Постанова
від 15.06.2011 по справі 4-2869/11
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-2869/11

П О С Т А Н О В А

15 червня 2011 року Печерс ький районний суд міста Києв а у складі:

головуючий - су ддя Литвинова І. В. ,

при секретарі - Соколенко М. В.,

за участю прокурора Мохор ук В.Д., розглянувши подання ст аршого прокурора відділу Гол овного управління нагляду за додержанням законів на тран спорті та підприємствах обор онної промисловості Генерал ьної прокуратури України Гри цюк І.В. про надання дозволу на проведення позапланової виї зної ревізії,

В С Т А Н О В И В:

Старший прокурор відд ілу ГУ нагляду за додержання м законів на транспорті та пі дприємствах оборонної проми словості Генеральної прокур атури України Грицюк І.В., за п огодженням із Заступником ге нерального прокурора Україн и, звернувся до суду з подання м про надання дозволу на пров едення позапланової виїзної ревізії з окремих питань фін ансово - господарської діял ьності Товариства з обмежено ю відповідальністю «Вітес» з а 1994-2011 роки.

Подання обґрунтовується т им, що Генеральною прокурату рою України, провадиться дос удове слідство у кримінальні й справі № 49-3021, яка порушена 07.09.2010 за фактами заволодіння служ бовими особами ТОВ «Вітес» д ержавним майном - причалом «Березняки» шляхом обману із зловживанням своїм службови м становищем та службового п ідроблення за ознаками злочи нів, передбачених ч.4 ст.190, ч.2 ст. 366, ч.2 ст.364 КК України.

Вислухавши обґрунтування слідчого, думку прокурора, як ий підтримав подання, вважаю необхідним подання задоволь нити.

В судовому засіданні встан овлено, що Генеральною проку ратурою України, провадиться досудове слідство у криміна льній справі № 49-3021, яка порушен а 07.09.2010 за фактами заволодіння с лужбовими особами ТОВ «Вітес » державним майном - причал ом «Березняки» шляхом обману із зловживанням своїм служб овим становищем та службовог о підроблення за ознаками зл очинів, передбачених ч.4 ст.190, ч .2 ст.366, ч.2 ст.364 КК України.

З матеріалів кримінальної справи, вбачається, що службо ві особи ТОВ «Вітес» в період з 2007 року по 2010 рік, здійснюючи ф інансово-господарську діяль ність з використанням орендо ваного державного майна - п ричалу «Березняки», розташов аного по вул. Дніпровська наб ережна, 2 у м. Києві, експертною вартістю 376 тис. грн., зловживаю чи своїм службовим становище м, шляхом обману заволоділи о рендованим майном за наступн их обставин.

Так, відповідно до угоди № 365 від 17.12.2001, укладеної між РВ Фонд у державного майна України п о м. Києву та ТОВ «Вітес», това риству передано в оренду дер жавне майно - причал «Берез няки» із вбудованими приміще ннями загальною площею 351,3 кв.м ., експертною вартістю 376 тис. гр н. з метою використання під ре сторан «Каравела».

Пунктами 5.1, 5.3 угоди передбач ено, що ТОВ «Вітес» зобов' яз ано забезпечити збереження орендованого майна, запобіг ати його пошкодженню й псува нню.

Згідно зі ст.18 Закону Україн и «Про оренду державного та к омунального майна» орендар з обов' язаний використовува ти та зберігати орендоване м айно відповідно до умов дого вору, запобігати його пошкод женню, псуванню.

Відповідно до абз.5 ч.2 ст.4 вищ евказаного закону, ст.5 Закону України «Про приватизацію д ержавного майна», причали вс іх категорій і призначень не можуть бути об' єктами орен ди та не підлягають приватиз ації.

Службові особи ТОВ «Вітес» , усвідомлюючи заборону відч уження вищевказаного орендо ваного державного майна, вир ішили заволодіти ним шляхом введення суду в оману та отри мання судового рішення про в изнання права власності на о рендоване майно.

З метою реалізації свого зл очинного умислу службові осо би ТОВ «Вітес» 28.04.2010 подали до Д ніпровського районного суду м. Києва, розташованого по вул . О. Кошиця, 5 у м. Києві, позовну з аяву про визнання права влас ності на нежитлові приміщенн я, що розміщені на причалі «Бе резняки» за адресою: м. Київ, в ул. Дніпровська набережна, 2. Н а підтвердження заявлених по зовних вимог службові особи ТОВ «Вітес» склали та надали до позовної заяви завідомо н еправдиву довідку від 12.03.2010 про наявність нежитлових приміщ ень площею 328,7 кв.м. на балансі т овариства, а також надали мат еріали інвентаризації зазна чених приміщень, проведені К иївським міським бюро техніч ної інвентаризації та реєстр ації права власності на об' єкти нерухомого майна, вигот овлені на замовлення іншої ю ридичної особи.

Не підозрюючи про умисел сл ужбових осіб ТОВ «Вітес», спр ямований на заволодіння орен дованим майном, а також про не достовірність поданих в обґр унтування позову доказів, 07.05.20 10 суддя Дніпровського районн ого суду м. Києва Кулікова С.В . постановила рішення, яким за довольнила позовні вимоги ТО В «Вітес» та визнала право вл асності на нежитлову будівлю загальною площею 328,7 кв.м. літе ра «Б», що розташована на прич алі «Березняки» (м. Київ, вул. Д ніпровська набережна, 2).

На підставі вказаного судо вого рішення, що набрало зако нної сили, Київським міським бюро технічної інвентаризац ії та реєстрації права власн ості на об' єкти нерухомого майна зареєстровано право вл асності на зазначену нежитло ву будівлю.

Згідно з актом від 12.08.2010 балан соутримувача державного май на - ДП «Адміністрація річк ових портів» причал «Березня ки» експертною вартістю 376 тис . грн., не може використовувати сь за функціональним признач енням та фактично не існує.

Таким чином, службові особи ТОВ «Вітес» зловживаючи слу жбовим становищем, діючи у вл асних інтересах, шляхом обма ну, склавши та використавши з авідомо неправдиві документ и, заволоділи державним майн ом, а саме гідротехнічною спо рудою - причалом «Березняки », ввіреною товариству регіо нальним відділенням Фонду де ржавного майна по м. Києву на п ідставі угоди № 365 від 17.12.2001, чим с причинили збитки державі на суму 376 тис. грн.

Для об'єктивного розслідув ання кримінальної справи нео бхідна повна інформація щодо фінансово-господарської дія льності ТОВ "Вітес" в частині з аконності використання гідр отехнічної споруди - причал у «Березняки».

З метою повного, всебічного та об' єктивного проведення досудового слідства, а також з метою перевірки викладени х обставин у справі необхідн ість проведення позапланово ї виїзної ревізії ТОВ "Вітес" щ о знаходиться за адресою: м. Ки їв, вул. Дніпровська Набережн а, 2-А (код ЄДРПОУ 22902826) за 1994-2011 роки є обґрунтованою, керуючись ст . ст. 22, 66, 114, 128-1 КПК України та ст. 11-1 З акону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні»,-

П О С Т А Н О В И В:

Подання задовольнити .

Надати дозвіл на проведенн я ревізорами Контрольно-реві зійного управління в м. Києві з 20 червня 2011 року по 11 липня 2011ро ку позапланової виїзної реві зії з окремих питань фінансо во - господарської діяльнос ті Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Вітес», що з находиться за адресою: м. Київ , вул. Дніпровська Набережна, 2 -А (код ЄДРПОУ 22902826), за 1994-2011 роки з н аступних питань:

1)На чиєму балансі обліковує ться нежитлова споруда - пр ичал «Березняки», хто є її вла сником, розпорядником, оренд одавцем та орендарем?

2)Чи відповідав вимогам діюч ого законодавства договір ор енди нежитлової споруди (гід ротехнічної споруди - прича лу «Березняки») що належить д о державної власності від 01.11.19 94 року укладений між АТ «Київс ький річковий порт» та ТОВ «В ітес»?

3)Чи відповідала вимогам дію чого законодавства додатков а угода № 365 від 17.12.2001 року укладе на між Регіональним відділен ням Фонду державного майна У країни по м. Києву та ТОВ «Віте с» до договору оренди нежитл ової споруди (гідротехнічної споруди - причалу «Березня ки») що належить до державної власності від 01.11.1994 року укладе ного між АТ «Київський річко вий порт» та ТОВ «Вітес», а так ож додатки до цієї угоди?

4)Яким чином зазначена опера ція була відображена у бухга лтерських документах вищевк азаних підприємств та устано в? За необхідності провести з устрічні звірки на таких під приємствах та установах.

5)Чи в повному обсязі нарахо вувалась та сплачувалась оре ндна плата за користування д ержавним майном - нежитлово ю спорудою причалу «Березняк и»?

6)Чи у відповідності до вимо г законодавства та умов дого ворів ТОВ «Вітес» передало Т ОВ «Росичі» (юридична адреса : м. Київ, вул. Дніпровська Набе режна, 7) у суборенду нежитлову споруду причалу «Березняки» ? За необхідності провести зу стрічну звірку на цьому підп риємстві.

7)Чи існує у ТОВ «Вітес» на да ний час заборгованість по сп латі орендних платежів перед РВ ФДМУ по м. Києву?

8)Яку кількість коштів було затрачено ТОВ «Вітес» на пер епланування, добудову та рек онструкцію нежитлової спору ди причалу «Березняки»?

9)Хто був відповідальною осо бою за діяльність ТОВ «Вітес » у період з 01.11.1994 року по 01.01.2011 рок у?

10)Яку суму збитків державни м інтересам заподіяно внаслі док незаконної передачі в ор енду, перепланування та добу дови нежитлової споруди прич алу «Березняки»?

Постанова оскарженню не пі длягає.

Суддя І. В. Литвинова

Дата ухвалення рішення15.06.2011
Оприлюднено23.06.2011
Номер документу16398568
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-2869/11

Постанова від 29.09.2011

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Цукуров В. П.

Постанова від 15.06.2011

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні