Постанова
від 17.05.2011 по справі 9/146-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" травня 2011 р. Справа № 9/146-10

Вищий господарський суд України у складі колегії су ддів:

Т. Дроботової - головуючого

Н. Волковицької

Л.Рогач

за участю представників:

прокурора Ходаківський М.П. - прокур ор відділу Генеральної проку ратури України

позивача не з' явилися (про час і міс це судового засідання повідо млено належно)

відповідача ОСОБА_1 - дов. від 11.04.2011р.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу Першого заступника прокур ора Сумської області

на постанову від 27.01.2011р. Харківського апе ляційного господарського су ду

у справі № 9/146-10 господарського суду Сумської області

за позовом Прокурора Сумської облас ті в інтересах держави в особ і Охтирської районної держав ної адміністрації та Бугрува тської сільської ради

до Відкритого акціонерного товариства "Укрнафта" в особі філії Нафтогазовидобувного управління "Охтирканафтогаз "

треті особи - Управління державної зе мельної інспекції Головного управління Держкомзему у Су мській області

- Сумська обласна державна а дміністрація

про звільнення самовільно за йнятої земельної ділянки та стягнення шкоди в розмірі 5 560,09 грн.

В С Т А Н О В И В :

Заступник прокурора Сумської області в інтереса х держави в особі Охтирської районної державної адмініст рації та Бугруватської сільс ької ради звернувся до госпо дарського суду Сумської обла сті з позовом про зобов'язанн я ВАТ "Укрнафта" в особі філії нафтогазовидобувного управ ління "Охтирканафтогаз" звіл ьнити самовільно зайняту зем ельну ділянку площею 0,38 га на т ериторії Бугруватської сіль ської ради та стягнення з від повідача шкоди в розмірі 5 560,09 г рн., вказуючи на те, що відпові дач самовільно зайняв земель ну ділянку і користується не ю без правовстановлюючих док ументів, а в силу статті 212 Земе льного кодексу України самов ільно зайняті земельні ділян ки підлягають поверненню вла сникам землі або землекорист увачам.

Прокурор також зазначив, що вказана земельна ділянка ви користовується відповідаче м без правовстановлюючих док ументів та не за цільовим при значенням, що підтверджуєтьс я актом обстеження земельної ділянки від 22.07.2010 р. № 11/0072 та актом перевірки від 22.07.2010 р. № 230.

Шкода, заподіяна внаслідок самовільного зайняття земел ьної ділянки та внаслідок ви користання земельної ділянк и не за цільовим призначення м розрахована на підставі Ме тодики визначення розміру шк оди, заподіяної внаслідок са мовільного зайняття земельн их ділянок, використання зем ельної ділянок не за цільови м призначенням, зняття ґрунт ового покриття (родючого шар у ґрунту) без спеціального до зволу, затвердженої постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 25.07.2007 р. № 963 та становить 5 660,09 г рн.

У відзиві на позовну заяву В АТ "Укрнафта" в особі філії Наф тогазовидобувного управлін ня "Охтирканафтогаз" просило відмовити у її задоволенні п осилаючись на необґрунтован ість позовних вимог та вказу ючи на те, що відповідачем вжи вались заходи щодо оформленн я права користування спірною земельною ділянкою, що підтв ерджується зверненням до ком петентних органів державної влади та місцевого самовряд ування, було погоджено вибір спірної земельної ділянки з відповідними державними орг анами, отримано висновки Буг руватської сільської ради, О хтирської райдержадміністр ації, Головного архітектора району, екологічної інспекці ї районної СЕС, відділу земел ьних ресурсів, а рішенням Буг руватської сільської ради ві д 17.12.2003 р. було погоджено виснов ок місця розташування свердл овини № 512.

При цьому, відповідач зазна чав, що Охтирською райдержад міністрацією НГВУ "Охтиркана фтогаз" ВАТ "Укрнафта" було пог оджено матеріали вибору земе льних ділянок під будівництв о ряду свердловин, у тому числ і № 512 на території Охтирської сільської ради.

Згідно з договором на корис тування земельною ділянкою № 460-ОР від 20.10.2005 р. укладеного між О хтирською райдержадміністр ацією та ВАТ "Укрнафта" в особі філії НГВУ "Охтирканафтогаз ", останньому була передана зе мельна ділянка для будівницт ва та експлуатації свердлови ни № 512. Термін користування ві дповідачем вказаною земельн ою ділянкою продовжувався шл яхом укладення відповідних д оговорів.

Протягом користування зем ельною ділянкою відповідаче м сплачувалась орендна плата та вживались заходи щодо офо рмлення користування земель ною ділянкою, тобто на думку в ідповідача, ним не здійснюва лось самовільне зайняття спі рної земельної ділянки.

Крім того, відповідач вказу вав на невідповідність довод ів прокурора щодо використан ня земельної ділянки не за ці льовим призначенням та обмеж ення власника землі права ро зпорядження та використання землею та завдання шкоди інт ересам держави.

ВАТ "Укрнафта" в особі філії НГВУ "Охтирканафтогаз" у відз иві на позовну заяву також за значав, що акт перевірки № 230 ві д 22.07.2010 р. не відповідає Порядку планування та проведення пе ревірок з питань здійснення державного контролю за викор истанням та охороною земель, затвердженого наказом Держа вного комітету України по зе мельних ресурсах від 25.12.2003 р. № 312 .

Рішенням господарського с уду Сумської області від 25.11.2010 р . (суддя Лущик М.С.) у задоволенн і позовних вимог відмовлено.

Мотивуючи рішення господа рський суд дійшов висновку, щ о акт перевірки дотримання в имог земельного законодавст ва № 230 від 22.07.2010 р., складений прац івниками Управління державн ої інспекції з контролю за ви користанням та охороною земе ль, не відповідає нормам чинн ого законодавства, а саме Пор ядку планування та проведенн я перевірок з питань здійсне ння державного контролю за в икористанням та охороною зем ель.

Крім того, судом було встано влено, що відповідач починаю чи з 2003 року здійснював усі нео бхідні і можливі дії, спрямов ані на оформлення права кори стування земельною ділянкою .

За апеляційною скаргою зас тупника прокурора Сумської о бласті Харківський апеляцій ний господарський суд (судді : Черленяк М.І., Івакіна В.О., Пел ипенко Н.М.) переглянувши ріше ння господарського суду Сумс ької області від 25.11.2010 р. в апеля ційному порядку, постановою від 27.01.2011 р. залишив його без змі н.

Перший заступник прокурор а Сумської області подав до В ищого господарського суду Ук раїни касаційну скаргу, в які й просить судові рішення у сп раві скасувати та прийняти н ове рішення, яким позовні вим оги задовольнити в повному о бсязі, обґрунтовуючи доводи касаційної скарги доведення м факту самовільного зайнятт я відповідачем спірної земел ьної ділянки та заподіяння ш коди державі та неналежним з 'ясуванням судами обставин с прави.

У відзиві на касаційну скар гу ПАТ "Укрнафта" в особі філії НГВУ "Охтирканафтогаз" проси в залмшити рішення господарс ького суду Сумської області від 25.11.2010р. та постанову Харківс ького апеляційного господар ського суду від 27.01.2011р. без змін , а касаційну скаргу Прокурор а Сумської області без задов олення.

Заслухавши доповідь судді - доповідача та пояснення п рисутніх у судовому засіданн і прокурора, представника ві дповідача, перевіривши наявн і матеріали справи на предме т правильності юридичної оці нки обставин справи та повно ти їх встановлення в рішенні та постанові колегія суддів вважає, що касаційна скарга н е підлягає задоволенню з так их підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судам и під час розгляду справи, Упр авлінням державної інспекці ї з контролю за використання м та охороною земель проведе но планову перевірку стану в икористання відповідачем зе мельних ділянок на території Бугруватської, Кардашівсько ї, В'язівської сільських рад О хтирського району Сумської о бласті, в результаті якої вст ановлено, що відповідач та ст руктурні підрозділи самовіл ьно та не за цільовим признач енням використовують земель ні ділянки під розміщення, об слуговування та облаштуванн я нафтогазовидобувних сверд ловин площею 9,3242 га земель сіль ськогосподарського признач ення державної форми власнос ті, а саме на території Бугрув атської сільської ради самов ільно зайнята земельна ділян ка площею 0,38 га під розміщення та обслуговування свердлов ини № 512.

За результатами проведено ї перевірки посадовими особа ми складено акт дотримання в имог земельного законодавст ва № 230 від 22.07.2010 р. та акт обстежен ня земельної ділянки № 11/0072 від 22.07.2010 р.

Відповідно до статті 9 Закон у України “Про державний кон троль за використанням та ох ороною земель”державний кон троль за використанням та ох ороною земель, дотриманням в имог законодавства України п ро охорону земель і монітори нг ґрунтів здійснюються, зок рема, шляхом проведення пере вірок.

Процедуру планування та пр оведення перевірок, оформлен ня матеріалів за їх результа тами встановлює Порядок план ування та проведення перевір ок з питань здійснення держа вного контролю за використан ням та охороною земель, затве рджений наказом Державного к омітету України по земельних ресурсах від 12.12.2003 р. № 312 та зареє стрований в Міністерстві юст иції України 25.12.2003р. за № 1223/8544, згід но з яким державний контроль за використанням та охороно ю земель у системі центральн ого органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів здійснює Державна інспекція з контролю за використанням та охороною земель та її тери торіальні органи.

Судами першої та апеляційн ої інстанції було встановлен о, що перевірка була проведен а з порушенням:

- пункту 4.1 Порядку без присут ності власника чи користувач а земельної ділянки або упов новажених ними осіб;

- пункту 5.3 Порядку з огляду н а відсутність доказів надсил ання акта керівнику відповід ача;

- пункту 5.6 Порядку, оскільки не наведено план-схему місця розташування земельної діля нки.

Відмовляючи у задоволені п озовних вимог суди першої та апеляційної інстанції дійшл и висновку, що при складанні а кта перевірки № 230 від 22.07.2010 р. бул и допущені порушення розділі в 4 та 5 Порядку планування та п роведення перевірок з питань здійснення державного контр олю за використанням та охор оною земель, у зв'язку з урахув анням приписів статей 33, 34 Госп одарського процесуального к одексу України вказаний акт не прийнято в якості належно го доказу позовних вимог.

Разом з цим, як вбачається з матеріалів справи, предмето м спору у даній справі є вимог а Прокурора Сумської області в інтересах держави в особі О хтирської районної державно ї адміністрації та Бугруватс ької сільської ради про зобо в'язання НГВУ "Охтирканафтог аз" ВАТ "Укранафта" звільнити с амовільно зайняту земельну д ілянку площею 0,38 га на територ ії Бугруватської сільської р ади та стягнення з відповіда ча на користь сільської ради шкоди в розмірі 5 560,09 грн. з поси ланням на приписи статей 116, 125, 12 6, 212 Земельного кодексу Україн и, статтю 1166 Цивільного кодекс у України, норми Закону Украї ни "Про державний контроль за використанням та охороною з емель".

За приписами статей 125, 126 Земе льного кодексу України, прав о на оренду земельної ділянк и виникає після укладення до говору оренди і його державн ої реєстрації. Приступати до використання земельної діля нки до встановлення її меж у н атурі (на місцевості), одержан ня документа, що посвідчує пр аво на неї, та державної реєст рації забороняється. Право в ласності та право постійного користування на земельну ді лянку посвідчується державн ими актами, а право оренди зем лі оформляється договором, я кий реєструється відповідно до закону.

Згідно з пунктом "б" частини 1 статті 211 вказаного Кодексу г ромадяни та юридичні особи н есуть цивільну, адміністрати вну або кримінальну відповід альність відповідно до закон одавства за такі порушення, я к зокрема, самовільне зайнят тя земельних ділянок.

Відповідно до статті 212 Земе льного кодексу України самов ільно зайняті земельні ділян ки підлягають поверненню вла сникам землі або землекорист увачам без відшкодування зат рат, понесених за час незакон ного користування ними. Прив едення земельних ділянок у п ридатний для використання ст ан, включаючи знесення будин ків, будівель і споруд, здійсн юється за рахунок громадян а бо юридичних осіб, які самові льно зайняли земельні ділянк и. Повернення самовільно зай нятих земельних ділянок пров адиться за рішенням суду.

Законом України "Про держав ний контроль за використання м та охороною земель" визначе ні правові, економічні та соц іальні основи організації зд ійснення державного контрол ю за використанням та охорон ою земель, та передбачено, що ц ей Закон спрямований на забе зпечення раціонального вико ристання і відтворення приро дних ресурсів та охорону дов кілля (преамбула Закону).

Згідно зі статтею 1 вказаног о Закону, у якій міститься виз начення термінів, самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать пр о фактичне використання земе льної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу м ісцевого самоврядування про її передачу у власність або н адання у користування (оренд у) або за відсутності вчинено го правочину щодо такої земе льної ділянки, за винятком ді й, які відповідно до закону є п равомірними.

Здійснюючи судовий розгля д справи судами першої та апе ляційної інстанції було вста новлено, що відповідно до ста тті 151 Земельного кодексу Укра їни та Порядку вибору земель них ділянок для розміщення о б'єктів, затвердженого Поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни № 427 від 31.03.2004 р., 24.06.2003 року відп овідач звернувся до Охтирсь кої районної державної адмін істрації з клопотанням про н адання дозволу на вибір земе льної ділянки під будівництв о нафтогазовидобувної свер дловини № 512 Бугрувадського р одовища.

Листом № 973/01-22 від 17.07.2003 р. Сумськ а обласна державна адміністр ація надала відповідачу дозв іл на підготовку матеріалів погодження місця розташуван ня свердловини № 512 Бугруватсь кого родовища.

Постійно діючою комісією з гідно дозволу Сумської облас ної державної адміністрації було підписано Акт погоджен ня місця розташування земель ної ділянки під будівництво експлуатаційної свердловин и № 512 Бугруватського родовища для НГВУ “Охтирканафтогаз”В АТ “Укрнафта”. Зокрема, зазна ченим актом передбачено виді лення відповідачу 2,1 га ріллі під будівництво експлуатаці йної свердловини № 512 на терит орії Бугруватської сільсько ї ради, в тому числі 0,36 га в довг острокову оренду і 1,74 га - в кор откострокову оренду.

Вибір зазначеної земельно ї ділянки та місце розташува ння експлуатаційної свердло вини № 512 також погоджено ріше нням Бугруватської сільсько ї ради 11 сесії 24 скликання від 1 9.12.2003 р. “Про погодження висновк у місця розташування експлуа таційної свердловини № 512 Бугр уватського родовища ВАТ “Укр нафта” НГВУ “Охтирканафтога з”, висновком Бугруватської сільської ради № 612 від 17.12.2003 р., ви сновком державної регіональ ної екологічної інспекції по м. Охтирка і Охтирському райо ну № 33 від 11.02.2004 р., висновком відд ілу містобудування архітект ури та житлового господарств а Охтирської РДА № 25 від 11.02.2004 р., в исновком Охтирського районн ого відділу земельних ресурс ів № 53 від 01.04.2004р., висновком Охти рської районної санітарної е підемстанції № 35 від 13.04.2004р.

Рішенням 15 сесії Охтирської районної ради 24 скликання від 24.03.2004 р. та висновками Охтирськ ої районної ради № 72 від 13.04.2004 р., № 19/1/1-07/519 від 06.04.2004 р. погоджено висно вки місця розташування експл уатаційної свердловини № 512.

Розпорядженням голови Охт ирської районної державної а дміністрації № 128 від 09.03.2005 р. від повідачу надано дозвіл на пі дготовку місця розташування експлуатаційної свердловин и №512 Бугруватського родовища на території другого позива ча”.

Розпорядженням голови Охт ирської районної державної а дміністрації №137 від 15.03.2005 р. “Про погодження матеріалів вибор у земельних ділянок під буді вництво свердловин на терито рії Охтирського району”пого джено матеріали вибору земел ьних ділянок під будівництво ряду свердловин, в тому числі № 512, а розпорядженням № 347 від 25.06 .2007 р. надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо ві дведення земельних ділянок в оренду для технічного обслу говування свердловин, в тому числі № 512.

Рішенням Бугруватської сі льської ради 5 скликання 21 сес ії від 27.11.2007 р. погоджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок в довгост рокову оренду для технічного обслуговування свердловин, в тому числі № 512.

20 жовтня 2005 року між Охтирськ ою районною державною адміні страцією та відповідачем був укладений договір № 460-ОР на ко ристування земельною ділянк ою, відповідно до умов якого в ідповідачу була передана в д овгострокове платне користу вання земельна ділянка загал ьною площею 0, 38 га для будівниц тва експлуатаційної свердло вини № 512 Бугруватського родов ища. Зазначений договір діяв до 31.12.2006 р.

05.07.2007 р. між сторонами було укл адено договір № 1186-ОР, відповід но до якого перший позивач по годив використання відповід ачем вказаної земельної діля нки до 01.05.2008 р., а договором № 13-ОР в ід 26.12.2008 р. термін користування земельною ділянкою було прод овжено до 31.12.2009 р.

Відповіді на пропозицію на дано не було.

При цьому, судами встановле но, що на виконання умов догов орів користування земельною ділянкою відповідачем за пе ріод з 2006 р. по 2010 р. сплачувалась до бюджету Бугруватської сі льської ради плата, розмір як ої був погоджений сторонами у вищевказаних договорах, що підтверджується копіями пла тіжних доручень.

Судами також встановлено, щ о на підставі статті 207 Земель ного кодексу України та Поря дку визначення втрат сільськ огосподарського і лісогоспо дарського виробництва, які п ідлягають відшкодуванню, зат вердженого Постановою Кабін ету Міністрів України від 17.11.19 97 р. № 1279, відповідач здійснив в иплату грошових коштів в рах унок відшкодування втрат сіл ьськогосподарського виробн ицтва при відведенні земельн ої ділянки НГВУ "Охтирканафт огаз" ВАТ "Укрнафта" під будівн ицтво експлуатаційної сверд ловини № 512 Бугруватівського р одовища в розмірі 57 438,00 грн. згі дно з розрахунком, проведени м Сумським обласним головним управлінням земельних ресур сів та затвердженим заступни ком голови Сумської обласної держаної адміністрації, що п ідтверджується копіями плат іжних.

У листопаді 2008 року проект зе млеустрою під свердловину № 512 Бугруватського родовища бу в направлений на погодження до Сумської обласної державн ої адміністрації.

Неодноразові звернення ві дповідача щодо погодження пр оекту землеустрою залишені б ез відповідного реагування.

Кодексом України про надра передбачене безумовне право відповідача, як користувача надр, на отримання у користув ання земельних ділянок для к ористування надрами після од ержання спеціальних дозволі в на користування надрами чи гірничих відводів.

Відповідач одержав спеціа льний дозвіл та гірничий від від, у зв'язку з чим суди дійшл и висновку, що згідно зі статт ею 18 Кодексу України про надра йому мають бути надані земел ьні ділянки для користування надрами, тобто відповідач як користувач надр має право на користування відповідними з емельними ділянками, розмір і місце розташування яких уз годжені розпорядниками земл і і земельні ділянки фактичн о надані відповідачеві в кор истування, але розпорядникам и землі не виконані вимоги за кону і не здійснено в порядку , встановленому земельним за конодавством України та стат тею 18 Кодексу України про надр а, надання земельних ділянок для користування надрами з о формленням належних правовс тановлюючих документів, що н е є виною відповідача.

Суди першої та апеляційної інстанції під час розгляду с прави встановили, що відпові дач використовує земельну ді лянку за згодою їх розпорядн ика, на підставі рішень відпо відних органів місцевого сам оврядування та органів викон авчої влади, відповідно до ук ладених договорів, а також ві дповідач здійснює оплату за користування земельними діл янками відповідно до умов до говору, що не заперечується с торонами, тобто матеріалами справи підтверджено вжиття в ідповідачем всіх передбачен их чинним законодавством зах одів, спрямованих на оформле ння права користування земел ьною ділянкою, що спростовує твердження прокурора щодо с амовільного зайняття відпов ідачем земельної ділянки та використання її не за цільов им призначенням.

Відповідно до статті 1117 Госп одарського процесуального к одексу України, переглядаючи у касаційному порядку судов і рішення, касаційна інстанц ія на підставі встановлених фактичних обставин справи пе ревіряє застосування судом п ершої чи апеляційної інстанц ії норм матеріального і проц есуального права. Касаційна інстанція не має права встан овлювати або вважати доведен ими обставини, що не були вста новлені у рішенні або постан ові господарського суду чи в ідхилені ним, вирішувати пит ання про достовірність того чи іншого доказу, про переваг у одних доказів над іншими, зб ирати нові докази або додатк ово перевіряти докази.

Беручи до уваги встановлен і під час здійснення судовог о провадження обставини спра ви судова колегія вважає при йняті у справі рішення та пос танову такими, що відповідаю ть нормам матеріального та п роцесуального права, підстав для її зміни чи скасування не вбачається.

Зміст касаційної скарги не містить будь - яких доводів , посилань та обґрунтувань що до порушення або неправильно го застосування судами першо ї та апеляційної інстанції н орм матеріального та процесу ального права, і зводяться до непогодження скаржника із с удовими рішеннями.

Керуючись пунктом 1 статті 1 119, статтями 1115, 11110, 11111 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В :

Постанову Харківськог о апеляційного господарсько го суду від 27.01.2011 у справі № 9/146-10 та рішення господарського суду Сумської області від 25.11.2010 р. залишити без змін , а касаційну скаргу - без зад оволення.

Головуючий суддя Т. Дроботова

Судді: Н. Волковицька

Л. Рогач

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення17.05.2011
Оприлюднено22.06.2011
Номер документу16283367
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/146-10

Рішення від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Рішення від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 01.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Постанова від 17.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Судовий наказ від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Судовий наказ від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Судовий наказ від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні