Постанова
від 22.06.2011 по справі 50/16-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" червня 2011 р. Справа № 50/16-б

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Полякова Б.М., - головуючог о (доповідач у справі),

Коваленка В.М.,

Короткевича О.Є.,

розглянувши

касаційну скаргу ДПІ у Печерському район і м. Києва

на ухвалу від 14.04.2011 р. Київського апеля ційного господарського суду

у справі № 50/16-б господарського суд у м. Києва

за заявою ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтог аз України" в особі філії Упра вління магістральних газопр оводів "Харківтрансгаз", м. Ха рків

до ТОВ "Будівельна торгівель на корпорація "Інтерсервіс", м . Київ

про банкрутство

ліквідатор Крупенко С.Ю., м. Київ

в судовому засіданні взяв участь предст авник

ініціюючого кредитора ОСОБА_1, довір.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарсько го суду міста Києва від 27.12.2010 р. п орушено провадження у справі № 50/16-б про банкрутство ТО В "Будівельна торгівельна ко рпорація "Інтерсервіс" у поря дку ст. 52 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон пр о банкрутство).

Постановою господарського суду міста Києва від 04.02.2011 р. виз нано боржника банкрутом, від крито ліквідаційну процедур у, призначено ліквідатора ба нкрута та зобов'язано його вч инити певні дії.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 14.04.2011 р. (судді: Пантелієнко В. О. - головуючий, Верховець А.А ., Гарник Л.Л.) відмовлено ДПІ у П ечерському районі м. Києва ( далі - скаржник) в прийнятт і апеляційної скарги на вказ ану постанову з тих підстав, щ о скаржник не набув статусу у часника провадження у справі про банкрутство.

Не погоджуючись з винесено ю ухвалою, скаржник звернувс я до Вищого господарського с уду України з касаційною ска ргою, в якій просить її скасув ати, справу передати на розгл яд до суду апеляційної інста нції.

Касаційна скарга мотивова на неправильним застосуванн ям судом норм процесуального права, зокрема ст. 33, 34, 91 Господа рського процесуального коде ксу України (далі - ГПК Укр аїни), ст.ст. 7, 52 Закону про ба нкрутство. Скаржник заз начає, що процесуальні докум енти у даній справі про банкр утство безпосередньо стосую ться його прав та обов'язків.

Заслухавши пояснення учас ника судового засідання, обг оворивши доводи касаційної с карги, перевіривши наявні ма теріали справи, проаналізува вши застосування судом норм процесуального права, колегі я суддів дійшла висновку, що к асаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наст упного.

Статтею 55 Конституції Украї ни кожному гарантується прав о на судовий захист, апеляцій не та касаційне оскарження.

Пункт 8 частини 3 статті 129 Кон ституції України встановлює серед основних засад судочи нства, зокрема забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крі м випадків, встановлених зак оном.

Вказана конституційна нор ма конкретизована законодав цем в ст. 14 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” , згідно з якою учасники судов ого процесу та інші особи у випадках і порядку, встано влених процесуальним законо м, мають право на апеляційне т а касаційне оскарження судов ого рішення.

Отже, реалізація конституц ійного права на апеляційне т а касаційне оскарження судов ого рішення названим Законом ставиться в залежність від п оложень процесуального зако ну.

Таким чином, ГПК України пов инен містити імперативні нор ми про те, в яких випадках особ а має право оскаржити рішенн я суду в апеляційному чи каса ційному порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 91 ГПК Укр аїни сторони у справі, прокур ор, треті особи, особи, які не б рали участь у справі, якщо гос подарський суд вирішив питан ня про їх права та обов' язки , мають право подати апеляцій ну скаргу на рішення місцево го господарського суду, яке н е набрало законної сили.

Між тим, згідно з ч. 6 ст. 106 ГПК України апеляційні скарги на ухвали місцевого господарсь кого суду можуть подавати ст орони та інші учасники суд ового процесу, зазначені у цьому Кодексі та Законі пр о банкрутство.

Враховуючи те, що у справа х про банкрутство, окрім судо вих рішень у формі ухвал, в одн ому випадку, у разі визнання б оржника банкрутом та відкрит тя ліквідаційної процедури, виноситься постанова, оскарж ення такої постанови відбува ється з урахуванням особливо стей, передбачених Законом п ро банкрутство.

Відтак, в силу особливосте й справи про банкрутство (ст. 4 1 ГПК України), коло осіб, які ма ють право оскаржити судові р ішення у справі про банкрутс тво, діючим законодавством з вужено до учасників такої сп рави задля попередження необ ґрунтованого втручання інши х осіб, які не є учасниками спр ави, у хід процедури банкрутс тва.

У відповідності до абз. 22 ст. 1 Закону про банкрутство уч асниками провадження у справ і про банкрутство визнано таких осіб: сторони (кредитор и, боржник), арбітражний керую чий (розпорядник майна, керую чий санацією, ліквідатор), вла сник майна (орган, уповноваже ний управляти майном) боржни ка, а також у випадках, передба чених цим Законом, інші особи , які беруть участь у провадже нні у справі про банкрутство , Фонд державного майна Украї ни, державний орган з питань б анкрутства, представник орга ну місцевого самоврядування , представник працівників бо ржника, уповноважена особа а кціонерів або учасників това риств з обмеженою чи додатко вою відповідальністю.

Необхідно зазначити, що осо ба, яка має грошові вимоги до б оржника, набуває статусу уча сника провадження у справі п ро банкрутство, а саме кредит ора, лише після подачі у вст ановленому порядку заяви з грошовими вимогами до борж ника. Тільки після цього така особа має процесуальне право на оскарження процесу альних документів у справі п ро банкрутство.

Однак, судом апеляційної ін станції було встановлено від сутність доказів звернення с каржника з грошовими вимогам и до боржника в установленом у порядку. Таким чином, заявни к касаційної скарги не є учас ником справи про банкрутство , оскільки не звернувся з грош овими вимогами до боржника.

За таких обставин справи су д апеляційної інстанції дійш ов правомірного висновку про відмову в прийнятті апеляці йної скарги.

У зв' язку з чим ухвала суд у апеляційної інстанції підл ягає залишенню без змін, як т ака, що відповідає нормам чин ного законодавства.

Разом з тим, колегія судді в зазначає, що скаржник після набуття ним статусу учасник а провадження у справі про ба нкрутство не позбавлений про цесуального права на оскарже ння винесених у справі судов их рішень.

З урахуванням наведеного та керуючись ст. ст. 55, 129 Консти туції України, ст. 14 Закону Укр аїни "Про судоустрій і статус суддів", ст. 1, Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом” та ст. ст. 41, 91, 106, 1115, 1117, 1119 - 11111 Господарського про цесуального кодексу України , суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну с каргу ДПІ у Печерському райо ні м. Києва залишити без задов олення.

2. Ухвалу Київськог о апеляційного господарсько го суду від 14.04.2011 р. у справі № 50/16-б залишити без змін.

Головуючий Б.М. Поляков

Судді В.М. Коваленк о

О.Є. Короткевич

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення22.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16469622
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —50/16-б

Ухвала від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 29.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 22.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні