Постанова
від 21.06.2011 по справі 2а/0270/2572/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2011 р. Справа № 2а/0270/2572/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Дмитришено ї Руслани Миколаївни, розгля нувши в порядку скороченого провадження матеріали справ и

за позовом: Державної по даткової інспекції у м. Вінни ці

до: товариства з обмеже ною відповідальністю "Лікер продукт"

про: припинення (скасува ння) юридичної особи

ВСТАНОВИВ :

В травні 2011 року державна податкова інспекція у м. Вінн иці звернулась до суду з адмі ністративним позовом про при пинення юридичної особи това риства з обмеженою відповіда льністю «Лікер продукт».

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач відсутній за вказаним в Єдиному держав ному реєстрі місцезнаходже нням, що у відповідності із но рмами абзацу 2 пункту 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців " є підставою для постановлен ня судового рішення щодо при пинення юридичної особи, яке не пов' язано з банкрутство м юридичної особи.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановив ши, що відповідно до положень ст.183-2 КАС України у даній адмі ністративній справі застосо вується скорочене проваджен ня, ухвалою від 01.06.2011 року відкр ив скорочене провадження у д аній справі та запропонував відповідачу в 10-денний термін надати письмові заперечення проти позову.

Відповідач у строк, передба чений частиною третьою статт і 183-2 КАС України заперечень су ду не направив, хоча ухвала п ро відкриття скороченого про вадження у адміністративній справі від 01.06.2011 року, направля лась на адресу, що зазначена в позовній заяві та довідці з Є ДРПОУ, проте конверт відділо м зв' язку повернуто на адре су суду із відміткою: “за закі нченням терміну зберігання” .

Відповідно до положень час тини 11 статті 35 КАС України, у р азі не вручення повістки адр есату з незалежних від суду п ричин, вважається, що така пов істка вручена належним чином .

Крім того, судом направляли сь копії ухвал про відкриття скороченого провадження на адреси засновників ТОВ «Ліке р продукт».

Отже, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача на лежним чином про строк подан ня заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого з аперечення.

За даних обставин справа ро зглянута судом в порядку ско роченого провадження за наяв ними в ній доказами в межах ст року, визначеного пунктом 2 ча стини 5 статті 183-2 КАС України.

Згідно матеріалів справи в бачається, що ТОВ “Лікер прод укт” зареєстроване реєстрац ійною палатою Вінницької міс ької ради 23.08.2002 року, останнє мі сцезнаходження: вул. Фрунзе, 4, м. Вінниця, що підтверджуєтьс я листом Головного управлінн я статистики у Вінницькій об ласті №13/4/699 від 26.04.2011 року (а.с.8).

Відповідно до довідки ДПІ у м. Вінниці Форми 4-ОПП від 28.04.2011 р оку, відповідач перебуває на обліку в ДПІ у м. Вінниці з 07.12.2001 року, керівником якого є Фе доров Олександр Миколайович - код 31713379 (а.с.13).

Однак, станом на 22.04.20011 року ТОВ «Лікер продукт» за юридично ю адресою не знаходиться.

В абзаці 6 частини 1 статті 1 З акону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» надано визначення місцезнах одження юридичної особи - це а дреса органу або особи, які ві дповідно до установчих докум ентів юридичної особи чи зак ону виступають від її імені.

Згідно частини 1 ст. 4 Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців», держав на реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в є засвідченням факту створ ення або припинення юридично ї особи, засвідченням факту н абуття або позбавлення стату су підприємця фізичною особо ю, а також вчинення інших реєс траційних дій, які передбаче ні цим Законом, шляхом внесен ня відповідних записів до Єд иного державного реєстру.

В силу частини 3 статті 9 вказ аного Закону, в бланку свідоц тва про державну реєстрацію юридичної особи зазначаютьс я:

найменування юридичної ос оби;

ідентифікаційний код Єдин ого державного реєстру підпр иємств і організацій України ;

місцезнаходження юридично ї особи; місце проведення дер жавної реєстрації;

дата проведення державної реєстрації та номер запису в Єдиному державному реєстрі;

прізвище та ініціали держа вного реєстратора;

підстава, дата та помер запи су в Єдиному державному реєс трі про заміну свідоцтва про державну реєстрацію.

Відповідно до абзацу 7 части ни 2 статті 17 Закону України «П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців» в Єдиному державн ому реєстрі містяться такі в ідомості щодо юридичної особ и, як її місцезнаходження. У ві дповідності до частини 1 стат ті 18 цього Закону, якщо відомо сті, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєст ру, були внесені до нього, то т акі відомості вважаються дос товірними і можуть бути вико ристані в спорі з третьою осо бою, доки до них не внесено від повідних змін.

Згідно із вимогами частини 1 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців», у разі, якщо зміна ві домостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному держ авному реєстрі, не пов'язана і з змінами до установчих доку ментів юридичної особи або н е підлягає державній реєстра ції, виконавчий орган юридич ної особи або уповноважена н им особа зобов'язаний подати (надіслати рекомендованим л истом) державному реєстратор у за місцезнаходженням реєст раційної справи юридичної ос оби заповнену реєстраційну к артку про внесення змін до ві домостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному держ авному реєстрі. У разі, якщо по дається (надсилається) реєст раційна картка про внесення змін до відомостей про місце знаходження юридичної особи , до неї додається свідоцтво п ро державну реєстрацію юриди чної особи.

Виходячи з вищевикладеног о, суд зазначає, що відомості п ро місцезнаходження юридичн ої особи є обов'язковою інфор мацією, що має міститися з Єди ному державному реєстрі юрид ичних осіб - підприємців і в несення відомостей щодо змін и місцезнаходження юридично ї особи покладений безпосере дньо на цю особу.

Відповідно до підпункту 8.6 п ункту 8 Інструкції про порядо к обліку платників податків, затвердженої наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 19.02.1998 року № 80 та за реєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.03.1998 року за № 172/2612, якщо платник податків не м ає заборгованості перед бюдж етом, та в разі наявності в Єди ному державному реєстрі запи су про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезн аходженням, керівник державн ої податкової служби приймає рішення про звернення до гос подарського суду із позовною заявою про скасування держа вної реєстрації суб'єкта під приємницької діяльності.

В узгодженні з п.п.20.1.12. Податк ового кодексу України органи державної податкової служби , у випадках, встановлених зак оном, мають право звертатися до суду щодо припинення юрид ичної особи та підприємницьк ої діяльності фізичної особи - підприємця про визнання н едійсними установчих (засно вницьких) документів суб'єкт ів господарювання.

Згідно Статуту ТОВ «Лікер п родукт», учасниками (засновн иками) даного товариства є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.7).

Відповідно до частини 5 стат ті 38 Закону України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів" (далі - Закон), суд призначає в рішенні щодо припинення юр идичної особи у зв'язку з її лі квідацією комісію з припинен ня (ліквідаційну комісію) та в становлює строк її роботи. Де ржавний реєстратор вносить д о Єдиного державного реєстру запис про призначення коміс ії з припинення (ліквідаційн ої комісії) не пізніше наступ ного робочого дня з дати надх одження відповідного рішенн я.

Частиною 7 цієї статті перед бачено, що державний реєстра тор не пізніше наступного ро бочого дня з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису, в якому керівник орга ну управління або засновник (учасник) юридичної особи вка заний як голова комісії з при пинення (ліквідаційної коміс ії) юридичної особи зобов'яза ний надіслати такому керівни ку органу управління або зас новнику (учаснику) юридичної особи, а також суду, який пост ановив рішення щодо припинен ня юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, відповідне п овідомлення.

Згідно з частиною 1 ст. 36 Зако ну для проведення державної реєстрації припинення юриди чної особи в результаті її лі квідації голова ліквідаційн ої комісії або уповноважена ним особа після закінчення п роцедури ліквідації, яка пер едбачена законом, але не рані ше двох місяців з дати публік ації повідомлення у спеціалі зованому друкованому засобі масової інформації, повинен подати (надіслати рекомендо ваним листом з описом вкладе ння) державному реєстратору документи, передбачені цією частиною та частиною другою цієї статті.

Відповідно до частини 10 ст. 38 , частини 8 ст. 36 Закону передбач ено, що за відсутності підста в для залишення документів, я кі подані для проведення дер жавної реєстрації припиненн я юридичної особи в результа ті її ліквідації, без розгляд у державний реєстратор повин ен внести до Єдиного державн ого реєстру запис про провед ення державної реєстрації пр ипинення юридичної особи.

Згідно з частиною 9 ст. 36 Зако ну, строк державної реєстрац ії припинення юридичної особ и в результаті її ліквідації не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходжен ня документів для проведення державної реєстрації припин ення юридичної особи.

Проаналізувавши чинне зак онодавство, пов'язане з припи ненням підприємницької діял ьності юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців за рі шенням суду, що не пов'язане з банкрутством, можна дійти ви сновку, що склад комісії з при пинення та порядок її роботи в даній категорії справ зако нодавством прямо не передбач ені. Разом з тим, ч. 7 ст. 9 КАС Укра їни передбачено можливість з астосування аналогії закону (закону, що регулює подібні пр авовідносини) та аналогії пр ава (конституційних принципі в і загальних засад права).

В зв'язку з наведеним вище, с уд вважає за необхідне створ ити ліквідаційну комісію в н аступному складі: керівник ю ридичної особи - Федоров Ол ександр Миколайович, члени комісії: Державна податкова інспекція у м. Вінниці.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію не пізніше 10 днів з мом енту набрання даним рішенням законної сили помістити в др укованих засобах масової інф ормації, в яких публікуються відомості про державну реєс трацію юридичної особи, що пр ипиняється, повідомлення про припинення відповідача та не пізніше двох місяців з дат и публікації зазначеного пов ідомлення подати (надіслати рекомендованим листом з опис ом вкладення) державному реє стратору документи, передбач ені частинами першою та друг ою ст. 36 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців"; встановити строк робот и ліквідаційної комісії 70 дні в з дня набрання даним рішенн ям законної сили.

Згідно ст. ст. 71, 86 КАС України вбачається, що кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, суд оцінює докази, які є у справі, за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на їх безпосер едньому, всебічному, повному та об' єктивному дослідженн і.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнова жень, пов' язаних із залучен ням свідків та проведенням с удових експертиз, судові вит рати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають .

В силу частини 1 статті 38 Зако ну України "Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців" суд, який постановив рішення що до припинення юридичної особ и, що не пов' язане з банкрутс твом юридичної особи, у день н абрання таким рішенням закон ної сили направляє його копі ю державному реєстратору за місцезнаходженням юридично ї особи для внесення до Єдино го державного реєстру запису про судове рішення.

Відповідно до положень ста тті 256 КАС України негайно вик онуються постанови, прийняті в порядку скороченого прова дження.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - товариство з обмеженою відп овідальністю «Лікер продукт » (юридична адреса: вул. Фрунзе , 4, м. Вінниця, код 31713379).

Створити ліквідаційну ком ісію в складі: голова комісії - керівник товариства з обм еженою відповідальністю «Лі кер продукт» Федоров Олекс андр Миколайович; члени ком ісії: Державна податкова інс пекція у м. Вінниці.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію після набрання даною постановою законної сили пов ідомити орган, що здійснює де ржавну реєстрацію, про те, що т овариство обмеженою відпові дальністю «Лікер продукт» пе ребуває в процесі припинення .

Зобов'язати ліквідаційну к омісію не пізніше 10 днів з дня набрання даною постановою з аконної сили помістити в дру кованих засобах масової інфо рмації, в яких публікуються в ідомості про державну реєстр ацію юридичної особи, що прип иняється, повідомлення про п рипинення товариства обмеже ною відповідальністю «Лікер продукт», та не пізніше двох м ісяців з дати публікації заз наченого повідомлення подат и (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) де ржавному реєстратору докуме нти, передбачені ч.ч. 1, 2 ст. 36 Зак ону України "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців".

Встановити строк роботи лі квідаційної комісії 70 днів з д ня набрання даною постановою законної сили.

Копію постанови направити членам ліквідаційної комісі ї та державному реєстратору Вінницької міської ради (вул . Соборна, 59, м. Вінниця) для вико нання вимог ст. 38 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців".

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може б ути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії по станови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя: Дмитришена Руслана Миколаї вна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.06.2011
Оприлюднено24.06.2011
Номер документу16455256
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2572/11

Ухвала від 01.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Постанова від 21.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні