Постанова
від 06.10.2010 по справі 2а-741/10/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 2а-741/10/0770

рядок статзвіту - 6.12

код - 08

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2010 року 10 год. 00 хв. м. У жгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у склад і:

головуючого судді Іван чулинець Д.В.

за участю секретаря судово го засідання Семаль Т.М.

за участю сторін:

представника позивача - відділення виконавчої ди рекції Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України У Р ахівському районі Закарпатс ької області Стасишин І.Д. ,

відповідач - відкрите акціонерне товариство "Закар патський арматурний завод", п редставник повторно не з' яв ився,

розглянувши у відкр итому судовому засіданні у п риміщенні Закарпатського о кружного адміністративного суду позовну заяву відділен ня виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань у Рахівському районі до відкритого акціонерного тов ариства "Закарпатський армат урний завод" про стягнення за боргованості, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статті 160 ч астини 3 КАС України 06 жовтня 201 0 року було проголошено вступ ну та резолютивну частини по станови. Повний текст постан ови виготовлено та підписано протягом 08 жовтня 2010 року.

У Закарпатський окружний адміністративний суд з позо вною заявою звернулося відді лення виконавчої дирекції Фо нду соціального страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України у Рахівськом у районі Закарпатської облас ті до відкритого акціонерног о товариства "Закарпатський арматурний завод", та збільши вши позовні вимоги остаточно просить стягнути з відповід ача за на користь відділення виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України у Рахівському рай оні Закарпатської області бо рг зі сплати недоїмки по стра хових внесках до Фонду у розм ірі 7134 (сім тисяч сто тридцять ч отири) гривень 70 копійок.

Позовні вимоги мотивовані наступним. Відкрите акціоне рне товариство "Закарпатськи й арматурний завод", як страху вальник і платник страхових внесків, зареєстроване у від діленні виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України у Рахівськ ому районі на підставі подан ої ним заяви 26 березня 2001 року з а номером 0706000094.

Відповідно до статті 47 Зак ону України "Про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування від нещасного ви падку на виробництві та проф есійного захворювання, які с причинили втрату працездатн ості" від 23 вересня 1999 року № 1105 та статті 1 Закону України "Про с трахові тарифи на загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування від нещасного в ипадку на виробництві та про фесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності" від 22 лютого 2001 року № 2272 ві дповідачу, як платнику страх ових внесків, встановлено 51 кл ас професійного ризику, а, згі дно із Законом України "Про вн есення змін до деяких законі в України щодо зменшення впл иву світової фінансової криз и на сферу зайнятості населе ння" від 25 грудня 2008 року № 799, із 01 с ічня 2009 року визначено розмір страхового тарифу 2,27 відсотк и від витрат на оплату праці. О днак, в порушення статей 45 і 47 З акону України "Про загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування від нещасного випадку на виробництві та пр офесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності" від 23 вересня 1999 року № 1105 в ідповідач своєчасно не сплат ив до Фонду страхові внески, х оча виплату заробітної плати працівникам проводив. Так, зг ідно поданої відповідачем до позивача Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових вне сків та витрачання коштів Фо нду соціального страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України за 2009 рік від 22 січня 2010 року, ним своєчасно не було сплачено до Фонду страх ові внески на загальну суму 608 5,26 грн. 20 липня 2010 року відкрите а кціонерне товариство "Закарп атський арматурний завод" до відділення виконавчої дирек ції Фонду соціального страху вання від нещасних випадків на виробництві та професійни х захворювань України у Рахі вському районі Закарпатсько ї області надало звіт - Роз рахункова відомість про на рахування і перерахування ст рахових внесків та витрачанн я коштів Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань України з а ІІ квартал 2010 року, тому недої мка зросла до 7134,70 грн. Відповід ач не погашає заборгованість , а тому відділення виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и у Рахівському районі Закар патської області просить поз овні вимоги задовольнити.

У судовому засіданні пред ставник позивача позовні вим оги підтримав з мотивів, що на ведені в позовній заяві.

У судові засідання 14 липня 201 0 року, 14 вересня 2010 року та 20 вере сня 2010 року та 06 жовтня 2010 року ві дповідач не з' явився та не з абезпечив явку свого предста вника, хоча судом вживалися з аходи щодо виклику відповіда ча, що передбачені Главою 3 Роз ділу II КАС України. Запереченн я проти позову відповідачем суду не надано.

Заслухавши представника п озивача, розглянувши подані документи та матеріали справ и, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на як их ґрунтуються позовні вимог и, об'єктивно оцінивши докази , які мають юридичне значення для розгляду справи і виріше ння спору по суті, суд приходи ть до висновку, що позов із нав едених у ньому мотивів обґру нтований і його слід задовол ьнити з наступних підстав.

У судовому засіданні встан овлено, що згідно з довідкою з єдиного державного реєстру підприємств та організацій У країни № 284 від 24 жовтня 2007 року, в ідкрите акціонерне товарист во "Закарпатський арматурний завод" зареєстровано Рахівс ькою районною державною адмі ністрацією 15 листопада 2000 року , про що видано свідоцтво про д ержавну реєстрацію серії А01 № 334015. Місцезнаходженням відкри того акціонерного товариств а "Закарпатський арматурний завод" є: 90600, Закарпатська обла сть, Рахівський район, м. Рахів , вулиця Миру, будинок 34, іденти фікаційний код - 25450454 (а.с. 8).

ВАТ "Закарпатський арматур ний завод" надало у відділенн я виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України У Рахівському р айоні Закарпатської області заяву про реєстрацію платни ком страхових внесків до Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України 26 березня 2001 рок у (а.с. 9).

Згідно повідомлення про вз яття на облік № 9492 відділення в иконавчої дирекції Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків на виробництв і та професійних захворювань України У Рахівському район і Закарпатської області, від критому акціонерному товари ству "Закарпатський арматурн ий завод" визначено розмір ст рахового тарифу 2,27 відсотки в ід витрат на оплату праці (а.с. 10).

Згідно Розрахункової в ідомості про нарахування і п ерерахування страхових внес ків та витрачання коштів Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України від 22 січня 2010 р оку, відкрите акціонерне тов ариство "Закарпатський армат урний завод" визначило суму с трахових внесків у розмірі 6085 ,26 грн. (а.с. 6).

Згідно Розрахункової в ідомості про нарахування і п ерерахування страхових внес ків та витрачання коштів Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України від 20 липня 2010 р оку, відкрите акціонерне тов ариство "Закарпатський армат урний завод" визначило суму с трахових внесків у розмірі 7134 ,70 грн. (а.с. 28).

Частиною 1 ст.2 Кодексу адмін істративного судовчинства в становлено, що завданням адм іністративного судочинства є захист прав, свобод та інтер есів фізичних осіб, прав та ін тересів юридичних осіб у сфе рі публічно-правових відноси н від порушень з боку органів державної влади, органів міс цевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, і нших суб'єктів при здійсненн і ними владних управлінських функцій на основі законодав ства, в тому числі на виконанн я делегованих повноважень, ш ляхом справедливого, неупере дженого та своєчасного розгл яду адміністративних справ.

Справи за участю Відділень виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України є адміністративни ми, оскільки відповідають ви могам пункту 1 частини першої статті 3 КАС стосовно визначе ння адміністративної справи .

Пункт 5 частини 2 статті 17 КАС України визначає, що юрисдик ція адміністративних судів п оширюється на публічно-право ві спори, зокрема спори за зве рненням суб'єкта владних пов новажень у випадках, встанов лених Конституцією та закона ми України.

Спеціальним законом, який в изначає правову основу, екон омічний механізм та організа ційну структуру загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування громадян в ід нещасного випадку на виро бництві та професійного захв орювання, які призвели до втр ати працездатності або загиб елі застрахованих на виробни цтві є Закон України "Про зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування від нещас ного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності" від 23 вересня 1999 ро ку № 1105.

Частиною 2 ст. 45 Закону Україн и „Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня від нещасного випадку на в иробництві та професійного з ахворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 в ересня 1999 року № 1105 встановлено , що роботодавець як страхува льник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і с плачувати в установленому по рядку страхові внески до Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 зазнач еного Закону, страхові тариф и, диференційовані по галузя х економіки (видах економічн ої діяльності) залежно від кл асу професійного ризику виро бництва, встановлюються зако ном.

Порядок узяття на облік та н абуття роботодавцями статус у страхувальників, обчисленн я і сплати страхових внесків до Фонду соціального страху вання від нещасних випадків на виробництві та професійни х захворювань України підпри ємствами, установами, органі заціями незалежно від форм в ласності і господарювання, в иду діяльності, галузевої на лежності, фізичними особами - підприємцями, фізичними осо бами, які використовують пра цю найманих працівників, а та кож добровільно застрахован ими особами, порядок обліку т а витрачання страхових кошті в, здійснення платежів, веден ня бухгалтерського обліку і звітності визначається Інст рукцією про порядок перераху вання, обліку та витрачання с трахових коштів Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань Ук раїни, затвердженою Постанов ою правління Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни 12.07.2007 N36.

Пунктом 4.12 Інструкції, страх ові внески сплачуються страх увальниками-роботодавцями- удень одержання коштів на оп лату праці в установах банкі в. Підприємства, які здійснюю ть виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, спла чують страхові внески до Фон ду в день перерахування кошт ів на особові рахунки.

Згідно з п. 4.13 зазначеної Інс трукції, нараховані страхові внески, інші платежі'сплачую ться страхувальниками шляхо м перерахування відповідних сум на відповідний рахунок Ф онду.

Відповідно до п.5.1 Інструкці ї не внесені страхувальникам и у встановлений строк страх ові внески до Фонду вважають ся недоїмкою і стягуються у п орядку, передбаченому законо давством.

Враховуючи обставини вста новлені у судовому засіданні , суд вважає позовні вимоги об ґрунтованими, заявленими від повідно до чинного законодав ства, і, зважаючи на це, такими , що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 11, 70, 71, 86, 160-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву відділенн я виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань у Рахівському районі до відкритого акціонерного тов ариства "Закарпатський армат урний завод" про стягнення за боргованості - задовольн ити.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства "Закарпа тський арматурний завод" (90600, З акарпатська область, Рахівсь кий район, м. Рахів, вулиця Мир у, будинок 34, ідентифікаційний код - 25450454) 7134 (сім тисяч сто трид цять чотири) гривень 70 копійок недоїмки на користь відділе ння виконавчої дирекції Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві та професійних захвор ювань України у Рахівському районі Закарпатської област і.

Постанова набирає законно ї сили в порядку, встановлено му статтею 254 КАС України.

Постанова суду може бути ос каржена до Львівського апеля ційного адміністративного с уду через Закарпатський окру жний адміністративний суд шл яхом подачі скарги про апеля ційне оскарження постанови с уду першої інстанції.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Головуючий Іванчулинець Д.В.

Дата ухвалення рішення06.10.2010
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16203400
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-741/10/0770

Постанова від 06.10.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 10.03.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 06.04.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні