Постанова
від 14.06.2011 по справі 2а-1670/3876/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2011 року м. Полтава Справа № 2а-1670/3876/11

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Моло децького Р.І.,

при секретарі - Лазаренк о У.І.,

за участю:

представника позивача - Б елько І.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом По лтавського обласного відділ ення Фонду соціального захис ту інвалідів до Приватного п ідприємства "Дебют" про стягн ення адміністративно-господ арських санкцій та пені, -

В С Т А Н О В И В:

11 травня 2011 року Полтав ське обласне відділення Фонд у соціального захисту інвалі дів звернулося до Полтавськ ого окружного адміністратив ного суду з адміністративним позовом до Приватного підпр иємства "Дебют" про стягнення адміністративно-господарсь ких санкцій в сумі 636,37 грн. та пе ні у розмірі 4,94 грн., посилаючис ь на те, що в порушення вимог с татей 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні» від 21. 03.1991 №875-ХІІ (надалі - Закон №875-ХІ І), у 2010 році відповідачем не за безпечено працевлаштування одного інваліда.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав та просив їх зад овольнити.

З матеріалів справи вбача ється, що до суду повернулися конверти із судовими повіст ками, ухвалами про відкриття провадження у справі та закі нчення підготовчого провадж ення та призначення справи д о розгляду, направлені відпо відачу за адресою: вул. Гонч арова, 2а, кв. 2, м. Полтава, яка з гідно звіту про зайнятість т а працевлаштування інваліді в за 2010 рік зазначена як фактич на та юридична адреса ПП "Дебю т", з відміткою поштового відд ілення від 03.06.2011 року "за закінч енням терміну зберігання".

Відповідно до частини 11 ста тті 35 Кодексу адміністративн ого судочинства України у ра зі повернення поштового відп равлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежн их від суду причин, вважаєтьс я, що така повістка вручена на лежним чином.

За таких обставин суд вваж ає, що відповідач належним чи ном повідомлений про відкрит тя провадження по цій справі , натомість розцінює поверне ння судової повістки та ухва ли суду як ухилення відповід ача від участі у справі, у зв'я зку з чим приходить до виснов ку про можливість розглянути справу за даної явки.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши матеріали справи, суд вста новив наступне.

Частиною першою статті 19 З акону №875-ХІІ передбачено, що д ля підприємств, установ, орга нізацій, у тому числі підприє мств, організацій, громадськ их організацій інвалідів, фі зичних осіб, які використову ють найману працю, установлю ється норматив робочих місць для працевлаштування інвалі дів у розмірі чотирьох відсо тків середньооблікової чисе льності штатних працівників облікового складу за рік, а як що працює від 8 до 25 осіб, у кіль кості одного робочого місця.

Відповідно до частини друг ої статті 19 Закону №875-ХІІ, підп риємства, установи, організа ції, у тому числі підприємств а, установи, організації гром адських організацій інвалід ів, фізичні особи, які викорис товують найману працю, самос тійно розраховують кількіст ь робочих місць для працевла штування інвалідів відповід но до нормативу, встановлено го частиною першою цієї ж ста тті, і забезпечують працевла штування інвалідів.

На виконання зазначеної но рми в поданому Звіті відпові дач самостійно обрахував нор матив робочих місць для прац евлаштування інвалідів та за значив у кількості 1 такого ро бочого місця. Разом з тим, згід но цього ж Звіту, на підприємс тві у 2010 році на протязі 3-х міся ців працювала одна особа які й встановлено інвалідність д ругої групи.

За недотримання норматив у робочих місць по кількості працюючих інвалідів позивач ем нараховано адміністратив но-господарську санкцію у ро змірі 636,37 грн.

Відповідно до статті 20 Зак ону №875-ХІІ підприємства, уста нови, організації, у тому числ і підприємства, організації громадських організацій інв алідів, фізичні особи, які вик ористовують найману працю, д е середньооблікова чисельні сть працюючих інвалідів менш а, ніж установлено нормативо м, передбаченим статтею 19 цьог о Закону, щороку сплачують ві дповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалід ів адміністративно-господар ські санкції, сума яких визна чається в розмірі середньої річної заробітної плати на в ідповідному підприємстві, ус танові, організації за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. У відп овідності до частини другої статті зазначеного Закону по рушення термінів сплати адмі ністративно-господарських с анкцій тягне за собою нараху вання пені. Пеня обчислюєтьс я виходячи з 120 відсотків річн их облікової ставки Націонал ьного банку України, що діяла на момент сплати, нараховано ї на повну суму недоїмки за ве сь її строк.

Прострочення терміну опла ти адміністративно-господар ських санкцій відповідачем с кладає 26 днів (з 16.04.2011 по 11.05.2011), у зв' язку з чим відповідачу нарах овано пеню у розмірі 4,94 грн.

Наказом Міністерства прац і та соціальної політики Укр аїни «Про затвердження форм звітності та інструкцій щодо їх заповнення»№ 420 від 19.12.2005, зат верджено форму звітності №3-П Н «Звіт про наявність ваканс ій», яка подається підприємс твами, установами й організа ціями, їх структурними підро зділами та філіями незалежно від форми власності та госпо дарювання за наявності вільн их робочих місць (вакансій) це нтрам зайнятості за місцем ї х реєстрації як платника стр ахових внесків за наявності вакансій.

Відповідно до розділу 3 Інст рукції щодо заповнення форми звітності №3-ПН "Звіт про наяв ність вакансій", затверджено ї Наказом Міністерства праці та соціальної політики Укра їни «Про затвердження форм з вітності та інструкцій щодо їх заповнення»№ 420 від 19.12.2005, у гр афі 15 наводяться дані про можл ивість працевлаштування на в ільне робоче місце (вакантну посаду) особи, що належить до окремої категорії громадян, які потребують соціального з ахисту і не здатні на рівних у мовах конкурувати на ринку п раці, у рахунок річної броні, у становленої місцевими держа вними адміністраціями, викон авчими органами відповідних рад за поданням центрів зайн ятості, відповідно до статті 5 Закону України "Про зайнятіс ть населення" від 01.03.1991 №803-ХІІ, із змінами та доповненнями, а та кож інвалідів, пенсіонерів, с тудентів та інших.

Відповідно до листа Полтав ського обласного центру зайн ятості № 043-02-2090/0-11 від 07.06.2011 відповід ач протягом 2010 року не повідом ляв центр зайнятості про ная вність вільних робочих місць призначених для працевлашту вання інвалідів.

На підставі вищевикладено го, суд приходить до висновку , що відповідач не вжив заході в щодо працевлаштування інва лідів.

Оскільки вказані суми так і не були сплачені відповідач ем, то відповідно до частини п 'ятої статті 20 Закону №875-ХІІ д ані суми можуть бути стягнут і в примусовому порядку за ві дповідним рішенням суду.

Враховуючи вищевикладен е, суд вважає позовні вимоги о бґрунтованими та такими, що п ідлягають задоволенню.

На підставі викладеного, к еруючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Полтавського обласного ві дділення Фонду соціального з ахисту інвалідів до Приватно го підприємства "Дебют" про ст ягнення адміністративно-гос подарських санкцій та пені з адовольнити.

Стягнути з Приватного підп риємства "Дебют" (м. Полтава, вул. Гончарова, 2-а, кв. 2, р/р 2600306030 8722 ПФ ПРУ КБ "Приватбанк" м. Полт ава, МФО 331401, код 22524465) на користь П олтавського обласного відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів (м. Полтава, вул. Зигіна, 1, р/р 31218230700002 в ГУДК Україн и в Полтавській області, МФО 83 1019, отримувач - УДК у м. Полтаві, к од ЄДРПОУ 34698804) адміністративн о-господарські санкції у роз мірі 636,37 грн. (шістсот тридцять шість гривень тридцять сім к опійок) та пеню за порушення т ермінів сплати адміністрати вно-господарських санкцій у розмірі 4,94 грн. (чотири гривні д ев'яносто чотири копійки).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Повний текст постан ови виготовлено 20 червня 2011 рок у.

Суддя Р.І. Молодецький

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16456680
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/3876/11

Постанова від 14.06.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 12.05.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 12.05.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні