГПК України на відповідача покладаються судові витрати внаслідок його неправильних дій - доведення спору до господарського суду.     

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

       ВИРІШИВ:

      

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства "Рівненський облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України" (33028, м. Рівне, вул.Остафова,7, код ЄДРПОУ 31994540) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Технік" (33027, м. Рівне, вул.Київська,42, код ЄДРПУО 32881001) - 27700 грн. 84 коп. заборгованості по розрахунках за виконані роботи, 277 грн. 01 коп. витрат по сплаті держмита та 236 грн.00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпеченню судового процесу.

3. Наказ видати після набрання рішенням  законної сили.

   Суддя                                                                Бережнюк В.В.

повне рішення підписано 03 червня 2011 року

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено16.06.2011
Номер документу16111344
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/891/11

Судовий наказ від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Рішення від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні