Постанова
від 14.06.2011 по справі 2а/1570/3427/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/3427/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2011 року

Одеський окружний адміністративний суд у скла ді головуючого судді Бутенко А.В., розглянувши в порядку ск ороченого провадження справ у за адміністративним позово м державного підприємства „Н аціональна енергетична комп анія „Укренерго” до відділу освіти Фрунзівської районно ї державної адміністрації Од еської області про стягнення штрафу у розмірі 5100 грн.,

В С Т А Н О В И В:

З позовом до суду зверн улось державне підприємство „Національна енергетична ко мпанія „Укренерго” до відділ у освіти Фрунзівської районн ої державної адміністрації О деської області про стягненн я штрафу у розмірі 5100 грн. Позов ні вимоги, обґрунтовані тим, щ о відповідачем було порушено законодавство про електроен ергетику та згідно з п. п. 2, 8 „ По ложення про порядок наклада ння на суб' єктів господарсь кої діяльності штрафів за по рушення законодавства в галу зі електроенергетики та сфе рі теплопостачання”, затверд женого постановою Кабінету М іністрів України від 21.07.1999 року , накладено штраф у розмірі 5100 г ривень, що було оформлено пос тановою № 05/12-0038 від 11.10.2010 року. До т еперішнього часу штраф у роз мірі 5100 грн. до держбюджету не п ерераховано, а тому просять с тягнути його у судовому поря дку.

Відділом освіти Фрунзівсь кої районної державної адмін істрації Одеської області отримано копію ухвали про ві дкриття скороченого провадж ення 24.05.2011 року, що підтверджуєт ься копією поштового повідом лення, яке надійшло на адресу суду 30.05.2011 року.

Відповідно до п.3 ч.5 ст.183-2 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороч еного провадження не пізніше трьох днів, у разі якщо протяг ом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого части ною третьої цієї статті, до с уду не було подано заперечен ня відповідача та за умови, що справа не розглядається суд ом за місцезнаходженням відп овідача.

Згідно з ч.3 ст.183-2 КАС України відповідач у 10-ний строк з дня одержання ухвали про відкри ття скороченого провадження та копій документів може под ати заперечення проти позову та необхідні документи або з аяву про визнання позову. Якщ о справа розглядається судом за місцезнаходженням відпов ідача, то заперечення проти п озову чи заява про визнання п озову мають бути подані безп осередньо до канцелярії суду .

Разом з тим, у строк, встанов лений ст. 183-2 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, від відповідача не надійшл о до суду заперечень проти по зову або заяви про визнання п озову.

Дослідивши наявні в справі письмові докази суд доходить до висновку про нео бхідність задоволення позов них вимог з наступних підста в.

Згідно з Указом Президент а України «Про Міністерство палива та енергетики України »від 14.04.2000 року № 598/2000, Міністерст во палива та енергетики Укра їни є центральним органом ви конавчої влади та головним (п ровідним) органом у системі ц ентральних органів виконавч ої влади з питань забезпечен ня реалізації державної пол ітики в електроенергетичном у, ядерно-промисловому, вугі льно-промисловому та нафтога зовому комплексах. Національ на енергетична компанія «Укр енерго»Міністерства палива та енергетики України - це де ржавне підприємство, що зді йснює централізоване диспет черське оперативно-технолог ічне управління об'єднаною енергетичною системою Украї ни. Згідно з ч.3 ст.27 Закону Укра їни «Про електроенергетику» , суб'єкти господарської діял ьності несуть відповідальні сть за правопорушення в елек троенергетиці, в тому числі з а ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішен ь чи приписів Державної інсп екції з енергетичного нагляд у за режимами споживання еле ктричної та теплової енергії .

Таким чином, позивач на підс таві ст.27 Закону України «Про електроенергетику»здійсню є повноваження щодо встановл ення порушень, застосування штрафних санкцій за його пор ушення та здійснює повноваже ння щодо стягнення заборгова ності по штрафним санкціям в судовому порядку, а тому спра ви за позовами про стягнення штрафних санкцій на підстав і п.5 ч.2 ст.17, п.5 ч.4 ст.50 КАС України підвідомчі адміністративни м судам та повинні розглядат ись за правилами адміністрат ивного судочинства.

21 серпня 2010 року, державними і нспекторами з енергетичного нагляду, відповідно до ст. 9 За кону України «Про електроене ргетику»проведено планове о бстеження Відділу освіти Фру нзівської районної державно ї адміністрації за адресою: 667 00, Одеська область, смт. Фрунзі вка, вул. Леніна, буд.108, в присут ності уповноваженої особи су б' єкта господарювання нача льника відділу освіти Воєділ ова Олега Володимировича. За результатами перевірки скла дено акт №05/12-0038, у висновках яко го зазначені виявлені поруш ення, при ознайомленні з вказ аним актом перевірки уповнов ажена особа суб' єкта господ арювання Воєділов О.В. від під пису відмовився.

Відповідно до ч.4 ст.9 Закону У країни «Про електроенергети ку»№575/97-ВР від 16.10.1997 року (зі зміна ми), та ст. 14 Закону України «Про теплопостачання», нагляд за електричними та тепловикори стовуючими установками та те пловими мережами споживачів та суб' єктів електроенерге тики здійснює Державна інспе кція з енергетичного нагляду за режимами споживання елек тричної та теплової енергії.

Згідно з ч. 4 ст.27 Закону Украї ни «Про електроенергетику», Національна комісія регулюв ання електроенергетики Укра їни, Державна інспекція з екс плуатації електричних станц ій і мереж, Державна інспекці я з енергетичного нагляду за режимами споживання електри чної та теплової енергії на п ідставі акта перевірки, офор мленого в установленому поря дку, за наявності порушень, пе редбачених цією статтею, вид ають у межах своєї компетенц ії суб' єктам господарської діяльності постанови про на кладення штрафів за встановл еною формою.

Відповідно до ч.3 та ч.6 ст. 27 За кону України «Про електроене ргетику», суб'єкти господарс ької діяльності несуть відпо відальність за правопорушен ня в електроенергетиці: за ух илення від виконання або нес воєчасне виконання рішень чи приписів Національної коміс ії регулювання електроенерг етики України, Державної інс пекції з експлуатації електр ичних станцій і мереж, Держав ної інспекції з енергетичног о нагляду за режимами спожив ання електричної та теплової енергії та порушення умов лі цензій у вигляді штрафу у роз мірі до п' яти тисяч неопода тковуваних мінімумів доході в громадян. Суми стягнених шт рафів зараховуються до Держа вного бюджету України.

На підставі вказаної право вої норми Держінспекцією з е нергетичного нагляду за режи мами споживання електричної та теплової енергії в Одеськ ій області 11.10.2010 року винесена п останова №05/12-0038 про накладення штрафу за порушення законод авства про енергетику в розм ірі 5100 грн. Відповідно до листа № 13/448 від 11.10.2010 року вказана поста нова була надіслана та отрим ана відповідачем 18.10.2010 року.

Згідно з приписами п.10 Полож ення «Про порядок накладення на суб' єктів господарюванн я штрафів за порушення закон одавства в галузі електроене ргетики та сфері теплопостач ання», затвердженого постано вою Кабінету Міністрів Украї ни від 21 липня 1999 р. №1312, суб' єкт господарювання сплачує штра ф за порушення законодавства в галузі електроенергетики протягом 30 днів з дня прийнятт я постанови (розпорядження) п ро його накладення, а за поруш ення законодавства у сфері т еплопостачання - у 15-денний с трок з дня прийняття постано ви (розпорядження) про його на кладення.У разі несплати штр афу у зазначений термін він с тягується в судовому порядку .

Враховуючи викладене, суд в важає, що позовні вимоги держ авного підприємства „Націон альна енергетична компанія „ Укренерго” до відділу освіти Фрунзівської районної держа вної адміністрації Одеської області про стягнення штраф у у розмірі 5100 грн. до державног о бюджету України є законним и і обґрунтованими, підтверд жуються доданими до позову д окументами та підлягають зад оволенню.

Відповідно до ч.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинс тва України у справах, в яких п озивачем є суб'єкт владних по вноважень, а відповідачем - фі зична чи юридична особа, судо ві витрати, здійснені позива чем, з відповідача не стягуют ься.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163, 183-2 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний поз ов державного підприємства „ Національна енергетична ком панія „Укренерго” до відділу освіти Фрунзівської районно ї державної адміністрації Од еської області задовольнити повністю.

2. Стягнути з відділу освіти Фрунзівської районної держа вної адміністрації Одеської області (66700, Одеська область, с мт. Фрунзівка, вул. Леніна, 108, р/р 35413021001843, ГУДКУ в Одеській област і, МФО 828011, Код ЄДРПОУ 02145317 ) на кори сть бюджету (р/р 31111106700495, банк одер жувач - Державний бюджет Фру нзівський, Код ЄДРПОУ 22504557, МФО 8 28011) штрафні санкції в розмірі 5100 (п' ять тисяч сто) гривень 00 коп.

Постанова підлягає не гайному виконанню.

Постанова може бути оскарж ена до Одеського апеляційног о адміністративного суду чер ез суд першої інстанції у пор ядку, визначеному статтею 186 К АС України, шляхом подачі апе ляційної скарги протягом дес яти днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Суддя Бутенко А.В.

14 червня 2011 року

Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16126191
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/3427/2011

Постанова від 14.06.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бутенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні