Рішення
від 01.06.2011 по справі 5023/2009/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" червня 2011 р. Справа № 5023/2009/11

вх. № 2009/11

Суддя господарського суд у Аюпова Р.М.

при секретарі судового зас ідання Павленко А.В.

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1, дов. в ід 24.03.11р.

1- й Відповідач - ОСОБА_2., д ов. №01-33/176 від 17.01.11р.

Третя особа - не з'явився;

Третя особа -2 - не з'явився;

2-й відповідач - не з'явився;

розглянувши справу за поз овом Товариства з обмежен ою відповідальністю "Ельшан" , с. Руська Лозова

до 1) Дергачівської райо нної державної адміністраці ї, м. Дергачі

2) Русько-Лозівської сільсь кої ради Дергачівського райо ну Харківської області

3-я особа яка не заявляє са мостійних вимог на предмет с пору на стороні відповідача 1) Інспекція Державного архіт ектурно-будівельного контро лю у Х\о, м. Харків; 2)Дергачівсь ке комунальне підприємство « Інвенрос», м. Дергачі

Харків

про визнання права власнос ті

ВСТАНОВИВ:

ТОВ “Ельшан”(позивач) звернувся до господарського суду Харківської області з п озовною заявою до відповідач а - Дергачівської районної д ержавної адміністрації про в изнання за позивачем права в ласності на нежитлову будів лю - цех по виробництву поліпр опіленової продукції (нитка, шпагат та інш.), яка знаходить ся за адресою: вул. Бєлгородсь ка, 1-Б, село Руська Лозова Дерг ачівського району Харківськ ої області загальною площею 1627,2 кв. м, та складається з примі щень: 1 - кімнати охорони, площе ю 12,30 кв. м, 2 -експедиторської, пл ощею 182,30 кв. м, 3 - роздягальні, пло щею 12,20 кв. м, 4 -вбиральні, площею 2,70 кв. м, 5 - душової, площею 3,50 кв. м , 6 - душової, площею 3,40 кв. м, 7 - вбир альні, площею 2,60 кв. м, 8 - роздяга льні площею 26,90 кв. м, 9 - кухні-їда льні, площею 38,50 кв. м, 10 - цеху, пло щею 629,90 кв. м, 11 - цеху-складу, площ ею 634,10 кв. м, 12 - кабінету, площею 18,8 0 кв. м., 13 - кабінету, площею 27,80 кв. м , 14 - кабінету, площею 26,80 кв. м, 15 - са нвузлу, площею 5, 40 кв. м.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 24 березня 2011 року (з урахуванням ухвали п ро виправлення опис ки від 30.03.2011 р.)прийнято вказану позовну заяву до розгляду, по рушено провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 04 кві тня 2011 року о 10:00 год. Також цією у хвалою суду залучено до учас ті у справі в якості Третьої о соби, яка не заявляє самостій них вимог на предмет спору на стороні відповідача - Інспек цію Державного архітектурно -будівельного контролю в Хар ківській області.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 04 квітня 2011 року залучено до уча сті у справі в якості другого відповідача - Русько-Лозівсь ку сільську раду Дергачівськ ого району Харківської облас ті та в якості третьої особи, я ка не заявляє самостійних ви мог на предмет спору на сторо ні відповідача Дергачівське комунальне підприємство “Ін венрос”.

Представник позивача у при значеному судовому засідан ні 01 червня 2011 року позовні вим оги, підтримав та наполягав на їх задоволенні.

Перший відповідач відзив н а позов не надав, проте, присут ній у судовому засіданні йог о представник надав письмові заяву (вх. № 10877), в яких зазначив , що повністю погоджується з п равовою оцінкою суду по дані й справі та просить вирішити даний спір на розсуд суду.

Третя особа - Інспекція держ авного архітектурно-будівел ьного контролю у Харківській області у судове засідання 01. 06.2011 року не з' явилась, проте, ч ерез канцелярію суду надала пояснення (вх. № 7413), в яких зазна чає, що позивач здійснив само чинну реконструкцію нежитло вої будівлі - цеху по виробн ицтву поліпропіленової прод укції, яка знаходиться за адр есою: вул. Бєлгородська, 1-Б, сел о Руська Лозова Дергачівсько го району Харківської област і загальною площею 1627,2 кв. м. Пос илаючись на ст.. 331, 376, 392 Цивільног о кодексу України, просить су д розглянути справу за відсу тністю третьої особи відпові дно до вимог діючого законод авства.

Другий відповідач - Русько-Л озівська сільська рада Дерга чівського району Харківсько ї області та третя особа - Дер гачівське комунальне підпри ємство “Інвенрос”у призначе не судове засідання не зявил ись, витребувані судом докум енти не надали. Про дату, час т а місце розгляду справи були повідомлені належним чином, про що свідчить відмітки про направлення ухвали про відк ладення розгляду справи від 19 травня 2011 року, яка направлял ась на адресу відповідача, як а зазначена в свідоцтві про д ержавну реєстрацію, в якій по відомлялось про час та місце розгляду даного судового за сідання, при цьому враховані приписи пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарськ их судах України, затверджен ої наказом Вищого господарсь кого суду України від 10.12.2002 р. № 75 (з подальшими змінами). Окрім того, ухвала господарського суду Харківської області від 04 квітня 2011 року отримувалась представниками другого відп овідача та третьої особи - 2, пр о що свідчить наявні в матері алах справи поштові повідомл ення (а. с 156, 159, том 1).

Присутні в судовому засіда нні 01 червня 2011 року позивач та перший відповідач вважають за можливе розглянути справу по суті в даному судовому зас іданні без участі представни ків другого відповідача та т ретіх осіб.

З' ясувавши всі фактичні о бставини, на яких ґрунтуютьс я позов, дослідивши матеріал и справи та заслухавши поясн ення представника позивача, першого відповідача всебічн о та повно дослідивши надані учасниками судового процесу докази, суд встановив наступ не.

Відповідно до договору куп івлі-продажу частини комплек су від 10грудня 2009 року позивач у на праві власності належит ь 9/100 частин комплексу, корівни к «Ц1», що розташований за адре сою: вул. Бєлгородська (Бєлгор одське шосе) 1 А, с. Руська Лозов а, Дергачівського району Хар ківської області. Фактично з а вказаною адресою розташова ний одноповерховий не житлов ий будинок літ. «Ц-1», загально ю площею 1627,20 кв. м.

Рішенням виконавчого комі тету Русько - Лозівської сіль ської ради Дергачівського ра йону Харківської області № 2 в ід 12.01.2010 року об'єкту нерухомост і 9/100 частин комплексу корівни ку «ЦІ» була надана юридична адреса: Харківська область с . Руська Лозова вул. Бєлгородс ька № 1 Б.

Протягом 2010 року позивачем б уло особисто, з дотриманням б удівельних норм та правил, за рахунок власних коштів, Пози вачем було проведено перепла нування внутрішніх приміщен ь придбаного об' єкту нерухо мості, не змінюючи зовнішніх розмірів будівлі, без розроб лення проектної документаці ї та одержання дозволу Інспе кції ДАБК Харківської област і на виконання будівельних р обіт. Замість нежитлових при міщень 1-4 загальною площею 1643,1 к в.м. Позивачем були утворені н ежитлові приміщення - 1-15 заг альною площею 1627,2 кв.м. Як зазна чає позивач, відносно викона ння будівельно-монтажних роб іт при переплануванні вищевк азаної будівлі та обмеження прав інших громадян та юриди чних осіб не надходило.

Комунальне підприємство т ехнічної інвентаризації «Ін венрос» на замовлення позива ча здійснило технічну інвент аризацію та склало відповідн ий технічний паспорт, згідно з яким по за адресою: вул. Бєлг ородська, 1-Б, село Руська Лозо ва Дергачівського району Хар ківської області перебуває н ежитлове приміщення загальн ою площею 1627,2 кв. м,

Відповідно до технічного в исновку, здійсненого ТОВ «Пр оектно-будівельне підприємс тво «Укрбудконструкція» (ліц ензія: серія АВ № 557623) вбачаєтьс я, що технічний стан несучих т а огорожних конструкцій, інж енерних систем існуючої буді влі, в минулому корівника літ «Ц-1» по вул. Бєлгородській 1-Б ( колишн. 1-А) в селі Руська Лозов а Дергачівського району Харк івської області є задовільни м та своїми технічними, конст руктивними, об'ємно - планувал ьними властивостям і загальн им технічним станом відповід ає нормативним вимогам та ді ючим будівельним нормам, вим огам ДБН В. 1.1.-7-202 «Пожежна безпе ка об'єктів будівництва». Піс ля перепланування нежитлову будівлю можливо використову вати під цех по виробництву п оліпропіленової продукції (н итка, шпагат та інш.).

Таким чином, рекноструйова не нерухоме майно відповідає всім державним будівельним, пожежним, санітарно-епідемі ологічним нормам і не порушу є права інших осіб. Об' єкт бу дівництва придатний для пода льшої експлуатації за призна ченням.

Надаючи правову кваліфіка цію викладеним обставинам су д виходить із наступного.

Відповідно до статті 41 Конс титуції України кожен має пр аво володіти, користуватися та розпоряджатися своєю влас ністю. Право власності набув ається в порядку, визначеном у законом. Право власності є н епорушним.

Цивільний кодекс України в иділяє декілька способів н абуття права власності.

Згідно ст. 392 Цивільного коде ксу України власник майна мо же пред' явити позов про виз нання його права власності, а відповідно до ч.2 ст.16 Цивільно го кодексу України, ст.ст. 20, 144, 147 Господарського кодексу Укра їни майнові права суб' єкта господарювання права підляг ають захисту, в тому числі шля хом їх визнання.

Так, відповідно до ст. 316 Циві льного кодексу України право м власності, зокрема, є право о соби на річ (майно), яке вона зд ійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

За приписами ст. 317 цього Коде ксу власникові належить прав о володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст. 328 Цивільно го кодексу України, право вл асності набувається на під ставах, що не заборонені за коном. Право власності вважа ється набутим правомірно, як що інше прямо не випливає і з закону або незаконність набуття права власності не в становлена судом.

Отже, в даному випадку підтв ердження в суді права власно сті, що складає предмет спору , здійснюється, зокрема, шляхо м підтвердження фактів, що св ідчать про володіння спірним майном на праві власності.

При цьому, якщо майно знаход иться у володінні позивача, й ого право на майно захищаєть ся презумпцією правомірност і фактичного володіння.

Суд зазначає про те, що згід но ст. 3 Конституції України, з гідно якої людина, її життя і з доров' я, недоторканість і б езпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінніст ю; ст.1 Першого протоколу до Ко нвенції про захист прав люди ни і основоположних свобод 1950 року, ратифікованої Законом України від 17.07.1997 року №475/97-ВР, ко жна фізична особа або юридич на особа має право мирно воло діти своїм майном. Ніхто не мо же бути позбавлений своєї вл асності інакше як в інтереса х суспільства і на умовах, пер едбачених законом і загальни ми принципами міжнародного п рава.

Ст. 319 Цивільного кодексу Укр аїни передбачено, що власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суп еречать закону. Право власно сті є непорушним. Ніхто не мож е бути протиправно позбавлен ий цього права чи обмежений в його здійсненні.

Відповідно до ст.ст. 331, 332, Циві льного кодексу України, прав о власності на створене неру хоме майно (житлові будинки, б удівлі, споруди та інше) виник ає з моменту завершення буді вництва (створення майна), якщ о створення, переробка майна відповідає діючому законода вству, будівельним нормам та правилам. Відповідно, власни к який збудував нерухоме май но, має право на реєстрацію пр ав власності на нерухоме май но.

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст. 182 Циві льного кодексу України, пра во власності та інші речові п рава на нерухомі речі, обмеж ення цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підля гають державній реєстрації . Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щ одо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний н адавати інформацію про ре єстрацію та зареєстровані п рава в порядку, встановленом у законом.

Відповідно до статті 1 Закон у України "Про державну реєст рацію речових прав на нерухо ме майно та їх обмежень" відпо відна державна реєстрація - о фіційне визнання і підтвердж ення державою фактів виникне ння, переходу або припинення речових прав на нерухоме май но та їх обмежень, що супровод жується внесенням даних до Д ержавного реєстру речових пр ав на нерухоме майно та їх обм ежень.

Пунктом 1 частини першої ста тті 4 цього Закону визначено, щ о обов'язковій державній реє страції підлягають речові пр ава на нерухоме майно, що знах одиться на території України , фізичних та юридичних осіб, д ержави, територіальних грома д, іноземців та осіб без грома дянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організац ій, іноземних держав, зокрема , право власності на нерухоме майно.

Відповідно до ст. ст. 18, 19 Закон у України від 01.07.2004 року №1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" (далі - Закон), під ставою для державної реєстра ції прав, що посвідчують вини кнення, перехід, припинення р ечових прав на нерухоме майн о, є рішення суду про право вла сності на нерухоме майно, що н абрало законної сили.

У відповідності з п.5 Прик інцевих положень зазначен ого Закону, до створення єдин ої системи органів реєстрац ії прав, а також до формуванн я Державного реєстру прав у складі державного земельно го кадастру реєстрація об'єк тів нерухомості проводитьс я комунальними підприємств ами бюро технічної інвент аризації.

Порядок оформлення права власності на об'єкти нерухо мого майна передбачено Тимча совим положенням про поряд ок реєстрації прав власнос ті на нерухоме майно, зат вердженим наказом Міністер ства юстиції України від 07.02.2002 р оку №7/5.

Відповідно до п.1, п.п.1.3 вказан ого Положення до прийняття Верховною радою України та н абрання чинності Законом Ук раїни про державну реєстрац ію прав на об'єкти нерухомо го майна бюро технічної ін вентаризації здійснюють реє страцію прав власності на н ерухоме майно.

Відповідно до п.1.3 Тимчасово го положення про порядок дер жавної реєстрації прав влас ності на нерухоме майно, затв ердженого Наказом Міністер ства юстиції України 07.02.2002 ро ку N 7/5 (далі - Тимчасове положен ня), державну реєстрацію пра в власності на нерухоме майн о здійснюють підприємства б юро технічної інвентаризаці ї (далі - БТІ) у межах визначени х адміністративно-територіа льних одиниць.

Відповідно до п. 1.4 Тимчасов ого положення, державна реєс трація прав власності на не рухоме майна - це внесення за пису до Реєстру власності н а нерухоме майно у зв'язку з в иникненням, існуванням або п рипиненням права власності н а нерухоме майно, що здійснює ться БТІ за місцезнаходжен ням об'єктів нерухомого май на на підставі право встанов лювальних документів кошта м особи, що звернулася до БТІ .

Підставою для проведення д ержавної реєстрації прав вл асності на нерухоме майно в ідповідно до п. 10 додатку № 1 до Тимчасового положення про п орядок реєстрації прав вла сності на нерухоме майно , за твердженого наказом Мініст ерства юстиції №7/5 від 07.02.2002 рок у є рішення судів , третейськ их судів про визнання права власності на об' єкти неру хомого майна, про встановлен ня факту права власності на о б' єкти нерухомого майна , пр о передачу безхазяйного нер ухомого майна до комунальної власності.

Відповідно до ст.ст. 319, 320 Циві льного кодексу України влас ники самостійно здійснюють право власності, виконують будь які дії по відношенню д о свого майна, що не супереча ть Закону. Визнання права вл асності на нежитлове приміщ ення необхідне для подальшог о здійснення позивачем під приємницької діяльності та не порушує права інших осіб.

Відповідно до ст.33 Господар ського процесуально кодексу України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог та заперече нь.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу Укра їни господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об' єктивному розгляді в судовом у процесі всіх обставин спра ви в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку про те, що позо вна вимога стосовно визнання за позивачем права власност і на нежитлову будівлю - цех п о виробництву поліпропілено вої продукції (нитка, шпагат т а інш.), яка знаходиться за адр есою: вул. Бєлгородська, 1-Б, сел о Руська Лозова Дергачівсько го району Харківської област і загальною площею 1627,2 кв. м, та с кладається з приміщень: 1 - кім нати охорони, площею 12,30 кв. м, 2 -е кспедиторської, площею 182,30 кв. м, 3 - роздягальні, площею 12,20 кв. м , 4 -вбиральні, площею 2,70 кв. м, 5 - ду шової, площею 3,50 кв. м, 6 - душової , площею 3,40 кв. м, 7 - вбиральні, пло щею 2,60 кв. м, 8 - роздягальні площе ю 26,90 кв. м, 9 - кухні-їдальні, площе ю 38,50 кв. м, 10 - цеху, площею 629,90 кв. м, 11 - цеху-складу, площею 634,10 кв. м, 12 - к абінету, площею 18,80 кв. м., 13 - кабін ету, площею 27,80 кв. м, 14 - кабінету, площею 26,80 кв. м, 15 - санвузлу, площ ею 5, 40 кв. м., правомірна та обґру нтована, така, що підтверджен а належними доказами, тому пі длягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію речових прав на нерухо ме май но та їх обмежень» та п. 1.5 Тимча сового положення про порядок реєстрації прав власності н а нерухоме майно, затверджен ого Наказом Міністерства юст иції України від )7» лютого 2002 р оку № 7/5, обов'язковій реєстрац ії прав підлягає право власн ості на нерухоме майно фізич них та юридичних осіб.

Згідно п. 10 додатку 1 до п. 2.1 Тим часового положення про поряд ок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердже ного Наказом Міністерства юс тиції України від «07» лютого 2 002 року № 7/5, правовстановлюючим и документами, на підставі як их проводиться реєстрація пр ав власності на нерухоме май но є, в тому числі, рішення суд у... про визнання права власнос ті на об'єкти нерухомого майн а.

Таким чином, відповідно до з аконодавства України, орган, який проводить державну реє страцію прав власності на не рухоме майно, зобов'язаний пр оводити реєстрацію судових р ішень про визнання права вла сності на об'єкти нерухомого майна.

Приймаючи до уваги, що позив ач не наполягає на стягненні з відповідачів судових витр ат, відповідно до ст. 49 ГПК Укра їни суд вважає, що витрати по с платі державного мита та вит рати на інформаційне-технічн е забезпечення судового проц есу слід покласти на позивач а.

Враховуючи наведене, керую чись ст.ст. 41, 124, 129 Конституції Ук раїни, ст. ст. 20, 144, 147 Господарсько го кодексу України, п.2 ст. 331, ст.с т. 182, 319, 320, 331, 332, 375, 376, 392 Цивільного коде ксу України, ст.ст. 1, 4, 12, 33, 43, 47-49, 82-85 ГП К України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Визнати за Товариством з о бмеженою відповідальністю « Ельшан», код ЄДРПОУ №36613848 право власності на нежитлову буді влю - цех по виробництву поліп ропіленової продукції (нитка , шпагат та інш.), яка знаходить ся за адресою: вул. Бєлгородсь ка, 1-Б, село Руська Лозова Дерг ачівського району Харківськ ої області загальною площею 1627,2 кв. м, та складається з примі щень: 1 - кімнати охорони, площе ю 12,30 кв. м, 2 -експедиторської, пл ощею 182,30 кв. м, 3 - роздягальні, пло щею 12,20 кв. м, 4 -вбиральні, площею 2,70 кв. м, 5 - душової, площею 3,50 кв. м , 6 - душової, площею 3,40 кв. м, 7 - вбир альні, площею 2,60 кв. м, 8 - роздяга льні площею 26,90 кв. м, 9 - кухні-їда льні, площею 38,50 кв. м, 10 - цеху, пло щею 629,90 кв. м, 11 - цеху-складу, площ ею 634,10 кв. м, 12 - кабінету, площею 18,8 0 кв. м., 13 - кабінету, площею 27,80 кв. м , 14 - кабінету, площею 26,80 кв. м, 15 - са нвузлу, площею 5, 40 кв. м.

Суддя Аюпова Р.М.

Рішення оформлено згідно з вимогами ст. 84 ГПК України

та повний текст рішення скл адено та підписано 06 червня 2011 року

справа № 5023/2009/11

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено30.06.2011
Номер документу16471413
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/2009/11

Ухвала від 12.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 26.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 24.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Рішення від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні