Ухвала
від 19.05.2008 по справі 13/2169а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/2169а

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ЧЕРКАСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"19" травня 2008 р.                                                                       Справа №  13/2169а

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., секретаря судового засідання Бордунос Л.І. у відкритому судовому засідання розглянув адміністративну справу  за позовом  Закритого акціонерного товариства «Укрторгбудматеріали», м. Черкаси

до Черкаської міської ради, м. Черкаси

про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії

          за участю представників сторін:

позивача: Крамар С.І. –директор –за посадою;

відповідача:  участі не брали. Причина неприбуття невідома. Сторона належним чином повідомлена про час і місце розгляду спору.

Позивач звернувся з позовом до суду, в якому просить визнати  бездіяльність Черкаської міської ради протиправною, зобов'язати відповідача погодити місце розташування стоянки для службового автотранспорту та благоустрій прилеглої  території підприємства по вул. Смілянській, 163 та надати дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки. В обґрунтування своїх позовних вимог представник позивача посилається на таке:

Позивач листом від 7 серпня 2007 року №778/1 звернувся до відповідача з проханням виділити  земельну ділянку  біля території  будівельно-торгівельної бази ЗАТ «Укрторгбудматеріали»для облаштування стоянки для автомобілів працівників бази  та відвідувачів.

На виконання вимог  пункту 7 статті 151 Земельного кодексу України було отримано попереднє погодження місця розташування  об'єкту від всіх відповідних інстанцій для розміщення стоянки  службового  автотранспорту  та благоустрою прилеглої території, а саме:

- управління містобудування та архітектури від 14.11.2007 р. №6947/14;

- Черкаського міського управління  земельних ресурсів від 14.11.2007 р. №6946/14;

- відділу екології  та раціонального природокористування від 10.10.2007 р. №202;

- Черкаської міської санітарно-епідеміологічної станції від 11.10.2007 р. №469;

- служби охорони культурної спадщини  Черкаської обласної державної адміністрації від 24.10.2007 р. №2563.

Відповідач, в супереч  вимогам п.7 ст. 151 ЗК України, не прийняв позитивного рішення  про погодження  місця розташування  об'єкту та не відмовив по суті звернення.

Відповідач вимоги не заперечив. Відзиву не подав. Повноважного представника в засідання суду не направив.

Оцінюючи зібрані документи та докази, пояснення представника позивача, господарський суд дійшов висновку, що вимоги підлягають до повного  задоволення:

- сторони перебувають в абсолютних відносинах –на підставі Земельного кодексу України, ЗУ «Про місцеве самоврядування», ЗУ «Про оренду землі»;

- позивач дотримався вимог законодавства щодо порядку виділення земельної ділянки -   отримав всі погодження у відповідних служб міста, як того вимагає п. 7 ст. 151 ЗК України та підставно звернувся з письмовим клопотанням до власника землі;

- відповідач може діяти лише у порядок і спосіб, визначений Конституцією України

та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

- розпорядження землями територіальних громад відноситься до повноважень міської ради (ст.12 ЗК України, п.34 ст.26 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»);

- відповідно до  п.7 ст.151 ЗК України відповідач, з урахуванням висновків компетентних органів, має в десятиденний строк прийняти відповідне рішення.

- в даному випадку відповідач зобов'язаний доводити правомірність своїх дій (бездіяльності) у тривалому ухиленні від розгляду звернення позивача –вимоги ст. 71 КАС України;

-  чинне законодавство не передбачає права суду підміняти рішення чи волевиявлення ради про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки;

- порушене право позивача підлягає захисту, а тому суд зобов'язує міську раду до розгляду на сесії питання про погодження місця розташування стоянки для службового автотранспорту та благоустрій прилеглої  території підприємства по вул. Смілянській, 163 та надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки з прийняттям відповідного рішення.

Позовні вимоги належить задовольнити частково.

Судовий збір на підставі ст. 94 КАС України стягнути з бюджету на користь позивача.

          Керуючись ст.ст. 157, 162, 163, 167 КАС  України, Господарський суд

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Черкаської міської ради щодо розгляду питання про погодження місця розташування стоянки для службового автотранспорту та благоустрій прилеглої  території підприємства по вул. Смілянській, 163 та надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки.

Зобов'язати Черкаську міську раду на черговому засіданні сесії розглянути проект рішення «Про погодження місця розташування стоянки для службового автотранспорту та благоустрій прилеглої  території підприємства по вул.Смілянській, 163 та надання дозволу на розробку проекту відведення земельної»і прийняти відповідне рішення.

          Стягнути з місцевого бюджету  через УДК України в Черкаській області, рахунок №31117095700002, МФО 854018, код 04061576  

на користь позивача – ЗАТ «Укрторгбудматеріали», м. Черкаси, вул. Смілянська, 163, код ЄДРПОУ 05468877

3 грн. 40 коп. судового збору.

          Постанова (судове рішення) набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання постанови, оформленої відповідно до вимог ст. 167 КАС України. Сторони у справі протягом 10 днів мають право подати заяву про намір оскарження та в 20 денний строк подати апеляційну скаргу до апеляційного суду на вказану постанову через господарський суд Черкаської області.

Суддя                                                             Г.М. Скиба   

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення19.05.2008
Оприлюднено28.05.2008
Номер документу1639301
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/2169а

Ухвала від 19.05.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні