Рішення
від 11.04.2011 по справі 5013/265/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" квітня 2011 р. Справа № 5013/265/11

Господарський суд Кіров оградської області в складі судді Таран С.В., розглянувши м атеріали справи №5013/265/11

за позовом: публічного акці онерного товариства "Кіровог радобленерго" від імені яког о діє Кіровоградський міськи й район електричних мереж, м. К іровоград

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальніст ю "Сервіс", м. Кіровоград

про стягнення 2276,03 грн.

ПРЕДСТАВНИКИ:

від позивача - ОСОБА_1., до віреність №2966/07 від 06.04.2011 року;

від відповідача - участі не брали, хоча товариство з обме женою відповідальністю "Серв іс" було належним чином спові щено про час та місце проведе ння судового засідання, що пі дтверджується матеріалами с прави (а.с.68-69).

Відкритим акціонерним тов ариством "Кіровоградобленер го" від імені якого діє Кірово градський міський район елек тричних мереж подано позов д о товариства з обмеженою від повідальністю "Сервіс" про ст ягнення 1605,81 грн. заборгованост і за спожиту активну електро енергію, 36,83 грн. заборгованост і по оплаті за перевищення до говірних рівнів споживання е лектричної енергії, 206,89 грн. пе ні, 99,41 грн. 3% річних, 340,84 грн. інфля ційних втрат.

За вказаним позовом поруше но провадження у даній справ і (а.с.1-2).

Ухвалою господарського су ду від 11.04.2011 р. здійснено заміну відкритого акціонерного тов ариства "Кіровоградобленерг о" його процесуальним правон аступником - публічним акціо нерним товариством "Кіровогр адобленерго" (а.с.94-95).

Заявою б/н від 11.04.2011 р. (вх.№02-15/10421/11 від 11.04.2011 р.) позивачем зменшено розмір позовних вимог. Згідн о вказаної заяви він просить стягнути з відповідача на йо го користь 1605,81 грн. заборгован ості за спожиту активну елек троенергію, 36,83 грн. заборгован ості по оплаті за перевищенн я договірних рівнів споживан ня електричної енергії, 193,14 грн . пені, 99,41 грн. 3% річних, 340,84 грн. інф ляційних втрат (а.с.89).

Відповідач до суду не з' яв ився, хоча належним чином бу в повідомлений про час та міс це проведення судового засі дання, що підтверджується ма теріалами справи (а.с. 68-69), позов не заперечив, витребувані до кументи господарським судом не подав.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, оцінивш и наявні в матеріалах справи та досліджені в судовому зас іданні докази, господарський суд встановив наступне.

18.10.2007 року між відкритим акці онерним товариством "Кіровог радобленерго", в особі його ст руктурного підрозділу - Кіро воградського міського район у електричних мереж ("постача льник") та товариством з обмеж еною відповідальністю "Серві с" ("споживач") було укладено до говір №49М про постачання елек тричної енергії (далі - догові р №49М від 18.10.2007 року), за умовами я кого постачальник зобов' яз ався постачати електричну ен ергію споживачу для забезпеч ення потреб електроустаново к споживача з загальною приє днаною потужністю 33,6кВт, вели чини якої по площадках вимір ювання та точках продажу виз начені в пунктах 6, 7 додатку "Гр афік зняття показників засоб ів обліку електричної енергі ї", а споживач зобов' язався о плачувати постачальнику вар тість використаної (купленої ) електричної енергії та здій снювати інші платежі згідно з умовами договору (а.с. 11-17).

Договір №49М від 18.10.2007 року про постачання електричної енер гії підписаний повноважними представниками сторін; на мо мент виникнення спірних прав овідносин та на даний час є чи нним.

За своєю правовою природою даний договір є договором ен ергопостачання.

Частиною першою статті 275 Го сподарського кодексу Україн и передбачено, що за договоро м енергопостачання енергопо стачальна організація (енерг опостачальник) відпускає еле ктричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (електроене ргію) споживачеві (абоненту), я кий зобов'язаний оплатити пр ийняту енергію та дотримуват ися передбаченого договором режиму її використання, а так ож забезпечити безпечну експ луатацію енергетичного обла днання, що ним використовуєт ься. Аналогічні приписи міст ить стаття 714 Цивільного кодек су України.

На виконання умов зазначен ого договору позивачем в пер іод з грудня місяця 2008 року по т равень місяць 2009 року постача лась відповідачеві електрич на енергія на загальну суму 244 7,61 грн. (3489кВт/г), що підтверджуєт ься актами про використану е лектричну енергію (а.с. 21-25).

Згідно пункту 2.3.3 договору №4 9М від 18.10.2007 року споживач зобов 'язався оплачувати постачаль нику вартість електричної ен ергії згідно з умовами додат ків до договору "Порядок розр ахунків" та "Графік зняття пок азів обліку електричної енер гії".

В додатку №1 до договору №49М в ід 18.10.2007 року сторонами визначе ний порядок розрахунків (а.с. 1 6), в додатку №2 до договору - обс яги постачання електричної е нергії споживачу на 2008 рік (а.с. 17).

Відповідно до додатку №1 до договору "Порядок розрахункі в" розрахунковим вважається період з 20 числа місяця до так ого ж числа наступного місяц я.

Пунктом 2 додатку №1 до догов ору №49М від 18.10.2007 року визначено , що споживач до початку розра хункового періоду здійснює п опередню оплату у розмірі 100% з аявленої величини обсягу спо живання електричної енергії на наступний розрахунковий період; розмір суми платежу р озраховується споживачем са мостійно як сума добутків об сягів заявленої величини спо живання електричної енергії на наступний розрахунковий період на тариф відповідно д о класу, який буде діяти у наст упному розрахунковому періо ді.

У відповідності до пункту 8 додатку №1 до договору №49М від 18.10.2007 року остаточний розрахун ок за активну електричну ене ргію споживач здійснює самос тійно протягом 5 операційних днів після отримання рахунк у шляхом оплати різниці між в артістю електричної енергії , фактично спожитої протягом розрахункового періоду, та с умою коштів, сплачених у відп овідності з пунктом 2 цього до датку, оплату за перевищення договірних величин споживан ня електричної енергії та по тужності, оплату нарахувань по протоколах порушень при к ористуванні електричною ене ргією, рахунків за надання по слуг з компенсації перетікан ня реактивної енергії, пеню, і ндекс інфляції та інші плате жі згідно з умовами цього дог овору.

Позивачем для оплати варто сті спожитої відповідачем ел ектричної енергії виставлял ись рахунки, в яких зафіксова но суми до сплати залежно від спожитої електричної енергі ї. Дані рахунки отримані відп овідачем, про що свідчать під писи про їх отримання на сами х рахунках, а також повідомле ння про вручення поштового в ідправлення (а.с. 18-20, 80, 88).

Між тим взяті на себе зобов' язання за договором №49М від 18.10 .2007 року відповідач належним ч ином не виконав: за спожиту ак тивну електроенергію розрах увався частково в сумі 841,80 грн. , що підтверджується банківс ькою випискою по рахунку поз ивача (а.с.89), внаслідок чого вин икла заборгованість перед по стачальником в сумі 1605,81 грн.

В силу вимог статті 193 Господ арського кодексу України суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться.

Кожна сторона повинна вжит и всіх заходів, необхідних дл я належного виконання нею зо бов'язання, враховуючи інтер еси другої сторони та забезп ечення загальногосподарськ ого інтересу.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених Господарським кодексом України.

Відповідно до вимог статті 526 Цивільного кодексу України , зобов' язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та вимог ц ього кодексу, інших актів цив ільного законодавства, а за в ідсутності таких умов та вим ог - відповідно до звичаїв ді лового обороту або інших ви мог, що звичайно ставляться .

Зобов' язання повинні вик онуватись в установлений зак оном або договором строк (ста ття 530 Цивільного кодексу Укра їни).

Докази виконання відповід ачем в повному обсязі прийня тих на себе зобов'язань за дог овором №49М від 18.10.2007 р. щодо своєч асного проведення розрахунк ів за спожиту активну електр оенергію в матеріалах справи відсутні, на вимогу господар ському суду - не подано, а тому позовні вимоги в частині стя гнення 1605,81 грн. боргу за спожит у активну електроенергію зая влені обґрунтовано і підляга ють задоволенню.

Підлягає задоволенню і вим ога про стягнення з відповід ача заборгованості по оплат і за перевищення договірних рівнів споживання електрич ної енергії в розмірі 36,83 грн., в иходячи з наступного.

Частинами першою та п'ятою с татті 277 Господарського кодек су України встановлено, що аб оненти користуються енергіє ю з додержанням правил корис тування енергією відповідно го виду, що затверджуються Ка бінетом Міністрів України. В ідповідальність за порушенн я правил користування енергі єю встановлюється законом.

Згідно частини другої стат ті 26 Закону України "Про елект роенергетику" споживач енерг ії зобов'язаний додержуватис ь вимог нормативно-правових документів та договору про п остачання енергії.

Пунктом 2.1 договору №49М/1 від 18 .10.2007 року сторони передбачили, що під час виконання умов цьо го договору, а також вирішенн я всіх питань, що не обумовлен і ним, вони зобов'язались керу ватись чинним законодавство м України та Правилами корис тування електричною енергіє ю.

У відповідності до пункту 7 Порядку постачання електрое нергії споживачам, затвердже ного постановою Кабінету Мін істрів України від 24 березня 1 999 р. №441 "Про невідкладні заходи щодо стабілізації фінансово го становища підприємств еле ктроенергетичної галузі" (да лі - Порядок), місцеві енергопо стачальні організації до поч атку наступного року в обумо влені договорами про постача ння електричної енергії терм іни узгоджують з усіма спожи вачами, крім населення, обсяг и очікуваного споживання еле ктричної енергії на наступни й рік за місяцями (кварталами ).

Узгоджені обсяги споживан ня електричної енергії оформ люються додатком до договору як договірні величини.

Відповідно до пункту 5.5 дого вору №49М від 18.10.2007 року сторонам и узгоджено, що споживач має п раво протягом поточного розр ахункового періоду, зазначен ого у додатку "Порядок розрах унків", звернутись письмово д о постачальника електричної енергії за коригуванням дог овірної величини споживання електричної енергії та дого вірної величини потужності.

Згідно обсягів постачання електричної енергії, що є дод атком №2 до договору №49М від 18.10.2 007 року, відповідачу було вста новлено договірну величину е лектричної енергії на груден ь місяць 2008 року в обсязі 3500 кВт /год. (а.с 17).

На підставі звернення відп овідача (а.с. 26), позивачем було скориговано договірну велич ину споживання електричної е нергії на грудень місяць 2008 р. д о 1200 кВт/год., що відображено та кож у повідомленні про кориг ування договірної величини с поживання електричної енерг ії від 12.12.2008 р. (а.с. 54).

В грудні місяці 2008 року відпо відачем фактично спожито еле ктроенергії в обсязі 1263 кВт/год. Вказаний обсяг спож итої відповідачем у грудні м ісяці 2008 року підтверджується актом про використану елект ричну енергію за грудень 2008 ро ку від 23.12.2008 року, підписаним ві дповідачем без зауважень, та відомостями про зняття пока зань по ТП (а.с. 21, 56, 83-84).

Таким чином, перевищення до говірної величини споживанн я відповідачем електроенерг ії в грудні місяці 2008 року скла дає 63 кВт/год. Відтак протягом грудня 2008 року відповідачем б уло спожито електроенергії п онад договірну величину спож ивання 63 кВт/год., на загальну с уму 36,83 грн. (63 кВт/год. х 0,5846 (тариф) = 36,83 грн.).

Відповідно до пункту 13 Поря дку, у разі перевищення встан овлених як договірні граничн их величин споживання електр ичної енергії та потужності, споживачі несуть відповідал ьність, що визначена згідно з частинами п' ятою та шостою статті 26 Закону України "Про е лектроенергетику".

Частиною п'ятою статті 26 Зак ону України "Про електроенер гетику" передбачено, що спожи вачі (крім населення, професі йно-технічних навчальних зак ладів та вищих навчальних за кладів I - IV рівнів акредитації державної і комунальної фор м власності) у випадку спожив ання електричної енергії пон ад договірну величину за роз рахунковий період сплачують енергопостачальникам двокр атну вартість різниці фактич но спожитої і договірної вел ичини.

Пунктом 4.2.2 договору №49М від 18 .10.2007 р. також передбачено, що за перевищення договірних вели чин споживання електричної е нергії та потужності, визнач ених згідно із вимогами розд ілу 5 цього договору, споживач сплачує постачальнику двокр атну вартість різниці фактич но спожитої та договірної ве личин.

Виходячи з наведених норм, у мов договору та матеріалів с прави, позивач, як постачальн ик електричної енергії, у зв'я зку з перевищення відповідач ем договірної величини спожи вання електроенергії у грудн і місяці 2008 р. має підстави для нарахування двократної варт ості різниці фактично спожит ої і договірної величини, а то му вимоги позивача щодо стяг нення з відповідача 36,83 грн. за боргованості по оплаті за пе ревищення договірних рівнів споживання електричної енер гії також підлягають задовол енню.

Позивач просить стягнути з відповідача на його користь 193,14 грн. пені за прострочення с плати платежів за спожиту ел ектричну енергію.

Пунктом 4.2.1 договору №49М від 18.10.2007 р. передбачено, що за внесе ння платежів, передбачених п унктами 2.3.3-2.3.4 договору з поруше нням термінів, визначених ві дповідних додатком, споживач сплачує постачальнику пеню у розмірі 0,8% від суми боргу за к ожний день прострочення плат ежу, але не більше подвійної о блікової ставки НБУ, що діяла у період, за який нараховуєть ся пеня.

Відповідно до статті 216 Госп одарського кодексу України у часники господарських відн осин несуть господарсько-пра вову відповідальність за п равопорушення у сфері господ арювання шляхом застосуванн я до правопорушників господа рських санкцій на підставах і в порядку, передбачених ко дексом, іншими законами та до говором.

Статтею 546 Цивільного кодек су України встановлено, що ви конання зобов' язання може з абезпечуватися, зокрема, неу стойкою.

Неустойкою (штрафом, пенею) згідно статті 549 Цивільного ко дексу України є грошова сума , яку боржник повинен сплатит и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов' язання. Пенею є неустойка, що обчислю ється у відсотках від суми не своєчасного виконаного грош ового зобов' язання за кожен день прострочення виконання .

Статтями 1, 3 Закону України "П ро відповідальність за несво єчасне виконання грошових зо бов'язань" передбачено, що пла тники грошових коштів сплачу ють на користь одержувачів ц их коштів за прострочку плат ежу пеню в розмірі, що встанов люється за згодою сторін.

Розмір пені, передбачений с таттею 1 цього Закону, обчислю ється від суми простроченого платежу та не може перевищув ати подвійної облікової став ки Національного банку Украї ни, що діяла у період, за який с плачується пеня.

На підставі статті 230 Господ арського кодексу України штр афними санкціями визнаютьс я господарські санкції у виг ляді грошової суми (неустой ка, штраф, пеня), яку учасник го сподарських відносин зобов'я заний сплатити у разі поруше ння ним правил здійснення г осподарської діяльності, не виконання або неналежного ви конання господарського зобо в'язання.

Згідно пункту 6 статті 232 Госп одарського кодексу України н арахування штрафних санкцій за прострочення виконання з обов' язання, якщо інше не вс тановлено законом або догово ром, припиняється через шіст ь місяців від дня, коли зобов' язання мало бути виконано.

Пунктом 8 додатку №1 до догов ору №49М від 18.10.2007 року сторонами узгоджено проведення спожив ачем остаточного розрахунку за активну електричну енерг ію протягом 5 операційних дні в після отримання рахунку.

Рахунок-фактуру №49М/1 від 21.11.2008 р. відповідачем отримано 21.11.200 8 р., рахунок-фактуру №49М/1 від 23.12 .2008 р. - 23.12.2008 р., рахунок-фактуру №49М /1 від 23.01.2009 р. - 27.01.2009 р., рахунок-факту ру №49М/1 від 20.02.2009р. - 24.02.2009 р., рахунок- фактуру №49М/1 від 23.04.2009 р. - 14.05.2009 р., ра хунок-фактуру №49М/1 від 21.05.2009 р. - 25.05 .2009 р. (а.с.18-20, 80, 88).

Отже, кінцевим терміном про ведення розрахунків за спожи ту відповідачем активну елек тричну енергію в листопаді м ісяці 2008 р. є 30.11.2008 р., за спожиту в г рудні місяці 2008р.- 30.12.2008 р., за спож иту в січні місяці 2009р.- 03.02.2009 р., за спожиту в лютому місяці 2009р.- 03.0 3.2009 р., за спожиту в квітні місяц і 2009р.- 21.05.2009 р., за спожиту в травні місяці 2009р.- 01.06.2009 р. Простроченн я виконання зобов' язання що до проведення розрахунків за спожиту в листопаді місяці 200 8 р. активну електричну енергі ю виникло з 01.12.2008 р., за спожиту в грудні місяці 2008 р. - з 31.12.2008 р., за сп ожиту в січні місяці 2009 р. - з 04.02.2009 р., за спожиту в лютому місяці 2009 р.- з 04.03.2009 р., за спожиту в квітні місяці 2009 р.- з 22.05.2009 р. та за спожит у в травні місяці 2009 р.- з 02.06.2009 р. Са ме із зазначених дат мають на раховуватися штрафні санкці ї і припиняються нарахування через шість місяців від дня, к оли зобов' язання мало бути виконано.

Враховуючи викладене, позо вні вимоги про стягнення пен і за період з 01.12.2008 р. по 10.12.2008 р. (дат а сплати заборгованості) в су мі 5,85 грн. за прострочення вико нання зобов'язань за листопа д місяць 2008 р., за період з 31.12.2008 р. п о 30.06.2009 р. в сумі 5,25 грн. за простро чення виконання зобов'язань за грудень місяць 2008 р., за пері од з 04.02.2009 р. по 04.08.2009 р. в сумі 129,71 грн. за прострочення виконання зо бов'язань за січень місяць 2009 р ., за період з 04.03.2009 р. по 04.09.2009 р. в сум і 50,28 грн. за прострочення викон ання зобов'язань за лютий міс яць 2009 р., за період з 22.05.2009 р. по 22.11.2009 р. в сумі 1,98 грн. за простроченн я виконання зобов'язань за кв ітень місяць 2009 р., за період з 02. 06.2009 р. по 02.12.2009 р. в сумі 0,07 грн. за пр острочення виконання зобов'я зань за травень місяць 2009р.- на загальну суму 193,14 грн. заявлені обґрунтовано і підлягають з адоволенню.

Підлягають задоволенню і п озовні вимоги в частині стяг нення з відповідача на корис ть позивача 3% річних в розмірі 99,41 грн. за період з 01.12.2008 року по 07. 03.2011 року та інфляційні збитки в сумі 340,84 грн. за період з січня місяця 2009 року по березень міс яць 2011 року, оскільки відповід но до частини другої статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який построчив вико нання грошового зобов' язан ня, на вимогу кредитора, зобов ' язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три про центи річних від прострочено ї суми, якщо інший розмір проц ентів не встановлений догово ром або законом.

Витрати по сплаті державно го мита та на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу відповідно до вимо г статті 49 Господарського про цесуального кодексу України покладаються на відповідача .

Керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 75, 82, 84, 116, 117 Господарського процесуа льного кодексу України, госп одарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольни ти повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "Сер віс" (25014, м. Кіровоград, вул. Степ няка-Кравчинського, 6, р/р №260081806940 01 в КФКБ "Приватбанк", МФО 323582, іде нтифікаційний код 03055094) на кори сть публічного акціонерного товариства "Кіровоградоблен ерго" від імені якого діє Кіро воградський міський район ел ектричних мереж (25001, м. Кіровог рад, пр.Комуністичний, 15, р/р №26000 060424173 в філії КРУ ПАТ КБ "Приватб анк" м. Кіровоград, МФО 323583, ідент ифікаційний код 23226362) - 1605,81 грн. бо ргу за спожиту активну елект роенергію, 36,83 грн. боргу по опл аті за перевищення договірни х рівнів споживання електрое нергії, 193,14 грн. пені, 99,41 грн. 3% річ них, 340,84 грн. інфляційних втрат , 102 грн. державного мита та 236 грн . витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Згідно частини п'ятої статт і 85 Господарського процесуал ьного кодексу України рішенн я господарського суду набира є законної сили після закінч ення строку подання апеляці йної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги р ішення, якщо його не скасован о, набирає законної сили післ я розгляду справи апеляційни м господарським судом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його оголошенн я місцевим господарським суд ом. У разі якщо в судовому засі данні було оголошено лише вс тупну та резолютивну частину рішення, зазначений строк об числюється з дня підписання рішення, оформленого відпові дно до статті 84 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Суддя С.В. Таран

Повний текст рішення скла дено і підписано відповідно до вимог статей 84, 85 Господарсь кого процесуального кодексу України 14.04.2011 року.

Дата ухвалення рішення11.04.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16467155
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2276,03 грн

Судовий реєстр по справі —5013/265/11

Ухвала від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Ухвала від 11.04.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Таран С. В.

Рішення від 11.04.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Таран С. В.

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Таран С. В.

Ухвала від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Таран С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні