Постанова
від 09.06.2011 по справі 2а-3425/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 червня 2011 р. № 2а-3425/11/1370

Львівський окружний адм іністративний суд в складі:

Головуючого - судді Мричко Н.І.

за участю секретаря судово го засідання Кукси В.А.

представника позивача Т качука Т.А.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекції у Буському районі Львівсько ї області до Товариства з обм еженою відповідальністю «Кр истал ІНТ»про стягнення пода ткового боргу в сумі 340,00 грн., -

в с т а н о в и в :

Державна податкова інс пекція у Буському районі Льв івської області (далі - ДПІ у Буському районі Львівської області) звернулася до Львів ського окружного адміністра тивного суду з позовом до Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Кристал ІНТ» (далі - ТзОВ «Кристал ІНТ»), в якому просить стягнути з відповід ача суму податкового боргу в розмірі 340,00 грн.

В обґрунтування позовних в имог покликається на те, що внаслідок порушення відп овідачем вимог ст. 54 Податково го кодексу України, а саме: нес плати суми податкового зобов ' язання нарахованого подат ковим органом а саме з податк у на прибуток приватних підп риємств в розмірі 340,00 грн. Дана заборгованість в добровільн ому порядку ТзОВ «Кристал ІН Т» не погашена, і саме цю суму позивач просить стягнути в с удовому порядку.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала повністю, пояс нення надала аналогічні до в икладеного у позовній заяві, просить позов задовольнити повністю.

Відповідач явки уповноваж еного представника в судове засідання не забезпечив повт орно, хоча належним чино м був повідомлений про дату, ч ас та місце його проведення, щ о підтверджується наявним в матеріалах справи повідомле нням про вручення поштового відправлення. Заяв про відкл адення чи розгляду справи у й ого відсутність суду не надх одило. З урахуванням викладе ного, суд ухвалив проводити р озгляд справи у відсутності відповідача на підставі наяв них у ній доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи та матер іали, всебічно і повно з'ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтуються позовні в имоги, об'єктивно оцінивши до кази, які мають юридичне знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, суд вва жає, що позов підлягає до задо волення з огляду на наступне .

Як вбачається з припису нор ми ст. 14.1.137 ст.14 Податкового коде ксу України, орган стягнення - державний орган, уповноваже ний здійснювати заходи щодо забезпечення погашення пода ткового боргу в межах повнов ажень, встановлених цим Коде ксом та іншими законами Укра їни.

Згідно п.14.1.175. вищезазначеног о Кодексу вбачається, що пода тковий борг - це сума грошов ого зобов'язання (з урахуванн ям штрафних санкцій за їх ная вності), самостійно узгоджен ого платником податків або у згодженого в порядку оскарже ння, але не сплаченого у встан овлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на сум у такого грошового зобов'яза ння.

Відповідно до ст. 15 Податков ого кодексу України, платник ами податків визнаються фізи чні особи (резиденти і нерези денти України), юридичні особ и (резиденти і нерезиденти Ук раїни) та їх відокремлені під розділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткув ання або провадять діяльніст ь (операції), що є об'єктом опод аткування згідно з цим Кодек сом або податковими законами , і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Як вбачається з припису нор ми ст.54 вищезазначеного Кодек су, податкове зобов' язання, самостійно визначене платни ком податків у податковій де кларації, вважається узгодже ним з дня подання такої подат кової декларації, а податков е зобов' язання платника под атків, нараховане контролююч им органом вважається узгодж еним у день отримання платни ком податків податкового пов ідомлення.

Платник податків зобов' я заний самостійно сплатити су му податкового зобов' язанн я, визначену у податковій дек ларації, протягом 10 календарн их днів, наступних за останні м днем відповідного гранично го строку для подання податк ової декларації, а у разі визн ачення податкового зобов' я зання контролюючим органом п латник податків зобов' язан ий погасити нараховану суму податкового зобов' язання п ротягом десяти календарних д нів від дня отримання податк ового повідомлення.

ТзОВ «Кристал ІНТ» 18.12.2006 року зареєстроване Буською район ною державною адміністраціє ю Львівської області, іденти фікаційний код 34830540, що підтвер джується Довідкою №110 з Єдиног о державного реєстру підприє мств та організацій України та Свідоцтвом про державну р еєстрацію юридичної особи.

Відповідач - ТзОВ «Криста л ІНТ», 19.12.2006 року узятий на облі к у ДПІ Буському районі Львів ської області, як платник под атків за №497, що підтверджуєть ся довідкою від 19.12.2006 року №716 про взяття на облік платника под атків (форма № 4-ОПП).

Згідно п.1.2 ст.1 Закону Україн и «Про порядок погашення зоб ов?язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами»(чинного на час виникнення спірних пр авовідносин) податкове зобов 'язання - зобов'язання платник а податків сплатити до бюдже тів або державний цільових ф ондів відповідну суму коштів у порядку та строки, визначен і цим Законом або іншими зако нами України

Відповідно до п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 По даткові декларації подаютьс я за базовий податковий (звіт ний) період, що дорівнює: а) кал ендарному місяцю (у тому числ і при сплаті місячних авансо вих внесків), - протягом 20 кален дарних днів, наступних за ост аннім календарним днем звітн ого (податкового) місяця; б) ка лендарному кварталу або кале ндарному півріччю (у тому чис лі при сплаті квартальних аб о піврічних авансових внескі в), - протягом 40 календарних дні в, наступних за останнім кале ндарним днем звітного (подат кового) кварталу (півріччя); в ) календарному року, крім випа дків, передбачених підпункто м "г" підпункту 4.1.4 цього пункту , - протягом 60 календарних днів за останнім календарним дне м звітного (податкового) року ; г) календарному року для плат ників податку на доходи фізи чних осіб (прибуткового пода тку з громадян), - до 1 квітня рок у, наступного за звітним. Якщо податкова декларація за ква ртал, півріччя, три квартали а бо рік розраховується нарост аючим підсумком на підставі показників базових податков их періодів, з яких складають ся такі квартал, півріччя, три квартали або рік (без урахува ння авансових внесків) згідн о з відповідним законом з пит ань оподаткування, така декл арація подається у строки, ви значені цим пунктом для тако го базового податкового пері оду. Для цілей підпункту 4.1.4 цьо го пункту під терміном "базов ий податковий період" слід ро зуміти перший податковий пер іод звітного року, визначени й відповідним законом з пита нь оподаткування, зокрема ка лендарний квартал для цілей оподаткування прибутку підп риємств.

У відповідності до п.5.1 ст.5 За кону України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми», податкове зобов'язання, с амостійно визначене платник ом податків у податковій дек ларації, вважається узгоджен им з дня подання такої податк ової декларації.

У п.п.5.3.1 ст.5.3 цього Закону зазн ачено, що платник податків зо бов'язаний самостійно сплати ти суму податкового зобов'яз ання, зазначену у поданій н им податковій декларації, п ротягом десяти календарних днів, наступних за останні м днем відповідного гранич ного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання п одаткової декларації.

Відповідно до п.п.5.4.1 ст.5 Закон у - узгоджена сума податковог о зобов'язання, не сплачена п латником податків у строки, в изначені цією статтею, визн ається сумою податкового бор гу платника податків.

Таким чином, вищевказана су ма податкового зобов'язання, яка не була своєчасно сплаче на, набула статусу податково го боргу.

Як вбачається із матеріалі в справи, 18.11.2010 року посадовими особами ДПІ у Буському район і Львівської області проведе но невиїзну документальну пе ревірку ТзОВ «Кристал ІНТ»з питань своєчасності подання податкової звітності.

Під час перевірки встановл ені порушення відповідачем н орм п.п.4.1.4. п.4. ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобо в' язань платників перед бюд жетами та державними цільови ми фондами» та п.16.4 ст.16 Закону У країни «Про оподаткування пр ибутку підприємств, а саме: пл атником податку на прибуток не подано (несвоєчасно подан о) декларацій з податку на при буток підприємств. За наслід ками перевірки складено Акт №290/15-0 від 18.11.2010 року.

На підставі вищезазначено го Акта перевірки ДПІ у Буськ ому районі Львівської област і винесено податкові повідом лення-рішення №0003071531/0/10310 від 22.11.2010 р ., яким до ТзОВ «Кристал ІНТ» з астосовані штрафні санкції з а платежем «податок на прибу ток підприємств»в розмірі 170,0 0 грн. та №0003081531/0 від 22.11.2010 р., яким до в ідповідача застосовано штра фні санкції в сумі 170,00 грн. за пл атежем «податок на прибуток підприємств».

Згідно пп. 6.2.1, п. 6.2, ст. 6 цього ж З акону України, податкові вим оги надсилаються:

а) перша податкова вимога - н е раніше першого робочого дн я після закінчення граничног о строку сплати узгодженої с уми податкового зобов'язання . Перша податкова вимога міст ить повідомлення про факт уз годження податкового зобов'я зання та виникнення права по даткової застави на активи п латника податків. обов'язок п огасити суму податкового бор гу та можливі наслідки непог ашення його у строк;

б) друга податкова вимога - н е раніше тридцятого календар ного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення пл атником податків суми податк ового боргу у встановлені ст роки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, вик ладених у першій податковій вимозі, може містити повідом лення про дату та час проведе ння опису активів платника п одатків, що перебувають у под атковій заставі, а також про д ату та час проведення публіч них торгів з їх продажу.

На виконання вимог ст. 6 Зако ну України «Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетом та державними цільовими фондам и»ДПІ у Буському районі Льві вської області надіслано від повідачу першу податкову вим огу форми «Ю1»від 07.12.2010 року №1/165 н а суму 340,00 грн.

Згідно довідки ДПІ у Бусь кому районі Львівської облас ті №1621/10/19-0 від 28.02.2011 року станом на 28.02.2011 року за ТзОВ «Кристал ІНТ »рахується заборгованість д о бюджету в сумі 340,00 грн. з пода тку на прибуток приватних пі дприємств.

З огляду на те, що станом на д ень розгляду справи у суді ві дповідачем заборгованість у розмірі 340,00 грн. добровільно н е сплачена, а тому, враховуючи наведене, суд приходить до ви сновку про обґрунтованість т а підставність позовних вимо г і вважає, що позов підлягає д о задоволення в повному обся зі.

Розподіл судових витрат згідно ст. 94 КАС України не зас тосовується, оскільки позива ч звільнений від сплати судо вого збору.

Керуючись ст.ст. 4, 7-11, 14, 69-71, 72, 86, 87, 94 , 159, 160-163 Кодексу адміністративн ого судочинства України, суд , -

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позо в задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Кр истал ІНТ» на користь бюджет у податковий борг в сумі 340 (три ста сорок) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі у відповідності до ч. 3 ст. 160 цього Кодексу, апеля ційна скарга подається протя гом десяти днів з дня отриман ня копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішення за наслідкам и апеляційного провадження.

Повний текст пост анови виготовлений 13 червня 20 11 року

Суддя Мричко Н.І.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.06.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16203785
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3425/11/1370

Постанова від 09.06.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 25.03.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 25.03.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні