Постанова
від 22.04.2008 по справі 3/72
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/72

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "22" квітня 2008 р.       Справа №  3/72

   Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Н.В. Болгар розглянув у судовому засіданні 22.04.08 о 14:25  адміністративну справу № 3/72

за позовом: Прокурора Маловисківського району в інтересах держави, в особі якої виступає Кіровоградське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;  

до відповідача: Маловисківського міжгосподарського сортонасінницького підприємства;        

про стягнення 2 173 грн. 56 коп.,

за участю:

секретаря судового засідання  Кузьмичової О.О.;

представників

прокурора - прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури Кіровоградської області Суворова О.Л., посвідчення № 617, наказ Генеральної прокуратури України № 6гн від 29.11.06;

позивача - головного спеціаліста юридичного відділу виконавчої дирекції Кіровоградського обласного відділення  Безушко Л.М., довіреність № 01-53-30 від 13.09.05;

відповідача - участі не брав.

Прокурор Маловисківського району звернувся до господарського суду в порядку адміністративного судочинства  в інтересах держави з позовною заявою, в якій просить стягнути з Маловисківського міжгосподарського сортонасінницького підприємства на користь Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 3 453 грн. 29 коп.  недоїмки по сплаті страхових внесків.

Кіровоградське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 15.04.08 подало заяву про зменшення грошових вимог. У такій заяві позивач стягнути з Маловисківського міжгосподарського сортонасінницького підприємства  2 173 грн. 56 коп., обґрунтовуючи наявність такої суми заборгованості тим, що

згідно звіту Ф4-ФСС з ТВП за 2007 рік заборгованість останнього по коштах Фонду станом на 01.01.08 становить 3 453 грн., в тому числі заборгованість по страхових внесках, строк сплати яких не настав - 151 грн. 76 коп., заборгованість, пов'язана з невиплатою заробітної плати - 410 грн., прострочена заборгованість - 2 891 грн. 59 коп.;

суми 151 грн. 76 коп. та 410 грн. не є недоїмкою, тому включені до суми позову безпідставно;

постановою господарського суду Кіровоградської області від 31.01.07 у справі № 10/298 з Маловисківського міжгосподарського сортонасінницького підприємства на користь Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності стягнуто 5 767 грн. 97 коп. заборгованості, що утворилась станом на 01.10.07;

на протязі 2007 р. на виконання названої постанови господарського суду відповідачем сплачено 5 050 грн. боргу, і така сума відображена у звіті Ф4-ФСС з ТВП за 2007 рік, а сума 717 грн. 97 коп. перерахована 25.02.08;

станом на 01.01.08 за боржником рахувалася прострочена заборгованість - 2 891 грн. 53 коп., однак з урахуванням перерахованої суми - 717 грн. 97 коп., стягненню підлягають 2 173 грн. 56 коп.

Представник від прокуратури Суворов О.Л. погодився із заявою про зміну позовних вимог.

Право позивача на зменшення позовних вимог передбачено п. 1 ст. 51 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідач без повідомлення про наявність поважних причин  не надав письмове погодження або обґрунтоване та підтверджене належними доказами заперечення щодо вимог заявника; представник такої сторони участі в  судовому засіданні не брав.

Господарський суд вжив належних заходів щодо повідомлення прокурора та сторін про дату, час і місце судового розгляду.

Оскільки будь-яких заяв, клопотань від  Маловисківського міжгосподарського сортонасінницького підприємства, господарський суд розглядає позов по суті у даному судовому засіданні.

При встановленні обставин справи, дослідженні письмових доказів, заслуховуванні пояснень представників прокурора і позивача господарський суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та поховання" загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом. втратою

Пунктом 1 ст. 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" встановлено, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі Фонд) проводить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення і соціальних послуг та забезпечує їх надання.

Статтею 10 вказаного Закону та п. 1.1 положення про виконавчі дирекції відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності передбачено, що робочим органом Фонду є його виконавчі дирекції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 27 зазначеного вище закону роботодавець, як страхувальник повинен нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до п. 1 ст. 23 цього Закону, страхувальники - роботодавці сплачують до Фонду різницю між  нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками - роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

Згідно звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та акта звірки взаємних розрахунків Маловисківське міжгосподарське сортонасінницьке підприємство станом на 01.01.08 мало заборгованість по сплаті страхових внесків перед Фондом в сумі                                            3 453 грн. 29 коп.

Враховуючи заяву Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  про зменшення грошових вимог, недоїмка Маловисківського міжгосподарського сортонасінницького підприємства  по сплаті страхових внесків становить                                        2 173 грн. 56 коп.

Докази сплати  2 173 грн. 56 коп. недоїмки по сплаті страхових внесків в матеріалах справи відсутні.

Прокурор Маловисківського району обґрунтував необхідність звернення до господарського суду з позовом в інтересах держави, в особі Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

За вказаних обставин позовні вимоги  позивача  є обґрунтованими і підлягають задоволенню  в сумі  2 173 грн. 56 коп. простроченої заборгованості по страхових  внесках.

Керуючись ч. ч. 1, 2, 3 ст. 160, ст. ст. 163, 167, п. 6 "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

                                            П О С Т А Н О В И В :

1.   Позов прокурора Маловисківського району задовольнити.

2. Стягнути з  Маловисківського міжгосподарського сортонасінницького підприємства (адреса: Кіровоградська область, Маловисківський район,                                с. Хмельове, вул. Калініна, 64; і. к. 02780445) на користь Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (адреса: 25006, м. Кіровоград вул. Преображенська, 4; і. к.  22217622) 2 173 грн. 56 коп. простроченої заборгованості по страхових внесках.

3. Виконавчий лист видати за заявою стягувача після набрання судовим рішенням законної сили.

4. Копії постанови направити прокурору Маловисківського району, сторонам, прокуратурі Кіровоградської області (до відома).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але не була у встановлений строк подана апеляційна скарга, постанова набирає чинності після закінчення  строку для подання апеляційної скарги.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складання постанови у повному обсязі  відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України - протягом десяти днів з дня  складення в повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, і копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через господарський суд Кіровоградської області.

           Суддя

  Н. В. Болгар

24.04.08

Дата ухвалення рішення22.04.2008
Оприлюднено27.05.2008
Номер документу1634692
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/72

Рішення від 22.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Судовий наказ від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 16.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Судовий наказ від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 30.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 15.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 01.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 04.09.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 12.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні