Постанова
від 16.06.2011 по справі 2а/2370/3483/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2011 року Справа № 2а/2370/3483/2011

12 год. 20 хв.

Черкаський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді - Чубар Т.М.,

секретар - Кузнецов В.С.,

за участю представника поз ивача Звенигородського районного центру зайнятості Черкаської області ОСОБА_2 - за довіреністю № 1634 від 16.08.20 10р.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом Звенигородського районного центру зайнятос ті Черкаської області до тов ариства з обмеженою відповід альністю «КЛЄВЗ»про стягнен ня страхових внесків,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружно го адміністративного суду з адміністративним позовом зв ернувся Звенигородський районний центр зайнятості Ч еркаської області, в якому пр осить стягнути з товариства з обмеженою відповідальніст ю «КЛЄВЗ»заборгованість зі с плати страхових внесків до Ф онду загальнообов' язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття за 2010 рік у розмірі 353 грн. 23 коп.

Представник позивача позо вні вимоги підтримала повніс тю, обґрунтовуючи їх тим, що ві дповідач в порушення визначе ного статтею 35 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття»обов ' язку нараховувати і сплачу вати в установлені строки та в повному обсязі страхові вн ески в період з 01.01.2010р. по 31.12.2010р. ст рахові внески до Фонду загал ьнообов'язкового державного соціального страхування Укр аїни на випадок безробіття в повному обсязі не сплатив у зв' язку з чим виникла недої мка зі сплати страхових внес ків за 2010 рік в розмірі 353 грн. 23 к оп. Станом на 05.05.2011р. відповідна заборгованість відповідаче м не погашена.

Відповідач повідомлений п ро дату, час та місце судового розгляду справи за адресою, в изначеною в Єдиному державно му реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: 202 00, Черкаська область, м. Звениг ородка, вул. Піонерська, 58, в суд ове засідання не з'явився, про причину своєї неявки не пові домив, заперечення на позов н е надав, а тому суд вирішив про вести розгляд справи за його відсутності на підставі ная вних матеріалів справи.

Заслухавши пояснення та до води представника позивача, розглянувши подані документ и і матеріали, оцінивши належ ність, допустимість, достові рність кожного доказу окремо , а також достатність і взаємн ий зв'язок доказів у їх сукупн ості, суд прийшов до висновку , що позов підлягає задоволен ню, виходячи з наступного.

Спеціальним законом, що виз начає правові, фінансові та о рганізаційні засади загальн ообов'язкового державного со ціального страхування на вип адок безробіття є Закон Укра їни «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття»№ 1533-III від 02.03.2000р. (далі по тексту - З акон № 1533).

Суб'єктами страхування на в ипадок безробіття є застрахо вані особи, а у випадках, перед бачених цим Законом, також чл ени їх сімей та інші особи, стр ахувальники та страховик.

При цьому застрахованими о собами є, зокрема наймані пра цівники; особи, які виконують роботи (надають послуги) згід но з цивільно-правовими дого ворами та інші особи, на корис ть яких здійснюється страхув ання на випадок безробіття, а страхувальниками - роботод авці, застраховані особи, фіз ичні особи-суб'єкти підприєм ницької діяльності та інші о соби (включаючи юридичних ос іб), які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характер у, які відповідно до цього Зак ону сплачують страхові внеск и.

Роботодавцями, в свою чергу , вважаються власник підприє мства, установи, організації або уповноважений ним орган незалежно від форми власнос ті, виду діяльності та господ арювання та фізичні особи, як і використовують найману пра цю.

Взяття на облік юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців здійснюється Фондом на підставі відомостей з реєстр аційної картки, наданих держ авним реєстратором відповід но до Закону України «Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців», не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей робоч ими органами виконавчої дире кції Фонду, а фізичних осіб, як і не мають статусу підприємц ів та використовують найману працю, - у тижневий строк післ я укладення трудового догово ру (контракту) з першим із найм аних працівників.

Набувають статусу платник а страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття роботодавці: юридичні о соби - з дня взяття їх на облі к; фізичні особи-підприємці, я кі використовують найману пр ацю, - з дня укладення трудовог о договору (контракту) з найма ним працівником; фізичні осо би, які не мають статусу підпр иємців та використовують най ману працю, - в день укладення трудового договору (контракт у) з першим із найманих праців ників.

Судом встановлено, що відпо відач - товариство з обмежен ою відповідальністю «КЛЄВЗ» зареєстроване як суб' єкт пі дприємницької діяльності Звенигородською районною державною адміністрацією Че ркаської області 28.04.2005р., іденти фікаційний код 33278287 (свідоцтво про державну реєстрацію юри дичної особи Серії А00 № 154647).

З огляду на викладені вище н орми Закону № 1533 відповідач є с трахувальником, в розумінні цього Закону, та зареєстрова ний як платник страхових вне сків до Фонду загальнообов'я зкового державного соціальн ого страхування України на в ипадок безробіття за реєстра ційним номером 235473709.

Згідно статті 35 Закону № 1533 в р едакції, що діяла на момент ви никнення спірних правовідно син, роботодавець як страхув альник зобов'язаний, зокрема своєчасно та в повному розмі рі сплачувати страхові вн ески; надавати виконавчій дирекції Фонду відомості в у становленому порядку про: пр ийняття на роботу працівникі в; заробітну плату працівник ів, використання робочого ча су; сплату страхових внесків , у тому числі застрахованими особами тощо.

При цьому обчислюються роз міри страхових внесків відпо відно до статті 19 Закону № 1533 в р едакції, що діяла на момент ви никнення спірних правовідно син, для роботодавця - у відс отках до сум фактичних витра т на оплату праці найманих пр ацівників, у тому числі в нату ральній формі, що визначають ся згідно з нормативно-право вими актами, прийнятими відп овідно до Закону України «Пр о оплату праці», виплату дохо ду (прибутку) фізичним особам за виконання робіт (послуг) за договорами цивільно-правово го характеру, які підлягають обкладенню податком з доход ів фізичних осіб;

для найманих працівників - у відсотках до сум оплати пра ці, грошового забезпечення в ійськовослужбовців, які вклю чають основну і додаткову за робітну плату, а також інші за охочувальні та компенсаційн і виплати (у тому числі в натур альній формі), які підлягають обкладенню податком з доход ів фізичних осіб;

для осіб, які забезпечують с ебе роботою самостійно, фізи чних осіб-суб'єктів підприєм ницької діяльності - у відсо тках до сум оподатковуваного доходу (прибутку);

для страхувальників, які зд ійснюють виплату винагороди фізичним особам за виконанн я робіт (надання послуг) згідн о з цивільно-правовими угода ми - у відсотках до сум опода тковуваного доходу (прибутку ).

Перерахування страхових в несків здійснюється страхув альниками одночасно з одержа нням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату дохо ду), у тому числі в безготівков ій чи натуральній формі, або в иручки від реалізації товарі в (послуг). При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (випла ту доходу) вважається одержа ння відповідних сум готівкою , зарахування на банківський рахунок одержувача, перерах ування за дорученням одержув ача на будь-які цілі, одержанн я товарів (послуг) або будь-яки х інших матеріальних цінност ей в рахунок зазначених випл ат (доходу), фактичне здійснен ня з цих виплат (доходу) відрах увань, передбачених законода вством або за виконавчими до кументами, чи будь-яких інших відрахувань (стаття 17 Закону № 1533 в редакції, що діяла на мом ент виникнення спірних право відносин).

Порядок обчислення і сплат и внесків на загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального стра хування України на випадок б езробіття врегульовано Інст рукцією про порядок обчислен ня і сплати внесків на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування на випадок безробіття та обліку їх надх одження до Фонду загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування України на випадок безробіття, затверд женою наказом Міністерства п раці та соціальної політики України № 339 від 18.12.2000р. (далі по те ксту - Інструкція).

Так, п. 6.7 Інструкції в редакц ії, що діяла на момент виникне ння спірних правовідносин, в становлено, що роботодавці щ окварталу складають у двох п римірниках розрахункову від омість про нарахування і пер ерахування страхових внескі в до Фонду загальнообов'язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіття, один екземпл яр якої подається до центру з айнятості, у якому він перебу ває на обліку, до: до 20 (а за рік - 25) числа місяця, наступного за звітним періодом. Усі примір ники розрахункової відомост і підписуються керівником і головним бухгалтером підпри ємства або організації, вико навцем та завіряються печатк ою. Другий примірник звіту, за вірений центром зайнятості, залишається в бухгалтерії пл атника страхових внесків.

Згідно поданої товариство м з обмеженою відповідальніс тю «КЛЄВЗ» до Звенигородсь кого районного центру зайн ятості Черкаської області ро зрахункової відомості про на рахування і перерахування ст рахових внесків до Фонду заг альнообов'язкового державно го соціального страхування У країни на випадок безробіття за 2010 рік, недоїмка відповідач а зі сплати страхових внескі в за відповідний звітний пер іод складає 353 грн. 23 коп.

За несвоєчасність сплати т а неповну сплату страхових в несків, у тому числі страхови х внесків, що сплачують застр аховані особи через рахунки роботодавців, роботодавець н есе відповідальність (стаття 38 Закону № 1533). Строк давності у разі стягнення страхових вне сків, пені, та фінансових санк цій не застосовується.

Не сплачені в строк страхов і внески, пеня і штрафи стягую ться в дохід Фонду із страхув альника у судовому порядку в ідповідно до законодавства ( п. 9.7 вищезазначеної Інструкці ї).

Приймаючи до уваги, що відпо відач не виконав покладений на нього обов'язок та не сплат ив в добровільному порядку в повному обсязі страхові вне ски до Фонду загальнообов'яз кового державного соціально го страхування України на ви падок безробіття, суд вважає вимоги позивача обґрунтован ими та такими що підлягають з адоволенню.

Відповідно до статті 94 Коде ксу адміністративного судоч инства України у справах, в як их позивачем є суб'єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 159-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «КЛ ЄВЗ», ідентифікаційний код 3327 8287, на користь Звенигородськ ого районного центру зайня тості Черкаської області 353 (т риста п' ятдесят три) грн. 23 ко п. заборгованості зі сплати с трахових внесків за 2010 рік.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги, яка може бути подана до Киї вського апеляційного адміні стративного суду через Черка ський окружний адміністрати вний суд протягом десяти дні в з дня проголошення постано ви. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Код ексу адміністративного судо чинства України, а також прий няття постанови у письмовому провадженні, апеляційна ска рга подається протягом десят и днів з дня отримання копії п останови.

Суддя Т.М. Чубар

Повний текст постан ови виготовлений 17 червня 2011 ро ку.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2011
Оприлюднено22.06.2011
Номер документу16288259
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/3483/2011

Ухвала від 06.06.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Ухвала від 23.05.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Постанова від 16.06.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні