Постанова
від 21.06.2011 по справі 6540/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

21 червня 2011 р. № 2-а- 6540/11/2070

Харківський окружний а дміністративний суд у складі :

Головуючого - судді Зінче нко А.В.,

при секретарі - Фоменко І. Є.

розглянувши в пор ядку письмового провадження в залі суду в м. Харкові адмін істративну справу за позовом Харківського обласного відд ілення фонду соціального зах исту інвалідів до Комунально го підприємства Новоосинівс ьке виробниче управління жит лово-комунального господарс тва про стягнення адміністра тивно - господарських санкц ій за незайняті робочі місця , -

встановив :

Харківське обласне ві дділення фонду соціального з ахисту інвалідів звернулось до суду з адміністративним п озовом до Комунального підпр иємства Новоосинівське виро бниче управління житлово-ком унального господарства, в як ому просить суд стягнути з ві дповідача адміністративно - господарські санкції та пен і у розмірі 7326,80 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідно до ст.19 Закону України "Про основи соціальної захищ еності інвалідів в Україні" № 875-ХІІ від 21.03.1991 року (в редакції в ід 06.10.2005 року), для підприємств, у станов, організацій, у тому чи слі підприємств, організацій громадських організацій інв алідів, фізичних осіб, які вик ористовують найману працю, у становлюється норматив робо чих місць для працевлаштуван ня інвалідів у розмірі чотир ьох відсотків середньооблік ової чисельності штатних пра цівників облікового складу з а рік, а якщо працює від 8 до 25 ос іб, - у кількості одного робочо го місця.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но розраховують кількість ро бочих місць для працевлаштув ання інвалідів відповідно до нормативу, встановленого ча стиною першою ст.19 і забезпечу ють працевлаштування інвалі дів.

Статтею 20 Закону України вс тановлено „Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні” обов'язок підприєм ств, установ, організацій, у то му числі підприємств, органі зацій громадських організац ій інвалідів, фізичні особи, я кі використовують найману пр ацю, де середньооблікова чис ельність працюючих інваліді в менша, ніж установлено норм ативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачу ють відповідним відділенням Фонду соціального захисту і нвалідів адміністративно-го сподарські санкції, сума яки х визначається в розмірі сер едньої річної заробітної пла ти на відповідному підприємс тві, установі, організації, у т ому числі підприємстві, орга нізації громадських організ ацій інвалідів, фізичної осо би, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштув ання інваліда і не зайняте ін валідом. Для підприємств, уст анов, організацій, у тому числ і підприємств, організацій г ромадських організацій інва лідів, фізичних осіб, на яких п рацює від 8 до 15 осіб, розмір адм іністративно-господарських санкцій за робоче місце, приз начене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалі дом, визначається в розмірі п оловини середньої річної зар обітної плати на відповідном у підприємстві, в установі, ор ганізації, у тому числі підпр иємстві, організації громадс ьких організацій інвалідів, у фізичної особи, яка викорис товує найману працю. У відпов ідності до ч.2 ст.20 Закону Украї ни „Про основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і” порушення термінів сплати адміністративно-господарсь ких санкцій тягне за собою на рахування пені. Пеня обчислю ється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Наці онального банку України, що д іяла на момент сплати, нарахо ваної на повну суму недоїмки за весь її строк.

Таким чином, за 1 робоче місц е, призначеного для працевла штування інваліда і не зайня того інвалідом, відповідач д о 15.04.2011 року повинен був самості йно сплатити адміністратив но - господарські санкції у розмірі 7240,00 грн.

Згідно форми 10-ПІ від 20.05.2011 рок у "Звіту про зайнятість та пра цевлаштування інвалідів" за 2010 рік, що наданий відповідаче м до Харківського обласного відділення Фонду соціальног о захисту інвалідів, середнь ооблікова чисельність штатн их працівників облікового ск ладу підприємства у 2010 році ст ановила 10 осіб. Відповідно до ст. 19 Закону, у відповідача у 2010 р оці норматив для працевлашту вання інвалідів складає 1 роб оче місце. Фактично, згідно да них, наданих відповідачем у з віті, середньооблікова чисел ьність інвалідів - штатних п рацівників на підприємстві с тановить - 0 осіб. Отже, відпові дачем не виконано норматив 1 р обочого місця по працевлашту ванню інвалідів.

Розмір середньорічної зар обітної плати на підприємств і за 2010 рік становить 14480 грн. Так им чином, сума адміністратив но-господарських санкцій за незайняті робочі місця, приз начені для працевлаштування інвалідів у 2010 році, становить 7240 грн., а пеня за порушення тер мінів сплати адміністративн о-господарських санкцій стан овить 86,80 грн.

До суду представник позива ча надав письмову заяву в які й прохав суд розглянути спра ву без його участі в судовому засіданні та позовні вимоги підтримав.

Відповідач до суду надісл ав письмову заяву в якій прох ав суд розглянути справу без участі його представника в с удовому засіданні. Своїм пра вом надати письмові заперече ння не скористався.

Враховуючи що всі особи, які беруть участь у справі, за явили клопотання про розгляд справи за їх відсутності, то суд відповідно до ст. 122 КАС Укр аїни ухвалив проводити судов ий розгляд справи в порядку п исьмового провадження.

Дослідивши матеріал и справи судом встановлені т акі факти та відповідні їм пр авовідносини:

Згідно звіту форми 10-ПІ у Ко мунального підприємства Нов оосинівське виробниче управ ління житлово-комунального г осподарства середньообліко ва чисельність штатних праці вників в 2010 році становить 10 ос іб, а згідно ст. 19 Закону Україн и „Про основи соціальної зах ищеності інвалідів в Україні ” кількість робочих місць дл я працевлаштування інваліді в в 2010 році визначена для відпо відача - 1 місце.

Відповідно до звіту форми 10 -ПІ у відповідача в 2010 році сере дньооблікова чисельність шт атних працівників - інвалід ів складала - 0 осіб.

Статтею 19 Закону України „П ро основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні” вс тановлено, що для підприємст в, установ, організацій, у тому числі підприємств, організа цій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману прац ю, установлюється норматив р обочих місць для працевлашту вання інвалідів у розмірі чо тирьох відсотків середньооб лікової чисельності штатних працівників облікового скла ду за рік. Після самостійного розрахунку кількість робочи х місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нор мативу, встановленого частин ою першою вищевказаної статт і, здійснюється та забезпечу ється працевлаштування інва лідів.

В ст. 18 Закону України „Про ос нови соціальної захищеності інвалідів в Україні” встано влено, що підприємства, устан ови, організації, фізичні осо би, які використовують найма ну працю, зобов' язані виділ яти та створювати робочі міс ця для працевлаштування інва лідів, у тому числі спеціальн і робочі місця, створювати дл я них умови праці з урахуванн ям індивідуальних програм ре абілітації і забезпечувати і нші соціально-економічні гар антії, передбачені чинним за конодавством, надавати держа вній службі зайнятості інфор мацію, необхідну для організ ації працевлаштування інвал ідів, і звітувати Фонду соціа льного захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштува ння інвалідів у порядку, вста новленому Кабінетом Міністр ів України.

Згідно зі ст. 20 Закону Україн и „Про основи соціальної зах ищеності інвалідів в Україні ” обов'язок підприємств, уста нов, організацій, у тому числі підприємств, організацій гр омадських організацій інвал ідів, фізичні особи, які викор истовують найману працю, де с ередньооблікова чисельніст ь працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують від повідним відділенням Фонду с оціального захисту інваліді в адміністративно-господарс ькі санкції, сума яких визнач ається в розмірі середньої р ічної заробітної плати на ві дповідному підприємстві, уст анові, організації, у тому чис лі підприємстві, організації громадських організацій інв алідів, фізичної особи, яка ви користовує найману працю, за кожне робоче місце, призначе не для працевлаштування інва ліда і не зайняте інвалідом. Д ля підприємств, установ, орга нізацій, у тому числі підприє мств, організацій громадськи х організацій інвалідів, фіз ичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністрат ивно-господарських санкцій з а робоче місце, призначене дл я працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визна чається в розмірі половини с ередньої річної заробітної п лати на відповідному підприє мстві, в установі, організаці ї, у тому числі підприємстві, о рганізації громадських орга нізацій інвалідів, у фізично ї особи, яка використовує най ману працю.

Адміністративно-господарс ькі санкції розраховуються т а сплачуються підприємствам и, установами, організаціями , у тому числі підприємствами , організаціями громадських організацій інвалідів, фізич ними особами, зазначеними в ч астині першій цієї статті, са мостійно в строк до 15 квітня р оку, наступного за роком, в яко му відбулося порушення норма тиву, встановленого частиною першою ст. 19 цього Закону.

З аналізу положень Закону У країни „Про основи соціально ї захищеності інвалідів в Ук раїні” суд приходить до висн овку, що на підприємстві лежи ть лише обов' язок щодо пода чі до державної служби зайня тості інформації, необхідної для організації працевлашту вання інвалідів.

Наказом Державного коміте ту статистики № 420 від 19.12.2005 року затверджена форма статистич ної звітності № 3-ПН „Звіт про наявність вакансій”, яка под ається підприємствами, устан овами та організаціями щоміс ячно на адресу державної слу жби зайнятості.

Судом встановлено, що відп овідачем протягом 2010 року не б уло належним чином виконано свій обов' язок щодо інформу вання центру зайнятості про наявність вільних робочих мі сць на його підприємстві та п отребу у направленні йому це нтром зайнятості інвалідів д ля працевлаштування (лист Ку п' янського міськрайцентру зайнятості від 07.06.2011 року №1641).

Не виконання відповідачем вимог щодо створення робочи х місць відповідно до нормат ивів встановлених ст. 19 Закону України „Про основи соціаль ної захищеності інвалідів” т а належного інформування цен тру зайнятості про наявність вільних робочих місць на йог о підприємстві та потребу у н аправленні йому центром зайн ятості інвалідів для працевл аштування передбачає як насл ідок застосування до нього а дміністративно-господарськ их санкцій та пені.

Статтею 238 Господарського кодексу України передбачено , що за порушення встановлени х законодавчими актами прави л здійснення господарської д іяльності до суб' єктів госп одарювання можуть бути засто совані уповноваженими орган ами державної влади або орга нами місцевого самоврядуван ня адміністративно-господар ські санкції, тобто заходи ор ганізаційно-правового або ма йнового характеру, спрямован і на припинення правопорушен ня суб' єкта господарювання та ліквідацію його наслідкі в.

Таким чином, адміністратив но-господарські санкції можу ть бути застосовані за поруш ення правил, встановлених за конодавчими актами, а також, я кщо не приймались заходи, спр ямовані на недопущення поруш ення.

Крім того, ч.11 ст.19 Закону Укра їни "Про основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і" встановлено, що норматив ро бочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів , порядок його встановлення в изначаються виключно цим Зак оном. Якщо іншими законами вс тановлюються нормативи робо чих місць, призначених для пр ацевлаштування інвалідів, аб о порядок їх встановлення, ві дмінні від зазначених у цьом у Законі, застосовуються пол оження цього Закону.

Розмір середньорічної за робітної плати на підприємст ві за 2010 рік становить 14480 грн. Та ким чином, сума адміністрати вно-господарських санкцій за незайняті робочі місця, приз начені для працевлаштування інвалідів у 2010 році, становить 7240 грн.

Пунктом 2 Порядку сплати під приємствами, установами, орг анізаціями та фізичними особ ами, що використовують найма ну працю, суми адміністратив но - господарських санкцій з а невиконання нормативу робо чих місць для працевлаштуван ня інвалідів, затвердженого постановою Кабінету Міністр ів України від 31.01.2007 р. №70, передб ачено, що суми адміністратив но - господарських санкцій п ерераховуються роботодавця ми на рахунок, відкритий в орг анах Державного казначейств а до 15 квітня року, що настає за роком, в якому відбулося пору шення нормативу робочих місц ь для працевлаштування інвал ідів.

За несвоєчасну сплату відп овідачу було нараховано пеню у сумі 86,80 грн., так як підприємс твом було прострочено 40 днів с плати адміністративно-госпо дарських санкцій (з 16.04.11р. по 25.05.11 р. включно).

На момент звернення до суду адміністративно - господар ських санкцій Відповідачем н е сплачено.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги Харківського обласног о відділення фонду соціально го захисту інвалідів про стя гнення з Комунального підпри ємства Новоосинівське вироб ниче управління житлово-кому нального господарства адмін істративно - господарської санкції та пені за незайняті робочі місця, призначені для працевлаштування інвалідів у 2010 році в сумі 7326,80 грн. нормати вно та документально обґрунт овані, не суперечать діючому законодавству, а тому підляг ають задоволенню.

Відповідно ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноважен ь, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витра ти з відповідача не стягують ся.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 94, 160-163,167, 254 КАС Украї ни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Харківського обласного ві дділення фонду соціального з ахисту інвалідів до Комуналь ного підприємства Новоосині вське виробниче управління ж итлово-комунального господа рства про стягнення адмініст ративно - господарських сан кцій та пені - задовольнити.

Стягнути з Комунального п ідприємства Новоосинівське виробниче управління житлов о-комунального господарства (код ЄДРПОУ 24334527, 63732, Харківська о бласть, Куп' янський район. с . Новоосинове, вул. Молодіжна, буд. 3, р/р 260073088, МФО 350589, ХОД «Райфф айзен Банк Аваль») на корис ть Харківського обласного ві дділення фонду соціального з ахисту інвалідів (м.Харків, Де ржпром, 1під., 1пов., кім. 16, р/р 31219230700003 управління Держказначейств а у Дзержинському районі, код 24134567, МФО 851011 ГУДК у Харківській о бласті) адміністративно - го сподарську санкцію за незайн яті робочі місця, призначені для працевлаштування інвалі дів в 2010 році, в розмірі 7240 (сім ти сяч двісті сорок) грн. 00 коп. та пеню в розмірі 86 (вісімдесят ш ість) грн. 80 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо таку скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги постанова, якщо її н е скасовано, набирає законно ї сили після закінчення апел яційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку до Харківського апеляц ійного адміністративного су ду через Харківський окружни й адміністративний суд шлях ом подачі в 10-ти денний строк з дня отримання копії постано ви апеляційної скарги, з пода чею її копії до апеляційної і нстанції.

Суддя А.В. З інченко

Дата ухвалення рішення21.06.2011
Оприлюднено23.06.2011
Номер документу16405718
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6540/11/2070

Ухвала від 01.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Постанова від 21.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні