Постанова
від 30.05.2011 по справі 2а-3926/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

30 травня 2011 року Справа № 2а-3926/11/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

Судді: Ірметової О.В.

при секретарі: Вівдюк М.М.

за участю сторін:

прокурора - заявника: Грек М.В.;

представник позивача : не з' явився;

представник відповід ача: не з' явився.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у м. Луганська адміністратив ну справу за позовом Прокуро ра міста Первомайська Луганс ької області в інтересах дер жави в особі Управління пенс ійного фонду України в місті Первомайську Луганської обл асті до Комунального підприє мства «Гермес - сервіс» про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску у сумі 6059,17 грн., -

ВСТАНОВИВ:

12 травня 2011 року до Лугансько го окружного адміністративн ого суду звернувся Прокурор міста Первомайська Луганськ ої області в інтересах держа ви в особі Управління Пенсій ного Фонду України в місті Пе рвомайську Луганської облас ті з позовом до відповідача - К омунального підприємства «Г ермес - сервіс», в якому посл ався на наступне.

Відповідач зареєстрований в УПФУ в м. Первомайську Луган ської області 11.09.2002 року. Згідно картки особливого рахунку п латника єдиного внеску за ві дповідачем за період з 01.03.2011 рок у по 01.04.2011 року збільшино борг з і сплати єдиного внеску за ра хунок несплачених страхових внесків нарахованих за люти й 2011 року, який становить 6059,17 грн .

УПФУ в місті Первомайську в ідповідно до норм діючого за конодавства надсилало на адр есу відповідача вимогу про с плату боргу, яку було отриман о відповідачем. Вказану суму боргу по сплаті єдиного внес ку відповідачем сплачено не було. У зв' язку з чим прокур ор просив стягнути з відпові дача суму заборгованості.

Прокурор - заявник в судов ому засіданні підтримав позо вні вимоги, дав пояснення ана логічні викладеним у позові та просив суд стягнути з відп овідача суму заборгованості у розмірі 6059,17 грн.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився, н адав на адресу суду клопотан ня про розгляд справи за його відсутністю.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, надав на адресу суду відзи в на позовну заяву, в якому про сив суд розглянути справу за його відсутністю та визнав п озовні вимоги в повному обся зі.

Суд вважає за можливе розгл янути справу за наявністю та на підставі доказів наявних в матеріалах справи.

Заслухавши пояснення прок урора-заявника, перевіривши матеріали справи, розглянувш и справу в межах заявлених по зовних вимог і наданих сторо нами доказів, оцінивши доказ и відповідно до вимог ст.ст. 69-72 КАС України, суд прийшов до та кого.

В судовому засіданні встан овлено та підтверджується ма теріалами справи, що відпові дач Комунальне підприєм ство «Гермес-сервіс» зареєст роване виконавчим комітетом Первомайської міської ради 03.09.2002 року за №04051968ю0010145, і.к. 32082131, у яко сті юридичної особи, на підтв ердження чого було видане ві дповідне свідоцтво (а.с.11).

У порушення норм Зако ну України «Про збір та облік єдиного внеску на загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування» відповідач не сплачує єдиний внесок на з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування, у з в' язку з чим за відповідаче м за лютий 2011 року утворилася з аборгованість у розмірі 6059,71 гр н., що підтверджується картко ю особистого рахунку платник а єдиного внеску (а.с.6-7).

За несвоєчасну сплату єдин ого внеску УПФУ в м. Первомайс ьку Луганської області на пі дставі ч. 4 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного вн еску на загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання» надіслало відповідачу вимогу про сплату боргу №Ю-174/1 від 04.04.2011 на суму 6059,17 грн. (а.с.5), яку останнім отримано 08.04.2011, про що свідчить особистий підпис на повідомленні про вручення п оштового відправлення (а.с.8). З азначену вимогу відповідач н е оскаржив у встановленому З аконом порядку, таким чином в имога є чинною та підлягає ви конанню.

Правові та організаційні з асади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування, умови т а порядок його нарахування і сплати та повноваження орга ну, що здійснює його збір та ве дення обліку визначено Закон ом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування».

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 цьог о Закону платниками єдиного внеску є роботодавці: підпри ємства, установи та організа ції, інші юридичні особи, утво рені відповідно до законодав ства України, незалежно від ф орми власності, виду діяльно сті та господарювання, які ви користовують працю фізичних осіб на умовах трудового дог овору (контракту) або на інших умовах, передбачених законо давством, чи за цивільно-прав овими договорами (крім цивіл ьно-правового договору, укла деного з фізичною особою - під приємцем, якщо виконувані ро боти (надавані послуги) відпо відають видам діяльності, за значеним у витягу з Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців), у тому числі філії, пре дставництва, відділення та і нші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, уст анов і організацій, інших юри дичних осіб, які мають окреми й баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованим и особами.

Згідно з положеннями ч. 8 ст. 9 Закону України «Про збір та о блік єдиного внеску на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування» платни ки єдиного внеску зобов'язан і сплачувати єдиний внесок, н арахований за відповідний ба зовий звітний період, не пізн іше 20 числа місяця, що настає з а базовим звітним періодом.

При цьому платники, зазначе ні у пункті 1 частини першої ст атті 4 цього Закону, під час ко жної виплати заробітної плат и (доходу, грошового забезпеч ення), на суми якої (якого) нара ховується єдиний внесок, одн очасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати н арахований на ці виплати єди ний внесок у розмірі, встанов леному для таких платників (а вансові платежі). Винятком є в ипадки, якщо внесок, нарахова ний на ці виплати, вже сплачен ий у строки, встановлені абза цом першим цієї частини, або з а результатами звірення плат ника з територіальним органо м Пенсійного фонду за платни ком визнана переплата єдиног о внеску, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає спла ті, або дорівнює їй. Кошти пере раховуються одночасно з отри манням (перерахуванням) кошт ів на оплату праці (виплату до ходу, грошового забезпечення ), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьо му фактичним отриманням (пер ерахуванням) коштів на оплат у праці (виплату доходу, грошо вого забезпечення) вважаєтьс я отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рах унок одержувача, перерахуван ня за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання то варів (послуг) або будь-яких ін ших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, ф актичне здійснення з таких в иплат відрахувань згідно із законодавством або виконавч ими документами чи будь-яких інших відрахувань.

Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для пла тників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пунк ту 1 частини першої статті 4 ць ого Закону, - календарний рік.

Частиною 11 статті 9 Закону у р азі несвоєчасної або не в пов ному обсязі сплати єдиного в неску до платника застосовую ться фінансові санкції, пере дбачені цим Законом, а посадо ві особи, винні в порушенні за конодавства про збір та веде ння обліку єдиного внеску, не суть дисциплінарну, адмініст ративну, цивільно-правову аб о кримінальну відповідальні сть згідно із законом. Єдиний внесок підлягає сплаті неза лежно від фінансового стану платника. За наявності у плат ника єдиного внеску одночасн о із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань і з сплати податків, інших обов 'язкових платежів, передбаче них законом, або зобов'язань п еред іншими кредиторами зобо в'язання із сплати єдиного вн еску виконуються в першу чер гу і мають пріоритет перед ус іма іншими зобов'язаннями, кр ім зобов'язань з виплати заро бітної плати (доходу).

Відповідно до ст. 25 Закону Ук раїни «Про збір та облік єдин ого внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування», рішення, прийнят і органами Пенсійного фонду з питань, що належать до їх ком петенції відповідно до цього Закону, є обов'язковими до вик онання платниками єдиного вн еску, посадовими особами і за страхованими особами. Суми н едоїмки стягуються з нарахув анням пені та застосуванням штрафів.

Територіальний орган Пенс ійного фонду у порядку, за фор мою і в строки, встановлені Пе нсійним фондом за погодження м з центральним органом вико навчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсил ає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу пр о її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Платник єдиного внеску зоб ов'язаний протягом десяти ро бочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки с платити суми недоїмки та штр афів разом з нарахованою пен ею.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робо чих днів з дня надходження ви моги не сплатив зазначені у в имозі суми недоїмки та штраф ів разом з нарахованою пенею , не узгодив вимогу з органом П енсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку аб о не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів з дня надходження уз годженої вимоги, територіаль ний орган Пенсійного фонду н адсилає в порядку, встановле ному законом, до підрозділу д ержавної виконавчої служби в имогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абз аці шостому цієї частини, тер иторіальний орган Пенсійног о фонду також має право зверн утися до суду з позовом про ст ягнення недоїмки. При цьому з аходи досудового врегулюван ня спорів, передбачені закон ом, не застосовуються.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 КАС Укр аїни крім прав та обов' язкі в, визначених у статті 49 цього Кодексу, відповідач має прав о визнати адміністративний п озов повністю або частково, п одати заперечення проти адмі ністративного позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 КАС Укр аїни відповідач може визнат и адміністративний позов про тягом всього часу судового р озгляду, зробивши усну заяву . Якщо визнання адміністрати вного позову викладено в адр есованій суду письмовій заяв і, ця заява приєднується до сп рави.

Відповідно до ч. 3 ст. 136 КАС Укр аїни судове рішення у зв' яз ку з відмовою від адміністра тивного позову, визнанням ад міністративного позову чи пр имиренням сторін ухвалюєтьс я за правилами, встановленим и статтями 112, 113 цього Кодексу.

Згідно з ч. 3 ст. 112 КАС України у разі повного визнання відп овідачем адміністративного позову і прийняття його судо м приймається постанова суду про задоволення адміністрат ивного позову.

Таким чином, враховуючи вищ евикладене, суд вважає, що поз овні вимоги документально об ґрунтовані, підтверджені мат еріалами справи, відповідают ь чинному законодавству, не с уперечать закону та не поруш ують чиї-небудь права, свобод и або інтереси, а також те, що в ідповідачем визнано в повном у обсязі адміністративний по зов, визнання позову прийнят о судом, позовні вимоги про ст ягнення заборгованості зі сп лати єдиного внеску у сумі 6059,17 грн. підлягають задоволенню .

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

Керуючись ст. ст. 2, 17, 18, 87, 94, 158-163 Код ексу адміністративного судо чинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Прокурора м іста Первомайська Лугансько ї області в інтересах держав и в особі Управління пенсійн ого фонду України в місті Пер вомайську Луганської област і до Комунального підприємст ва «Гермес - сервіс» про стя гнення заборгованості зі спл ати єдиного внеску у сумі 6059,17 г рн., задовольнити повністю.

Стягнути з Комунальн ого підприємства «Гермес - сервіс» (і.к. 32082131, адреса: 93200, Луга нська область, м. Золоте, вул. І гнатієва, 1) користь Управлін ня Пенсійного фонду України в місті Первомайськ Луганськ ої області заборгованість по сплаті єдиного внеску на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування за лю тий 2011 року у сумі 6059,17 грн. (шість тисяч п' ятдесят дев' ять г ривень 17 копійок).

Постанова суду мож е бути оскаржена до Донецько го апеляційного адміністрат ивного суду через суд першої інстанції шляхом подання ап еляційної скарги.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння апеляційної скарги, вста новленого Кодексом адмініст ративного судочинства Украї ни, якщо таку скаргу не було по дано.

Постанову у повному обсязі складено та підписано 30 травн я 2011 року.

Суддя О.В. Ірметова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.05.2011
Оприлюднено20.06.2011
Номер документу16206774
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3926/11/1270

Постанова від 30.05.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні