Постанова
від 17.06.2011 по справі 2а-12785/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2010 р. Справа № 2а-12785/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі судді Коблова О.Д., р озглянувши в порядку скороче ного провадження адміністра тивну справу за позовом Ново московського міжрайонного п рокурора в інтересах держави в особі Новомосковськох об' єднаної державної податково ї інспекції до Товариства з о бмеженою відповідальністю « Самарська Агропромислова гр упа»про стягнення заборгова ності, -

ВСТАНОВИВ:

14 жовтня 2010 року заявник в інтересах позивача на вико нання своїх владних повноваж ень звернувся із вищезазначе ним адміністративним позово м. В обґрунтування позову заз начено, що податковий борг ут ворився внаслідок несвоєчас ного подання звітності з под атку на прибуток у зв'язку з чим податковий борг перед де ржавним бюджетом зі сплати ш трафної санкції з податку на прибуток складає 2 038, 25 грн. За т аких обставин, позивач проси в суд: стягнути з ТОВ «Самарсь ка Агропромислова група»(код 21939402) на суму 2 038, 25 грн. заборгован ість по податку на прибуток.

Судом направлено на адресу відповідача ухвалу про відк риття скороченого проваджен ня, однак конверт повернувся до суду із відміткою поштово го відділення “за зазначеною адресою не проживає”. Суд дій шов висновку про можливість розгляду справи за відсутнос ті відповідача, оскільки кор еспонденція направлена за ад ресою, вказаною в Єдиному дер жавному реєстрі юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців, а тому він був повідомлен ий належним чином, відповідн о до вимог ч.4 ст.33 та ч.8 ст.35 КАС Ук раїни.

У відповідності до положен ь ст.183-2 КАС України, суд розгля дає справу в порядку скороче ного провадження.

Дослідивши матеріали спра ви, суд доходить висновку, що п озов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Прокурор звернувся до адм іністративного суду в порядк у статті 60 КАС України. Із поси ланням на статтю 121 Конституці ї України зазначав, що на орга ни прокуратури покладено пре дставництво інтересів держа ви в суді. Відповідно до рішен ня Конституційного Суду Укра їни від 08 квітня 1999 року прокур ори та їх заступники мають пр аво звертатися до суду з позо вними заявами в інтересах де ржави. Прокурор чи його засту пник у кожному конкретному в ипадку самостійно визначают ь, у чому саме відбулося або мо же відбутися порушення матер іальних, або інших інтересів держави, обґрунтовує необхі дність їх захисту та зазнача є орган, уповноважений держа вою здійснювати відповідні ф ункції.

Згідно статті 36-1 Закону Укра їни «Про прокуратуру»від 05 ли стопада 1991 року №1789-XII, представн ицтво прокуратурою інтересі в громадянина або держави в с уді полягає у здійсненні про курорами від імені держави п роцесуальних та інших дій, сп рямованих на захист у суді ін тересів громадянина або держ ави у випадках, передбачених законом. Формами представни цтва, зокрема, є звернення до с уду з позовами або заявами пр о захист прав і свобод іншої о соби, невизначеного кола осі б, прав юридичних осіб, коли по рушуються інтереси держави, участь у розгляді судами спр ав.

Судом встановлено, що ТОВ «Самарська Агропромислова г рупа»зареєстрована як суб' єкт підприємницької діяльно сті виконавчим комітетом Нов омосковської райдержадміні страцією 15 грудня 1994 року, є пла тником податків та обов'язк ових платежів та знаходиться на обліку у Новомосковській об'єднаній державній подат ковій інспекції.

За порушення відповідачем п.п 4.1.4 та п. 4.1.2 п. 4.1 ст. 4 Закону Укра їни «Про порядок погашення з обов'язань платників подат ків перед бюджетом та держав ними цільовими фондами від 21.1 2.2000 р. №2181-III, п. 16.4 ст. 16 Закону Україн и «Про оподаткування прибутк у підприємств»від 28.12.94 р. №334/94-ВР (із змінами і доповненнями) як е виразилось у неподанні до п одаткового органу деклараці й по податку на прибуток на пі дставі п.п. 17.1.7 п.17.1 ст. 17 Закону Укр аїни №2181-III до відповідача були застосовані штрафні санкції в сумі 2040 грн. 00 коп.

Відповідачем частково бул о сплачено 2,00 грн., у зв'язку з чим залишок несплаченої сум и заборгованості станом на 04.1 0.2011 року складає 2038,00 грн.

Крім того, відповідно п.п. 16.1.2 п.16.1 ст. 16 Закону України від 21.12.2000 р. №2181-III відповідачу було нарах овано пеню за несвоєчасну сп лату узгоджених податкових з обов'язань в сумі 0,25 грн., внас лідок чого утворився загальн ий податковий борг в сумі 2038,25 г рн.

Порядок погашення зобов' язань юридичних та фізичних осіб перед бюджетами та держ авними цільовими фондами виз начено Законом «Про порядок погашення зобов'язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами». Статтею 1 цього Закону в изначено податковий борг як податкове зобов'язання (з у рахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно у згоджене платником податків або узгоджене в адміністрат ивному чи судовому порядку, а ле не сплачене у встановлени й строк, а також пеня, нарахова на на суму такого зобов'яза ння.

У зв`язку з несплатою до бюд жету податкового боргу відпо відно до Закону України «Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами»на адресу борж ника були виставлені податко ві вимоги та направлені на ад ресу боржника рекомендовани ми листами з повідомленням. В ідповідачем вимоги отримані , проте залишені без виконанн я.

Відповідно до частини 1 пунк ту 5.1. статті 5 Закону України «П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами»від 21.12.2000 рок у податкове зобов'язання, с амостійно визначене платник ом податків у податковій дек ларації, вважається узгоджен им з дня подання такої податк ової декларації. Згідно підп ункту 5.4.1. пункту 5.4. статті 5 цьог о Закону, узгоджена сума пода ткового зобов'язання, не сп лачена платником податків у строки, визначені цією статт ею, визнається сумою податко вого боргу платника податків .

Згідно пункту 2.3.1. статті 2 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и», органом стягнення податк ового боргу з Товариства з об меженою відповідальністю «С амарська Агропромислова гру па»є Новомосковська об'єдн ана державна податкова інспе кція.

Відповідно до підпункту 3.1.1. пункту 3.1. статті 3 Закону №2181, ак тиви платника податків можут ь бути примусово стягнені в р ахунок погашення його податк ового боргу виключно за ріше нням суду. Активи платника по датків це кошти, матеріальні та нематеріальні цінності, щ о належать юридичній або фіз ичній особі за правом власно сті або повного господарсько го відання.

З урахуванням сукупності в икладених обставин, враховую чи вимоги чинного законодавс тва, суд доходить висновку пр о задоволення позову.

Відповідно до ч.4 ст.183- 2 КАС України суддя розглядає справу в порядку скороченог о провадження одноособово, б ез проведення судового засід ання та виклику осіб, які беру ть участь у справі.

За результатами розгляду справи у скороченому провад женні суддя, оцінивши повідо млені позивачем обставини, п еревіривши матеріали справи що надійшли до суду, з'ясува вши, що заперечення по справі не надійшли, як і заяви про ви знання позову, розглянувши с праву у встановлений законом 3-денний строк відповідно до п .2 ч.5 ст.183-2 КАС України - вважає, що є достатньо підстав для пр ийняття законного та обґрунт ованого судового рішення про стягнення заборгованості.

З урахуванням сукупності в икладених обставин, враховую чи вимоги чинного законодавс тва, суд доходить висновку пр о задоволення позову

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 11, 69, 71, 94, 122, ч.6 ст.1 28, 158 - 163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Са марська Агропромислова груп а» заборгованість по податку на прибуток в сумі 2 038, 25 грн.(дві тисячі тридцять вісім гриве нь 25 коп.), з яких: основний борг - 2 038, 00 грн., пеня 0, 25 грн., який пер ерахувати за наступними банк івськими реквізитами: Подато к на прибуток приватних підп риємств (код 11021000, р/р 31115009700191 - держ авний бюджет). Отримувач УДК у м. Новомосковському районі, Г УДКУ у Дніпропетровській обл асті, код отримувача 23929879, банк о тримувача ГУДКУ у Дніпропетр овській області, МФО 805012.

Постанова, прийнята у скор оченому провадженні, крім ви падків її оскарження в апеля ційному порядку, є остаточно ю відповідно до статті 183-2 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Поста нова може бути оскаржена в ап еляційному порядку також інш ими особами у зв'язку з тим, щ о суд вирішив питання про їхн і права, свободи, інтереси чи о бов'язки. Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала уч асть у справі, обчислюється з моменту отримання копії пос танови.

Суддя

О. Д. Коблова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.06.2011
Оприлюднено22.06.2011
Номер документу16286971
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12785/10/0470

Ухвала від 17.10.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Коблова Ольга Дмитрівна

Постанова від 17.06.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Коблова Ольга Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні