Рішення
від 23.05.2011 по справі 5023/1992/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" травня 2011 р. Справа № 5023/1992/11

вх. № 1992/11

Суддя господарського суд у Інте Т.В.

при секретарі судового за сідання Федорова К.О.

за участю представників ст орін:

прокурора - Волик О.Г., посв. № 743 від 14.07.09 р.;

позивача - ОСОБА_1, дов. № 22 0/267/д від 20.01.11 р.;

розглянувши справу за поз овом Військового прокуро ра Харківського гарнізону, м . Харків в інтересах держав и, в особі Міністерства обо рони України, м. Київ

до 1. Товариства з обмежен ою відповідальністю "Авіа - Ін вест", м. Київ

2. Східного управління капіт ального будівництва МОУ, м. Ха рків

про визнання недійсним дог овору

ВСТАНОВИВ:

Військовий прокурор Х арківського гарнізону зверн увся до суду з позовом в інете рсах держави в особі Міністе рства оборони України про ви знання недійсним договору № 51 від 18.02.05 р. про будівництво жит ла для військовослужбовців З бройних Сил України та члені в їх сімей шляхом пайової уча сті сторін, укладений між

Представники відповідачів в призначене судове засідан ня не з"явились.

На адресу суду поштовим від діленням було повернено копі ї ухвал від 25.03.11 р. та від 11.04.11 р. у д аній справі, яку було направл ено на адресу 1-го відповідача (ТОВ "Авіа - Інвест"), з довідкою поштового відділення "за заз наченою адресою вибули" та "за зазначеною адресою не знайд ено"

Копію ухвали суду було наді слано на адресу відповідача - вул. Оболонська, 23-А, м. Київ, м. Х арків, 61144, у відповідності з да ними позивача щодо поштових реквізитів 1-го відповідача, в казаними у позовній заяві.

Відповідно до наданого про курором витягу з ЄДРПОУ стан ом на 01.03.11 р. 1-го відповідача (Тов ариство з обмеженою відповід альністю "Авіа - Інвест") зареє стровано за адресою: вул. Щусє ва, 36, м. Київ, 04060.

Відповідно до наданого про курором витягу з ЄДРПОУ стан ом на 01.03.11 р. 2-го відповідача (Схі дне управління капітального будівництва Міністерства об орони України) зареєстровано за адресою: вул. Клочківська, 228, м. Харків, 61045.

Справа розглядається за на явними в ній матеріалами, виз наними судом достатніми, в по рядку ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення уч асників судового процесу, до слідивши надані докази, судо м встановлене наступне.

18 лютого 2005 року між відповід ачами - Товариством з обмежен ою відповідальністю "Авіа - Ін вест" та Східним управлінням капітального будівництва Мі ністерства оборони України б уло укладено договір № 51 про б удівництво житла для військо вослужбовців Збройних Сил Ук раїни та членів їх сімей шлях ом пайової участі сторін.

Відповідно до вимог п. 2.1 зазн аченого договору сторони пог одились про будівництво у по рядку пайової участі сторін «об' єктів», які будуть розт ашовані на земельних ділянка х орієнтовною загальною площ ею 1,2 га за адресою: м. Харків, ву л. 50 років СРСР (військове міст ечко № 183), для забезпечення жит лом військовослужбовців Збр ойних Сил України та членів ї х сімей.

У відповідності до ст. 202 Циві льного кодексу України право чином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припине ння прав та обов' язків.

Згідно ст. 215 Цивільного коде ксу України підставою недійс ності правочину є недодержан ня в момент вчинення правочи ну стороною вимог, встановле них частинами першою-третьою , п' ятою та шостою статті 203 Ци вільного кодексу України.

Відповідно до вимог ст. 203 Цив ільного кодексу України, змі ст правочину не може супереч ити цьому кодексу, іншим акта м законодаства, а також морал ьним засадам суспільства та має бути спрямований на реал ьне настання правових наслід ків, що обумовлені ним.

Відповідно до вимог ч.3 ст. 180 Г осподарського кодексу Украї ни, при укладанні господарсь кого договору сторони зобов' язані в будь-якому випадку по годити предмет, ціну та строк дії договору.

Аналізом змісту договору № 51 від 18 лютого 2005 року, а саме п. п . 1.3, 2.1, 2.3, 2.4 встановлено, що його пр едметом є будівництво в поря дку пайової участі житлового комплексу можливо з підземн им паркінгом та вбудовано-пр ибудованими приміщеннями со ціально-побутового, офісного призначення на земельних ді лянках орієнтовною площею 1,2 г ектари за адресою: м. Харків, в ул. 50 років СРСР.

Загальна площа житлових пр иміщень остаточно буде визна чена на підставі проектно-ко шторисної документації та до кументації, яка буде оформле на бюро технічної інвентариз ації. Окрім того, відповідно д о визначеної фактичної загал ьної площі житлових приміщен ь буде остаточно визначено р озмір частки Замовника - Сх ідного управління капітальн ого будівництва Міністерств а оборони України, але у будь-я кому випадку процентне співв ідношення часток не підлягає зміні.

Таким чином, з викладеного в бачається, що предмет догово ру на час його укладання чітк о не визначений як і ціна за од ин квадратний метр будівницт ва, що є порушенням вимог ст. с т. 875, 843 ЦК України.

Крім того, судом встановлен о, що відповідно до п. 3.4 вказано го договору Замовник делегує Пайовику частину своїх повн оважень на виконання функцій Генерального підрядника на будівництво житлового компл ексу.

Однак, делегування прав або повноважень взагалі не пере дбачено "Положенням про Схід не управління капітального б удівництва МО України", так як згідно розділу 7 Положення, ті льки Східне управління капіт ального будівництва має прав о укладати договір підряду н а виконання робіт з будівниц тва об' єктів та здійснювати контроль за їх виконанням зг ідно із вимогами чинного зак онодавства.

Також, у вищенаведеному дог оворі зазначено, що його мето ю є забезпечення військовосл ужбовців та членів їх сімей ж итлом шляхом будівництва за рахунок Пайовика житлового б агатоповерхового комплексу . При цьому, в п. 3.1.1 Договору зазн ачено, що для прискорення заб езпечення військовослужбов ців та членів їх сімей житлом Пайовик - ТОВ "Авіа - Інвест" м ає право за згодою замовника передати достроково квартир и відповідної площі.

Таким чином, з викладеного в бачається, що порушується ме та Договору, оскільки відпов ідна площа - це розмір частк и Замовника в розумінні п. 3.2 До говору, а такий розмір частки остаточно можливо встановит и, згідно вищевказаним пункт ом, тільки після здачі об' єк тів.

Крім того, як вбачається зі змісту договору № 51 від 18 лютог о 2005 року, будівництво житлово го комплексу планується на в ільній від забудови земельні й ділянці орієнтовною площею 1,2 га у межах, які будуть визнач ені рішенням Харківської міс ької ради та які в установлен ому порядку підлягають відве денню під будівництво.

Проте, згідно із вимогами ст . 77 Земельного кодексу України , ст. 1 Закону України "Про викор истання земель оборони" пере дбачено, що землями оборони в изнаються землі, надані для р озміщення і постійної діяльн ості військових частин, уста нов, військово-навчальних за кладів, підприємств та орган ізацій ЗС України, інших війс ькових формувань, утворених відповідно до законодавства України.

Згідно ч.2 ст. 20 Земельного ко дексу України, зміна цільово го призначення земель провод иться органами виконавчої вл ади або органами місцевого с амоврядування, які приймають рішення про надання цих земе ль у користування.

Відповідно до вимог ст. 3 Зак ону України «Про правовий ре жим майна в Збройних Силах Ук раїни» військове майно закрі плюється за військовими час тинами ЗС України на праві оп еративного управління. З мом енту надходження майна до Зб ройних Сил України і закріпл ення його за військовою част иною Збройних Сил України, во но набуває статусу військово го майна і використовується лише за його цільовим та функ ціональним призначенням.

Як встановлено судом, будь-я ке рішення щодо земельної ді лянки площею 1,3 га органами ви конавчої влади або місцевого самоврядування не приймалос ь, згода на припинення права к ористування земельною ділян кою Міністром оборони не над авалась, а в компетенцію орга нів місцевого самоврядуванн я взагалі не входить визначе ння меж земельної ділянки пі д будівництво житлового комп лексу за адресою: м. Харків, ву л. Володарського, 46, так як без п опередньої згоди Міністерст ва оборони України, як законн ого користувача даної ділянк и, дане рішення буде суперечи ти вимогам ст. 227 ЦК України.

Відповідно до вимог ст. 215 ЦК України, якщо недійсність пр авочину прямо не встановлено законом, але зацікавлена осо ба оскаржує її дійсність на п ідставах, передбачених закон ом, такий право чин може бути в изнаний судом недійсним.

З огляду на вищевикладене, з урахуванням фактичних обста вин справи, суд приходить до в исновку, що позовні вимоги пр окурора з приводу визнання н едійсним договору № 51 від 18 лют ого 2005 року на будівництво жит ла для військовослужбовців З бройних Сил України та члені в їх сімей шляхом пайової уча сті сторін, укладеного між Сх ідним управлінням капітальн ого будівництва Міністерств а оборони України та ТОВ "Авіа - Інвест" є законними, обґрунт ованими, підтвердженими мате ріалами справи і такими, що пі длягають задоволенню.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 Госпо дарсько процесуального коде ксу України, суд вважає необх ідним витрати по сплаті держ авного мита та витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу поклас ти на відповідачів пропорцій но до розміру задоволених ви мог.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 6, 8, 19, 124, 129 Конституці ї України, ст. ст. 202, 203, 215, 218, 843, 875, 886 ЦК У країни, ст. ст. 20, 77 Земельного ко дексу України, ст. 180 Господарс ького кодексу України, ст. ст. 1, 4, 12, 21, 33, 43, 47-49, 75, 82-85 Господарсько про цесуального кодексу України , суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Визнати недійсним договір № 51 від 18 лютого 2005 року про буді вництво житла для військовос лужбовців Збройних Сил Украї ни та членів їх сімей шляхом п айової участі сторін, укладе ний між Східним управлінням капітального будівництва Мі ністерства оборони України т а ТОВ "Авіа - Інвест".

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Аві а - Інвест" (вул. Щусєва, 36, м. Київ , 04060, код ЄДРПОУ 33100973, р/р 26002000131213 в АКБ "Чорноморський банк розвитку та реконструкції" м. Сімфероп оль, МФО 384577) на користь Державн ого бюджету України (одержув ач управління державного каз начейства у м. Харкові Головн ого управління державного ка значейства України у Харківс ькій області, код ЄДРПОУ 24134490, ра хунок №31110095700002, код бюдж. класифі кації доходів 22090200, символ звіт ності банку 095, банк Головне уп равління державного казначе йства України в Харківській області, МФО 851011) - 42,50 грн. держа вного мита.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Аві а - Інвест" (вул. Щусєва, 36, м. Київ , 04060, код ЄДРПОУ 33100973, р/р 26002000131213 в АКБ "Чорноморський банк розвитку та реконструкції" м. Сімфероп оль, МФО 384577) на користь Державн ого бюджету України (одержув ач управління державного каз начейства у м. Харкові Головн ого управління державного ка значейства України у Харківс ькій області, код ЄДРПОУ 24134490, ра хунок №31110095700002, код бюдж. класифі кації доходів 22050000, символ звіт ності банку 259, банк Головне уп равління державного казначе йства України в Харківській області, МФО 851011) - 118,00 грн. витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у.

Стягнути зі Східного управ ління капітального будівниц тва Міністерства оборони Укр аїни (61045 м. Харків, вул. Клочківс ька, 228 код ЄДРПОУ 24980204, р/р 5239003002679 в ГУ ДКУ Харківської області, МФО 851011) на користь Державного бюд жету України (одержувач упра вління державного казначейс тва у м. Харкові Головного упр авління державного казначей ства України у Харківській о бласті, код ЄДРПОУ 24134490, рахунок №31110095700002, код бюдж. класифікації доходів 22090200, символ звітності банку 095, банк Головне управлі ння державного казначейства України в Харківській облас ті, МФО 851011) - 42,50 грн. державного мита.

Стягнути зі Східного управ ління капітального будівниц тва Міністерства оборони Укр аїни (61045 м. Харків, вул. Клочківс ька, 228 код ЄДРПОУ 24980204, р/р 5239003002679 В ГУ ДКУ Харківської області, МФО 851011) на користь Державного бюд жету України (одержувач упра вління державного казначейс тва у м. Харкові Головного упр авління державного казначей ства України у Харківській о бласті, код ЄДРПОУ 24134490, рахунок №31110095700002, код бюдж. класифікації доходів 22050000, символ звітності банку 259, банк Головне управлі ння державного казначейства України в Харківській облас ті, МФО 851011) - 118,00 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Ін те Т.В.

Повне рішення складено 30 т равня 2011 року.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16471191
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/1992/11

Ухвала від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Інте Т.В.

Ухвала від 25.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Інте Т.В.

Ухвала від 11.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Інте Т.В.

Рішення від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Інте Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні