Постанова
від 25.06.2009 по справі 2а-22678/09/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія 6.14

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2009 року Справа №2а -22678/09/1270

Луганський окружний адмін істративний суд у складі

головуючого судді Чернявс ької Т.І.,

при секретарі судового зас ідання Ігнатович О.А.,

за участю сторін:

від прокурора - помічник про курора Кам'янобрідського рай ону м. Луганська

Сайтарли І.М. (посвідчення в ід 03.08.2006 № 88) від позивача - головн ий спеціаліст-юрисконсульт ю ридичного відділу Саприкі на О.В. (довіреність від 14.01.2009 № 275/09-06) від відповідача - не прибу в

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку

справу за адміністративни м позовом

Прокурора м. Ровеньки Луга нської області в інтересах д ержави в особі

управління Пенсійного фон ду України в м. Ровеньки Луга нської області

до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Ровеньків ська меблева фабрика»

про стягнення прострочено ї заборгованості із сплати с трахових внесків

на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування в сумі 1456, 10 грн.,

ВСТАНОВИВ:

12 травня 2009 року Прокурор м. Ровеньки Луганської області звернувся до Луганського ок ружного адміністративного с уду з позовом в інтересах дер жави в особі управління Пенс ійного фонду України в м. Ров еньки Луганської області до товариства з обмеженою відпо відальністю «Ровеньківська меблева фабрика» про стягне ння простроченої заборгован ості із сплати страхових вне сків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня за лютий 2009 року у розмірі 1456, 10 грн.

В обґрунтування позовних вимог прокурор зазначив наст упне.

Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Ровеньківс ька меблева фабрика» є платн иком страхових внесків (стра хувальником) на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування та перебуває на об ліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Ровеньки Л уганської області. В порушен ня норм чинного законодавств а свій обов'язок по сплаті стр ахових внесків на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування за період з 01.02.2009 по 28.02.2009 у розмірі 1456, 10 грн. не викона ло, у звязку з чим йому було на діслано вимогу про сплату не доїмки. Протягом десяти робо чих днів із дня одержання вим оги про сплату недоїмки відп овідач суму недоїмки не спла тив, вимогу про сплату недоїм ки з управлінням Пенсійного фонду України в м. Ровеньки Л уганської області не узгодив та у судовому порядку її не ос каржив.

У зв'язку з викладеним, прок урор просить стягнути з відп овідача на користь управлінн я Пенсійного фонду України в м. Ровеньки Луганської облас ті прострочену заборгованіс ть із сплати страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування за період з 01.02.2009 по 28.02.2009 у розмір і 1456, 10 грн.

У судовому засіданні проку рор та представник позивача позов підтримали, надали поя снення, аналогічні викладен им у позові.

Відповідач у судове засіда ння не прибув, причини неявки суду не повідомив, про дату, місце та час слухання справи повідомлявся належним чином . Відзивом на позовну заяву п озов визнав у повному обсязі , справу просив розглянути за його відсутності (арк. справи 20).

Заслухавши пояснення прок урора та представника позива ча, дослідивши матеріали спр ави, суд вважає, що позов підл ягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Ровеньківсь ка меблева фабрика» відповід но до ст. ст. 14, 15 Закону Україн и від 09 липня 2003 року № 1058-1 «Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування» є страх увальником та платником стра хових внесків на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування і перебуває на об ліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Ровеньки Л уганської області.

Згідно із п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону У країни від 09 липня 2003 року № 1058-1 « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Ровеньківська м еблева фабрика» повинно нара ховувати, обчислювати і спла чувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до ч. 12 ст. 20 Закон у України від 09 липня 2003 року № 10 58-1 «Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» страхові внески підлягают ь сплаті незалежно від фінан сового стану платника страхо вих внесків. У разі наявності в платника страхових внескі в одночасно із зобов'язанням и із сплати страхових внескі в зобов'язань із сплати подат ків, інших обов'язкових плате жів, передбачених законом, а бо зобов'язань перед іншими к редиторами зобов'язання із с плати страхових внесків вико нуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншим и зобов'язаннями, крім зобов' язань щодо виплати заробітно ї плати (доходу).

Частиною 6 ст. 20 Закону Украї ни від 09 липня 2003 року № 1058-1 «Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування» перед бачено, що страхувальники зо бов'язані сплачувати страхов і внески, нараховані за відпо відний базовий звітний періо д, не пізніше ніж через 20 кален дарних днів із дня закінченн я цього періоду. Базовим звіт ним періодом для товариства з обмеженою відповідальніст ю «Ровеньківська меблева фаб рика» є календарний місяць.

Відповідно до ст. 106 Закону У країни від 09 липня 2003 року № 1058-1 « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» с уми страхових внесків своєча сно не нараховані та/або не сп лачені страхувальниками у ст роки, визначені статтею 20 цьо го Закону, в тому числі обчис лені територіальними органа ми Пенсійного фонду у випадк ах, передбачених частиною тр етьою статті 20 цього Закону, в важаються простроченою забо ргованістю із сплати страхов их внесків (далі - недоїмка) і с тягуються з нарахуванням пен і та застосуванням фінансови х санкцій.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки страхуваль ник зобов'язаний сплатити су ми недоїмки та суми фінансов их санкцій.

Страхувальник у разі незго ди з розрахунком суми недоїм ки, зазначеної у вимозі про с плату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому прав лінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду ма є право на оскарження вимоги в судовому порядку.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територі ального органу Пенсійного фо нду про сплату недоїмки і про тягом десяти робочих днів пі сля її отримання не сплатив з азначену у вимозі суму недої мки разом з застосованою до н ього фінансовою санкцією, вк люченої до вимоги, або не узг одив вимогу з відповідним ор ганом Пенсійного фонду, або н е оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо с трахувальник узгодив вимогу , але не сплатив узгоджену су му недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповід ний орган Пенсійного фонду з вертається в установленому з аконом порядку і подає вимог у про сплату недоїмки до відп овідного підрозділу державн ої виконавчої служби. У зазна чених випадках орган Пенсійн ого фонду також має право зве рнутися до суду чи господарс ького суду з позовом про стяг нення недоїмки.

Строк давності щодо стягне ння недоїмки, пені та штрафів не застосовується (ч. 15 ст. 106 За кону України від 09 липня 2003 рок у № 1058-1 «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння»).

Під час розгляду справи суд ом встановлено, що згідно роз рахунку суми страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування за лютий 2009 року відповідачем за період з 01.02.2009 по 28.02.2009 самостій но нараховані страхові внеск и у розмірі 1456, 10 грн. (арк. справи 8-9). Нарахована сума внесків ві дповідачем в установлені зак оном терміни не сплачена, вна слідок чого за відповідачем утворилась прострочена забо ргованість із сплати страхов их внесків на загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування за лютий 2009 року у розм ірі 1456, 10 грн.

Відповідно до вимог ч.3 ст. 10 6 Закону України від 09 липня 2003 р оку № 1058-1 «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» позивачем відповідач у була надіслана вимога від 03. 04.2009 № Ю-226у про сплату недоїмки, яка отримана останнім того ж дня, про що свідчить корінец ь вимоги (арк. справи 10, 11).

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки відповідач суму недоїмки не сплатив, ви могу про сплату недоїмки з уп равлінням Пенсійного фонду У країни в м. Ровеньки Луганськ ої області не узгодив та у суд овому порядку її не оскаржив .

За таких обставин, суд знах одить позов прокурора обґрун тованим, доведеним і таким, щ о підлягає повному задоволен ню.

Враховуючи вимоги ч. 4 ст. 94 К АС України, а також те, що поз ивач відповідно до п. 34 ч. 1 ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів У країни від 21 січня 1993р. № 7-93 «Про д ержавне мито» від сплати дер жавного мита (судового збору ) звільнений, судові витрати у цій справі не підлягають ст ягненню з відповідача, оскіл ьки у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові ви трати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі ч.3 ст. 160 КАС Укра їни у судовому засіданні 25 чер вня 2009 року проголошено вступ ну та резолютивну частини по станови. Складення постанови у повному обсязі відкладено , про що згідно вимог ч. 4 ст. 167 К АС України повідомлено після проголошення вступної та ре золютивної частин постанови у судовому засіданні.

Керуючись ст. ст. 14, 15, 17, 18, 20, 106 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-1 «Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування», ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «Р овеньківська меблева фабрик а», ідентифікаційний код 05424868, місцезнаходження: 94700, Луганс ька область, м. Ровеньки, вул . Тельмана, буд. 1 (п/р № 26008301230533 в фі лії «Відділення Промінвестб анку в м. Ровеньки Луганської області», МФО 304502, код банку 093045 00) на користь управління Пенсі йного фонду України в м. Рове ньки Луганської області, іде нтифікаційний код 21792429, місцез находження: 94700, Луганська обл асть, м. Ровеньки, вул. К. Марк са, буд. 134-а (р/р 25608312735 в ЛОУ ВАТ «Де ржавний Ощадний банк України », МФО 304665, код банку 9304612), простр очену заборгованість із спла ти страхових внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування за лютий 2009 року у розмірі 1456, 10 грн. (тисяча чотириста п'ятдесят шість гр ивень десять копійок).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано у встановле ний КАС України строк. Якщо бу ло подано заяву про апеляцій не оскарження, але апеляційн а скарга не була подана у вста новлений КАС України строк,

Постанова набирає законно ї сили після закінчення цьог о строку. У разі подання апеля ційної скарги

Постанова, якщо її не скасо вано, набирає законної сили п ісля закінчення апеляційног о розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду.

Про апеляційне оскарження спочатку подається заява. Об ґрунтування мотивів оскарже ння і вимоги до суду апеляцій ної інстанції викладаються в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскар ження та апеляційна скарга п одаються до Донецького апеля ційного адміністративного с уду через Луганський окружни й адміністративний суд. Копі я апеляційної скарги одночас но надсилається особою, яка ї ї подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пос танови у повному обсязі відп овідно до статті 160 цього Коде ксу - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інста нції подається протягом двад цяти днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Постанова складена у повн ому обсязі 30 червня 2009 року.

Дата ухвалення рішення25.06.2009
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16177315
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-22678/09/1270

Постанова від 25.06.2009

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Чернявська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні