Постанова
від 07.06.2011 по справі 2а/0470/5321/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2011 р. Справа № 2а/0470/5321/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі судді Конєвої С.О., р озглянувши в порядку скороче ного провадження адміністра тивний позов Державної подат кової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська д о Товариства з обмеженою від повідальністю «Металінвест », м. Дніпропетровськ про прип инення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

06.05.2011 року Державна пода ткова інспекція у Жовтневому районі м. Дніпропетровська з вернулася з позовом до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Металінвест»та прос ить припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Металінвес т»(код ЄДРПОУ 31155486), на підставі ст.38 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів».

Свої позовні вимоги позива ч обґрунтовує тим, що відпові дач перебуває на обліку в Дер жавній податковій інспекції у Жовтневому районі м. Дніпро птеровська, як платник подат ків та інших обов' язкових п латежів, проте при здійсненн і своєї діяльності порушує в имоги діючого законодавства , а саме: з листопада 2008 року від повідач не подає звітність п ро отримані доходи, що не дає м ожливості контролюючим орга нам здійснювати контроль за додержанням вимог податково го та іншого законодавства.

Ухвалою суду від 10.05.2011р. відпо відачу було запропоновано у строк до 26.05.2011 року надати до су ду заперечення на позов або з аяву про визнання позову.

Відповідач у встановлений судом строк не надав до суду ні заперечень на позов, ні зая ви про визнання позову, про ві дкриття провадження у цій сп раві та її розгляд у скорочен ому провадженні повідомлени й належним чином відповідно до ч.11 ст. 35 КАС України.

Пунктом 3 ч.1 ст. 183-2 Кодексу адм іністративного судочинства України визначено, що скороч ене провадження застосовуєт ься в адміністративних справ ах щодо припинення за зверне нням суб' єкта владних повно важень юридичних чи фізичних осіб-підприємців у випадках , передбачених законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 Кодек су адміністративного судочи нства України суддя розгляда є справу в порядку скорочено го провадження одноособово, без проведення судового засі дання та виклику осіб, які бе руть участь у справі. За резул ьтатами розгляду справи у ск ороченому провадженні суддя , оцінивши повідомлені позив ачем, відповідачем обставини , за наявності достатніх підс тав приймає законне та обґру нтоване судове рішення.

Згідно до п.2 ч. 5 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинс тва України справа повинна б ути розглянута у порядку ско роченого провадження не пізн іше трьох днів з дня закінчен ня строку, передбаченого час тиною третьою цієї статті, як що до суду не було подано запе речення відповідача та за ум ови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши їх у сукупності, с уд находить підстави достатн іми для задоволення позову, в иходячи з наступного.

Пунктом 7 ч.1 ст. 3 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни визначено, що суб' єк том владних повноважень - є орган державної влади орган місцевого самоврядування, їх ня посадова чи службова особ а, інший суб' єкт при здійсне нні ними владних управлінськ их функцій на основі законод авства, в тому числі на викона ння делегованих повноважень .

Згідно п.8 ч.1 ст. 3 Кодексу адм іністративного судочинства України позивачем є особа, на захист прав, свобод та інтере сів якої подано адміністрати вний позов до адміністративн ого суду, а також суб' єкт вл адних повноважень, на викона ння повноважень якого подана позовна заява до адміністра тивного суду.

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 17 Коде ксу адміністративного судоч инства України юрисдикція а дміністративних судів пошир юється на публічно-правові с пори, зокрема, спори за зверн енням суб' єкта владних повн оважень у випадках, встановл ених Конституцією та законам и України.

Частиною 2 ст. 5 Кодексу адмін істративного судочинства ви значено, що провадження в адм іністративних справах здійс нюється відповідно до закону , чинного на час вчинення окре мої процесуальної дії, розгл яду і вирішення справи.

З 01.01.2011р. набрав чинності Пода тковий кодекс України.

З урахуванням того, що за да ним позовом правовідносини в иникли до набрання чинності Податковим кодексом України та те, що позивач звернувся з позовними вимогами до адмін істративного суду після набр ання чинності вказаним вище Кодексом, до даних правовідн осин слід застосовувати зако нодавство, яке було чинне на ч ас виникнення спору та закон одавство, яке є чинним на моме нт розгляду цієї справи.

Відповідно до ст.11 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в Україні»(чинної на момент виникнення правовідн осин по цій справі) органи дер жавної податкової служби у в ипадках, в межах компетенції та у порядок встановлений за конами України, мають право з вертатися до судових органів із заявою (позовною заявою) пр о скасування державної реєст рації суб' єкта підприємниц ької діяльності.

Відповідно до п.20.1.12 статті 20 П одаткового кодексу України № 2755-УІ від 02.12.2010р. органи державно ї податкової служби мають пр аво звертатися до суду щодо п рипинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Тобто, позивач - орган держ авної податкової служби є су б' єктом владних повноважен ь, який у спірних правовіднос инах реалізує надані йому вл адні управлінські функції та має право звертатися до суду з відповідними позовними ви могами щодо припинення юриди чної особи та припинення під приємницької діяльності фіз ичної особи-підприємця.

Відповідно до ч. 1 пункту 2 ста тті 9 Закону України «Про сист ему оподаткування»(чинного н а момент виникнення правовід носин по цій справі), платники податків і зборів (обов' язк ових платежів) зобов' язані подавати до державних податк ових органів та інших держав них органів відповідно до за конів декларації, бухгалтерс ьку звітність та інші докуме нти і відомості, пов' язані з обчисленням і сплатою подат ків і зборів (обов' язкових п латежів).

Аналогічний обов' язок пл атників податків встановлен ий і п.49.2 статті 49 Податкового к одексу України, яким визначе но, що платник податків зобов ' язаний за кожний встановле ний цим Кодексом звітний пер іод подавати податкові декла рації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодекс у незалежно від того, чи прова див такий платник податку го сподарську діяльність у звіт ному періоді.

Так, судом встановлено, що Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Маталінвест», за реєстроване рішенням виконк ому Жовтневої ради народних депутатів м. Дніпропетровськ а 12.09.2000р. №0030029 за адресою: 49000, Дніпро петровська область, м. Дніпро петровськ, вул. Космічна, буд. 4, взято на податковий облік у ДПІ та включено до ЄДРПОУ і пр исвоєно ідентифікаційний ко д 31155486, що підтверджується дові дкою ДПІ від 01.04.2011р. №64, довідкою з ЄДРПОУ станом на 25.02.2011р., Свідо цтвом про державну реєстраці ю (перереєстрацію) суб' єкта підприємницької діяльності - юридичної особи (а.с.3, 4, 9).

Згідно довідки ДПІ у Жовтн евому районі м. Дніпропетров ська від 01.04.2011р. №62 відповідач з листопада 2008р. не подає деклар ації та документи податкової звітності, що є порушенням ст . 9 Закону України «Про систему оподаткування» та вимог Под аткового кодексу України (а.с .3).

Станом на 24.03.2011 року Товарист во з обмеженою відповідальні стю «Металінвест»не має забо ргованості перед бюджетом, щ о підтверджується довідкою р озрахунків з бюджетом на 24.03.2011р . (а.с.12).

Пунктом 8.6 Порядку обліку пл атників податків, зборів (обо в' язкових платежів) затверд женого наказом Державної под аткової адміністрації Украї ни від 19.02.1998р. № 80 (чинного на моме нт виникнення правовідносин та який діяв станом до 14.01.2011р.) п ередбачено, що якщо платник п одатків не має заборгованост і перед бюджетом та у разі неп одання протягом року в орган и державної податкової служб и податкових декларацій, док ументів бухгалтерської звіт ності, керівник органу держа вної податкової служби прийм ає рішення у вигляді розпоря дження відносно суб' єкта го сподарювання - про зверненн я до суду або господарського суду із заявою (позовною заяв ою) про скасування державної реєстрації платника податкі в, постановлення судового рі шення про припинення юридичн ої особи чи підприємницької діяльності фізичної особи-пі дприємця.

Аналогічні повноваження н адані державній податковій с лужбі п.11.10 Порядку обліку плат ників податків і зборів та ви знання такими, що втратили чи нність, наказів Державної по даткової адміністрації Укра їни, затвердженого наказом Д ПА України № 979 від 22.12.2010р., який на брав чинності з 14.01.2011р.

На виконання вищезазначен ого Порядку позивачем було п рийнято розпорядження від 28.03 .2011р. № 15-р про звернення до суду з позовом про припинення юри дичної особи - ТОВ «Металінв ест»(а.с.13).

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців»підст авами для постановлення судо вого рішення щодо припинення юридичної особи, зокрема, є не подання протягом року органа м державної податкової служб и податкових декларацій, док ументів фінансової звітност і відповідно до закону.

Оскільки судом встановлен ий факт неподання відповіда чем документів фінансової зв ітності з листопада 2008р. до орг анів податкової служби, а ві дповідач у встановлений стр ок заперечень на позов не над ав, то суд приходить до виснов ку, що позовні вимоги ДПІ у Жов тневому районі м.Дніпропетро вська до відповідача про при пинення юридичної особи є об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розп оділ судових витрат, суд вихо дить із того, що відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністрати вного судочинства України у справах, у яких позивачем є су б' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витра ти з відповідача не стягують ся.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159-163, 183-2 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Жовтневому районі м.Д ніпропетровська до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Металінвест» про припин ення юридичної особи - задо вольнити повністю.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відп овідальністю «Металінвест» (49000, Дніпропетровська область , м. Дніпропетровськ, вул. Косм ічна, буд. 4, код ЄДРПОУ 31155486).

Копію постанови направити Управлінню з питань державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в для внесення державним реє стратором відповідного запи су до ЄДРПОУ згідно до вимог ст.38 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів».

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеля ційного адміністративного с уду через суд першої інстанц ії шляхом подачі апеляційної скарги у порядку та у строки, встановлені ст.183-2, ст.186 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

Постанова набирає законно ї сили у порядку та у строки, п ередбачені ст. 254 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни.

Постанова, прийнята у скор оченому провадженні, крім ви падків її оскарження в апеля ційному порядку, є остаточно ю.

Суддя

С.О. Конєва

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.06.2011
Оприлюднено22.06.2011
Номер документу16286660
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/5321/11

Ухвала від 11.05.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Постанова від 07.06.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні