Постанова
від 14.06.2011 по справі 2а/0570/6519/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 червня 2011 р. справа № 2а/0570/6519/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Мандиче ва Д.В.

при секретарі Сніхов ської О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом управління Пенс ійного фонду України у Київс ькому районі м. Донецька

до державного підприємств а Шахта Путилівська

про стягнення коштів на пок риття фактичних витрат на ви плату і доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах в розмірі 118791,26 грн.,

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_2 за д овір. від 19.04.2011 р.,

від відповідача: ОСОБА_3 за довір. Від 24.01.2011 р.,

ВСТАНОВИВ:

Управлінням Пенсійного фо нду України у Київському рай оні м. Донецька (надалі - Упра вління) заявлено позов до дер жавного підприємства Шахт а Путилівська про стягненн я коштів на покриття фактичн их витрат на виплату і достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах в розмірі 118791,26 гр н.

Правовою підставою стягне ння представник позивача вва жає норми частини 2 Прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » від 9 липня 2003 року № 1058-IV, пункту 6.1. Інструкції про порядок обч ислення і сплати страхувальн иками та застрахованими особ ами внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України, затвердженою поста новою правління Пенсійного ф онду України від 19 грудня 2003 ро ку N 21-1 (зареєстровано в Міністе рстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663).

Представник позивача у суд овому засіданні надав поясне ння аналогічні викладеним у позовній заяві та просив суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповід ача у судовому засіданні виз нав позовні вимоги у повному обсязі, про що надав письмову заяву.

Відповідно до ч. 3 ст. 112 Кодекс у адміністративного судочин ства України у разі повного в изнання відповідачем адміні стративного позову і прийнят тя його судом приймається по станова суду про задоволення адміністративного позову.

Дослідивши та оцінивши над ані докази за своїм внутрішн ім переконанням, суд прийшов до висновку про наступне.

Як встановлено судом, у відп овідача працювали особи, зай няті на роботах, що дають прав о на призначення пенсії на пі льгових умовах, відповідно д о пункту «а» статті 13 Закону У країни «Про пенсійне забезпе чення» від 5 листопада 1991 року № 1788-ХІІ, і яким призначено пенсі ю на пільгових умовах за Спис ком № 1.

Згідно розрахунку заборго ваності фактичних витрат по виплаті і доставці пільгових пенсій, призначених відпові дно до п. «а» ст. 13 Закону Україн и «Про пенсійне забезпечення », відповідач має заборгован ість по зазначеним витратам (недоїмку) за період з 1 грудня 2010 року по 25 березня 2011 року в сум і 118791,26 грн.

Управлінням протягом груд ня 2010 року по березень 2011 року бу ло отримано від територіальн их управлінь Пенсійного фонд у України (перелік яких зазна чений в додатках до позову) та виставлено до державного пі дприємства Шахта Путилівс ька розрахунки за грудень 2 010 року по березень 2011 року по фа ктичним витратам на виплату та доставку пенсій призначен их відповідно до вимог части ни 2 Прикінцевих положень Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування» по працівниках підприємства на суму 118791,26 грн.

Законом України «Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування» регулюють ся принципи, засади, механізм и функціонування системи заг альнообов'язкового державно го пенсійного страхування, п итання призначення, перераху нку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів П енсійного фонду.

Відповідно до пункту 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» пенсійне забезпечення з астрахованих осіб, які працю вали або працюють на підземн их роботах, на роботах з особл иво шкідливими і особливо ва жкими умовами праці за списк ом № 1 та на інших роботах із шк ідливими і важкими умовами п раці за списком № 2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України, та за ре зультатами атестації робочи х місць, на посадах, що дають п раво на призначення пенсії з а віком на пільгових умовах а бо за вислугу років, які відпо відно до законодавства, що ді яло раніше, мали право на пенс ію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавч им актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди, з окрема, особам, зазначеним в а бзаці першому цього пункту, п енсії призначаються за норма ми цього Закону в разі досягн ення пенсійного віку та наяв ності трудового стажу, перед баченого Законом України "Пр о пенсійне забезпечення". У ць ому випадку розміри пенсій в изначаються відповідно до ст атті 27 та з урахуванням норм с татті 28 цього Закону. При цьом у зберігається порядок покри ття витрат на виплату і доста вку цих пенсій, що діяв до набр ання чинності цим Законом.

Підприємства та організац ії з коштів, призначених на оп лату праці, вносять до Пенсій ного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливи ми і особливо важкими умовам и праці за списком № 1 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених Кабін етом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо за йняті повний робочий день на підземних роботах (включаюч и особовий склад гірничоряту вальних частин) з видобутку в угілля, сланцю, руди та інших к орисних копалин, на будівниц тві шахт та рудників за списк ом робіт і професій, затвердж еним Кабінетом Міністрів Укр аїни, починаючи з дня набранн я чинності цим Законом, у розм ірі 20 відсотків з наступним зб ільшенням її щороку на 10 відсо тків до 100-відсоткового розмір у відшкодування фактичних ви трат на виплату і доставку ци х пенсій до набуття права на п енсію за віком відповідно до цього Закону.

Відповідно до Законів Укра їни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» та «Про збір на обов'язков е державне пенсійне страхува ння» постановою правління Пе нсійного фонду від 19 грудня 2003 року № 21-1 затверджено Інструк цію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и. Інструкція набрала чиннос ті 27 січня 2004 року.

Вказана Інструкція визнач ає процедуру реєстрації та о бліку платників внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування, обчис лення і сплати страхових вне сків та інших платежів до бюд жету Пенсійного фонду Україн и підприємствами, установами , організаціями незалежно ві д форм власності, виду діяльн ості і господарювання та фіз ичними особами, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальн иками звітності управлінням Пенсійного фонду України в р айонах, містах і районах у міс тах.

Пункт 6 Інструкції регулює п итання відшкодування підпри ємствами витрат Пенсійного ф онду України на виплату і дос тавку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідн о до частини 2 «Прикінцевих по ложень» Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування». Згі дно з п.п. 6.1. п. 6 Інструкції ці ро зміри становлять для платник ів, зазначених у підпункті 2.1.1 п ункту 2.1 цієї Інструкції, - факт ичні витрати на виплату і дос тавку пенсій працівникам, за йнятим повний робочий день н а підземних роботах, на робот ах з особливо шкідливими і ос обливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робі т, професій, посад і показникі в, затвердженим Кабінетом Мі ністрів України, крім праців ників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включа ючи особовий склад гірничоря тувальних частин) з видобутк у вугілля, сланцю, руди та інши х корисних копалин, на будівн ицтві шахт та рудників за спи ском робіт і професій, затвер дженим Кабінетом Міністрів У країни, у таких розмірах:

20 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році;

30 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році;

40 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році;

50 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році;

60 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році;

70 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році;

80 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році;

90 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році;

100 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Органами Пенсійного фонду України були складені розра хунки (перелік яких є в матері алах справи) фактичних витра т на виплату і доставку пенсі й, які були надіслані Управлі нням відповідачу листом №4566/02 в ід 18.03.2011 року, які отримані відп овідачем.

Відповідно до пункту 6.8 вищезазначеної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах. Сума недоїмки фа ктичних витрат на виплату та доставку пенсій Управлінню підприємством не відшкодова ні, що відповідачем не спрост овано.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги Управління підляга ють задоволенню у повному об сязі.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 КАС України у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 4 1-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 1 85-186, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов управління Пенсійно го фонду України у Київськом у районі м. Донецька до держав ного підприємства Шахта Пу тилівська про стягнення ко штів на покриття фактичних в итрат на виплату і доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах в розмірі 118791,26 грн. з адовольнити повністю.

Стягнути з державного пі дприємства Шахта Путилівс ька (83009, м. Донецьк, р/р 26004980102151 Дон баський філіал Інком-банк, МФ О 335593, ЄДРПОУ 36167810) на користь упра вління Пенсійного фонду Укра їни у Київському районі м. Дон ецька (83007, м. Донецьк, вул. Жмури, 1, ЄДРПОУ 21955766) кошти на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах, в сумі 118 791 (сто вісімнадцять тисяч сі мсот девяносто одну) грн. 26 коп ., з яких 23330,12 (двадцять три тисяч і триста тридцять) грн. 12 коп. за рахувати на р/р 256073012002 у ДОУ ВАТ « Державний ощадний банк Украї ни» МФО 335106, та 95461,14 (дев' яносто п ' ять тисяч чотириста шістде сят одну) грн. 14 коп. зарахувати на р/р 37194067000517 у ГУДКУ по Донецькі й області, МФО 834016.

Постанова прийнята у на радчій кімнаті та проголошен а у судовому засіданні 14 червн я 2011 року.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецькій окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня проголоше ння постанови апеляційної ск арги.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу, а та кож прийняття постанови у пи сьмовому провадженні, апеляц ійна скарга подається протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії постанови, з подачею к опій апеляційної скарги відп овідно до кількості осіб, які беруть участь у справі

Суддя Мандичев Д. В.

Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16197706
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/6519/2011

Постанова від 14.06.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Мандичев Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні