Ухвала
від 06.06.2011 по справі 5021/1267/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5021/1267/2011

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

06.06.11           Справа №5021/1267/2011.

Суддя господарського суду Сумської області Рунова В.В., розглянувши матеріали:

за заявою           Державної інспекції з контролю за цінами в Сумській області

до боржника  товариства з обмеженою відповідальністю «Деоніс-Агро» (40030, м. Сумти, вул. Петропавловська, 61, ід. код 35172196),

про банкрутство,

встановив:

До господарського суду Сумської області звернулась Державна інспекція з контролю за цінами в Сумській області з заявою про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «Деоніс-Агро», відповідно до ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», мотивуючи свої вимоги тим, що боржник не може сплатити кредитору 1646072 грн. 34 коп. економічних санкцій протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

Розглянувши подані матеріали, оцінивши надані суду докази, суд дійшов висновку, що заява про порушення справи про банкрутство з доданими документами підлягає поверненню без розгляду враховуючи наступне.

По–перше, згідно з ч. 1 ст. 7 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», заява про порушення справи про банкрутство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або установчими документами), громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності (його представником) і повинна містити:

найменування господарського суду, до якого подається заява;

найменування (прізвище, ім'я та по батькові) боржника, його поштову адресу;

найменування кредитора, його поштову адресу, якщо кредитором є юридична особа, якщо кредитор - фізична особа, в заяві зазначаються прізвище, ім'я та по батькові, а також місце його проживання;

номер (код), що ідентифікує кредитора як платника податків і зборів (обов'язкових платежів);

виклад обставин, які підтверджують неплатоспроможність боржника, з зазначенням суми боргових вимог кредиторів, а також строку їх виконання, розміру неустойки (штрафів, пені), реквізитів розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання;

перелік документів, що додаються до заяви.

Тобто, суд при прийнятті заяви про порушення справи про банкрутство до провадження має з'ясовувати юридичний статус на момент звернення до суду не тільки боржника, а і ініціюючого кредитора. Зазначена правова позиція наведена у постанові Вищого господарського суду України від 02.06.2009 року у справі № Б18/013-09.

Разом з тим, до своєї заяви ініціюючим кредитором не було додано довідку (витяг) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (від державного реєстратора) щодо кредитора з даними про повне найменування, код, керівні органи та місцезнаходження, його відокремлені підрозділи, наявність чи відсутність його за місцезнаходженням, про статус відомостей про юридичну особу, стан юридичної особи станом на дату звернення до суду.

По–друге, як вже було зазначено,  ч. 1 ст. 7 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що заява про порушення провадження у справі про банкрутство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою особою, повноваження якої  визначені законодавством або установчими документами).

Заява Державної інспекції з контролю за цінами в Сумській області підписана в.о. начальна інспекції З.В.Баландюк, проте до поданих матеріалів не додані докази  в підтвердження посадового становища Баланд юк З.В.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, але всупереч цьому заявник не довів суду тих обставин, які б слугували підставою для порушення справи про банкрутство.

Згідно ч. 1 ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» суддя повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду  з підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Враховуючи викладене суд дійшов висновку, що заява Державної інспекції з контролю за цінами в Сумській області про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «Деоніс-Агро» підлягає поверненню без розгляду на підставі п.1, п.3 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України та ст. 9 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника  або визнання його банкрутом».

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1, 5, 9 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника  або визнання його банкрутом»,  ст.ст. 33 63, 86  Господарського процесуального кодексу України,  суд, -

                                                                       ухвалив:

      1. Заяву Державної інспекції з контролю за цінами в Сумській області  про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю «Деоніс-Агро» з доданими до неї документами повернути заявнику без розгляду.

Додаток: заява на 2-х аркушах, з додатками на 7-ми аркушах, в тому числі: фіскальний чек № 5865 від 02.06.2011 року.

       2. Роз'яснити заявнику, що повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

        

      Суддя                                                (підпис)                                      В.В.Рунова

Дата ухвалення рішення06.06.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16111452
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —5021/1267/2011

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рунова Вікторія Вікторовна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні