Постанова
від 31.05.2011 по справі 18/181/10
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" травня 2011 р. Справа № 18/181/10

Колегія суддів Одеськог о апеляційного господарсько го суду у складі:

Головуюч ого судді: Лаши на В.В.

Суддів: Єрмілова Г.А.

Воронюка О.Л.

При секретарі: Хом'як О.С.

за участю представників учасників процесу:

від ПАТ „Укрсоцбанк”: ОСОБА_2 - довіреність № 02-0 7/942 від 29.04.2011 р.

ліквідатор банкрута: Томашевський О.О.

Інші учасники провадження у справі про банкрутство в су дове засідання не з' явились , про час, дату та місце його пр оведення повідомлені належн им чином.

Розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу

Публічного акціонерн ого товариства „Укрсоцбанк”

на ухвалу господарс ького суду Миколаївської обл асті від 07.02.2011 року

зі справи № 18/181/10

за заявою кредитора Тов ариства з обмеженою відпов ідальністю „Дилен”

до боржника Товариства з обмеженою відповідальні стю „Інтер-Трейдінг”

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарсь кого суду Миколаївської обла сті від 22 грудня 2010 р. за заявою б оржника - Товариства з о бмеженою відповідальністю « Інтер-Трейдінг»(далі - ТОВ « Інтер-Трейдінг») було поруше но провадження у справі про б анкрутство останнього за озн аками ст. 51 Закону України «Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом»(в подальшому - Закон України про банкрутс тво).

Постановою господарського суду Миколаївської області від 27.12.2010 р. ТОВ «Інтер-Трейдінг »визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру та ліквідатором б анкрута призначено арбітраж ного керуючого Томашевськ ого О.О. (ліцензія серії АВ № 158229 від 14.09.2006 р.), якого зобов' яза но надати до суду реєстр вимо г кредиторів та здійснити лі квідацію боржника відповідн о до вимог Закону про банкрут ство, а також у 5-денний термін подати до офіційного друков аного органу оголошення про банкрутство ТОВ «Інтер-Трейд інг».

Ухвалою господарського су ду Миколаївської області від 07 лютого 2011 року (суддя Давченк о Т.М.) затверджено звіт ліквід атора та ліквідаційний балан с банкрута, ТОВ «Інтер-Трейді нг»ліквідовано, провадження у справі про банкрутство при пинено.

Не погоджуючись з цією ухва лою, Публічне акціонерне тов ариство «Укрсоцбанк»(надалі - ПАТ «Укрсоцбанк») в апеляц ійній скарзі просить її скас увати та передати справу на н овий розгляд, посилаючись на неповне з`ясування місцевим господарським судом обстави н, що мають значення для справ и, порушення норм матеріальн ого права, оскільки боржнико м не було дотримано позасудо вої добровільної процедури с амоліквідації; не було з' яс овано належним чином коло кр едиторів боржника, які не бул и належним чином повідомлені про ліквідацію боржника; не в становлений обсяг кредиторс ької заборгованості, ліквіда тором не отримані дані з Держ авного реєстру обтяжень рухо мого майна щодо відомостей п ро майно, що знаходилось у зас таві та не включено вимоги ба нку на суму 21 995 721,39 грн., що підтве рджуються рішенням суду та п остановою про відкриття вико навчого провадження.

В відзиві на апеляці йну скаргу за вих. № 233 від 27.05.2011 р. ліквідатор ТОВ «Інтер-Трейді нг»Томашевський О.О. прос ить апеляційну скаргу ПАТ «У крсоцбанк»залишити без задо волення, а ухвалу господарсь кого суду Миколаївської обла сті від 07.02.2011 р. по даній справі - без змін.

Обговоривши доводи апеля ційних скарг, заслухавши поя снення присутніх представни ка банку і ліквідатора банкр ута, дослідивши матеріали сп рави та перевіривши правильн ість застосування господарс ьким судом норм матеріальног о і процесуального права, кол егія суддів вважає, що апеляц ійна скарга підлягає задовол енню з наступних підстав.

Виносячи оскаржувану ухва лу, суд першої інстанції вихо див з того, що на виконання вим ог ст. 105 ЦК України ТОВ «Інтер-Т рейдінг»у «Бюлетень державн ої реєстрації»№ 160/2 (20/2) було над руковано повідомлення про йо го ліквідацію; протягом двом ісячного строку звернувся ли ше один кредитор - ТОВ «Диле н»; ДПІ у Центральному районі м. Миколаєва була повідомлен а про ліквідацію листом від 22. 10.2010 р. за № 18; наданий до суду пром іжний баланс станом на 21.12.2010 р. с відчить про відсутність у бо ржника, щодо якого прийнято р ішення про ліквідацію, майна , грошових коштів та інших акт ивів для задоволення вимог к редиторів; відсутня дебіторс ька заборгованість, за рахун ок якої можливо здійснити по гашення зобов' язань боржни ка.

Однак з висновками щодо дот римання ТОВ «Інтер-Трейдінг» у повному обсязі процедури д обровільної ліквідації пого дитися не можна як з такими, що зроблені при неповному з`ясу ванні усіх обставин, що мають значення для правильного ви рішення справи.

Частиною 1 статті 51 Закону Ук раїни про банкрутство встано влено, якщо вартості майна бо ржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про л іквідацію, недостатньо для з адоволення вимог кредиторів , така юридична особа ліквіду ється в порядку, передбачено му цим Законом. У разі виявлен ня зазначених обставин лікві датор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в гос подарський суд із заявою про порушення справи про банкру тство такої юридичної особи.

Спрощена процедура банкру тства, що передбачена ст. 51 Зак ону про банкрутство, виплива є з процедури добровільної л іквідації юридичної особи, т обто ліквідації юридичної ос оби за рішенням її учасників (власників) або органу, уповно важеного на це установчими д окументами. У зв'язку з чим, не обхідними передумовами для з вернення із заявою про поруш ення провадження у справі пр о банкрутство боржника в пор ядку ст. 51 Закону про банкрутс тво є дотримання вимог цивіл ьного та господарського зако нодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Відповідно до приписів час тин 3 і 4 ст. 60 ГК України ліквіда ційна комісія або інший орга н, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вмі щує в друкованих органах від повідно до закону повідомлен ня про його ліквідацію та про порядок і строки заяви креди торами претензій, а явних (від омих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій форм і у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом стро ки. Одночасно ліквідаційна к омісія вживає необхідних зах одів щодо стягнення дебіторс ької заборгованості суб'єкта господарювання, який ліквід ується, та виявлення вимог кр едиторів, з письмовим повідо мленням кожного з них про лік відацію суб'єкта господарюва ння.

Аналогічне положення міст иться й у ч. 4 ст. 105 ЦК України, за якою комісія вживає усіх мож ливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припиненн я юридичної особи.

Отже, враховуючи вищезазна чені вимоги чинного законода вства, необхідними передумов ами для звернення із заявою п ро порушення провадження у с праві про банкрутство боржни ка у порядку ст. 51 Закону Украї ни про банкрутство є, зокрема , виявлення та повідомлення к редиторів.

Водночас, матеріали справи не містять повідомлення ПАТ «Укрсоцбанк», як явного кред итора, у порядку, визначеному ст. 105 ЦК України, частинами 3, 4 с т. 60 ГК України.

Як вбачається з наданих апе лянтом документів, 31.08.2007 р. між П АТ «Укрсоцбанк»та ТОВ «Інтер -Трейдінг»був укладений дого вір поруки № 640/3-157-8п, за яким борж ник зобов' язався відповіда ти за виконання ТОВ «Інтелтр ейд», ТОВ «Ікар», ТОВ «Інт-Агро »зобов' язань за Генеральни м договором про здійснення к редитування № 640-3-157 від 31.08.2007 р.

Рішенням постійно діючого третейського суду при Асоці ації Українських Банків від 20.07.2009 р. по справі № 384/09 вирішено с тягнути з солідарних боржник ів, в тому числі й з ТОВ «Інтер -Трейдінг»21 995 721,39 грн.

На виконання вказаного ріш ення Дніпровський районний с уд м. Києва видав виконавчий л ист № 6-24 від 23.04.2010 р., а 19.05.2010 р. відділ ом примусового виконання ріш ень Департаменту Державної в иконавчої служби винесено по станову про відкриття викона вчого провадження ВП № 19298943.

З цього витікає, що ТОВ «Інт ер-Трейдінг»не у повному обс язі дотримано процедури добр овільної ліквідації, визначе ної ст. 60 ГК України та ст. ст. 105 Ц К України, яка є обов'язковою п ередумовою для порушення про вадження у справі про банкру тство за статтею 51 Закону Укра їни про банкрутство.

Таким чином, судова колегія вважає, що судом першої інста нції, без дослідження належн их доказів, які обґрунтовуют ь законність процедури банкр утства, передчасно було вине сено ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквід аційного балансу, та припине ння провадження по цій справ і.

Разом з тим, колегія суддів не може погодитися з доводам и апелянта про наявність зар еєстрованого обтяження рухо мого майна у ТОВ «Інтер-Трейд інг», що підтверджується над аним до скарги витягом з Держ авного реєстру обтяжень рухо мого майна.

Підставою реєстрації зазн аченого обтяження слугував д оговір застави майнових прав № 640/2-120МП від 16.08.2006 р., укладений мі ж ПАТ «Укрсоцбанк»та ТОВ «Ін тер-Трейдінг»з метою забезпе чення виконання останнім зоб ов' язань за договором креди ту за овердрафтом № 640/2-120 від 16.08.200 6 р.

Між тим, з картки рахунку ТО В «Інтер-Трейдінг»601, що ведет ься установою банку, виписко ю по особовому рахунку Микол аївської філії ПАТ «Укрсоцба нк» за 03.09.2007 р., довідки ПАТ «Укрс оцбанк»від 26.05.2011 р. за № 37-30/15-5961 вбач ається погашення боржником н а користь банку відповідної заборгованості з урахування м процентів і комісії банку.

Про це також свідчить інфор мація по рахункам ТОВ «Інтер -Трейдінг», отримана від ДПІ у Центральному районі м. Микол аєва, за якою поточний рахуно к, що використовувався для зд ійснення кредитування, був з акритий самим банком ще 15.05.2009 р.

Відповідно до ст. 599 ЦК Україн и зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належ ним чином.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 593 цього Кодек су встановлено, що право заст ави припиняється у разі прип инення зобов'язання, забезпе ченого заставою.

За таких обставин, судова ко легія вважає, що оскаржувана ухвала господарського суду Миколаївської області підля гає скасуванню.

Керуючись ст. ст. 101-106 Госпо дарського процесуального ко дексу України, колегія судді в

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Публ ічного акціонерного товарис тва «Укрсоцбанк»задовольни ти, а ухвалу господарського с уду Миколаївської області ві д 07.02.2011 р. по справі № 18/181/10 - скасува ти.

Справу передати господарс ькому суду Миколаївської обл асті на новий розгляд.

Головуючий суддя В.В. Лашин

Суддя Г.А. Єрмілов

Суддя О.Л. Воронюк

Повна постанова складен а 03.06.2011 р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення31.05.2011
Оприлюднено02.07.2011
Номер документу16472053
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/181/10

Ухвала від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Філінюк І.Г.

Ухвала від 15.08.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Філінюк І.Г.

Постанова від 31.05.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Філінюк І.Г.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Філінюк І.Г.

Ухвала від 18.05.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 02.02.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Постанова від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні