Ухвала
від 14.06.2011 по справі 21/17-2011-952
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

про повернення позовної за яви

"14" червня 2011 р. № 21/17-2011-952

Суддя Зеленов Г.М., ро зглянувши матеріали від 10.06.2011 р ., зареєстровані за № 3311/2011 за зая вою: Товариство з обмеженою в ідповідальністю (надалі - ТОВ ) „Во - Сток” (65031, м. Одеса, вул. Про мислова, 31. Код ЄДРПОУ 31765029) до бор жника - Відкритого акціонер ного товариства (надалі - ВА Т) „Одеський домобудівельний комбінат” (65031, м. Одеса, вул. Про мислова, 31. Код ЄДРПОУ 01271830);

про порушення провадження у справі про визнання банкру том відсутнього боржника.

ВСТАНОВИВ: 10.06.2011 р. ТОВ „ Во - Сток” звернулося до госпо дарського суду із заявою про визнання відсутнього боржни ка, ВАТ „Одеський домобудіве льний комбінат”, банкрутом з а спрощеною процедурою банкр утства, відповідно до ст. 52 Зак ону України „Про відновлення неплатоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом” (надалі Закон №2343-ХІІ), оскі льки останній неспроможний в иконати свої грошові зобов' язання у сумі 406477 грн. 28 коп., у зв' язку з несплатою останнім ва ртості поставленого товару з гідно видаткових накладних.

Заява ТОВ „Во - Сток” про пор ушення провадження по справі про банкрутство відсутнього боржника ВАТ „Одеський домо будівельний комбінат” підля гає поверненню з наступних п ідстав:

Відповідно до ст.4-1 ГПК Украї ни та п. 1 ст. 5 Закону (№2343-ХІІ) госп одарські суди розглядають сп рави про банкрутство у поряд ку провадження, передбаченом у цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом.

Статтею 9 Закону (№ 2343-ХІІ), пе редбачено, що суддя повертає заяву про порушення провадж ення у справі про банкрутств о з підстав, передбачених ста ттею 63 Господарського процес уального кодексу України, з у рахуванням вимог цього Закон у.

Статтею 63 Господарського процесуального кодексу Укра їни встановлено, що суддя пов ертає заяву і додані до неї до кументи без розгляду, якщо: з аяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище я кої не вказано; у заяві не вка зано обставин, на яких ґрунту ється вимога, доказів, що підт верджують викладені в заяві обставини, обґрунтований роз рахунок заборгованості.

Заява ТОВ „Во - Сток” про пор ушення провадження по справі про банкрутство відсутнього боржника ВАТ „Одеський домо будівельний комбінат” підпи сана ОСОБА_1, але до господ арського суду не надано дока зів того, що він являється дир ектором цього підприємства.

Крім того, відповідно до ста тті 52 Закону України „Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом” у разі, якщо громадя нин - підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником п ротягом року до органів держ авної податкової служби згід но із законодавством податко вих декларацій, документів б ухгалтерської звітності, а т акож за наявності інших озна к, що свідчать про відсутніст ь підприємницької діяльност і боржника, заява про порушен ня справи про банкрутство ві дсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до бор жника та строку виконання зо бов' язань.

Статтею 93 Цивільного кодекс у України передбачено, що міс цезнаходження юридичної осо би є адреса органу або особи, я кі відповідно до установчих документів юридичної особи ч и закону виступають від її ім ені.

Відповідно до вимог статті 17 Закону „Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців” (над алі закон 755-ХV), який набув чинн ості з 01.07.2004 року в Єдиному держ авному реєстрі містяться від омості про відсутність юриди чної особи за її місцезнаход женням, про відсутність підт вердження відомостей про юри дичну особу, а також відомост і про зарезервовані найменув ання юридичних осіб.

Вказаний Закон також визна чає порядок внесення до Єдин ого державного реєстру запис ів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженн ям, які здійснюються державн им реєстратором (пункт 7 статт і 19 зазначеного Закону (755-ХV).

Саме зазначений запис держ авного реєстратора є доказом відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням.

Виходячи з вимог ч.2 ст. 34 ГПК У країни обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування .

Відповідна правова позиці я викладена у Пункті 105 постан ови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року „ Про судову практику в справа х про банкрутство”.

Таким чином, Заявником до за яви про порушення провадженн я у справі про банкрутство ВА Т „Одеський домобудівельний комбінат” не надано належни х доказів, які підтверджують відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Крім того, заявником не нада но господарському суду відом остей податкового органу пр о ненадання боржником протяг ом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових д екларацій, документів бухгал терської звітності, а також з а наявності інших ознак, що св ідчать про відсутність підпр иємницької діяльності ВАТ „О деський домобудівельний ком бінат”.

Заявник обґрунтовує свої безспірні грошові вимоги до боржника видатковими наклад ними, згідно яких ВАТ „Одеськ ий домобудівельний комбінат ” повинно сплатити ТОВ „Во - Ст ок” заборгованість на суму 4064 77 грн. 28 коп.

Виходячи з викладеного, ч. 3 ст. 6 Закону (№ 2343-ХІІ) містить за гальні норми, а стаття 52 Закон у (№ 2343-ХІІ) передбачає спеціаль ні норми, які регулюють банкр утство за спрощеною процедур ою.

За змістом ч.3 ст.6 та ч.ч. І, 8 ст . 7 Закону (№ 2343-ХІІ) справа про ба нкрутство порушується госпо дарським судом лише у разі пі дтвердження кредитором (кред иторами) своєї (своїх) вимоги ( вимог) до неплатоспроможного боржника документами, що сві дчать про їх безспірність.

Відповідно до Закону (№ 2343-ХІІ) вимоги кредиторів набу вають характеру безспірних, якщо вони підтверджуються до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника, зокрема викона вчими.

Таким чином, з цього моменту грошові вимоги переходять в категорію безспірних.

Виходячи з системного анал ізу положень Закону (№2343-ХІІ) пр оцедура банкрутства виплива є з виконавчого провадження. Отже, без виконавчого провад ження факт неплатоспроможно сті боржника не може мати міс це.

При цьому безспірність вим ог кредиторів повинна підтве рджуватись документами, які кредитор зобов'язаний додати до заяви про порушення прова дження у справі про банкрутс тво.

Відповідної правової п озиції дотримується Верховн ий Суд України, зокрема в свої й постанові від 17.10. 2006р. у справі № 3/157.

Таким чином, ініціюючим кр едитором не надано доказів в ідсутності юридичної особи з а її місцезнаходженням, дока зів безспірних вимог та дока зів неплатоспроможності бор жника, а тому заява ТОВ „Во - Ст ок” про порушення провадженн я у справі про банкрутство ві дсутнього боржника ВАТ „Одес ький домобудівельний комбін ат” підлягає поверненню без розгляду на підставі ст. 9 Зако ну України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” та п. 3 ст. 63 ГПК України.

Окрім того, до заяви про пор ушення справи про банкрутств а ВАТ „Одеський домобудівель ний комбінат” не надано дока зів сплати державного мита т а витрат на інформаційно - т ехнічне забезпечення судово го процесу в установленому п орядку та розмірі.

Керуючись п. п. 1, 3, 4,10 ст. 63 Госпо дарського процесуального ко дексу України та ст. ст. 9, 52 Зако ну України “Про відновлення неплатоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом”, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обм еженою відповідальністю (над алі - ТОВ) „Во - Сток” (65031, м. Одеса, вул. Промислова, 31. Код ЄДРПОУ 3 1765029) про порушення провадження у справі про банкрутство від сутнього боржника - Відкрит ого акціонерного товариства (надалі - ВАТ) „Одеський домо будівельний комбінат” (65031, м. О деса, вул. Промислова, 31. Код ЄДР ПОУ 01271830) - повернути без розгляд у.

2. Заяву про порушення справ и про банкрутство надіслати Заявнику.

3. Матеріали заяви про поруш ення провадження у справі пр о банкрутство на 19 аркушах.

Суддя Зеленов Г.М.

Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено21.06.2011
Номер документу16271309
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкру том відсутнього боржника

Судовий реєстр по справі —21/17-2011-952

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні