Рішення
від 21.12.2007 по справі 9/890/07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/890/07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "21" грудня 2007 р.                                                 Справа №  9/890/07

   м. Миколаїв

За позовом: ТОВ СП «Нібулон», м. Миколаїв

До відповідача: ВАТ «Варварівський елеватор», м. Миколаїв

Суддя   Філінюк І. Г.

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача: Васильєв А. О., дов. від 29.05.2006р.

Від відповідача: Машкаренко С. Б., дов. від 14.11.2007 р., Селиванов М. Г., дов. від 01.11.2007 р.

При секретарі: Цуріка І. М.  

Суть спору:

Позивач звернувся до господарського суду з позовом від 19.10.2007р. до відповідача про визнання неправомочними загальні збори акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р., визнання всіх рішень позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007р., оформлених протоколом № 10 загальних зборів акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», недійсними з моменту ухвалення.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує вимогами ст. 41, ч. 1, 3, ст. 46, ч. 7. ст. 49 Закону України „Про господарські товариства", оскільки:

-  з боку товариства не дотримано вказаного у повідомленні про  скликання на 09.07.2007 р. позачергових загальних зборів  акціонерів ВАТ "Варварівський елеватор" часу реєстрації акціонерів, які прибули для участі у вказаних зборах;

- не підтвердження представником ТОВ "ПродекспортАгро" Антонюком А. В. права без довіреності представляти ТОВ "ПродекспортАгро" перед третіми особами та вчиняти від імені ТОВ "ПродекспортАгро" юридично значимі дії;

- невідповідність реєстру власників цінних паперів, складеного Миколаївською філією ТОВ "Фінансова компанія "Декра" вимогам пункту 2 розділу VIII Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006р.  №  999

- відсутність ТОВ "ПродекспортАгро" у реєстрі власників іменних цінних паперів ВАТ "Варварівський елеватор" і відсутність на загальних зборів акціонерів ВАТ "Варварівський елеватор" встановленого ч. 8 ст. 41 Закону України "Про господарські товариства" кворуму.

У відзиві на позов та поясненнях представника в судовому засіданні, відповідач позовні вимоги не визнав, посилаючись на їх недоведеність та безпідставність.

В судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, господарський суд, -

Встановив:

Згідно до сертифікату акцій серія А №244 від 17.05.2007 р., позивачу належить на праві власності 545651 простих іменних акції ВАТ «Варварівський елеватор», що складає 20,738% статутного фонду останнього.

09.07.2007 р. по вул. Адмірала Макарова, 31 у м. Миколаєві відбулися позачергові загальні збори акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликані ТОВ „ПродекспортАгро" як акціонером, якому належить понад 10% акцій відповідача, на підставі ч. 4 ст. 45 Закону України „Про господарські товариства", рішення яких оформлені протоколом №10 загальних зборів акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор»від 09.07.2007 р.

Відповідно до повідомлення про скликання на 09.07.2007 р. зборів акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор»реєстрація акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор»та їх представників повинна відбутися за місцем проведення загальних зборів 09.07.2007 р. з 1000 до 1050.

Як зазначає позивач, 09.07.2007 р. станом на 1050 для участі у позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор»зареєструвалися акціонери ВАТ «Варварівський елеватор»та їх представ ники із загальним числом акцій в кількості 551314 шт., що становить менш ніж 22% від загаль ної кількості акцій з правом голосу, що підтверджується відповідним протоколом проведення контролю за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборах ВАТ «Варварівський елеватор»від 09.07.2007 р. (арк. спр. 15)

          Проте, як вбачається з протоколу мандатної комісії загальних зборів ВАТ «Варварівський елеватор», реєстрація акціонерів була фактично закінчена о 1051, оскільки останній акціонер –юридична особа почала реєструватися о 1047, внаслідок того, що акціонер є юридична особа, мандатною комісією було перевірено повноваження керівника юридичної особи, тому закінчення реєстрації затягнулося на одну хвилину.

          Отже, хоча формально реєстрація акціонерів та їх представників не була закінчена у встановлений в повідомлені час, а фактично було здійснено з запізненням на 1 хвилину, зазначене порушення вимог ч. 4 ст. 41 Закону України «Про господарські товариства» судом не приймається як належна підстава для визнання зага льних зборів акціонерів неправомочними, а ухвалених ними рішень недійсними, оскільки затримання на 1 хвилину у закінченні реєстрації акціонерів та їх представників не тягне за собою реальне порушення прав чи охоронюваних законом інтересів позивача, як акціонера товариства.

          Проте, розглянувши матеріали справи, суд дійшов до висновку про задоволення позовних вимог, виходячи з наступного:

Реєстрація Антонюка А.В. і участь його у загальних зборах акціонерів відповідача, скликаних на 09.07.2007 р., відбулися на підставі паспорту Антонюка А.В., статуту ТОВ „Продекспортагро", затвердженого рішенням загальних зборів учасників ТОВ ..Продекспортагро" від 23.05.2007 р., протоколу №4 зборів засновників ТОВ „Про декспортагро" від 29.07.2003 р., протоколу №5 зборів засновників ТОВ „Продекспо ртагро" від 30.07.2003 р., а також свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи ТОВ „Продекспортагро".

Відповідно до ст. 159 Цивільного кодексу України, ч. ч. 1, 3 ст. 41 Закону України „Про господарські товариства" право участі у загальних зборах акціонерів з правом голосу належить акціонерам та їх представникам. Акціонер має право "визначити свого представника для участі у зборах. Передача акціонером своїх повноважень іншій особі здійснюється відповідно до законодавства. Довіреність на право участі та голосування на загальних зборах акціонерів може бути посвідчена реєстратором або правлінням акціонерного товариства.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 237 Цивільного кодексу України представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших під став, встановлених актами цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 244 Цивільного кодексу України представництво, яке ґрун тується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Представництво за довіреністю може ґрунтуватися на акті органу юридичної особи. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути видана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

Відповідно до ст. 246 Цивільного кодексу України довіреність від імені юри дичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплюється печаткою цієї юридичної особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 41 Закону України „Про господарські товариства" право участі у загальних зборах акціонерів мають особи, які є власниками акцій на день проведення загальних зборів (крім випадку проведення установчих зборів).

Передача акціонером своїх повноважень іншій особі здійснюється відповідно до законо давства. Довіреність на право участі та голосування на загальних зборах акціонерів може бути посвідчена реєстратором або правлінням акціонерного товариства.

Проте під час проведення реєстрації гр. Антонюк А.В., зареєстрований для участі у зага льних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор»як представник ТОВ „ПродекспортАгро" з пакетом простих іменних акцій відповідача в розмірі 1996853 штук, що становить понад 75% статутного фонду ВАТ «Варварівський елеватор», не пред'явив документів, які б підтверджували його повноваження на представництво ТОВ „ПродекспортАгро", зокрема належним чином оформлену довіреність або інші докази того, що станом на 09.07.2007 р. він вправі без довіреності представляти ТОВ „ПродекспортАгро" перед третіми особами та вчиняти від імені ТОВ „Про декспортАгро" юридичне значимі дії без довіреності, в тому числі брати участь у позачергових загальних зборах акціонерів ВАТ „Варварівський елеватор”.

Відповідно до ч. ч. 4, 5 ст. 62 Закону України „Про господарські товариства", на яку посилається відповідач, дирекція (директор) діє від імені товариства в ме жах, встановлених даним Законом та установчими документами. Право без довіре ності виконувати дії від імені товариства належить генеральному директору това риства з обмеженою відповідальністю.

Згідно з положеннями ст. ст. 17-21 Закону України „Про державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб-підприємців", документом, що підтверджує повноваження особи, яка станом на певну дату без до віреності представляти юридичну особу перед третіми особами та вчиняти від її імені юридич не значимі дії без довіреності, є витяг або виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, складені станом на певну дату.

Під час реєстрації Антонюка А.В. для участі в загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р., від імені ТОВ „Проде кспортагро" довіреність на представництво ТОВ „Продекспортагро" на загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р., виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на дана не була.

Зазначені обставини відповідачем не заперечуються і допустимими доказами не спростовуються.

Таким чином, суд вважає, що реєстрація і участь Антонюка А.В. в загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р., від імені ТОВ „Проде кспортагро", відбулися без належних правових підстав, а тому вказані дії є неправомочними і не можуть породжувати правових наслідків.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Закону України „Про господарські товариства" доказом наяв ності чи відсутності кворуму загальних зборів і, відповідно, доказом правомочності загальних зборів щодо прийняття рішень є належним чином оформлений реєстр, у якому зареєстровані акціонери (їх представники), які беруть участь у загальних зборах, із зазначенням належної їм кількості голосів. Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі у зборах, проводиться у день проведення зборів перед початком загальних зборів.

Втім реєстрація гр. Антонюка А.В. як представника ТОВ „ПродеспортАгро" відбулася за відсутності належним чином оформленого реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «Варварівський елеватор»станом на день проведення зборів.

Так, ТОВ „ПродекспортАгро" у реєстрі власників іменних цінних паперів ВАТ «Варварівський елеватор», складеному станом на 09.07.2007 р., було відсутнє.

Реєстрація гр. Антонюка А.В. для участі у загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 9 липня 2007 року, як представника ТОВ „ПродеспортАгро" відбулася на підставі складеного Миколаївською філією Товариства з обмеженою відповідальніс тю „Фінансове компанія „Декра". Зазначений реєстр не відповідає імперативним вимогам п. 2 розділу VIII Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондо вого ринку від 17.10.2006 р. №999, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.11.2006 р. за №1238/13112, оскільки не засвідчений підписом керівника депозитарної установи та не містить відбитку печатки депозитарної установи, а містить лише підпис певної „відповідальної особи" без значення її посади та повноважень, а також відбиток печатки МФ ТОВ „ФК „Декра".                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Таким чином, Антонюк А.В. був безпідставно зареєстрований для участі у скликаних на 09.07.2007 р. позачергових загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор»в якості представника ТОВ „ПродеспортАгро".

Відповідно до ч. 8 ст. 41 Закону України „Про господарські товариства" загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь акціонери, що мають відповідно до стату ту товариства більш як 60% голосів.                                                                                                                                                                                              

Таким чином, на момент завершення реєстрації для участі у позачергових загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р., зареєстру валося менш ніж 60% голосів, тобто передбачений ч. 8 ст. 41 Закону України „Про господарські товариства" кворум досягнуто не було.

Згідно з Узагальненням судової практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням Закону України „Про господарські товариства" у частині регулювання діяльності акціонерних товариств, схваленим постановою Президії Верховного Суду України від 03.03.2004 р. №15, правомочність загальних зборів щодо прийняття рішень визначається перед початком зборів на підставі реєстру, що містить дані реєстрації акціонерів (їх представників), які беруть участь у зборах. Факт участі акціонера у загальних зборах встановлюється за даними реєстрації. Кворум загальних зборів визначається перед початком зборів на підставі реєстру, що містить, дані реєстрації акціонерів (їх представників), які беруть участь у зборах. Відсут ність кворуму на загальних зборах є підставою для визнання недійсними прийнятих на загаль них зборах рішень.

Таким чином, в силу зазначених вище обставин позачергові загальні збори акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликані на 09.07.2007 р., відбулися за відсутності вста новленого ч. 8 ст. 41 Закону України „Про господарські товариства" кворуму, що обумовлює, з одного боку, їх неправомочність, а з іншого боку - недійсність ухвалених такими зборами рі шень.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 11.06.2007 р. по справі №1/327/07 за позовом ТОВ СП „Нібулон" до ВАТ «Варварівський елеватор»рішення спостережної ради ВАТ «Варварівський елеватор»від 05.02.2007 р. про призначення Антонюка А.В. виконуючим обов'язки голови правління ВАТ «Варварівський елеватор», оформлене протоколом №3 засідання спостережної ради ВАТ «Варварівський елеватор»від 05.02.2007 р., визнано недійсним з моменту ухвалення.

Рішення господарського суду Миколаївської області від 11.06.2007 р. по справі №1/327/07 в апеляційному або касаційному порядку не оскаржувалось і набра ло законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 35 ГПК України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Відповідно до ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються су дами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

З огляду на це суд дійшов висновку, що протокол проведення контролю представниками Миколаївсь кого територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового :линку за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборах ВАТ «Варварівський елеватор»від 09.07.2007 р. не відповідає вимогам п. 4.8 Положення про проведення контролю за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборах акціонерних то вариств, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.12.1998 р. №199, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.03.1999 р. за №149/3442, із змінами і доповненнями, внесеними рішенням Дер жавної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 06.11.2001 р. №333, оскіль ки не підписаний керівником виконавчого органу товариства або особою, що його заміщує.

Таким чином, рішенням господарського суду Мико лаївської області від 11.06.2007 р. по справі №1/327/07 спростовуються посилання відповідача на протокол проведення контролю представниками Миколаївського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборах ВАТ «Варварівський елеватор»від 09.07.2007 р. як на доказ дотримання всіх вимог чин ного законодавства під час проведення реєстрації акціонерів та їх представників для участі у загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р.

Відповідно до ст. 4 Закону України „Про господарські товариства" протокол №5 зборів засновників ТОВ „Продекспортагро" від 30.07.2007 р. не є установчим документом вказаного товариства.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

До того ж підписи, вчинені від імені Луговенко Т.Г. та Онищенко М.П. на протоколі №5 зборів засновників ТОВ „Продекспортагро" від 30.07.2003 р., навіть візуально істотно відрізняються від підписів, вчинених від імені вказаних осіб на протоколі №4 зборів засновників ТОВ „Продекспортагро" від 29.07.2003 р., що викликає певні сум ніви у достовірності наданих відповідачем доказів, а тому в силу ст. 43 ГПК України в якості письмових доказів по справі зазначені документи судом не приймаються.

В силу зазначених вище вимог законодавства паспорт Антонюка А.В., статут ТОВ „Продекспортагро", затверджений рішенням загальних зборів учасників ТОВ ..Продекспортагро" від 23.05.2007 р., протокол №4 зборів засновників ТОВ „Про декспортагро" від 29.07.2003 р., протокол №5 зборів засновників ТОВ „Продекспо ртагро" від 30.07.2003 р., а також свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи ТОВ „Продекспортагро" не можуть бути визнані безумовними та допусти мими в розумінні ч. 2 ст. 34 ГПК України дока зами наявності у Антонюка А.В. повноважень на представництво ТОВ „Продекс портагро" на загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», склика них на 09.07.2007 р., без довіреності, оскільки жоден з наданих відповідачем дока зів не підтверджує того факту, що станом на 09.07.2007 р. саме Антонюк А.В. мав повноваження на здійснення представництва ТОВ „Продекспортагро" на загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р., без довіреності.

Отже, із зазначеним вище підстав суд погоджується з доводами позивача про те, що Антонюк А.В. брав участь у загальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р., від імені ТОВ „Продекспортагро" без належних на те повноважень, оскільки не мав повноважень щодо участі та голосування на загаль них зборах, а тому його голоси як нібито представника ТОВ „Продекспортагро" не можуть враховуватися для визначення кворуму.

Враховуючи, що повноважний представник ТОВ „Продекспортагро", якому належить понад 75% загальної кількості акцій ВАТ «Варварівський елеватор», у за гальних зборах акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р., участі не брав, то в силу імперативності законодавчих приписів, закріплених у ч. 8 ст. 41 Закону України „Про господарські товариства", загальні збори акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликані на 09.07.2007 р., не можуть вважатися правомочними, а ухвалені ними рішення не можуть вважатися правомірними і підлягають спростуванню в судовому порядку.

Відповідно до Роз'яснення від 27.03.2007 р. №2 „Щодо застосування пункту 3 рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 №1000", затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 27.03.2007 р. №617, складові системи реєстру, а саме: емісійні рахунки, особові рахунки емітентів і зареєстрованих осіб, облікові регістри, які були сфор мовані і велись до набрання чинності рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 р. №1000, а також порядок ведення системи ре єстру власників іменних цінних паперів, повинні відповідати вимогам внутрішньо го Порядку ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів, розробле ного відповідно до вимог Положення про порядок ведення реєстрів власників імен них цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.1998 р. №60 (із змінами та доповненнями) (далі - Поло ження №60), та який діє на теперішній час. Все перелічене має бути приведене у відповідність до норм Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фо ндового ринку від 17.10.2006 р. №1000, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2007 р. за №49/13316 (далі - Положення №1000), до 05.02.2008 р.

Отже, на день проведення загальних зборів акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007 р., реєстр власників іменних цінних паперів ВАТ «Варварівський елеватор»мав відповідати вимогам розділу 3 Положення №60, в тому числі вимогам п. п. 3.3, 3.3.4, 3.3.5 та 3.3.6.                                                                                                                                                                                                    

Відповідно до п. 3.3 Положення №60, реєстр власників іменних цінних паперів ведеться та складається реєстроутримувачем на підставі записів на особових рахунках зареєстрованих осіб.

Відповідно до п. 3.3.4 Положення №60 реєстр власників іменних цінних паперів має містити інформацію про власників іменних цінних паперів, зареєстрованих у системі реєстру.

Для кожного з власників іменних цінних паперів - громадян України вказуються: номер особового рахунку; прізвище, ім'я, по батькові; місце проживання (прописка); фактична адреса зі зазначенням поштового індексу; дані документа, що посвідчує особу (вид документа, серія, номер, дата видачі, орган, що видав документ); ідентифікаційний номер платника податків (крім осіб, для яких чинним законодавством не передбачено обов'язкове отримання такого номера); кількість та номінальна вартість належних особі цінних паперів, за якими складено реєстр; частка належних особі цінних паперів, за якими складено реєстр, у статутному фонді емітента (вказується для акцій); кількість належних особі цінних паперів, за якими складено реєстр, у відношенні яких в системі реєстру зареєстровано обтяження зобов'язаннями або блокування.

Для кожного з власників іменних цінних паперів - іноземних громадян або осіб без громадянства додатково вказується громадянство (підданство).

Для кожного з власників іменних цінних паперів - юридичних осіб-резидентів України вказуються: номер особового рахунку; код ЄДРПОУ; повне найменування; місцезнаходження згідно з реєстраційними документами; фактична адреса з зазначенням поштового індексу; кількість та номінальна вартість належних особі цінних паперів, за якими складено реєстр; частка належних особі цінних паперів, за якими складено реєстр, у статутному фонді емітента (вказується для акцій); загальна кількість належних особі цінних паперів, за якими складено реєстр, у відношенні яких в системі реєстру зареєстровано обтяження зобов'язаннями або блокування.

Для кожного з власників іменних цінних паперів - юридичних осіб-нерезидентів України вказується країна реєстрації, а замість коду ЄДРПОУ вказується ідентифікаційний код із свідоцтва про реєстрацію або витягу з торговельного, банківського або судового реєстру країни, де офіційно зареєстрований суб'єкт. Крім того, додатково вказується країна реєстрації юридичної особи, орган, що здійснив реєстрацію юридичної особи-нерезидента.

Відповідно до п. 3.3.5 Положення №60 реєстр власників іменних цінних паперів має містити інформацію про номінальних утримувачів. Для кожного з номінальних утримувачів вказуються: номер особового рахунку; код ЄДРПОУ; повне найменування; місцезнаходження згідно з реєстраційними документами; фактична адреса з зазначенням поштового індексу; дані дозволу на здійснення депозитарної діяльності (номер, дата видачі та термін дії дозволу, орган, що видав дозвіл); кількість та номінальна вартість зареєстрованих за номінальним утримувачем цінних паперів, за якими складено реєстр; частка зареєстрованих за номінальним утримувачем цінних паперів, за якими складено реєстр, у статутному фонді емітента (вказується для акцій).

Відповідно до п. 3.3.6 Положення №60 реєстр власників іменних цінних паперів має містити інформацію про власників іменних цінних паперів - клієнтів номінальних утримувачів. Така інформація включається до реєстру у разі складання його на дату обліку або на запит Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Для кожного з зареєстрованих у системі реєстру номінальних утримувачів вказуються: номер особового рахунку номінального утримувача; код ЄДРПОУ номінального утримувача; повне найменування номінального утримувача.

Для номінальних утримувачів-зберігачів цінних паперів на підставі даних, наданих за станом на дату обліку номінальним утримувачем реєстратору, наводиться перелік власників іменних цінних паперів у випуску (категорії), по якому складено реєстр, - клієнтів зберігача. Для кожної з осіб, внесених у перелік, вказуються дані, передбачені для відповідного типу особи власника іменних цінних паперів, зареєстрованої в системі реєстру.

Для номінальних утримувачів-депозитаріїв на підставі даних, наданих за станом на дату обліку номінальним утримувачем реєстратору, наводиться перелік власників цінних паперів у випуску (категорії), по якому складено реєстр, клієнтів тих зберігачів, які відкрили рахунки в депозитарії та обліковують на них вищевказані цінні папери клієнтів, а також перелік зберігачів, для яких депозитарій веде облік вищевказаних цінних паперів, належних зберігачу на правах власності.

Дані про власників у переліку повинні бути згруповані за належністю до зберігача. Для кожного зберігача повинні вказуватись його код ЄДРПОУ, повне найменування, реквізити дозволу на депозитарну діяльність (номер, дата видачі та термін дії дозволу, орган, що видав дозвіл). Для кожного власника повинні вказуватись дані, передбачені в пункті 3.3.4 Положення №60.

Втім, як вбачається з копії реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ „Варварівський елеватор”, складеного Товариством з обмеженою відповідальністю „Регіональний реєстратор” (далі –ТОВ „Регіональний реєстратор”) станом на 09.07.2007 р., наданої відповідачем, реєстр власників іменних цінних паперів ВАТ „Варварівський елеватор”, на підставі якого відбулася реєстрація акціонерів та їх представників для участі у загальних зборах акціонерів ВАТ „Варварівський елеватор”, скликаних на 09.07.2007 р., не відповідає вимогам п. 3.3.6 Положення №60, оскільки не містить інформації про власників іменних цінних паперів - клієнтів номінальних утримувачів у передбаченому обсязі.

Відповідно до п. 1.1 Положення №60 реєстр власників іменних цінних паперів –це перелік за станом на певну дату власників та номінальних утримувачів іменних цінних паперів та іменних цінних паперів, які обліковуються на їх особових рахунках, що є складовою частиною системи реєстру та дає змогу ідентифікувати цих власників, кількість, номінальну вартість та вид належних їм іменних цінних паперів. На дату обліку повинна складатися паперова копія реєстру, до якої включається інформація про всіх власників іменних цінних паперів, в тому числі тих, які обліковуються у номінальних утримувачів.

Відповідно до п. 2.1 Положення №60 складання реєстрів власників іменних цінних паперів на дату обліку є однією з функцій, які здійснює реєстроутримувач.

Відповідно до п. 1.1 Положення №60 реєстроутримувачем є емітент, що має Дозвіл на ведення реєстру власників випущених ним іменних цінних паперів, або реєстратор, зберігач активів інституту спільного інвестування або компанія з управління активами корпоративного інвестиційного фонду відкритого типу.

Відповідно до п. 1.1 Положення №60 реєстратор –це юридична особа, що має Дозвіл на ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Відповідно до п. 1.1 Положення №60 система реєстру власників іменних цінних паперів –це сукупність даних, зафіксованих у паперовій та/або безпаперовій формі (у вигляді записів в електронних базах даних), що забезпечує ідентифікацію зареєстрованих у цій системі власників, номінальних утримувачів, заставодержателів та емітента, а також іменних цінних паперів, зареєстрованих на їх ім'я, облік всіх змін інформації щодо вищевказаних осіб та цінних паперів, одержання та надання інформації цим особам і складання реєстру власників іменних цінних паперів.

Відповідно до п. 2.2 Положення №60 система реєстру власників іменних цінних паперів складається з: реєстру власників іменних цінних паперів; емісійного рахунку, особових рахунків емітента та зареєстрованих осіб; облікових регістрів з ведення реєстру (журналу обліку записів у системі реєстру, журналу обліку запитів, журналу виданих, погашених та втрачених сертифікатів, журналу адміністративних операцій, журнал реєстрації дій реєстроутримувача щодо підтвердження справжності підпису власника); документів, які є підставою для формування та внесення змін до системи реєстру; звітів реєстроутримувача до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо ведення системи реєстрів.

Відповідно до п. 4.5 Положення №60 до основних вихідних документів реєстроутримувача відносяться: реєстр власників іменних цінних паперів, складений у паперовій формі; переліки власників іменних цінних паперів, підготовлені для організації проведення загальних зборів або нарахування доходів за цінними паперами; виписка з реєстру власників іменних цінних паперів. Крім вищевказаних вихідних документів, реєстратор, у відповідь на запити емітента, зареєстрованих осіб та інших осіб, що мають повноваження на отримання даних щодо системи реєстру, може надавати інші документи, які відповідають змісту отриманого запиту.

Таким чином, обліковий реєстр власників іменних цінних паперів станом на 09.07.2007 р., складений Миколаївською філією Товариства з обмеженою відповідальністю „Фінансова компанія „Декра” (далі –МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра”), копія якого надана відповідачем у судовому засіданні 23.11.2007 р., не може вважатися документом системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ „Варварівський елеватор”.

Отже, твердження відповідача про те, що обліковий реєстр власників іменних цінних паперів станом на 09.07.2007 р., складений МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра”, є складовою частиною реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ „Варварівський елеватор” станом на 09.07.2007 р., не відповідають зазначеним вище вимогам Положення №60 і не ґрунтуються на законі.

Викладене вище повністю спростовує доводи відповідача про відповідність вимогам чинного законодавства реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ „Варварівський елеватор”, на підставі якого відбулася реєстрація акціонерів та їх представників для участі у загальних зборах акціонерів ВАТ „Варварівський елеватор”, скликаних на 09.07.2007 р., в частині інформації про власників іменних цінних паперів - клієнтів номінальних утримувачів у передбаченому Положенням №60 обсязі.

Відповідно до п. 11.3 Положення №60 для здійснення власниками прав за цінними паперами в порядку, установленому чинним законодавством, номінальний утримувач на письмову вимогу реєстроутримувача зобов'язаний надати перелік власників, для яких він є номінальним утримувачем за станом на дату обліку в таких випадках: рішення емітента про проведення чергових та позачергових загальних зборів акціонерів; рішення власників, що володіють у сукупності більш ніж 10% голосів, про проведення позачергових зборів у передбаченому законодавством порядку; настання терміну звітності депозитарію перед емітентом стосовно переліку власників, але не частіше одного разу на квартал; рішення державних органів відповідно до їх компетенції та в межах їх повноважень, визначених чинним законодавством; рішення про припинення діяльності емітента шляхом реорганізації або ліквідації; інших випадках, передбачених договором про обслуговування емісії цінних паперів, укладеним між емітентом та депозитарієм, та/або чинним законодавством.

Номінальний утримувач зобов'язаний скласти цей перелік та направити його реєстроутримувачу протягом трьох робочих днів від дати отримання вимоги. Перелік повинен містити дані, необхідні для внесення до реєстру власників іменних цінних паперів інформації згідно з пунктами 3.3.4, 3.3.6 цього Положення. В інших випадках надання таких послуг може здійснюватися на платній основі, у межах виконання договору з емітентом. 

Номінальний утримувач несе відповідальність за відмову від надання вказаних переліків реєстроутримувачу перед цим реєстратором, емітентом та власниками згідно з чинним законодавством.

Втім матеріали справи не містять доказів звернення реєстроутримувача (ТОВ „Регіональний реєстратор”) до номінального утримувача-зберігача з письмовою вимогою про надання переліку власників, для яких він є номінальним утримувачем за станом на дату обліку, як і не містять доказів відмови зберігача у складанні та наданні реєстроутримувачу –ТОВ „Регіональний реєстратор” –на його письмову вимогу переліку власників, для яких він є номінальним утримувачем за станом на дату обліку.

В свою чергу ТОВ „Продекспортагро” та ТОВ „Регіональний реєстратор” не позбавлені можливості в установленому чинним законодавством порядку звернутися з вимогою про притягнення зберігача до передбаченої чинним законодавством відповідальності, а ТОВ „Продекспортагро” не позбавлено можливості звернутися до ТОВ „Регіональний реєстратор” з претензією щодо неналежного виконання зобов'язань реєстроутримувача та вимогою про відшкодування шкоди, завданої неналежним виконанням зобов'язання.

Суд вважає, що реєстр власників цінних паперів, складений МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра” станом на 09.07.2007 р., копія якого надана відповідачем у судовому засіданні 23.11.2007 р. у складі реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ „Варварівський елеватор” станом на 09.07.2007 р., не відповідає вимогам Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 р. №999, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.11.2006 р. за №1238/13112 (далі –положення №999), з таких підстав.

Відповідно до п. 1 розділу VIII  Положення №999 обліковий реєстр власників цінних паперів складається депозитарною установою на підставі відповідного розпорядження, в якому обов'язково повинні вказуватися повне найменування та ідентифікаційний код за ЄДРПОУ емітента, код цінних паперів, підстава для складання реєстру та дата, станом на яку складається реєстр, - дата обліку. Облікові реєстри власників цінних паперів формуються зберігачами на підставі записів на відкритих у них рахунках у цінних паперах цих власників станом на кінець операційного дня, що передує визначеній даті обліку.

Як вбачається з матеріалів справи, обліковий реєстр власників цінних паперів, складений МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра” станом на 09.07.2007 р., не відповідає вимогам п. 1 розділу VIII  Положення №999, оскільки складений не на кінець операційного дня, що передує визначеній даті обліку, а на дату обліку, тобто на 09.07.2007 р.

Відповідно до п. 2 розділу VIII  Положення №999 реєстр у паперовій формі повинен бути засвідчений підписом керівника депозитарної установи та містити відбиток печатки депозитарної установи. Усі аркуші реєстру повинні бути пронумеровані та прошнуровані, а їх кількість - завірена підписом керівника або посадової особи депозитарної установи та містити відбиток печатки депозитарної установи.

Як вбачається з матеріалів справи, обліковий реєстр власників цінних паперів, складений МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра” станом на 09.07.2007 р., не відповідає вимогам п. 2 розділу VIII  Положення №999, оскільки не засвідчений підписом керівника депозитарної установи, не містить відбитку печатки депозитарної установи, аркуші реєстру не пронумеровані та не прошнуровані, а їх кількість не завірена підписом керівника або посадової особи депозитарної установи та не містить відбиток печатки депозитарної установи.

Відповідно до п. 3 розділу VIII Положення №999 за бездокументарними іменними цінними паперами, розміщеними в документарній формі, депозитарна установа, яка зареєстрована в реєстрі власників іменних цінних паперів як номінальний утримувач, складає обліковий реєстр (складається зберігачем) або зведений обліковий реєстр (складається депозитарієм) в таких випадках: рішення емітента про проведення чергових та позачергових загальних зборів акціонерів; рішення власників, що володіють у сукупності більш ніж 10% голосів, про проведення позачергових зборів у передбаченому законодавством порядку; рішення органів державної влади відповідно до їх компетенції та в межах їх повноважень, визначених законами України, у тому числі за запитом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку при здійсненні контролю за випуском і обігом цінних паперів; настання строку виплати доходів за цінними паперами; рішення про припинення діяльності емітента; інших випадках, які передбачені законодавством України.

Відповідно до п. 5 розділу VIII Положення №999 обліковий реєстр власників цінних паперів складається зберігачем у таких випадках: для передачі депозитарію з метою складання ним зведеного облікового реєстру у випадках, передбачених цим Положенням; для передачі реєстроутримувачу з метою складання ним реєстру власників іменних цінних паперів у випадках, передбачених цим Положенням; для передачі органам державної влади в межах їх повноважень, визначених законами України.

Таким чином, ухвалення власниками, що володіють у сукупності більш ніж 10% голосів, рішення про проведення позачергових зборів у передбаченому законодавством порядку складений зберігачем обліковий реєстр власників цінних паперів є підставою для складання реєстроутримувачем –ТОВ „Регіональний реєстратор” –реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ „Варварівський елеватор”, який відповідно до вимог п. п. 3.3, 3.3.4, 3.3.5 та 3.3.6 Положення №60 має містити інформацію про власників іменних цінних паперів - клієнтів номінальних утримувачів.

Відповідно до п 5.2 розділу VIII Положення №999 обліковий реєстр власників цінних паперів за бездокументарними іменними цінними паперами, розміщеними в документарній формі, складається зберігачем на таких підставах: за розпорядженням реєстроутримувача, який відкрив зберігачу особовий рахунок номінального утримувача в системі реєстру відповідного емітента; за розпорядженням депозитарію, який обліковується в системі реєстру відповідного емітента як номінальний утримувач і здійснює колективне зберігання відповідних іменних цінних паперів на рахунку у цінних паперах, відкритому ним зберігачу.

Втім відповідачем не надано доказів надання реєстроутримувачем –ТОВ „Регіональний реєстратор” –зберігачу розпорядження на складання облікового реєстру власників цінних паперів станом на 09.07.2007 р.

Крім того, в порушення вимог п. 5.3 розділу VIII Положення №999 обліковий реєстр власників цінних паперів, складений МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра” станом на 09.07.2007 р., не містить ідентифікаційного коду зберігача за ЄДРПОУ.

Відповідно до п. 4.2 Положення про МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра”, затвердженого загальними зборами учасників ТОВ „Фінансова компанія „Декра” (протокол №55 від 15.11.2004 р.), копія якого надана відповідачем, директор МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра” діє на підставі доручення, виданого ТОВ „Фінансова компанія „Декра”, у якому визначається обсяг повноважень директора МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра”.

Доручення, на підставі якого діє директор МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра”, відповідачем не надано.

Натомість відповідачем надано копію довіреності від 24.07.2006 р. №212/06, виданої ТОВ „Фінансова компанія „Декра” директору МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра”, яка директору МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра” надано повноваження щодо підписання довідок, актів та інших документів, що відносяться до діяльності МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра”.

Втім складання облікового реєстру власників іменних цінних паперів відноситься до діяльності зберігача –ТОВ „Фінансова компанія „Декра”, яке саме і є депозитарною установою в розумінні п. 1 розділу І Положення №999, але ж не до діяльності МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра”.

За таких обставин суд вважає, що довіреність від 24.07.2006 р. №212/06 не надає директору МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра” повноважень на підписання облікового реєстру власників цінних паперів відповідача станом на 09.07.2007 р.

Крім того, відповідачем не надано доказів наявності у Грідюшко О.Ю. повноважень директора МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра” станом на день складання і підписання облікового реєстру власників цінних паперів, тобто станом на 09.07.2007 р.

Суд також бере до уваги, що обліковий реєстр власників цінних паперів, складений МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра”  станом на 09.07.2007 р., підписаний Грідюшко О.Ю. як відповідальною особою з невизначеним статусом, а не як керівником депозитарної установи або особою, яка діє на підставі довіреності від 24.07.2006 р. №212/06.

Отже, із зазначених вище підстав обліковий реєстр власників цінних паперів, складений МФ ТОВ „Фінансова компанія „Декра” станом на 09.07.2007 р., не відповідає вимогам п. 1 розділу І та п. п. 1, 2, 3, 5, 5.2 та 5.3 розділу VIII  Положення №999, і тому не може бути прийнятий судом до уваги в якості доказу.

З огляду на викладене суд прийшов до висновку, що реєстр власників іменних цінних паперів відповідача станом на 09.07.2007 р., складений ТОВ „Регіональний реєстратор”, не відповідає вимогам Положення №60, а тому з огляду на ч. 2 ст. 34 ГПК України не може бути прийнятий судом, і відповідачем не доведено наявність на позачергових зборах акціонерів ВАТ „Варварівський елеватор”, скликаних на 09.07.2007 р., кворуму, передбаченого ст. 41 Закону України „Про господарські товариства”, що зумовлює неправомочність таких зборів і тягне недійсність всіх ухвалених ними рішень.

Відповідно до рішення Конституційного суду України від 01.12.04 у справі №1-10/2004, поняття „охоронюваний законом інтерес", що вживається в законах України у ло гічно-смисловому зв'язку з поняттям „права", треба розуміти як прагнення до користування конкретним матеріальним та/або нематеріальним благом, як зумовлений загальним змістом об'єктивного і прямо не опосередкований у суб'єктивному праві простий легітимний дозвіл, що є самостійним об'єктом судового захисту та інших засобів правової охорони з метою задово лення індивідуальних і колективних потреб, які не суперечать Конституції і законам України, суспільним інтересам, справедливості, добросовісності, розумності та іншим загальноправовим, засадам. Акціонер може захищати свої права та охоронювані законом інтереси шляхом звер нення до суду у випадку їх порушення, оспорювання чи невизнання самим акціонерним това риством, учасником якого він є, органами чи іншими акціонерами цього товариства. Порядок судового захисту порушених будь-ким, у тому числі й третіми особами, прав та охоронюваних законом інтересів акціонерного товариства, які не можуть вважатися тотожними простій суку пності індивідуальних охоронюваних законом інтересів його акціонерів, визначається законом.

Згідно до ч. 5 ст. 98 ЦК України, рішення загальних зборів мо же бути оскаржене учасником товариства до суду.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 98 ЦК України, ст. ст. 44,49,82,84,85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

1. Позачергові загальні збори акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликані на 09.07.2007 р. визнати неправомочними.

2. Всі рішення позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор», скликаних на 09.07.2007р., оформлених протоколом № 10 загальних зборів акціонерів ВАТ «Варварівський елеватор»визнати недійсними з моменту ухвалення.

3. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Варварівський елеватор»(54036, м. Миколаїв, вул. Адмірала Макарова, 31, код ЄДРПОУ 00957809) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство "Нібулон" (54002 м. Миколаїв, вул. Каботажний спуск 1 р/р 260070162188 у МФ Укрексімбанку МФО 326739, код ЄДРПОУ 14291113) - 85 грн. держмита, 118 грн. витрат на інформаційне-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення набирає законної сили в  десятиденний строк з дня його підписання.

   Суддя                                                        

                           

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення21.12.2007
Оприлюднено27.05.2008
Номер документу1631174
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/890/07

Постанова від 18.09.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 24.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Стратієнко Л.В.

Постанова від 20.05.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

Рішення від 21.12.2007

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Ухвала від 06.12.2007

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Ухвала від 31.10.2007

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Ухвала від 19.10.2007

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні