Рішення
від 25.04.2008 по справі 8/16-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/16-НМ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "25" квітня 2008 р.                                                     Справа № 8/16-НМ

Господарський суд Житомирської області у складі:

Головуючого - судді Тимошенка О.М.

при секретарі Покусі А.В.

за участю представників сторін

від позивача Шишкін Л.Я. - арбітражний керуючий

від відповідача не з'явився

від третьої особи Семенюк В.В. дов. від 02.01.08р.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Трощанське" (с. Троща)  

до Закритого акціонерного товариства   "Трансферт" (м.Житомир)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Відкрите акціонерне товариство"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича" (с. Паліівка Чуднівського району).

про захист права власності

Позивачем пред'явлено позов про визнання за ним права власності на 166372 простих іменних акцій ВАТ "Галіївський маслозавод ім.В.Ф.Мазуркевича".

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги, зазначив, що відповідач не визнає за СТОВ"Трощанське" право власності на акції та відмовляється  внести відповідні зміни до системи реєстру, мотивуючи це відсутністю у статутних документах СТОВ"Трощанське" обсягу правонаступництва КСП"Іскра" та відсутністю відповідних повноважень у ліквідатора на представництво СТОВ"Трощанське" у процедурі банкрутства.

Відповідач свого представника в судове засідання не направив, письмового відзиву не надав, надіслав до суду заяву, в якій просить розглядати справу без участі його представника (а.с.38).

Представник ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича", у судовому засіданні підтримав викладене у відзиві на позовну заяву (а.с.32) та повідомив, що по суті заявлених вимог заперечень не має.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами, відповідно до ст.75 ГПК України.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

По договору про безоплатнупередачуакцій ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича" від 28.09.1998р. та за актом безоплатної передачі акцій Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Житомирській області від 28.09.1998р. у власність Колективному сільськогосподарському  підприємству "Іскра" безоплатно було передано 166372 простих іменних акцій ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича" номінальною вартістю по 0,25грн. за кожну акцію на загальну суму 41593,00грн. (а.с.18-19). 

Відповідні зміни були внесені до системи реєстру ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича" відповідачем - незалежним реєстратором ЗАТ"Трансферт".

На загальних зборах колгоспників КСП"Іскра" було прийнято рішення про реорганізацію КСП"Іскра" в сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Трощанське", про що свідчить протокол загальних зборів від 11.01.2000року (а.с.51).

Згідно статуту СТОВ"Трощанське",сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Трощанське" є правонаступником КСП"Іскра".

Постановою господарського суду Житомирської області від 11.01.05р. по справі №4/182"Б" СТОВ"Трощанське" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено Шишкіна Леоніда Яковича.

Згідно ст. 59 Господарського кодексу України, припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом    його   реорганізації   (злиття,   приєднання,    поділу,перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених  ним органів, за рішенням інших осіб  -  засновників суб'єкта  господарювання  чи їх правонаступників,  а  у  випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.

На виконання вимог законодавства України щодо встановлення майнового та фінансового стану  банкрута в березні 2005 року була проведена інвентаризація майна підприємства і відповідно до відомості інвентаризації від 29.03.05р. були виявлені та оприбутковані 166372 простих іменних акцій ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича" номінальною вартістю  по 0,25грн. за кожну акцію на загальну суму 41593,00грн.

Відповідно до наказів арбітражного керуючого №№4,5 від 29.03.05р. (а.с.25-26), зазначені акції були включені до ліквідаційної маси майна.

З метою внесення змін до системи реєстру ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича" шляхом переоформлення акцій в порядку правонаступництва з КСП"Іскра" на СТОВ"Трощанське", арбітражний керуючий звернувся до незалежного реєстратора - ЗАТ"Трансферт".

Листом №1169 від 14.12.07р., незалежний реєстратор відмовив у переоформленні вказаних акцій посилаючись на відсутність у статутних документах СТОВ"Трощанське" обсягу правонаступництва КСП"Іскра" та відсутність відповідних повноважень у ліквідатора на представництво СТОВ"Трощанське" у процедурі банкрутства.

За ст.392 ЦК України, власник майна може пред'явити  позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З огляду на вищевикладене, суд визнає право власності на 166372 простих іменних акцій ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича" номінальною вартістю по 0,25грн. за кожну акцію на загальну суму 41593,00грн. за Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Трощанське".

Суд відмовляє в частині позову про покладення на відповідача обов'язку  внести відповідні зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича", так як на момент звернення позивача до відповідача не було представлено належних документів, які б надали право відповідачу вчинити зазначені дії.

На даний час право влансості позивача на акції підтверджено рішенням суду, що є підставою повторно звернутись до відповідача з вимогою внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів.

Керуючись ст.ст. 49, 82 – 85 ГПК України, Господарський суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити частково.

2.Визнати право власності на 166372 простих іменних акцій ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича" номінальною вартістю по 0,25грн. за кожну акцію на загальну суму 41593,00грн. за Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Трощанське" ( Чуднівський район,с.Троща, вул.Чуднівська,64; код ЄДРПОУ 03745456).

3. Відмовити в позові в частині покладення на Закрите акціонерне товариство "Трансферт" обов'язку внести відповідні зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ"Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича".

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

Суддя                                                                     Тимошенко О.М.  

Віддрукувати: 4 прим.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення25.04.2008
Оприлюднено27.05.2008
Номер документу1632160
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/16-нм

Ухвала від 23.02.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Рішення від 25.04.2008

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні