Постанова
від 18.05.2011 по справі 2а-0770/597/11
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа №  2а-0770/597/11

Ряд стат. звіту №  10.1

Код -  07

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ      УКРАЇНИ

18 травня 2011 р.                                                                                                           місто Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд в особі:

головуючої судді –Калинич Я.М.

при секретарі судового засідання –Красновій О.Р.

за участі:

прокурора –не з’явився

представника УПФУ в Іршавському районі Закарпатської області –не з’явився

представник відповідача –повторно не з’явився,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді адміністративну справу за позовною заявою прокурора Іршавського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області до приватного підприємства “Патера” про стягнення заборгованості в сумі 1086,33 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Іршавського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області звернувся Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до приватного підприємства “Патера” про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 1086,33 грн.

Прокурор в судове засідання не з'явився.

Представник Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області в судове засідання не з'явився. Однак 18.05.2011 року ним була подана до суду заява про розгляд справи без його участі та за наявними матеріалами справи.

Відповідач заперечень на адміністративний позов не подав, у судове засідання не з'явився повторно, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце судового розгляду.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. А оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що приватне підприємство “Патера” є юридичною особою, про що свідчить Свідоцтво про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, видане Іршавською районною державною адміністрацією Закарпатської області 15.07.2003 року та Довідкою №1901 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, виданої Закарпатським обласним управлінням статистики 18.07.2003 року.

Приватне підприємство "Патера" є платником страхових внесків відповідно до сг.15 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 року №1058, який набув чинності з 01.01.2004 року.

Згідно з ст.4 п.1 Закону №400/97-ВР від 26.06.1997 р., для платників збору, визначених п.1 та п. 2 статті 1 цього Закону (а саме суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, юридичних та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників) встановлюється ставка збору в розмірі 33,2 відсотків від об'єкта оподаткування визначеного п.1 ст.2 цього Закону (суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають виграти на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України “Про оплату праці” (108/95-ВР), виплати винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, а також суми сплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця та допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю).

Відповідно до п. 1 ст. 14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, роботодавці - юридичні та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах передбачених законодавством, або за договором цивільно-правового характеру - являються страхувальниками, тому, відповідно до ст. 15 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, вони є платниками страхових внесків то солідарної системи Пенсійного фонду України та зобов'язані сплачувати внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п.п.1 п.8 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, зазначено, що страхові внески, то перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку визначених цим Законом та в розмірах передбачених Законом України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”.

ПП “Патера” не своєчасно сплачувало суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягали сплаті за період з 20.10.2004 року до 20.12.2007 року, чим грубо порушило п.6 ст. 17 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”. Про те управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі за несвоєчасну сплату страхових внесків, відповідно до п.2 ч.9 ст.106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” застосувало фінансову санкцію №22 від 15.01.2010 року в розмірі 129,03 грн. та одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується неня в розмірі 01 відсотка зазначених сум коштів розрахована за кожний день прострочення платежу в сумі 957.30 грн., яка була узгоджена платником 02.02.2010 року.

Відповідно до п.п. 2.1. п.2 Інструкції №21-1 від 19.12.2003 року, якщо платник вважає, що орган Пенсійного фонду України не правильно визначив суму зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству з питань оподаткування або виходить за межі його компетенції, такий платник має право звернутися до Пенсійного фонду із скаргою про перегляд цього рішення, яка дається у письмовій формі та може супроводжуватися документами розрахунками та доказами, які платник вважає за потрібне надати.

З боку відповідача не було звернень, із скаргою, щодо повідомлень. Тому виходячи з наведеного неоскаржена сума до відшкодування вважається узгодженою між управлінням Пенсійного фонду в Іршавському районі та ПП “Патера”. Оскільки підприємство не сплатило самостійно нараховані страхові внески за Відповідний базовий звітній період, не пізніше 20 календарних днів із дня закінчення нього періоду визначені ч. 6 ст.20 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, то відповідно до п.2 ст. 106 вони стали вважатися простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою).

Ненадходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених, для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 20 Закону України “Про прокуратуру” при виявлені порушень закону прокурор або його заступник в межах своєї компетенції має право звертатися до суду з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб. В добровільному порядку, в строк, передбачений законом, відповідач не погасив заборгованість по сплаті недоїмки до управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області, і тому за ним рахується заборгованість в сумі 1086,33 грн.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Керуючись статтями 6, 9-11, 70, 71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов прокурора Іршавського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області –задовольнити.

2. Стягнути з приватного підприємства “Патера” (Закарпатська область, Іршавський район, с. Ільниця, вул. Радянська, 3 “б”, р/р 2902827003349 в ВАТ “Промінвестбанк”, МФО 312646, код ЄДРПОУ 22108695) на користь Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області (90100, Закарпатська область, м. Іршава, пл. Народна, 3, р/р 25609312694 в “ВАТ КБ Приватбанк” МФО 312378, код ЄДРПОУ 20449666) заборгованість по сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 1086 (одна тисяча вісімдесят шість) грн. 33 (тридцять три) коп., в тому числі фінансова санкція –129,03 грн., пеня –957,30 грн.

3.Виконавчий лист видати після набрання, відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, постановою законної сили в порядку, визначеному ч. 1 ст. 258 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України –протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя                                                                                               Калинич Я.М.

Дата ухвалення рішення18.05.2011
Оприлюднено17.06.2011
Номер документу16179148
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/597/11

Постанова від 18.05.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

Ухвала від 24.02.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні