Постанова
від 23.06.2011 по справі 2а/0270/2675/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2011 р. Справа № 2а/0270/2675/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Альчука Максима Петровича, розгля нувши в порядку скороченого провадження матеріали справ и

за позовом: управління П енсійного фонду України у По гребищенському районі Вінни цької області

до: фізичної особи - під приємця ОСОБА_1

про: стягнення заборгов аності

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійно го фонду у Погребищенському районі Вінницької області зв ернулося до Вінницького окру жного адміністративного суд у з позовом до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про ст ягнення заборгованості.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем рахується забо ргованість в сумі 782,34 грн. зі сп лати страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду, що є цільовим загальнообов' язковим плат ежем.

Оскільки сума позову ґрунт ується на рішенні позивача, щ одо якого завершився встанов лений строк оскарження, судо м в порядку ст. 183-2 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни (далі - КАС України) при розгляді даної справи засто соване скорочене провадженн я.

Ухвалою суду від 03.06.2011 року, як у згідно поштового повідомле ння відповідач отримав 08.06.2011 ро ку, останньому встановлено с трок для подачі заперечень п роти позову. В десятиденний т ермін з дня її одержання фізи чна особа - підприємець ОСО БА_1 своїм правом заперечит и проти позовних вимог не ско ристався, хоча і заяви про виз нання позову через канцелярі ю суду теж подано не було.

Розглянувши матеріали спр ави, оцінивши докази в їх суку пності, судом встановлено на ступне.

Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 зареєстрований в управлінні ПФУ у Погребищенс ькому районі Вінницької обла сті за № НОМЕР_1, є платнико м страхових внесків на обов' язкове державне пенсійне стр ахування до 01.01.2011 року, а з 01.01.2011 ро ку платником єдиного внеску.

Відповідач має заборгован ість перед управлінням Пенсі йного фонду України по сплат і страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування за 2010 року в сумі 782,34 грн.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування", страхові внески - ко шти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов' я зкове державне пенсійне стра хування та страхові внески н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування, с плачені (які підлягають спла ті) згідно із законодавством , що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування, щ о спрямовуються на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування.

Стаття 11 цього ж Закону в изначає осіб, які підлягають загальнообов' язковому дер жавному пенсійному страхува нню, зокрема ними є фізичні ос оби - суб' єкти підприємниць кої діяльності, у тому числі т і, які обрали особливий спосі б оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фікс ований сільськогосподарськ ий податок), та члени сімей заз начених фізичних осіб, які бе руть участь у провадженні ни ми підприємницької діяльнос ті.

Пунктом 5 ст. 14 Закону вст ановлено, що до кола страхува льників відносяться застрах овані особи, визначені п. 3 ст. 11 даного Закону.

Стаття 15 вказаного Закону передбачає, що платниками с трахових внесків до Накопичу вального фонду є застрахован і особи, зазначені в пунктах 1- 7, 9, 10, 12, 15, 17 і 18 статті 11 та частині пе ршій статті 12 цього Закону .

Частиною 1 ст. 19 Закону ви значено, що страхові внески д о солідарної системи нарахов уються для осіб, зазначених у п. 5 ст. 14 цього Закону, - на су ми доходу (прибутку), отримано го від відповідної діяльност і, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Верховною Радою України 08.07.2 010 року прийнято Закон України "Про внесення змін до законів України "Про Державний бюдже т України на 2010 рік" та "Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування", який на брав чинності 17.07.2010 року. Дани м Законом підпункт 4 пункту 8 розділу 15 "Прикінцеві положе ння" Закону України "Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування" вик ладено у наступній редакції:

"Фізичні особи - суб' єкти п ідприємницької діяльності, я кі обрали особливий спосіб о податкування (фіксований под аток, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які бе руть участь у провадженні ни ми підприємницької діяльнос ті, на період дії законодавчи х актів з питань особливого с пособу оподаткування сплачу ють страхові внески в порядк у, визначеному цим Законом .

Сума страхового внеску вст ановлюється зазначеними осо бами самостійно для себе та ч ленів їх сімей, які беруть уча сть у провадженні такими осо бами підприємницької діяльн ості та не перебувають з ними у трудових відносинах. При ць ому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксова ного або єдиного податку, що п ерерахована до Пенсійного фо нду України, повинна станови ти не менше мінімального роз міру страхового внеску за ко жну особу та не більше розмір у страхового обчисленого від максимальної величини факти чних витрат на оплату праці н айманих працівників грошово го забезпечення військовосл ужбовців, осіб рядового і нач альницького складу оподатко вуваного доходу (прибутку), за гального оподатковуваного д оходу, з якої сплачуються стр ахові внески ".

Мінімальний страховий вне сок визначається як добуток мінімального розміру заробі тної плати на розмір страхов ого внеску, встановлений За коном на день отримання зар обітної плати (доходу).

Згідно до ст. 20 цього Закон у, обчислення страхових вне сків застрахованих осіб, заз начених у пунктах 1, 2, 5-7, 9, 10, 12, 15, 17 і 18 статті 11 цього Закону, зді йснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відпові дно до яких провадиться нара хування (обчислення) або які п ідтверджують нарахування (об числення) заробітної плати (д оходу), грошового забезпечен ня, на які відповідно до цього Закону нараховуються ст рахові внески.

Частина 6 цієї ж статті пере дбачає, що страхувальники зо бов' язані сплачувати страх ові внески, нараховані за від повідний базовий звітний пер іод, не пізніше ніж через 20 кал ендарних днів із дня закінче ння цього періоду.

Протягом 2010 року фізична осо ба - підприємець ОСОБА_1 пр овів сплату страхових внескі в на загальнообов'язкове пен сійне страхування не в повні й мірі, а саме по звіту за 2010 рік страховий внесок на загальн ообов`язкове пенсійне страху вання становить 2044,80 грн., позив ач провів сплату в сумі 1262,46 грн ..

В зв' язку з цим, у відповід ача виникла заборгованість з і сплати страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування за 2010 року в сумі 782,46 грн.

Відповідно ч. 2 ст. 106 Закону України "Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування", що діяла на момент в иникнення спірних правовідн осин, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені ст. 20 ць ого Закону, в тому числі о бчислені територіальними ор ганами Пенсійного фонду у ви падках, передбачених ч. 3 ст. 20 ц ього Закону, вважаються п ростроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою).

Згідно ч. 3 ст. 106 Закону, те риторіальні органи Пенсійно го фонду за формою і у строки в изначені правлінням Пенсійн ого фонду, надсилають страху вальникам, які мають недоїмк у, вимогу про її сплату. Протяг ом десяти днів із дня одержан ня вимоги про сплату недоїмк и страхувальник зобов' язан ий сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Відповідачу направлялися вимоги про сплату боргу: № Ф 1 в ід 06.05.2011 року про сплату боргу, щ о утворився за 2010 року в сумі 782,3 4 грн. Відмітки про отримання в имог відсутні, однак згідно а бз. 6 п. 8.3. Інструкції про порядо к обчислення страхувальника ми та застрахованими особами внесків на загальнообов' яз кове державне страхування до Пенсійного фонду України № 21- 1 від 19.12.2003 року, вимога вважаєте надісланою (врученою) фізичн ій особі, якщо її вручено особ исто такій фізичній особі аб о її законному представнико ві чи надіслано листом на її а дресу за місцем проживання а бо останнього відомого місц я її знаходження з повідомле нням про вручення. Належніст ь направлення вимог підтверд жується наявними у справі ко піями поштових листів з реко мендованими повідомленнями про вручення.

Відповідно до абз. 3 ч. 12 ст. 20 Закону України "Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування" зобов' яз ання із сплати страхових вне сків мають пріоритет над усі ма іншими зобов' язаннями, к рім зобов' язань щодо виплат и зарплати.

Згідно із ст. ст. 11, 71 КАС Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на яких ґру нтуються її вимоги та запере чення, а суд згідно ст. 86 цього К одексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебі чному, повному та об' єктивн ому дослідженні.

З урахуванням викладеного , та беручи до уваги відсутніс ть заперечень відповідача що до предмету спору, суд приход ить до висновку що адміністр ативний позов підлягає задов оленню відповідно до чинного законодавства та в межах зая влених вимог в сумі 782,34 грн.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнова жень, пов' язаних із залучен ням свідків та проведенням с удових експертиз, судові вит рати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають .

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний поз ов задовольнити.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДР ЕСА_1, ідентифікаційний ном ер НОМЕР_1) на користь упра вління пенсійного фонду Укра їни у Погребищенському район і Вінницької області (22200, м. пог ребище, вул. Б. Хмельницького, 75, код 24898879, р/р 25607323680103 в ОПЕРУ Ощадба нку м. Вінниці) заборгованіст ь в сумі 783,34 грн..

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може б ути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії по станови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя /підпис/ Альчук Максим Петрович

З оригіналом вірно:

Суддя:

Секретар:

Дата ухвалення рішення23.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16472508
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2675/11

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

Постанова від 23.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні