Рішення
від 19.05.2011 по справі 18/1168/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

19.05.2011р. Справа №18/1168/11

за позовом Товариства з обмеженою відп овідальністю "Черкаська прод овольча компанія", вул.Смілян ська, 122/1, м.Черкаси, 18008

до Приватного підприєм ства "Багіра СВ", вул. Ціолковс ького, 3-Б, м.Кременчук, Полтавс ька область, 39611

про стягнення 31 988,44 г рн.

Суддя Іваниць кий Олексій Тихонович

Секретар судов ого засідання Нечипоренко А. П.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1. д ор. № 03/448 від 12.05.11р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПРАВИ: розгляда ється позовна заява про стяг нення 31 988,44 із яких: основний бор г - 29 343,84 грн., пеня - 2 227,92 грн., три про центи річних - 416,68 грн., за догово ром №463 /05.06.10 постачання від 05.06.2010 р оку.

19.05.2011 року за вхідним №8303д (канц елярії суду) представник поз ивача подав заяву про уточне ння позовних вимог і просить суд провадження припинить ч астині стягнення пені в розм ірі 1113,96 грн. Суд подану заяву п рийняв, розглянув по суті, зад овольнив та залучив до матер іалів справи.

Відповідач наданими йому п роцесуальними правами, перед баченими статтею 22 ГПК Україн и не скористався, свого предс тавника в судове засідання н е забезпечив. Ухвала суду про порушення провадження у спр аві від 22.04.2011 року яка була напр авлена позивачу повернулас ь до суду з відміткою поштово го відділення що адресат виб ув зі слів власника будинку Г авриленко В.В.

Відповідно до ч. 4 п. 3.6. роз'ясн ення Вищого арбітражного суд у України "Про деякі питання п рактики застосування Господ арського процесуального код ексу України" від 18.09.1997 р. № 02-5/289 (із змінами і доповненнями), у раз і нез'явлення в засідання гос подарського суду представни ків обох сторін або однієї з н их справа може бути розгляну та без їх участі, якщо неявка т аких представників не перешк оджає вирішенню спору.

З огляду на вищевикладене, а також достатністю документ альних доказів в матеріалах справи для її розгляду по сут і, суд розглядає справу за ная вними в ній матеріалами, відп овідно до статті 75 ГПК України .

Між товариством з обмежено ю відповідальністю "Черкаськ а продовольча компанія" ( далі - ТОВ "Черкаська продовольча к омпанія") та приватним підпри ємством "Багіра СВ" ( ПП "Багіра СВ") 05 червня 2010 року укладено Д оговір постачання №463/05.06.10. (далі - Договір, а.с.6-7)

Відповідно до умов Договор у Постачальник (ТОВ "Черкаськ а продовольча компанія") зобо в"язується поставити Покупце ві (ПП "Багіра СВ") ковбасні вир оби, що є його власністю (далі -товар), а Покупець зобов"язує ться прийняти товар та своєч асно оплатити. Право власнос ті на товар переходить до По купця в момент підписання на кладних про прийняття товар у.

Продавець поставляє Покуп цю товар відповідної якості , в кількості і в асортименті згідно заявок зазначених в т оваро-транспортних документ ах. Кількість та ціна товару , що поставляється вказується в накладних, які складаються для кожної нової партії това ру і є невід"ємною частиною ць ого Договору. Підтвердження здійснення поставки є видатк ова або товаро-транспортна н акладна, підписана відповід альними представниками Сто рін.

Ціна товару фіксується в п райс-листі, накладних, а в разі необхідності - в специфікаці ях, затверджених Сторонами, я кі є невід"ємними частинами д оговору. Оплата за товар здій снюється Покупцем на рахуно к Постачальника у національ ній валюті України на підста ві рахунків-фактури або накл адних, як по безготівковому, т ак і готівкою. Максимальний т ермін по відстрочці платежу становить сім календарних днів з моменту прийому това ру Покупцем. Покупець повине н проводити звірку взаєморо зрахунків з Постачальником з і складанням акту звірки не р ідше одного разу на місяць з наданням акту звірки не пізн іше 25-го числа наступного пі сля звітного періоду місяця.

На виконання договірних зо бов"язань позивач поставив ПП "Багіра СВ" ковбасні вироби на суму 29 343,84 грн. (з ПДВ), що відпо відно до п.4.5 Договору підтвер джено видатковою накладною ( а.с.8) та випискою з картки раху нків за липень 2010року.

Між Сторонами договору бул о підписано Акт звірки взаєм орозрахунків відповідно до якого заборгованість ПП Баг іра СВ" за поставлений товар с таном на 19.08.2010рік становить 29 343,84 грн.

Відповідачем зобов"язання за договором не виконані, ко шти за товар не сплачені.

У лютому 2011 року ТОВ "Черкась ка продовольча компанія" на а дресу ПП "Багіра СВ" було наді слано претензію з пропозиці єю сплатити заборгованість за договором, а також нарахо вану пеню, інфляційні втрати та 3% річних.

На день розгляду справи п о суті відповідачем зобов"я зання за Договором постачанн я №463/05.06.10. не виконані, заборгова ність за поставлений товар в сумі 29 343,84 грн. (з ПДВ) згідно з ви датковою накладною та актом звірки взаєморозрахунків не сплачено.

ТОВ "Черкаська продовольча компанія" за неналежне викон ання договірних зобов"язань, відповідно до п.5.3 Договору на рахована відповідачу пеня в розмірі 2 227,92 грн., на підставі с т. 625 ЦК України нараховано 3% р ічних в розмірі 416,68 грн.

Суд вважає вимоги Позивача обґрунтованими, доведеними наданими по справі матеріала ми і доказами та такими, що під лягають задоволенню, виходяч и з наступного.

Згідно із ст. 11 Цивільного ко дексу України (надалі ЦК Укра їни), підставами виникнення ц ивільних прав та обов' язків , зокрема, є договори та інші п равочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК Укра їни, договором є домовленіст ь двох або більше сторін, спря мована на встановлення, змін у або припинення цивільних п рав та обов'язків. Частиною 3 ц ієї ж статті визначено, що дог овір є двостороннім, якщо пра вами та обов'язками наділені обидві сторони договору.

Згідно із ст. 627 ЦК України, ві дповідно до статті 6 цього Код ексу сторони є вільними в укл аденні договору, виборі конт рагента та визначенні умов д оговору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів ци вільного законодавства, звич аїв ділового обороту, вимог р озумності та справедливості .

Відповідно до ст. 629 ЦК Україн и, договір є обов'язковим для в иконання сторонами.

Стаття 712 ЦК України передба чає, що за договором поставки продавець (постачальник), яки й здійснює підприємницьку ді яльність, зобов'язується пер едати у встановлений строк (с троки) товар у власність поку пця для використання його у п ідприємницькій діяльності а бо в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашн ім або іншим подібним викори станням, а покупець зобов'язу ється прийняти товар і сплат ити за нього певну грошову су му. До договору поставки заст осовуються загальні положен ня про купівлю-продаж, якщо ін ше не встановлено договором, законом або не випливає з хар актеру відносин сторін.

Згідно зі статтею 655 ЦК Украї ни за договором купівлі-про дажу одна сторона (продавец ь) передає або зобов'язується передати майно (товар) у вл асність другій стороні (поку пцеві), а покупець приймає аб о зобов'язується прийняти ма йно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до частини 1 стат ті 662 ЦК України продавець зоб ов'язаний передати покупцев і товар, визначений договор ом купівлі-продажу.

Відповідно до ст. 689 ЦК Україн и, покупець зобов'язаний прий няти товар, крім випадків, кол и він має право вимагати замі ни товару або має право відмо витися від договору купівлі- продажу. Покупець зобов'язан ий вчинити дії, які відповідн о до вимог, що звичайно ставля ться, необхідні з його боку дл я забезпечення передання та одержання товару, якщо інше н е встановлено договором або актами цивільного законодав ства.

Частиною 1 ст. 691 ЦК України пе редбачено, що покупець зобов 'язаний оплатити товар за цін ою, встановленою у договорі к упівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і н е може бути визначена виходя чи з його умов, - за ціною, що виз начається відповідно до стат ті 632 цього Кодексу, а також вчи нити за свій рахунок дії, які в ідповідно до договору, актів цивільного законодавства аб о вимог, що звичайно ставлять ся, необхідні для здійснення платежу.

Згідно із ст. 693 ЦК України, як що договором встановлений об ов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до й ого передання продавцем (поп ередня оплата), покупець пови нен здійснити оплату в строк , встановлений договором куп івлі-продажу, а якщо такий стр ок не встановлений договором , - у строк, визначений відпові дно до статті 530 цього Кодексу . Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати тов ару, не передав товар у встано влений строк, покупець має пр аво вимагати передання оплач еного товару або повернення суми попередньої оплати.

Статтями 509 - 510 ЦК України пере дбачено, що зобов'язанням є п равовідношення, в якому одн а сторона (боржник) зобов'язан а вчинити на користь другої с торони (кредитора) певну дію (п ередати майно, виконати роб оту, надати послугу, сплатит и гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор ма є право вимагати від боржник а виконання його обов'язку. Зо бов'язання виникають з підст ав, встановлених статтею 11 цьо го Кодексу. Зобов'язання має ґ рунтуватися на засадах добро совісності, розумності та сп раведливості. Сторонами у зо бов'язанні є боржник і кредит ор.

Відповідно до ст. 173 Господар ського кодексу України (нада лі ГК України), господарським визнається зобов'язання, що в иникає між суб'єктом господа рювання та іншим учасником (у часниками) відносин у сфері г осподарювання з підстав, пер едбачених цим Кодексом, в сил у якого один суб'єкт (зобов'яза на сторона, у тому числі боржн ик) зобов'язаний вчинити певн у дію господарського чи упра влінсько-господарського хар актеру на користь іншого суб 'єкта (виконати роботу, переда ти майно, сплатити гроші, нада ти інформацію тощо), або утрим атися від певних дій, а інший с уб'єкт (управнена сторона, у то му числі кредитор) має право в имагати від зобов'язаної сто рони виконання її обов'язку.

Згідно із статтями 526 - 527 ЦК Ук раїни зобов'язання має викон уватися належним чином відпо відно до умов договору та ви мог цього Кодексу, інших акт ів цивільного законодавства , а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до зви чаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ст авляться. Боржник зобов'язан ий виконати свій обов'язок, а к редитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встан овлено договором або законом , не випливає із суті зобов'яз ання чи звичаїв ділового обо роту.

Відповідно до ст. 193 ГК Україн и суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання н алежним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться.

Частиною 1 статті 530 ЦК Україн и передбачено, якщо у зобов' язанні встановлений строк йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк.

Стаття 599 ЦК України передба чає, що зобов'язання припиняє ться виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до статті 610 ЦК Ук раїни порушенням зобов'язанн я є його невиконання або вико нання з порушенням умов, визн ачених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Ст. 1 Закону України “Про від повідальність за несвоєчасн е виконання грошових зобов'я зань”від 22.11.1996 р. вказує, що плат ники грошових коштів сплачую ть на користь одержувачів ци х коштів за прострочку плате жу пеню в розмірі, що встановл юється за згодою сторін.

Як зазначено в підпункті 5.3 Д оговору Покупець сплачує Пос тачальнику пеню у розмірі по двійної облікової ставки НБУ , яка діє на момент оплати, нар аховану на повну суму недоїм ки за кожен день простроченн я платежу.

Ст. З Закону України “Про ві дповідальність за несвоєчас не виконання грошових зобов' язань” звертає увагу на те, що розмір пені, передбачений ст аттею 1 цього Закону, обчислює ться від суми простроченого платежу та не може перевищув ати подвійної облікової став ки Національного банку Украї ни, що діяла у період, за який с плачується пеня. Про це ж саме говориться і в п. 49 листа Вищог о господарського суду Україн и від 07.04.2008р. N 01-8/211 “Про деякі питан ня практики застосування нор м Цивільного та Господарсько го кодексів України”.

За невиконання грошових зо бов"язань Відповідачу нарах ована пеня в розмірі 2 227,92 грн.

Позивач за вхідним №8303д (канц елярії суду) 19.05.2011 року подав за яву про уточнення позовних в имог і просить суд проваджен ня припинить частині стягнен ня пені в розмірі 1113,96 грн.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и, Боржник не звільняється ві д відповідальності за неможл ивість виконання ним грошово го зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошов ого зобов'язання, на вимогу кр едитора зобов'язаний сплатит и суму боргу з урахуванням вс тановленого індексу інфляці ї за весь час прострочення, а т акож три проценти річних від простроченої суми, якщо інши й розмір процентів не встано влений договором або законом .

Відповідно до розрахунків наданих Позивачем 3 % річних з а несвоєчасно виконане грошо ве зобов'язання за Договором становить 416,68 грн.

Згідно із статтею 32 ГПК Укра їни, доказами є будь-які факти чні дані, на підставі яких гос подарський суд у встановлено му законом порядку встановлю є наявність чи відсутність о бставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін , а також інші обставини, які м ають значення для правильног о вирішення господарського с пору.

Стаття 33 ГПК України встано влює, що кожна сторона повинн а довести ті обставини, на які вона посилається як на підст аву своїх вимог і заперечень . Докази подаються сторонами та іншими учасниками судов ого процесу.

Згідно зі статт ею 34 ГПК України, господарськи й суд приймає тільки ті доказ и, які мають значення для спра ви. Обставини справи, які від повідно до законодавства пов инні бути підтверджені певни ми засобами доказування, не можуть підтверджуватись інш ими засобами доказування.

Стаття 36 ГПК України передбачає, що письмовими до казами є документи i матеріал и, які містять дані про обстав ини, що мають значення для пра вильного вирішення спору. Пи сьмові докази подаються в ор игіналі або в належним чино м засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значен ня лише частина документа, по дається засвідчений витяг з нього. Оригінали документів подаються, коли обставини сп рави відповідно до законодав ства мають бути засвідчені т ільки такими документами, а т акож в інших випадках на вимо гу господарського суду.

Позивач за вхідним №8303д (канц елярії суду) 19.05.2011 року подав за яву про уточнення позовних в имог і просить суд проваджен ня припинить частині стягнен ня пені в розмірі 1113,96 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 82 ГПК Укр аїни рішення приймається гос подарським судом за результа тами оцінки доказів, а також д оказів, які були витребувані господарським судом, у нарад чій кімнаті.

Після виходу з нарадчої кім нати суд оголосив вступну та резолютивну частини рішення яким позовні вимоги задовол ено частково. Припинити пров адження в частині стягнення 1113,96 гривень пені в зв'язку з від мовою позивача. Стягнуто з П риватного підприємства "Багі ра СВ" (вул. Ціолковського, 3-Б, м .Кременчук, Полтавська облас ть, 39611, код ЄДРПОУ 35869317, р/р 26005300000208 в КФ "Форум" м.Кременчук, МФО 331984) на к ористь Товариства з обмежено ю відповідальністю "Черкаськ а продовольча компанія" (вул.С мілянська, 122/1, м.Черкаси, 18008, ЗКП О 24350064, р/р 260093012703 у АБ "Старокиївськ ий банк", МФО 321477) - 30874,48грн., із яких: основний борг - 29 343,84 грн., пеня - 111 3,96 грн., три проценти річних - 416,68 грн., судові витрати: держане м ито в розмірі 318,74 грн., витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу - 227 ,78 грн. Відповідно до статті 49 Г ПК України судові витрати за доволено пропорційно розмір у задоволених позовних вимог . А саме пропорційно задоволе но витрати позивача по сплат і державного мита в сумі 318,74грн ., та витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу - у розмірі 227,78 грн. В частині стягнення держмита 1 ,26 грн., та витрати на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу - 8,22 грн., відмов лено.

Враховуючи викладене, досл ідивши та оцінивши матеріали справи, заслухавши поясненн я представників позивача, а т акож подані ним додаткові до кази, всебічно повно та об'єкт ивно за своїм внутрішнім пер еконанням оцінивши всі обста вин справи в їх сукупності, ке руючись статтями 3,4, 4'-43,45- 47, 18,19,21-22, 32-3 4, 36, 38,43,45- 47, 49, 69, 74, 75, 77,78,п.4 ст. 80, ст.ст. 81,81-1,82, 82-1, 83-85 Господарського процесуал ьного кодексу України, у нара дчій кімнаті, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Припинити провадження в частині стягнення пені в роз мірі 1113,96 гривень в зв'язку з від мовою позивача.

3. Стягнути з Приватного під приємства "Багіра СВ" (вул. Ціо лковського, 3-Б, м.Кременчук, По лтавська область, 39611, код ЄДРПО У 35869317, р/р 26005300000208 в КФ "Форум" м.Креме нчук, МФО 331984) на користь Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Черкаська продовольча компанія" (вул.Смілянська, 122/1, м .Черкаси, 18008, ЗКПО 24350064, р/р 260093012703 у А Б "Старокиївський банк", МФО 32147 7) -30874,48грн., із яких: основний борг - 29 343,84 грн., пеня - 1113,96 грн., три проце нти річних - 416,68 грн.., судові вит рати: держане мито в розмірі 31 8,74 грн., витрати на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу - 227,78 грн.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Повне рішення складено 25.05.2 011 року

Суддя Іваницький О.Т.

Відповідно до ч. 5 ст . 85 ГПК України рішення господ арського суду набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання ап еляційної скарги рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після розгляд у справи апеляційним господа рським судом.

Дата ухвалення рішення19.05.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16462907
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 31 988,44 г рн

Судовий реєстр по справі —18/1168/11

Судовий наказ від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Рішення від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 22.04.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні