Рішення
від 15.06.2011 по справі 4/17-1734-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" червня 2011 р. Справа № 4/17-1734-2011

За позовом відкритого ак ціонерного товариства „Укрт елеком” в особі, якою є Одеськ а філія відкритого акціонерн ого товариства „Укртелеком” ;

до приватного підприємств а "Реставраційні майстерні"

про стягнення 118,91грн.

Суддя Літвінов С.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1. - довіреність;

Від відповідача: не з' явив ся;

СУТЬ СПОРУ: відкрите а кціонерне товариство „Укрте леком” в особі, якою є Одеська філія відкритого акціонерно го товариства „Укртелеком” з вернулось до господарського суду Одеської області з позо вом до приватного підприємст ва „ Реставраційні майстерні ” про стягнення заборговано сті в розмірі 118,91грн., яка склад ається з основаного боргу в с умі 113,47грн., пені в розмірі 3,44грн . та 3% річних в розмірі 2,00грн..

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, відзив на по зов не надав, у зв' язку з чим справу розглянуто у відповід ності зі ст. 75 ГПК України за н аявними в ній матеріалами.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, оцінивши докази які м ають значення для справи, - суд встановив:

01.06.2006р. між відкритим акціоне рним товариством „Укртелеко м” в особі, якою є Одеська філі я відкритого акціонерного то вариства „Укртелеком” та при ватним підприємством „ Реста враційні майстерні ” був укл адений договір №04880U006008 про нада ння послуг телефонного зв' я зку.

Відповідно до умов договор у позивач зобов' язаний забе зпечувати безперебійне і які сне надання послуг телефонно го зв' язку (п. 2.1.1 договору), усу вати пошкодження телефонног о зв' язку та радіомереж в ко нтрольні технологічні термі ни (п.2.1.4 договору) а відповідач зобов' язаний сплачувати на дані послуги зв' язку по тар ифах затверджених чинним зак онодавством (п.4.1 договору).

Позивач, на виконання умов д оговору, у період з 01.08.2008р. по 01.11.2010 р. надав відповідачу телеком унікаційні послуги, а саме: мі ський телефонний зв' язок вс ього на загальну суму 113,47грн., щ о підтверджується розрахунк ом.

Відповідно п.4.5 договору від повідач сплачує рахунки за ф актично отримані в кредит по слуги електрозв' язку за кож ний попередній місяць провод яться відповідачем протягом десяти днів з дня одержання р ахунку, але не пізніше 20-го чис ла місяця, наступного за розр ахунковим.

Відповідач вимоги договор у не виконав, заборгованість не сплатив, в зв' язку з чим у нього виникла заборгованіст ь в сумі 113,47грн.

Пунктом 5 ст. 33 Закону України „Про телекомунікації” перед бачено, що споживач телекому нікаційних послуг зобов' яз аний виконувати умови догово ру про надання телекомунікац ійних послуг, в тому числі, сво єчасно оплачувати отримані н ими телекомунікаційні послу ги.

Згідно зі ст. 629 Цивільного ко дексу України договір є обов 'язковим для виконання сторо нами.

Згідно зі ст. 173 Господарсько го кодексу України господарс ьким визнається зобов'язання , що виникає між суб'єктом госп одарювання та іншим учаснико м (учасниками) відносин у сфер і господарювання з підстав, п ередбачених цим Кодексом, в с илу якого один суб'єкт (зобов'я зана сторона, у тому числі бор жник) зобов'язаний вчинити пе вну дію господарського чи уп равлінсько-господарського х арактеру на користь іншого с уб'єкта (виконати роботу, пере дати майно, сплатити гроші, на дати інформацію тощо), або утр иматися від певних дій, а інши й суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має прав о вимагати від зобов'язаної с торони виконання її обов'язк у.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України, суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином відповідно до закону , інших правових актів, догово ру, а за відсутності конкретн их вимог щодо виконання зобо в'язання - відповідно до вимог , що у певних вимогах звичайн о ставляться.

Абзацом 1 ч. 1. ст. 530 ЦК України в становлено, що якщо у зобов'яз анні встановлений строк (тер мін) його виконання, то воно пі длягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст.ст. 525, 526 ЦК України о дностороння відмова від зобо в'язання або одностороння зм іна його умов не допускаєтьс я, якщо інше не встановлено до говором або законом. Зобов'яз ання має виконуватися належн им чином відповідно до умов д оговору та вимог цього Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, а за відсутност і таких умов та вимог - відпо відно до звичаїв ділового об ороту або інших вимог, що звич айно ставляться.

Таким чином, борг відповіда ча перед позивачем становить 113,47 грн..

Відповідно до частини 2 ст атті 625 Цивільного кодексу Укр аїни боржник, який прострочи в виконання грошового зобов' язання, на вимогу кредитора з обов'язаний сплатити суму бо ргу з урахуванням встановлен ого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простро ченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений д оговором або законом.

Також, згідно ст. 625 ЦК Україн и позивач просить стягнути з відповідача 3% річних від прос троченої суми.

Згідно розрахунку позивач а, сума 3% річних за прострочен ня виконання грошового зобов 'язання складає 2,00грн., яка підл ягає стягненню.

Статтею 611 ЦК України встан овлено, що у разі порушення з обов'язання настають правові наслідки, встановлені догов ором або законом, зокрема, спл ата неустойки.

Відповідно до ст. 230 Господар ського кодексу України штраф ними санкціями у цьому Кодек сі визнаються господарські с анкції у вигляді грошової су ми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відно син зобов'язаний сплатити у р азі порушення ним правил зді йснення господарської діяль ності, невиконання або ненал ежного виконання господарсь кого зобов'язання.

Згідно ч.1 ст.36 Закону України „Про телекомунікації” спожи вачі телекомунікаційних по слуг несуть відповідальніст ь за порушення норм цього Зак ону, Правил надання та отрима ння телекомунікаційних посл уг відповідно до закону.

Пунктом 5.8 договору передба чено, що у разі несплати за над ані послуги електрозв' язку понад установлений термін (з 21 числа місяця, що настає післ я розрахункового періоду), ві дповідач сплачує пеню в розм ірі одного відсотка від затр иманих платежів за кожну доб у затримки.

Оскільки відповідач зобов ' язання по сплаті заборгова ності не виконав, борг не спл атив, позивачем нарахована п еня в сумі 3,44 грн.

На підставі вищевикладено го суд вважає, що позовні вимо ги обґрунтовані, підтверджую ться матеріалами справи та п ідлягають задоволенню в сумі 118,91грн., яка складається з осно ваного боргу в сумі 113,47грн., пен і в розмірі 3,44грн. та 3% річних в р озмірі 2,00грн.

Витрати по сплаті державно го мита та ІТЗ судового проце су слід покласти на відповід ача, відповідно до вимог ст.ст . 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, ст .ст. 82-85 Господарського процесу ального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольн ити повністю.

2. Стягнути з приватного пі дприємства „ Реставраційні м айстерні” (65091, м. Одеса, вул. Кол онтаївська, 8, кв. 16; код 32574237) на кор исть відкритого акціонерног о товариства „Укртелеком” в особі, якою є Одеська філія ві дкритого акціонерного товар иства „Укртелеком” (65029, м. Одес а, вул. Коблевськая, 39; код 01186691) 113 г рн. 47 коп.- основного боргу, 3грн . 44коп.- пені, 2 грн. 00коп.- 3% річних, д ержавне мито в сумі 102 грн. та 236 , 00 грн. за ІТЗ судового процесу .

Рішення суду набирає зак онної сили в порядку ст. 85 ГПК У країни.

Наказ видати згідно ст. 116 ГПК України.

Повний текст рішен ня складено 16.06.2011р.

Суддя Літвінов С.В.

Дата ухвалення рішення15.06.2011
Оприлюднено22.06.2011
Номер документу16284891
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 118,91грн

Судовий реєстр по справі —4/17-1734-2011

Рішення від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні