Постанова
від 07.06.2011 по справі 2а-1671/11/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

07.06.11 Справа №2а-1671/11/2770

,

Суддя Окружного адміністр ативного суду міста Севастоп оля Лотова Ю.В., розлянувши в п орядку письмового проваджен ня адміністративну справу

за позовом Державної подат кової інспекції у Ленінськом у районі м. Севастополя (вул. К улакова, 37, м. Севастополь, 99011);

до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Мар-Лен» (в ул. Боцманська, 2-45, м. Севастопо ль, 99040);

про стягнення заборговано сті,

Обставини справи:

23.05.2011 року Державна податков а інспекція у Ленінському ра йоні м. Севаст ополя звернулась до Окружног о адміністративного суду міс та Севастополя з адміністрат ивним позовом до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Мар-Лен» про стягнення з ві дповідача суми заборгованос ті перед бюджетом по сплаті ш трафних (фінансових) санкцій за придбання торгового пате нту на здійснення роздрібної торгівлі, сплаченої фізични ми особами у розмірі 74,67 грн.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Севаст ополя від 25.05.2011 року відкрито пр овадження в адміністративні й справі № 2а-1671/11/2770.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Севаст ополя від 25.05.2011 року закінчено п ідготовче провадження, справ у призначено до судового роз гляду.

Представник позивача надала клопотання про розгл яд справи у відсутності пози вача, адміністративний позов підтримала у повному обсязі . Позовні вимоги обґрунтован і Законом України «Про держа вну податкову службу в Украї ні», Законом України «Про зас тосування реєстраторів розр ахункових операцій у сфері т оргівлі, громадського харчув ання і послуг»від 06 липня 1995 ро ку № 265/95-ВР (далі - Закон Україн и № 265) та Законом України «Про п атентування деяких видів під приємницької діяльності»23.03.1 996 року № 98/96-ВР, що діяв на момент виникнення правовідносин (д алі по тексту Закон України № 98/96).

Представник відповід ача у судове засідання не з' явився, ухвали Окружного адм іністративного суду міста Се вастополя від 07.06.2011 року не вико нав, письмового відзиву на по зовну заяву з документальним та правовим обґрунтуванням своїх заперечень суду не над ав, хоча про час та місце розгл яду справи був повідомлений належним чином, про причину н еявки суду не повідомив.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 Кодекс у адміністративного судочин ства України, якщо немає пере шкод для розгляду справи у су довому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не в сі особи, які беруть участь у с праві, хоча і були належним чи ном повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, су д має право розглянути справ у у письмовому провадженні у разі відсутності потреби за слухати свідка чи експерта.

Розглянувши документи і ма теріали, всебічно і повно з'яс увавши всі обставини у справ і, об'єктивно оцінивши докази , досліджені в судовому засід анні, суд,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ч. 2 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні» завда нням органів державної подат кової служби є здійснення ко нтролю за додержанням податк ового законодавства, правиль ністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюдж етів, державних цільових фон дів податків і зборів (обов'яз кових платежів), а також непод аткових доходів, встановлени х законодавством.

Згідно зі ст. 4 Закону Україн и «Про державну податкову сл ужбу в Україні» податкова ад міністрація є центральним ор ганом виконавчої влади. Держ авні податкові інспекції у р айонах у містах підпорядкову ються відповідним державним податковим адміністраціям.

Відповідно до п.п. 1, 2 ст. 10 цьог о Закону одними із завдань по даткової адміністрації є кон троль за своєчасністю, досто вірністю та повнотою обчисле ння і сплати податків та збор ів; забезпечення обліку плат ників податків, правильність обчислення та своєчасність надходження податків.

Відповідно до п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні» орган и державної податкової служб и подають до судів позови до п ідприємств, установ, організ ацій та громадян про визнанн я угод недійсними і стягненн я в доход держави коштів, одер жаних ними за такими угодами , а в інших випадках - коштів, од ержаних без встановлених зак оном підстав, а також про стяг нення заборгованості перед б юджетом і державними цільови ми фондами за рахунок їх майн а.

Суб'єкт владних повноважен ь - орган державної влади, орга н місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова ос оба, інший суб'єкт при здійсне нні ними владних управлінсь ких функцій на основі законо давства, в тому числі на викон ання делегованих повноваже нь (п. 7 ст. 3 Кодексу адміністрат ивного судочинства України).

Правосуддя в адміністрати вних справах здійснюється ад міністративними судами. Юрис дикція адміністративних суд ів поширюється на всі публіч но-правові спори, крім спорів , для яких законом встановлен ий інший порядок судового ви рішення (ст. 4 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни).

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 17 Кодексу ад міністративного судочинств а України юрисдикція адмініс тративних судів поширюється на публічно-правові спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, вста новлених Конституцією та зак онами України.

Таким чином, позивач є суб' єктом владних повноважень, щ о має право звернутись до Окр ужного адміністративного су ду міста Севастополя з позов ом про стягнення заборговано сті по сплаті штрафних (фінан сових) санкцій за порушення н орм застосування реєстратор ів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, та за по рушення норм патентування де яких видів підприємницької д іяльності.

Товариство з обмежен ою відповідальністю «Мар-Лен » зареєстровано як юридична особа Ленінською районною де ржавною адміністрацією міст а Севастополя, узяте на облік до органів державної податк ової служби та є платником по датків, зборів (обов' язкови х платежів), про що надані відп овідні свідоцтва.

Співробітниками пози вача 11.11.2010 року була проведена п еревірка господарської один иці - магазину «Продукти», я кий розташований за адресою м. Севастополь, пр. Античний, буд. 3, та належить відповідачу з питання дотри мання суб' єктом господарюв ання порядку проведення розр ахунків за товари (послуги), ви мог з регулювання обігу готі вки, наявності торгових пате нтів і ліцензій. Перевірка пр оводилась в присутності прод авця Агєєвої К.А. За резул ьтатами цієї перевірки позив ачем був складений акт № 0638/27/02/23/3 7251190 від 11.11.2010 року. Відповідно до якого були зафіксовані поруш ення норм застосування реєст раторів розрахункових опера цій у сфері торгівлі, громадс ького харчування та послуг, а саме:

- при продажу споживачу то вару на загальну суму 53,00 грн. р озрахункові операції на повн у суму покупки через зареєст ровані, опломбовані у встано вленому порядку та переведен і у фіскальний режим роботи р еєстратори розрахункових оп ерацій з роздрукуванням відп овідних розрахункових докум ентів не проводились, що є пор ушенням п.п. 1, 2 ст. 3 Закону Украї ни № 265, за відповідні правопор ушення п. 1 ст. 17 цього Закону пе редбачені штрафні санкції у п' ятикратному розмірі варт ості проданих товарів (надан их послуг), на які виявлено нев ідповідальність - у розмірі 265 ,00 грн. 53,00 грн. *5);

- сума готівкових коштів н а місті проведення розрахунк ів, без урахування покупки, ск лала 1 069,00 грн., а сума вказана в д енному звіті РРО - 37,00 грн., що є порушенням п. 13 ст. 3 Закону Укр аїни № 265, відповідальність за порушення цієї норми передб ачена ст. 22 цього Закону, згідн о з якою у разі невідповіднос ті суми готівкових коштів на місці проведення розрахункі в сумі коштів, яка зазначена в денному звіті, до суб'єктів пі дприємницької діяльності за стосовується фінансова санк ція у п'ятикратному розмірі с уми, на яку виявлено невідпов ідність, ця сума складає 1 032,00 гр н., тобто розмір штрафної санк ції - 5 160,00 грн. (1 032,00 грн. *5)

- при перевірці книги ОРО в иявлено, що фіскальні звіти № № 0827, 0829, 0830 не зберігаються в книз і ОРО, що є порушенням п. 9 ст. 3 За кону України № 265, відповідаль ність за порушення цієї норм и передбачена п. 4 ст. 17 цього За кону, згідно з якою у разі неви конання щоденного друку фіск ального звітного чеку або йо го незберігання, до суб'єктів підприємницької діяльності застосовується фінансова са нкція у розмірі двадцяти нео податковуваних мінімумів до ходів громадян, тобто розмір штрафної санкції - 1020,00 грн.

- до перевірки не було пред ' явлено контрольної стрічк и з РРО за період роботи магаз ину з 24.09.2010 року по 10.11.2010 року, що є п орушенням п. 10 ст. 3 Закону Украї ни № 265, відповідальність за по рушення цієї норми передбаче на п. 5 ст. 17 цього Закону, згідно з у разі якщо контрольну стрі чку не надруковано або не ств орено в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій або не збережено ко нтрольну стрічку протягом тр ьох років, або виявлено спотв орення даних про проведені р озрахункові операції, інформ ація про які міститься на кон трольній стрічці, створеній в електронній формі, до суб'єк тів підприємницької діяльно сті застосовується фінансов а санкція у розмірі десяти не оподатковуваних мінімумів д оходів громадян, тобто розмі р штрафної санкції - 170,00 грн.

- перевіркою зафіксовано порушення порядку попереднь ого програмування найменува ння, цін товарів (послуг) та об ліку їх кількості, що є поруше нням п. 11 ст. 3 Закону України № 265 , відповідальність за поруше ння цієї норми передбачена п . 6 ст. 17 цього Закону, згідно з як ою у разі проведення розраху нкових операцій через реєстр атори розрахункових операці й без використання режиму по переднього програмування на йменування, цін товарів (посл уг) та обліку їх кількості, до суб'єктів підприємницької ді яльності застосовується фін ансова санкція у розмірі п'ят и неоподатковуваних мінімум ів доходів громадян, тобто ро змір штрафної санкції - 85,00 гр н.

За результатами перевірки та на підставі акту № 0638/27/02/23/37251190 в ід 11.11.2010 року було прийнято ріше ння № 0007302330 від 22.11.2010 року про з астосування штрафних (фінанс ових) санкцій за порушення но рм застосування реєстраторі в розрахункових операцій у с фері торгівлі, громадського харчування та послуг у розмі рі 6 700,00 грн.

Статтею 1 Закону України № 265 встановлено, що реєстратори розрахункових операцій заст осовуються фізичними особам и - суб'єктами підприємницько ї діяльності або юридичними особами (їх філіями, відділен нями, іншими відокремленими підрозділами) (далі - суб'єкти підприємницької діяльності ), які здійснюють операції з ро зрахунків в готівковій та/аб о в безготівковій формі (із за стосуванням платіжних карто к, платіжних чеків, жетонів то що) при продажу товарів (надан ні послуг) у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг, а також уповноваженими б анками та суб'єктами підприє мницької діяльності, які вик онують операції купівлі-прод ажу іноземної валюти.

Згідно зі ст. 15 Закону Україн и № 265 контроль за додержанням суб'єктами підприємницької діяльності порядку проведен ня розрахунків за товари (пос луги), інших вимог цього Закон у здійснюють органи державно ї податкової служби України шляхом проведення планових а бо позапланових перевірок зг ідно із законодавством Украї ни.

Пунктами 1, 2, 9, 10, 11 та 13 ст. 3 Закону України № 265 визначено, що суб'є кти підприємницької діяльно сті, які здійснюють розрахун кові операції в готівковій т а/або в безготівковій формі (і з застосуванням платіжних ка рток, платіжних чеків, жетоні в тощо) при продажу товарів (на данні послуг) у сфері торгівл і, громадського харчування т а послуг крім іншого зобов'яз ані:

- проводити розрахункові оп ерації на повну суму покупки (надання послуги) через зареє стровані, опломбовані у вста новленому порядку та перевед ені у фіскальний режим робот и реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням в ідповідних розрахункових до кументів, що підтверджують в иконання розрахункових опер ацій, або у випадках, передбач ених цим Законом, із застосув анням зареєстрованих у встан овленому порядку розрахунко вих книжок;

- видавати особі, яка отриму є або повертає товар, отримує послугу або відмовляється в ід неї, розрахунковий докуме нт встановленої форми на пов ну суму проведеної операції;

- щоденно друкувати на реєст раторах розрахункових опера цій (за виключенням автоматі в з продажу товарів (послуг) фі скальні звітні чеки і забезп ечувати їх зберігання в книг ах обліку розрахункових опер ацій;

- друкувати або створювати в електронній формі на реєстр аторах розрахункових операц ій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) кон трольні стрічки і забезпечув ати їх зберігання протягом т рьох років;

- проводити розрахункові оп ерації через реєстратори роз рахункових операцій з викори станням режиму попереднього програмування найменування , цін товарів (послуг) та облік у їх кількості;

- забезпечувати відповідні сть сум готівкових коштів на місці проведення розрахункі в сумі коштів, яка зазначена в денному звіті реєстратора р озрахункових операцій, а у ви падку використання розрахун кової книжки - загальній сумі продажу за розрахунковими к витанціями, виданими з почат ку робочого дня.

Відповідно до п.п. 1, 4, 5, 6 ст. 17 За кону України № 265, в редакції що діяла на момент виникнення п равовідносин, за порушення в имог цього Закону до суб'єкті в господарювання, які здійсн юють розрахункові операції з а товари (послуги), за рішенням відповідних органів державн ої податкової служби України застосовуються фінансові са нкції у таких розмірах:

- у п'ятикратному розмірі ва ртості проданих товарів (над аних послуг), на які виявлено н евідповідність, - у разі прове дення розрахункових операці й на неповну суму вартості пр оданих товарів (наданих - посл уг), у разі непроведення розра хункових операцій через реєс тратори розрахункових опера цій, у разі нероздрукування в ідповідного розрахункового документа, що підтверджує ви конання розрахункової опера ції, або проведення її без вик ористання розрахункової кни жки;

- двадцять неоподатковуван их мінімумів доходів громадя н - у разі невиконання щоденно го друку фіскального звітног о чеку або його незберігання в книзі обліку розрахункови х операцій;

- десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - у разі невиконання друку кон трольної стрічки або її незб ерігання протягом встановле ного терміну;

- п'яти неоподатковуваних мі німумів доходів громадян - у р азі проведення розрахункови х операцій через реєстратори розрахункових операцій без використання режиму поперед нього програмування наймену вання, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Згідно зі ст. 22 Закону Україн и № 265 у разі невідповідності с уми готівкових коштів на міс ці проведення розрахунків су мі коштів, яка зазначена в ден ному звіті, а у випадку викори стання розрахункової книжки - загальній сумі продажу за ро зрахунковими квитанціями, ви даними з початку робочого дн я, до суб'єктів підприємницьк ої діяльності застосовуєтьс я фінансова санкція у п'ятикр атному розмірі суми, на яку ви явлено невідповідність.

Таким чином, рішення № 0007302330 від 22.11.2010 року, що прийня те позивачем на підставі пер евірки, є обґрунтованими та т акими, що відповідає діючому законодавству.

Крім того, перевіркою, прове деною співробітниками позив ача 11.11.2010 року встановлено, що п ідприємство в період з 24.09.2010 рок у по 30.09.2010 року здійснювало свою господарську діяльність без придбання торгового патенту , що підтверджується записам и та фіскальними чеками в кни зі ОРО (звіт за 24.09.2010 року № 0808, зві т за 25.09.2010 року № 0810, звіт за 26.09.2010 рок у № 0811, звіт за 27.09.2010 року № 0812, звіт з а 28.09.2010 року № 0813, звіт за 29.09.2010 року № 0814, звіт за 30.09.2010 року № 0815), що є пору шенням ст. 3 Закону України98/96, в ідповідальність за порушенн я цієї норми передбачена ст. 8 цього Закону, згідно з якою у р азі здійснення операцій, пер едбачених цим Законом, без од ержання відповідних торгови х патентів або з порушенням п орядку використання торгово го патенту, передбаченого ча стиною другою статті 7 цього З акону, до суб'єктів підприємн ицької діяльності застосову ється фінансова санкція у по двійному розмірі вартості то ргового патенту за повний те рмін діяльності суб'єктів пі дприємницької діяльності із зазначеним порушенням, тобт о розмір штрафної санкції - 74,67 грн.

За результатами перевірки та на підставі акту № 0638/27/02/23/37251190 в ід 11.11.2010 року було прийнято ріше ння № 0007292330 від 22.11.2010 року про з астосування штрафних (фінанс ових) санкцій за порушення но рм патентування деяких видів підприємницької діяльності у розмірі 74,67 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 З акону України № 98/96 патентуван ню підлягає торговельна діял ьність, що здійснюється суб'є ктами підприємницької діяль ності або їх структурними (ві докремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів.

Згідно з абз. 4 ч. 1 ст. 8 цього За кону суб'єкти підприємницько ї діяльності, що здійснюють т орговельну діяльність, опера ції з торгівлі готівковими в алютними цінностями, операці ї з надання послуг у сфері гра льного бізнесу та побутових послуг, у разі порушення вимо г цього Закону несуть таку ві дповідальність: - за здійснен ня операцій, передбачених ци м Законом, без одержання відп овідних торгових патентів аб о з порушенням порядку викор истання торгового патенту, п ередбаченого частиною друго ю статті 7 цього Закону, сплачу ють штраф у подвійному розмі рі вартості торгового патент у за повний термін діяльност і суб'єктів підприємницької діяльності із зазначеним пор ушенням.

Таким чином, рішення № 0007292330 від 22.11.2010 року, що прийня те позивачем на підставі пер евірки, є обґрунтованими та т акими, що відповідає діючому законодавству.

Рішення від 22.11.2010 року № 0007302330 та 0007292330 були отримані дире ктором товариства з обмежено ю відповідальністю «Мар-Лен» особисто 22.11.2010 року , про що свідчить його підпис н а коринці рішення (арк.с.9) та ві дповідачем не оскаржені.

На момент розгляду справи с ума заборгованості перед бюд жетом по штрафних (фінансови х) санкціях за порушення норм застосування реєстраторів р озрахункових операцій у сфер і торгівлі, громадського хар чування та послуг у розмірі 6 700,00 грн. та за порушення норм па тентування деяких видів підп риємницької діяльності у роз мірі 74,67 грн. у добровіл ьному порядку відповідачем н е сплачена і заходів щодо пог ашення заборгованості відпо відач не робить.

За таких обставин позов під лягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі ч. 4 ст. 94 Кодексу а дміністративного судочинст ва України судові витрати з п озивача не стягуються.

Керуючись ст. 6, 17, 69 - 71, 94, 98, 158-163, 167 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний поз ов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «М ар-Лен» (вул. Боцманська, 2-45, м. Се вастополь, 99040, ідентифікаційн ий код - 37251190) суму заборговано сті перед бюджетом по сплаті штрафних (фінансових) санкці й за порушення норм регулюва ння обігу готівки та застосу вання реєстраторів розрахун кових операцій у сфері торгі влі, громадського харчування та послуг у розмірі 6 700,00 грн. (ші сть тисяч сімсот грн.) на р/р 3111210 4700007, банк одержувача - УДКУ в м . Севастополі, МФО 824509, ЄДРПОУ 240355 98, код платежу 21080900.

3. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «М ар-Лен» (вул. Боц манська, 2-45, м. Севастополь, 99040, ід ентифікаційний код - 37251190) сум у заборгованості перед бюдже том по сплаті штрафних (фінан сових) санкцій за придбання т оргового патенту на здійснен ня роздрібної торгівлі, спла ченої фізичними особами у ро змірі 74,67 грн. (сімдесят чотири грн. 67 коп.) на р/р 31418541700007, банк одер жувача - ГУДКУ в м. Севастопо лі, МФО 824509, ЄДРПОУ 24035598, код платеж у 21080900.

Постанова набирає законно ї сили у порядку та строки від повідно до статті 254 Кодексу а дміністративного судочинст ва України.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня отримання копії постано ви за правилами, встановлени ми статтями 185 - 187 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни. Якщо суб'єкта владних п овноважень було повідомлено про можливість отримання ко пії постанови суду безпосере дньо в суді, то десятиденний с трок на апеляційне оскарженн я постанови суду обчислюєтьс я з наступного дня після закі нчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідом лення про можливість отриман ня копії постанови суду.

Суддя Ю.В. Л отова

Суддя Ю .В. Лотова

Дата ухвалення рішення07.06.2011
Оприлюднено22.06.2011
Номер документу16288621
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1671/11/2770

Постанова від 07.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Лотова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні