Постанова
від 16.05.2011 по справі 2а-4053/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 16 травня 2011 року              10:06           № 2а-4053/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді  Власенкової О.О., при секретарі судового засідання Бескоровайній Н.В. розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва

(далі - позивач)

до відповідача

Товариства з обмеженою відповідальністю "База будівельних  

матеріалів"

про

стягнення заборгованості у розмірі 1 243,85 грн,

Обставини справи:

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до відповідача про стягнення податкової заборгованості на загальну суму у розмірі 1 243,85 грн.

Водночас позивач просив поновити строк звернення до суду, обгрунтовуючи тим, що на момент виникнення податкової заборгованості у відповідача стаття 99 Кодексу адміністративного судочинства України діяла в редакції, яка передбачала річний строк звернення до суду.

За результатами розгляду клопотання позивача, суд дійшов висновку про поважність причин пропуску звернення до суду та вважає за необхідне поновити позивачу пропущений строк.

Оскільки спірні правовідносини виникли до набрання чинності Податкового кодексу України, тому при вирішенні цієї справи застосовуються положення Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Позовні вимоги мотивовані тим, що у відповідача виникла податкова заборгованість  у розмірі 1 243,85 грн., чим порушено вимоги Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (далі - Закон).

Відповідач у судове засідання не прибув, направлена за адресою, яка зазначена у позові, поштова кореспонденція повернулася до суду з поміткою "незначиться".

Ураховуючи положення частини 11 статті 35 КАС України, суд дійшов висновку, що  відповідач про дату час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до статті 128 КАС України справа вирішується на підставі наявних у ній доказів.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні 16 травня 2011 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Ознайомившись з матеріалами справи, заслухавши пояснення представника позивача, Окружний адміністративний  суд міста Києва

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "База будівельних матеріалів" є   юридичною   особою,   яка   13 вересня 2006 року зареєстрована   Дніпровською   районною   в   м.Києві державною адміністрацією та знаходиться на обліку в ДПІ у Дніпровському районі м.Києва.

Як свідчать матеріали справи та встановлено судом, відповідач має податкову заборгованість перед Державним бюджетом України у розмірі 1 243,85 грн., яка виникла з наступних підстав.

Позивачем 08 січня 2009 року проведена перевірка ТОВ "База будівельних матеріалів" на предмет порушення термінів подачі (неподання) податкової звітності. За результатами перевірки складено акт про порушення податкового законодавства від 08 січня 2009 року № 38-15/34476698 в якому зафіксовано, що відповідачем несвоєчасно подано декларації з податку на додану вартість за вересень 2008 року, чим порушено підпункт 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 Закону в результаті, чого на підставі підпункту 17.1.1. пункту 17.1. статті 17 Закону платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

12 січня 2009 року винесено податкове повідомлення-рішення форми "Ш" від 12 січня 2009 року №0000241520/0, яким донараховано суму штрафних санкцій у розмірі 63,60 грн.

Крім того, позивачем 26 березня 2010 року проведена перевірка відповідача на предмет порушення терміну повернення свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість, 27 серпня 2009 року відповідача виключено з реєстру платників ПДВ. За результатами перевірки складено акт про порушення податкового законодавства від 26 березня 2010 року №2323-15/34476698, яким встановлено, що відповідачем несвоєчасно повернено свідоцтво про реєстрацію, чим порушено пункти ст.. 9.8. Закону України «Про податок на додану вартість».

Позивачем 19 квітня 2010 року  винесено податкове повідомлення-рішення форми "Р" від 19 квітня 2010 року № 0011841520/0, яким донараховано суму штрафних санкцій в розмірі 1 190 грн. Дане податкове повідомлення-рішення відправлене на адресу відповідача, яке не було вручене відповідачу.

З метою погашення заборгованості та на виконання покладених Законом повноважень ДПІ у Дніпровському районі м.Києва пред’явлено першу податкову вимогу від 23 березня 2010 року № 1/778 та другу податкову вимогу від 30 серпня 2010 року № 2/2462, які не вручені відповідачу, про що складено акт про неможливість вручення податкової вимоги платнику податків від 17 вересня 2010 року № 53.

На дату подання позовної заяви заборгованість до Державного бюджету за виявлені правопорушення відповідачем не сплачена.

Доказів оскарження вищевказаних податкових вимог в судовому порядку та їх скасування суду не надано.

Вирішуючи цю справу суд виходить із такого.

Згідно з частиною 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та  законами України.

Відповідно до пункту 1.2 статті 1 Закону податкове  зобов'язання –це зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки,  визначені цим Законом або іншими законами України.

Пунктом 1.3 статті 1 Закону податковий борг (недоїмка) визначається як податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Відповідно до підпункту 5.4.1 пункту 5.4 статті 5 Закону узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у десятиденний термін, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Підпунктом 6.2.1 пункту 6.1 статті 6 Закону передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов’язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Підпунктом 6.2.3 пункту 6.2 статті 6 Закону податкові вимоги надсилаються:

а) перша податкова вимога - не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання. Перша податкова вимога містить повідомлення про факт узгодження податкового зобов’язання та виникнення права податкової застави на активи платника податків, обов’язок погасити суму податкового боргу та можливі наслідки непогашення його у строк;

б) друга податкова вимога - не раніше тридцятого календарного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення платником податків суми податкового боргу у встановлені строки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, викладених у першій податковій вимозі, може містити повідомлення про дату та час проведення опису активів платника податків, що перебувають у податковій заставі, а також про дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Відповідно до пункту 6.2.4. Закону податкова вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи під розписки або надіслано листом з повідомленням про вручення.

Податкова вимога вважається надісланою (врученою) фізичній особі, якщо її вручено особисто такій фізичній особі або її законному представникові чи надіслано листом на її адресу за місцем проживання або останнього відомого місця її знаходження із повідомленням про вручення.

У такому самому порядку надсилаються податкові повідомлення.

У разі коли податковий орган або пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення або податкові вимоги у зв'язку з незнаходженням посадових осіб, їх відмовою прийняти податкове повідомлення або податкову вимогу, незнаходженням фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків, податковий орган розміщує податкове повідомлення або податкові вимоги на дошці податкових оголошень, встановленій на вільному для огляду місці біля входу до приміщення податкового органу. При цьому день розміщення такої податкової вимоги вважається днем її вручення.

Підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону встановлено, що підставою для примусового стягнення активів платників податків в рахунок погашення його податкового боргу є виключно рішення суду.

Згідно зі статтею 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори  в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до частини 1 статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Ураховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача–суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно частини 4 статті 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "База будівельних матеріалів" (02125, м.Київ, вул.Воскресенська, 7, код ЄДРПОУ 34476698) до Державного бюджету (рахунок: УДК у Дніпровському районі м. Києва, ідентифікаційний код 26077906, Банк одержувач ГУ УДК у м.Києві, МФО 820019, р/р 34122999700005) суму податкової заборгованості на загальну суму  у розмірі 1 243,85 грн. (одна тисяча двісті сорок три грн. 85 коп.) за рахунок активів боржника.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції у порядку та строки встановлені статтями 185-187 КАС України шляхом подання в десятиденний строк апеляційної скарги до Київського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд міста Києва.

Суддя                                                                                                О.О. Власенкова

Дата ухвалення рішення16.05.2011
Оприлюднено24.06.2011
Номер документу16457200
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4053/11/2670

Постанова від 16.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні