Рішення
від 13.05.2011 по справі 18/741/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/741/11

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

           

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

13.05.2011р.                                                                                          Справа №  18/741/11

          за позовом Лубенського міжрайонного прокурора, вул.К.Лібкнехта, 13, м.Лубни, Полтавська область, 37500 в інтересах держави в особі Войнихівської сільської ради Лубенського району Полтавської області

співпозивач Державна екологічна інспекція в Полтавській області, вул.Зигіна, 1, м.Полтава, 36000

до  Приватного підприємства "Засулля - Житлосервіс", вул.Молодіжна, 1, с.Войниха, Лубенський район, Полтавська область,37552

про стягнення 57 356,64 грн.

                                                                   Суддя Іваницький Олексій Тихонович

                                                                   Секретар судового засідання Нечипоренко А.П.

Представники:

від прокуратури: не з'явився

від позивача: не з'явився

від співпозивача: Михайліченко М.С.

від відповідача: Содель В.Б. директор

СУТЬ СПРАВИ: розглядається позовна заява про стягнення 57 356,64 грн збитків за шкоду заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарчої діяльності та іншої діяльності.

Рішення приймається після оголошеної перерви в судовому засіданні 12.05.2011 року до 13.05.2011 року  11 год. 00 хв.  

25.03.2011 року за вхідним №  5195д   (канцелярії суду) представник співпозивача надав супровідний лист з додатковими документами по справі. Суд поданий лист прийняв, розглянув по суті та разом з додатками залучив до матеріалів справи.

06.05. 2011 року за вхідним №7632д  (канцелярії суду) представник позивача  надав суду  клопотання про розгляд справи без його участі. Суд подане клопотання розглянув по суті, задовольнив  та разом з додатками залучив до матеріалів справи.

06.05. 2011 року за вхідним №7631д (канцелярії суду) представник відповідача        надав відзив на позовну заяву з додатками. Суд подану заяву прийняв, розглянув по суті, задовольнив її та залучив до матеріалів справи.

11.05.2011 року за вхідним №7779д  (канцелярії суду) представник співпозивача   надав суду супровідний лист з документами по суті справи. Суд подані документи прийняв, розглянув по суті та залучив до матеріалів справи.

13.05.2011 року за вхідним №7948д  (канцелярії суду) представник співпозивача   надав суду супровідний лист з документами по суті справи. Суд подані документи подав, розглянув по суті  та залучив до матеріалів справи.

13.05.2011 року за вхідним №7975д  (канцелярії суду) відповідач надав суду супровідний лист з документами по суті справи. Суд подані документи прийняв, розглянув по суті та залучив до матеріалів справи.

З огляду на вищевикладене, а також  достатністю  документальних доказів в матеріалах справи для її розгляду по суті, суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами відповідно до статті 75 ГПК України.

Відповідно до Положення про Державну екологічну інспекцію в областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого Наказом Мінприроди від 19.12.2006 №548 (далі Положення про інспекцію) Державна екологічна інспекція в областях, містах Києві та Севастополі в межах своїх повноважень забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), екологічної безпеки на відповідній території.

Згідно пунктів 4 та 5 Положення про інспекцію, відповідно до покладених на неї завдань інспекція здійснює державний контроль за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання, відтворення та охорону природних ресурсів органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органами виконавчої влади, суб'єктами господарювання, фізичними особами; додержанням правил, нормативів, стандартів у сфері охорони навколишнього природного середовища; додержанням умов виданих дозволів, лімітів та квот на спеціальне використання природних ресурсів… звертається до суду з питань відшкодування збитків, заподіяних внаслідок порушення вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Нормами Положення про Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області, затвердженого Наказом Мінприроди від 19.02.2007 № 55 (далі -  Положення), визначено, що Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області (далі -  Держуправління) є територіальним органом Мінприроди і входить до сфери його управління.

Відповідно до пунктів 3 та 4.6 Положення Держуправління забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів. Держуправління видає в установленому порядку дозволи на спеціальне водокористування в разі використання води з водних об'єктів загальнодержавного значення.

Приватне підприємство "Засулля-Житлосервіс" (далі - Відповідач) за період з 30.06.2009р. по 19.03.2010р. здійснювався забір підземної прісної води з артсвердловин без дозволу на спец водокористування, про що свідчить акт перевірки від 19.03.2010р. (а.с. 15-18, 24-27).

Вказаними діями Відповідачем порушено вимоги пункту 9 статті 44 та статтю 48 Водного кодексу України, згідно яких забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд, або пристроїв здійснюється лише за наявності дозволу на спецводокористування.

Відповідно до норм п. 9 ст. 44, ч. 1 ст. 48 Водного Кодексу України водокористувачі зобов'язані здійснювати забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв лише за наявності дозволу на здійснення спеціального водокористування, а здійснювати забір підземної прісної води з артсвердловин лише за наявності спеціального дозволу на користування надрами (ст. 21 Кодексу України про надра).

          Згідно із п. 9 ст. 44 Водного кодексу України (надалі ВК України), водокористувачі зобов'язані здійснювати спеціальне водокористування лише за наявності Дозволу.

           Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 48 ВК України, спеціальне водокористування - це забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів. Спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських та інших державних і громадських потреб.

          Згідно із ч. 1 ст. 49 ВК України, спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу.

          Статтею 50 ВК України визначено, що Строки спеціального водокористування встановлюються органами, які видали дозвіл на спеціальне водокористування. Спеціальне водокористування може бути короткостроковим (до трьох років) або довгостроковим (від трьох до двадцяти п'яти років). У разі необхідності строк спеціального водокористування може бути продовжено на період, що не перевищує відповідно короткострокового або довгострокового водокористування. Продовження строків спеціального водокористування за клопотанням заінтересованих водокористувачів здійснюється державними органами, що видали дозвіл на спеціальне водокористування.

          Частина 3 ст. 45 ВК України передбачає, що права водокористувачів, які здійснюють спеціальне водокористування, можуть бути обмежені органом, який видав дозвіл на спеціальне водокористування чи надав водний об'єкт у користування або в оренду.

Забір підземної прісної води з артсвердловин без спеціального дозволу (самовільне користування надрами) є порушенням законодаства про надра, що тягне за собою юридичну відповідальність.

Згідно з нормами ст. 67 Кодексу України про надра, відповідач зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані внаслідок порушень законодавства про надра.

Забір підземної прісної води з артсвердловин без дозволу на спеціальне водокористування (самовільне водокористування) є порушенням правил спецводокористування, що тягне за собою юридичну відповідальність (п. 6 ч. З ст. 110 Водного Кодексу України).

Відповідно до статті 111 Водного кодексу України, підприємства зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України.

За період з 30.06.2009р. по 19.03.2010р. об'єм самовільно використаної води з артсвердловини, склав 4860 м.куб., згідно наданого Відповідачем розрахунку (а.с.12), чим завдано державі збитків на суму 57 3563,64 грн. які розраховано відповідно до “Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення правил охорони водних ресурсів на землях водного фонду, пошкодження водогосподарських споруд і пристроїв, порушення правил їх експлуатації”, затвердженої Наказом Державного комітету України по водному господарству від 29.12.2001р. №290 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.01.2002р. за №44/6332.

Відповідно до статті 32 ГПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у встановленому законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Стаття 33 ГПК України встановлює, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами  та  іншими  учасниками судового процесу.

      Згідно зі статтею 34 ГПК України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які  відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними  засобами  доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

          Стаття 36 ГПК України передбачає, що письмовими доказами є документи i матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або  в  належним  чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору  має  значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Оригінали документів подаються, коли обставини справи відповідно до законодавства мають бути засвідчені тільки такими документами, а також в інших випадках на вимогу господарського суду.

Відповідно до статей 32-34,36,38 ГПК України позивач у встановленому порядку подав суду належні докази( у матеріалах справи ) які дають підставу суду задовольнити позовні вимоги повністю.

Відповідно до ч. 2 ст. 82 ГПК України рішення приймається господарським судом за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарського процесу,  а також доказів, які були витребувані господарським судом, у нарадчій кімнаті.

В нарадчій кімнаті  суд за результатами всебічного, повного  і  об'єктивного розгляду всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом дійшов висновку про задоволення  позовних вимог  повністю.

До стягнення з Приватного підприємства "Засулля - Житлосервіс" ( вул.Молодіжна, 1, с.Войниха, Лубенський район, Полтавська область,37552; код ЄДРПОУ 34235621, р/р 2600501970307 у АКБ "Правекс-банк" м.Лубни, МФО 321983)  на користь Войнихівської сільської ради Лубенського району Полтавської області (вул.Молодіжна, 1, с.Войниха, Лубенський район, Полтавська область (по коду бюджетної класифікації доходів 240621-- "грошові стягнення за шкоду заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища внаслідок господарчої та іншої діяльності" на р/р 31512921700266, код ЄДРПОУ 34698631, МФО 831019, банк одержувача: ГУДК у Полтавській області, одержувач: місцевий бюджет Войнихівської сільської ради) - 57356,64  грн. сума збитків.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 ГПК України державне мито покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином,  стягнути з Приватного підприємства "Засулля - Житлосервіс" ( вул.Молодіжна, 1, с.Войниха, Лубенський район, Полтавська область,37552; код ЄДРПОУ 34235621, р/р 2600501970307 у АКБ "Правекс-банк" м.Лубни, МФО 321983)  на користь Державного бюджету:

УДК у м.Полтава, ЄДРПОУ 34698804, ГУДКУ у Полтавській області м.Полтава, МФО 831019, рах.31118095700002, КБК 22090200) державне мито в розмірі 573,57грн.

УДК у м.Полтава, ЄДРПОУ 34698804, ГУДКУ у Полтавській області, МФО 831019, рах.31217264700002, КБК 22050003) - 236,00 грн.

Враховуючи викладене, дослідивши та оцінивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, а також подані ним додаткові докази, всебічно повно та об'єктивно за своїм внутрішнім переконанням оцінивши всі обставин справи в їх сукупності, керуючись статтями 3,4, 4-1- 4-3, 18,19,21-22, 32- 34 , 36, 38, 43, 44, 45, 49, 69,74, 75, 77, 81-1, 82, 82-1, 83-85 Господарського процесуального кодексу України, у нарадчій кімнаті, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Засулля - Житлосервіс" ( вул.Молодіжна, 1, с.Войниха, Лубенський район, Полтавська область,37552; код ЄДРПОУ 34235621, р/р 2600501970307 у АКБ "Правекс-банк" м.Лубни, МФО 321983)

-  на користь Войнихівської сільської ради Лубенського району Полтавської області (вул.Молодіжна, 1, с.Войниха, Лубенський район, Полтавська область (по коду бюджетної класифікації доходів 240621-- "грошові стягнення за шкоду заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища внаслідок господарчої та іншої діяльності" на р/р 31512921700266, код ЄДРПОУ 34698631, МФО 831019, банк одержувача: ГУДК у Полтавській області, одержувач: місцевий бюджет Войнихівської сільської ради) - 57356,64  грн. сума збитків.

- на користь Державного бюджету:

УДК у м.Полтава, ЄДРПОУ 34698804, ГУДКУ у Полтавській області м.Полтава, МФО 831019, рах.31118095700002, КБК 22090200) державне мито в розмірі 573,57грн.

УДК у м.Полтава, ЄДРПОУ 34698804, ГУДКУ у Полтавській області, МФО 831019, рах.31217264700002, КБК 22050003) - 236,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 18.05.2011р.

          СУДДЯ                                                                                Іваницький О.Т.

          

          Відповідно до ч. 5 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.05.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16462824
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/741/11

Судовий наказ від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Судовий наказ від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Судовий наказ від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Рішення від 13.05.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні