Постанова
від 14.06.2011 по справі 2а/2370/4312/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2011 року Справа № 2а/2370/4312/2011

16 год. 25 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді - Гр ицаєнко О.Л.,

при секретарі - Кириче нко Н.В.,

за участю представників: по зивача - Кавун В.В., відпо відача - не з' явився, розгл янувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за п озовом державної податкової інспекції у Городищенському районі Черкаської області д о приватного підприємства «А грофірма «Віктал»про стягне ння заборгованості з орендно ї плати за земельні ділянки д ержавної та комунальної влас ності,

ВСТАНОВИВ:

Державна податко ва інспекція у Городищенсько му районі Черкаської області звернулась до Черкаського о кружного адміністративного суду з позовом до приватного підприємства «Агрофірма «Ві ктал»про стягнення заборгов аності з орендної плати за зе мельні ділянки державної та комунальної власності в сумі 3040 грн. 31 коп.

Позовні вимоги обґрун товані тим, що відповідач нес воєчасно сплачує узгоджену с уму податкового зобов' язан ня та має непогашену податко ву заборгованість перед бюдж етом з орендної плати за земе льні ділянки державної та ко мунальної власності в сумі 3040 грн. 31 коп.

Представник позивача в судовому засіданні позовн і вимоги підтримав та просив суд задовольнити позов повн істю.

Відповідач в судове за сідання не з' явився, хоча на лежним чином повідомлений бу в про час, дату та місце розгля ду справи. Заяву про розгляд с прави без його участі на адре су суду не направив.

Заслухавши представни ка позивача, розглянувши под ані документи, оцінивши нале жність, допустимість та дост овірність кожного доказу окр емо та достатність і взаємни й зв' язок доказів у їх сукуп ності, суд приходить до насту пного висновку.

Приватне підприємство «Агрофірма «Віктал»зареєст роване Городищенською район ною державною адміністраціє ю Черкаської області 29.03.2004 р., ід ентифікаційний код 32899071.

Відповідач взятий на о блік як платник податків 06.04.2004 р . за № 0465 у Городищенському відд іленні Корсунь-Шевченківськ ої МДПІ Черкаської області, п ро що свідчить довідка про вз яття на облік платника подат ків від 06.04.2004 року № 47/28-009.

Відповідно до п. 41.5 ст. 41 П одаткового кодексу України в изначено, що органами стягне ння є виключно органи держав ної податкової служби, які уп овноважені здійснювати захо ди щодо забезпечення погашен ня податкового боргу в межах їх повноважень, а також держа вні виконавці в межах своїх п овноважень.

Згідно з п.п. 9.1.10. п. 9.1 Подат кового кодексу України, що на брав чинності з 01 січня 2011 плат а за землю відноситься до заг альнодержавних податків та з борів.

Пунктом 57.1. ст. 57 Податко вого кодексу встановлено, що платник податків зобов'язан ий самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, за значену у поданій ним податк овій декларації, протягом 10 ка лендарних днів, що настають з а останнім днем відповідного граничного строку, передбач еного цим Кодексом для подан ня податкової декларації, кр ім випадків, встановлених ци м Кодексом.

Відповідно до ст. 285 По даткового кодексу базовим по датковим (звітним) періодом д ля плати за землю є календарн ий рік. Базовий податковий (зв ітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених під приємств та організацій, а та кож у зв'язку із набуттям прав а власності та/або користува ння на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

Відповідно до ст. 269 По даткового кодексу України, п латниками податку за землю є - власники земельних ділянок , земельних часток (паїв), земл екористувачі.

Статтею 286 Податковог о кодексу України передбачен о, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостій но обчислюють суму податку щ ороку станом на 1 січня і до 1 лю того поточного року подають відповідному органу державн ої податкової служби за місц езнаходженням земельної діл янки податкову декларацію на поточний рік за формою, встан овленою у порядку, передбаче ному статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівн ими частками за місяцями. Под ання такої декларації звільн яє від обов'язку подання щомі сячних декларацій. При подан ні першої декларації (фактич ного початку діяльності як п латника плати за землю) разом з нею подається довідка (витя г) про розмір нормативної гро шової оцінки земельної ділян ки, а надалі така довідка пода ється у разі затвердження но вої нормативної грошової оці нки землі.

Відповідно п. 287.3 ст. 287 По даткового кодексу України, п одаткове зобов'язання щодо п лати за землю, визначене у под атковій декларації на поточн ий рік, сплачується рівними ч астками власниками та землек ористувачами земельних діля нок за місцезнаходженням зем ельної ділянки за податковий період, який дорівнює календ арному місяцю, щомісяця прот ягом 30 календарних днів, що на стають за останнім календарн им днем податкового (звітног о) місяця.

Статтею 288 Податкового кодексу України визначено, щ о підставою для нарахування орендної плати за земельну д ілянку є договір оренди тако ї земельної ділянки. Органи в иконавчої влади та органи мі сцевого самоврядування, які укладають договори оренди зе млі, повинні до 1 лютого подава ти органу державної податков ої служби за місцезнаходженн ям земельної ділянки перелік и орендарів, з якими укладено договори оренди землі на пот очний рік, та інформувати від повідний орган державної под аткової служби про укладення нових, внесення змін до існую чих договорів оренди землі т а їх розірвання до 1 числа міся ця, що настає за місяцем, у яко му відбулися зазначені зміни . Платником орендної плати є о рендар земельної ділянки. Об 'єктом оподаткування є земел ьна ділянка, надана в оренду. Р озмір та умови внесення орен дної плати встановлюються у договорі оренди між орендода вцем (власником) і орендарем. Р озмір орендної плати встанов люється у договорі оренди.

Пунктом 288.7. ст. 288 Податк ового кодексу України встано влено, податковий період, пор ядок обчислення орендної пла ти, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів зас тосовується відповідно до ви мог статей 285 - 287 цього розділу.

Відповідно до подано ї відповідачем податкової де кларації з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності на 2011р., відповідач мав сплатити з а березень 2011 року орендну пла ту в розмірі 3040 грн. 31 коп.

Відповідачу було вис тавлено першу податкову вимо гу №1/107 від 07.12.2009р. на суму 4068 грн. 36 к оп., яка отримана відповідаче м 07.12.2009 р., а також направлену др угу податкову вимогу №2/1 від 15.0 1.2010р. на суму 3595 грн. 66 коп., яка бул а отримана відповідачем 21.01.2010 р .

Згідно облікової кар тки платника станом на 24.05.2011 р. з аборгованість відповідача з орендної плати за землі держ авної та комунальної власнос ті становить 3040 грн. 31 коп.

Відповідно до п. п. 20.1.28 ст . 20 Податкового Кодексу Україн и, органи державної податков ої служби мають право застос овувати до платників податкі в фінансові (штрафні) санкції , стягувати до бюджетів та дер жавних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або п одаткового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановл ених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгова ності суб'єкта господарюванн я перед державою (Автономною Республікою Крим чи територ іальною громадою міста) за кр едитом (позикою), залученим де ржавою (Автономною Республік ою Крим чи територіальною гр омадою міста) або під державн у (місцеву) гарантію, а також з а кредитом з бюджету в порядк у, визначеному цим Кодексом.

З огляду на вищезазначене , суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є за конними та обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.94 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, у справах, в яких п озивачем є суб' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

На підставі викладеного, к еруючись статтями 86, 159, 160 - 162 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банка х, обслуговуючих приватне пі дприємство «Агрофірма «Вікт ал» (19509, Черкаська область, Гор одищенський район, с. Дирдин, в ул. В' язівська, 3, ідентифіка ційний код 32899071) в доход бюджету через державну податкову ін спекцію у Городищенському ра йоні Черкаської області (19500, Че ркаська область, м. Городище, в ул. Миру, 119) заборгованість з о рендної плати за земельні ді лянки державної та комунальн ої власності в сумі 3040 (три тися чі сорок) грн. 31 коп.

Постанова набирає законно ї сили відповідно до ст. 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України та може бути о скаржена до Київського апеля ційного адміністративного с уду через Черкаський окружни й адміністративний суд за пр авилами, встановленими ст.ст .185-187 Кодексу адміністративног о судочинства України.

Суддя О.Л. Гр ицаєнко

Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16457088
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/4312/2011

Ухвала від 26.05.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

О.Л. Грицаєнко

Постанова від 14.06.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

О.Л. Грицаєнко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні