Рішення
від 05.05.2008 по справі 16/1909
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/1909

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И    

             

         "05" травня 2008 р.                                                                          Справа №  16/1909

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Спаських Н.М.

при секретарі: Волна С.В.,  за участю представників сторін:

позивача: Кириленко А.М. - за довіреністю;

відповідачів: не з'явилися;                                                  

розглянувши у відкритому судовому засіданні  в м. Черкаси справу за позовом Приватного підприємства "Спецагротехтранс" до Виконавчого комітету Черкаської міської ради  про  визнання права власності на нерухоме майно,

                          ВСТАНОВИВ:

Позивач заявив позов до Виконавчого комітету Черкаської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно, яке було придбано позивачем у Кооперативного заготівельно-промислового підприємства Черкаського районного споживчого товариства "Коопзаготпром" та розташоване за адресою вул. Грибна, 50 у м. Черкаси.  Представник позивача просить позов задовольнити з мотивів, що спірне майно було придбано ще в 1995 році і в даний час позивач має проблеми з реєстрацією за собою права власності на це майно в органах БТІ.

            Ухвалою суду від 23.04.2008 року до участі у справі в якості другого відповідача було залучено Кооперативне заготівельно-промислове підприємство Черкаського районного споживчого товариства "Коопзаготпром", у якого позивачем було придбано спірне майно.

            Відповідачі заперечень проти задоволення позову суду не направили, представники відповідачів в останнє засідання не з'явилися, причини неявки не відомі, ухвали про призначення засідання їм направлені рекомендованими листами, а тому суд вважає за можливе розгляд справи провести за відсутності представників відповідачів.

 

            Заслухавши доводи та пояснення представника позивача, дослідивши наявні в справі матеріали, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення, виходячи з наступного:

                    

          У відповідності до п. 9 статуту позивача, він є правонаступником Приватного спеціалізованого підприємства по технічному обслуговуванню та ремонту сільськогосподарської техніки і автотранспорту "Спецагротехтранс" , ідентифікаційний код 21383465.

         30 травня 1995 року між Приватним спеціалізованим підприємством по технічному обслуговуванню та ремонту сільськогосподарської техніки і автотранспорту "Спецагротехтранс" та Кооперативним заготівельно-промисловим підприємством Черкаського районного споживчого товариства "Коопзаготпром" було укладено договір купівлі-продажу капітального приміщення площею 1600 кв.м., яке розташоване на земельній ділянці площею 10 800 кв.м. за адресою вул. Грибна у м. Черкаси.

               У відповідності до гл. 20  ЦК УРСР 1963 року, в правовому полі дії якого було укладено вказаний договір, його нотаріальне посвідчення не вимагалося.

           У  відповідності до п. 7 даного договору купівлі-продажу, покупець стає власником придбаного капітального приміщення з моменту підписання акта приймання-передачі капітального приміщення.  Такий акт було підписано між сторонами 30 травня 1995 року, копія якого знаходиться у справі.

              Залучений відповідач факт підписання вказаного договору підтвердив, про що в справі мається письмове пояснення.

             У відповідності до ст. 128 ЦК УРСР 1963 року, що відповідає також і ст. 334 ЦК України, право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передачі речі, якщо інше не передбачено договором або законом.  

             За доводами позивача, 23 квітня 1996 року попереднику позивача під придбану  складську будівлю було надано у постійне  користування 1,08 га землі згідно державного акту на право постійного користування землею, копія якого знаходиться у справі.           

              Позивач просить визнати за ним право власності на нерухоме майно у вигляді складу (літ. Б-1), складу ( літ. В-1), цеху ( літ. Г-1), сторожки ( літ. Д-1), навісу ( літ. Д1  ) , огорожі (1-2), наявність яких підтверджується даними ЧООБТІ.

              Відповідачі по справі заперечень проти задоволення позовних вимог позивача суду не направили.

         У відповідності до ст. 328, 331 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону чи незаконність набуття права власності не встановлена судом.  Суд вважає, що право власності на спірне майно позивач набув правомірно. Крім того, позивач офіційно зареєстрований за адресою вул. Грибна, 50 у м. Черкаси.

           У відповідності до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

             Оскільки земельна ділянка попереднику позивача виділялася під вже існуюче нерухоме майно і доказів про незаконне набуття права власності позивачем на будівлі по вул. Грибна, 50 у м. Черкаси судом не встановлено, то позов підлягає до повного задоволення.

Суд вважає, що вини відповідачів у неможливості позивача зареєструвати набуте ним право власності немає, а тому судові витрати слід покласти на позивача по справі.

Керуючись статтями 49,82-85 ГПК  України, суд, -

                                                      ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Визнати за Приватним підприємством "Спецагротехтранс", ідентифікаційний код 21383465, м. Черкаси, вул. Грибна, 50 -- право власності на нерухоме майно у вигляді складу ( літ. Б-1), складу ( літ. В-1), цеху ( літ. Г-1), сторожки ( літ. Д-1), навісу                ( літ. Д1  ) , огорожі (1-2), які розташовані за адресою  вул. Грибна, 50 у м. Черкаси.

Рішення може бути оскаржено до Київського міжобласного апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

          СУДДЯ                                                                                                      Н.М. Спаських

Дата ухвалення рішення05.05.2008
Оприлюднено27.05.2008
Номер документу1637377
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/1909

Рішення від 05.05.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні