Постанова
від 17.06.2011 по справі 2а/0570/9010/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2011 р. справа № 2а/0570/9010/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Логойди Т. В.

при секретарі Чегрин ець А.М.

з участю представника поз ивача Мітьєва Г.П.,

розглянувши адміністратив ну справу за позовом управлі ння Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Д онецька до відкритого акціон ерного товариства «Донецьки й комбінат хлібопродуктів №2 » про стягнення коштів на пок риття фактичних витрат на ви плату і доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах,

в с т а н о в и в :

У травні 2011 року управління Пенсійного фонду України в Л енінському районі міста Доне цька звернулося до суду з вка заним адміністративним позо вом, в якому зазначало, що за п еріод з 01 березня 2010 року по 30 жо втня 2010 року відповідач не від шкодував витрати на виплату і доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах за спи ском №2, внаслідок чого виникл а заборгованість, яку просив стягнути в сумі 7 257,80 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги. Пояснив, що на ад ресу відповідача відповідно до Порядку проведення орган ами Пенсійного фонду України розстрочення сум заборгован ості зі сплати збору на обов'я зкове державне пенсійне стра хування, нарахованого до 1 січ ня 2004 року, затвердженому пост ановою правління Пенсійного фонду України від 27 вересня 2010 року №21-4, направлялися повідо млення про розстрочення сум заборгованості за формою згі дно з додатком 1 до цього Поряд ку, однак на це повідомлення в ідповідач не відреагував, ві дповідну заяву не подав, що ун еможливило прийняття органо м Пенсійного фонду України р ішення про розстрочення забо ргованості з відшкодування ф актичних витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій, що виникла до 1 січня 2011 року. Пр осив задовольнити позов.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги, просив їх задов ольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про час і місце розгляду сп рави повідомлявся належним ч ином. Причин неявки суду не по відомив, заяв про відкладенн я розгляду справи не надсила в.

Враховуючи наведене суд ви рішує справу на підставі ная вних у справі доказів.

Судом встановлено, що управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Ленінському районі міст а Донецька за період з 01 берез ня 2010 року по 30 жовтня 2010 року зді йснило витрати на виплату і д оставку працівникам відкрит ого акціонерного товариства «Донецький комбінат хлібопр одуктів №2» пенсій, призначен их на пільгових умовах на під ставі пункту «б-з» статті 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення», тобто за списк ом №2, на суму 7 257,80 грн.

Розрахунки фактичних витр ат на виплату і доставку таки х пенсій в порядку, встановле ному законодавством, надсила лися на адресу відповідача, о днак витрати відшкодовані не були.

Судом також встановлено, що 05 лютого 2011 року на адресу відп овідача відповідно до Порядк у проведення органами Пенсій ного фонду України розстроче ння сум заборгованості зі сп лати збору на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування, нарахованого до 1 січня 2004 року , затвердженому постановою п равління Пенсійного фонду Ук раїни від 27 вересня 2010 року №21-4, н аправлялися повідомлення пр о розстрочення сум заборгова ності за формою згідно з дода тком 1 до цього Порядку, однак на це повідомлення відповіда ч не відреагував, відповідну заяву не подав.

Станом на час розгляду спра ви органом Пенсійного фонду України рішення про розстроч ення заборгованості з відшко дування фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, що виникла до 1 січня 2011 року, не приймалося.

Дії позивача щодо неприйня ття такого рішення не оскарж увалися.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає задов оленню з таких підстав.

Статтею 13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення» ви значено, що на пільгових умов ах мають право на пенсію за ві ком, незалежно від місця оста нньої роботи, зокрема: праців ники зайняті повний робочий день на роботах за списком №1 в иробництв, робіт, професій, по сад і показників, затверджув аним Кабінетом Міністрів Укр аїни, і за результатами атест ації робочих місць (пункт «а» ст. 13 Закону), за списком №2 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджувани м Кабінетом Міністрів Україн и, і за результатами атестаці ї робочих місць (пункт «б» ст. 13 Закону) та інші (пункти «в» - « з» ст. 13 Закону).

Відповідно до п. 2 «Прикінце вих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування » до запровадження пенсійног о забезпечення через професі йні та корпоративні фонди зб ерігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах, що діяв до набран ня чинності цим Законом, тобт о до 01 січня 2004 року.

При цьому згідно з ч. 16 «Прикі нцевих положень» вказаного З акону до приведення законода вства України у відповідніст ь із цим Законом закони Украї ни та інші нормативно-правов і акти застосовуються в част ині, що не суперечить цьому За кону. Положення Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я» застосовуються в частині визначення права на пенсію з а віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2 та абз. 3 п . 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов' язкове державне пе нсійне страхування» для плат ників збору, визначених пунк тами 1 та 2 статті 1 цього Закону , крім тих, які є платниками фі ксованого сільськогосподар ського податку, об'єктом опод аткування є також фактичні в итрати на виплату і доставку пенсій, призначених відпові дно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійн е забезпечення» до досягненн я працівниками пенсійного ві ку, передбаченого статтею 12 За кону України «Про пенсійне з абезпечення».

Відповідно до Законів Укра їни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» та «Про збір на обов'язков е державне пенсійне страхува ння» постановою правління Пе нсійного фонду від 19 грудня 2003 року № 21-1 затверджено Інструк цію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и. Інструкція набрала чиннос ті 27 січня 2004 року.

Вказана Інструкція визнач ає процедуру реєстрації та о бліку платників внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування, обчис лення і сплати страхових вне сків та інших платежів до бюд жету Пенсійного фонду Україн и підприємствами, установами , організаціями незалежно ві д форм власності, виду діяльн ості і господарювання та фіз ичними особами, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальн иками звітності управлінням Пенсійного фонду України в р айонах, містах і районах у міс тах.

Пункт 6 Інструкції регулює п итання відшкодування підпри ємствами витрат Пенсійного ф онду України на виплату і дос тавку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідн о до частини 2 «Прикінцевих по ложень» Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування». Згі дно з п.п. 6.1. п. 6 Інструкції ці ро зміри становлять для платник ів, зазначених у підпункті 2.1.1 п ункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксова ного сільськогосподарськог о податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначен их відповідно до абзацу перш ого частини 2 Прикінцевих пол ожень Закону застрахованим о собам, які працювали або прац юють на роботах із шкідливим и і важкими умовами праці за с писком №2 виробництв, робіт, пр офесій, посад і показників, за тверджених Кабінетом Мініст рів України та за результата ми атестації робочих місць, н а посадах, що дають право на пр изначення пенсії за віком на пільгових умовах;

Відповідно до п.п. 6.4 п. 6 Інстру кції розмір сум до відшкодув ання на поточний рік визнача ється відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розр ахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до частини 2 «Прикінцеви х положень» Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування», які надсилаються підприємст вам до 20-го січня поточного ро ку та протягом 10 днів з новопр изначених (перерахованих) пе нсій.

Згідно з п.п. 6.8 п. 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Відповідно до п.п. 6.10. п. 6 Інстр укції відшкодування сум факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах, здійснює ться підприємством на рахунк и органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Обов' язок відшкодування відповідачем коштів пов'язан ий виключно з фактом понесен ня певних витрат Пенсійним ф ондом України.

Пунктом 7 розд. VIII «Прикінцев і та перехідні положення» За кону України «Про збір та обл ік єдиного внеску на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування» встановлен о, що, зокрема, заборгованість з відшкодування фактичних в итрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що виникла до 1 січня 2011 року, підлягає роз строченню не більш як на 60 кал ендарних місяців починаючи з 1 січня 2011 року. Розстрочена су ма підлягає сплаті рівними ч астками щокварталу не пізніш е 20 числа місяця, що настає піс ля зазначеного періоду, неза лежно від факту виплати заро бітної плати за цей період. По відомлення про розстрочення суми заборгованості, пені та штрафних санкцій надсилаєть ся платникам у встановленому Пенсійним фондом порядку.

На виконання наведених пол ожень законодавства постано вою правління Пенсійного фон ду України від 27 вересня 2010 рок у №21-4 затверджено Порядок про ведення органами Пенсійного фонду України розстрочення сум заборгованості зі сплати збору на обов'язкове державн е пенсійне страхування, нара хованого до 1 січня 2004 року, з ві дшкодування фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій, із сплати фінан сових санкцій та пені, що вини кла до 1 січня 2011 року, який міст ить аналогічні положення, та п. 8 якого надає керівнику орг ану Пенсійного фонду право п рийняти рішення про скасуван ня рішення про розстрочення.

Станом на час розгляду спра ви органом Пенсійного фонду України рішення про розстроч ення заборгованості з відшко дування фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, що виникла до 1 січня 2011 року, не приймалося.

Дії позивача щодо неприйня ття такого рішення не оскарж увалися.

Відповідно до п. 2.3 Положення про управління Пенсійного ф онду України в районах, міста х і районах у містах, затвердж еного постановою правління П енсійного фонду України від 30 квітня 2002 року №8-2, Управління має право, зокрема, стягувати несплачені суми єдиного вне ску, страхових внесків та інш их платежів з їх платників.

З огляду на вимоги законода вства, оскільки на час розгля ду справи фактичні витрати н а виплату і доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах, в установленому законом п орядку не відшкодовані, ріше ння про їх розстрочення орга ном Пенсійного фонду України не приймалося, тому вони підл ягають стягненню з відповіда ча.

Керуючись статтями 23, 94, 162, 163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд

п о с т а н о в и в :

Позов управління Пенсійно го фонду України в Ленінсько му районі міста Донецька до в ідкритого акціонерного това риства «Донецький комбінат х лібопродуктів №2» про стягне ння коштів на покриття факти чних витрат на виплату і дост авку пенсій, призначених на п ільгових умовах задовольнит и.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства «Донець кий комбінат хлібопродуктів №2» (код ЄДРПОУ 00957471) на користь у правління Пенсійного фонду У країни в Ленінському районі міста Донецька (р/р 256083012005 у ДОУ В АТ «Державний Ощадбанк Украї ни» м. Донецьк, МФО 335106, ЄДРПОУ 21956 033) кошти на покриття фактични х витрат на виплату і доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах, в сумі 7 257 (сім тис яч двісті п' ятдесят сім) грн . 80 (вісімдесят) коп.

Постанова набирає законно ї сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС Укра їни, і може бути оскаржена до Д онецького апеляційного адмі ністративного суду через суд першої інстанції у порядку, в изначеному статтею 186 КАС Укра їни, шляхом подачі апеляційн ої скарги протягом десяти дн ів з дня проголошення постан ови.

Суддя Логойда Т. В.

Дата ухвалення рішення17.06.2011
Оприлюднено22.06.2011
Номер документу16287210
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/9010/2011

Постанова від 17.06.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

Ухвала від 01.06.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні