Постанова
від 04.05.2011 по справі 1170/2а-905/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУ ЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 травня 2011 року Спра ва № 1170/2а-905/11

Кіровоградський окруж ний адміністративний суд

у складі: головуючого - суд ді Кармазиної Т.М.

при секретарі - Сири ці І.О.,

за участю представників:

позивача - Куницького В. В.,

відповідача - Паніотова Б.Ф.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м.Кіровограді справу за ад міністративним позовом Держ авної інспекції з контролю з а цінами в Кіровоградській о бласті до фірми „Емпілс - ЛТД” у формі товариства з обмежен ою відповідальністю про стяг нення економічних санкцій, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить с тягнути з фірми „Емпілс - ЛТД” у формі ТОВ економічні санкц ії у розмірі 61905 грн. 5 7 коп. на підставі рішення №6 ві д 31 січня 2011року.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилався на те , що відповідачем, в порушення вимог Закону України „Про ці ни і ціноутворення”, в 2010 році, при стягненні абонентної пла ти за користування телефоном та нарахуванні плати при пер евищенні тривалості місцеви х розмов за кожну секунду роз мови, на граничні тарифи за на дані послуги для абонентів, н араховувалося ПДВ у розмірі 20%, що, у свою чергу, призвело до завищення граничних тарифів , розмір яких встановлено чин ним законодавством, в резуль таті чого фірмою „Емпілс - ЛТД ” у формі ТОВ необґрунтовано одержано виручку на суму 20635 гр н. 19 коп..

У зв' язку з даним порушенн ям відповідачем чинного зако нодавства України, Державно ю інспекцією з контролю за ці нами в Кіровоградській облас ті прийнято рішення про заст осування до фірми „Емпілс - ЛТ Д” у формі ТОВ економічних са нкцій за порушення державної дисципліни цін №6 від 31.01.2011р., від повідно до якого у відповіда ча вилучено у доход Державно го бюджету України 20635 грн. 19 коп . одержаних внаслідок допуще них порушень та штраф у розмі рі 41270 грн. 38 коп..

В установлені строки відпо відачем штрафні санкції спла чено не було, тому, за фірмою „Емпілс - ЛТД” у формі ТОВ рах ується заборгованість в сумі 61905 грн. 57 коп..

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги в повному обсяз і із зазначених підстав.

Представник відповідача в судовому засіданні, запереч уючи проти задоволення позов них вимог в частині стягненн я з фірми „Емпілс - ЛТД” у форм і ТОВ економічних санкцій за порушення тарифів на загаль нодоступні телекомунікацій ні послуги по категорії насе лення, в іншій частині позов в изнав, та посилався на те, що у відповідності до п.11 Гранични х тарифів на загальнодоступн і телекомунікаційні послуги , затверджених рішенням Наці ональної комісії з питань ре гулювання зв' язку України від 28.04.2009р. №1491, абоненти (фізичні особи) міст та райцентрів спл ачують за послуги залежно ві д обраного за письмовою заяв ою варіанта обсягу споживанн я місцевих телефонних розмов .

Також, посилався на те, що ст орони є вільними в укладенні договору, виборі контрагент а та визначенні умов договор у. В договорах про надання пос луг телефонного зв' язку, ук ладених відповідачем з абоне нтами, зазначено, що абоненти обслуговуються із застосува нням граничних тарифів на за гальнодоступні телекомунік аційні послуги, затверджених рішенням Національної коміс ії з питань регулювання зв' язку України від 28.04.2009р. №1491. Прот ягом 2010 року відповідачем зас тосовувались граничні тариф и, встановлені вищезазначени м рішенням Національної ком ісії з питань регулювання зв ' язку України розділ 2, статт я 5, позиція 25, графи 4.2, 5.2, 6.2.

Крім того, посилався на те, щ о Державною інспекцією з кон тролю за цінами в Кіровоград ській області при проведенні перевірки відповідача не вз ято до уваги наказ директора фірми „Емпілс - ЛТД” у формі Т ОВ від 20.12.2009р. №12 щодо застосуван ня граничних тарифів абонент ам телефонної мережі на зага льнодоступні телекомунікац ійні послуги, в якому відпові дачем визначено граничні тар ифи у відповідності до норм ч инного законодавства Україн и.

Суд, заслухавши пояснення п редставників сторін, досліди вши матеріали справи, вважає , що позовні вимоги підлягают ь частковому задоволенню, з н аступних підстав.

Згідно ст.13 Закону України „ Про ціни і ціноутворення” ві д 03.12.1990р. №507 (далі за текстом - За кон №507), державний контроль за цінами здійснюється при вст ановленні і застосуванні дер жавних фіксованих та регульо ваних цін і тарифів.

Контроль за додержанням де ржавної дисципліни цін здійс нюється органами, на які ці фу нкції покладено Урядом Украї ни.

Згідно п.3 Положення про Дер жавну інспекцію з контролю з а цінами, затвердженого Пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 13.12.2000р. №1819, основним за вданням Держінспекції цін є організація та здійснення ко нтрольно-наглядових функцій з питань додержання централ ьними та місцевими органами виконавчої влади, підприємст вами, установами та організа ціями вимог щодо формування, встановлення та застосуванн я цін і тарифів.

На виконання покладених на неї завдань, Держінспекція ц ін має право здійснювати пер евірки додержання порядку фо рмування, встановлення та за стосування цін і тарифів, у ра зі виявлення порушень - заст осовувати відповідні заходи (приймати рішення про вилуче ння до бюджету необґрунтован о одержаної підприємством ви ручки та накладення штрафу у двократному розмірі необґру нтовано одержаної виручки), а також, звертатись до суду з по зовами про стягнення з підпр иємств коштів у разі невикон ання ними рішень інспекції.

Судом встановлено, що фірма „Емпілс - ЛТД” у формі ТОВ над ає послуги телефонного зв' я зку населенню та юридичним о собам, в тому числі, бюджетним та іншим підприємствам, уста новам, організаціям.

Відповідно до акту Державн ої інспекції з контролю за ці нами в Кіровоградській облас ті від 28 січня 2011 року №8 перевір ки щодо додержання відповіда чем державної дисципліни цін при застосуванні тарифів на загальнодоступні (універсал ьні) телекомунікаційні послу ги, перевіркою встановлено, щ о відповідачем, в порушення в имог п.2 розділу 1 Рішення Наці ональної комісії з питань ре гулювання зв' язку України в ід 28.04.2009р. №1491 „Про затвердження граничних тарифів на загальн одоступні телекомунікаційн і послуги”, при стягненні або нентної плати за користуванн я телефоном та нарахуванні п лати при перевищенні місцеви х розмов за кожну секунду роз мови, являючись неплатником ПДВ, в 2010 році, а саме, за період з лютого по грудень 2010 року, нара ховано на граничні тарифи за надані послуги для абоненті в ПДВ у розмірі 20%. Сума необґру нтовано отриманої виручки ст ановить 20750 грн. 65 коп., в тому чис лі по сплачених рахунках 20302 гр н. 27 коп., по не сплачених 448 грн. 38 коп., а також сума необґрунтов ано нарахованих із них частк ово отриманих бюджетних кошт ів становить 911 грн. 87 коп., в т.ч. п о сумах, компенсованих з бюдж ету за період лютий - травен ь 2010р. 332 грн. 92 коп., по некомпенсо ваних сумах за червень - гру день 2010р. 578 грн. 95 коп. (а.с.12-17).

На підставі даного акту пер евірки Державною інспекцією з контролю за цінами в Кірово градській області прийнято р ішення про застосування до ф ірми „Емпілс - ЛТД” у формі ТОВ економічних санкцій за пору шення державної дисципліни ц ін, відповідно до якого у відп овідача вилучено у доход Дер жавного бюджету України 20635 гр н. 19 коп. одержаних внаслідок д опущених порушень та штраф у розмірі 41270 грн. 38 коп. (а.с.11).

Відповідно до акту Державн ої інспекції з контролю за ці нами в Кіровоградській облас ті від 28 січня 2011 року №8 сума нео бґрунтовано отриманої відпо відачем виручки по категорії „Населення” становить 19183 грн . 23 коп., по пільгам послуг зв' я зку - 332 грн. 92 коп., по категорії „Підприємства, установи, орг анізації бюджетні та інші” - 11 19 грн. 04 коп..

Відповідно до преамбули За кону України „Про телекомуні кації” від 18.11.2003 №1280-IV (далі за тек стом - Закон №1280-IV) цей Закон вс тановлює правову основу діял ьності у сфері телекомунікац ій, а також визначає повноваж ення держави щодо управління та регулювання зазначеної д іяльності, а також права, обов 'язки та засади відповідальн ості фізичних і юридичних ос іб, які беруть участь у даній д іяльності або користуються т елекомунікаційними послуга ми.

Згідно ст.13 Закону №1280-IV де ржавне управління у сфері те лекомунікацій здійснюють Ка бінет Міністрів України, цен тральний орган виконавчої вл ади в галузі зв'язку та інші ор гани виконавчої влади відпов ідно до закону.

Статтею 17 Закону №1280-IV встанов лено, що органом регулювання у сфері телекомунікацій є На ціональна комісія з питань р егулювання зв'язку, яка у відп овідності до п.12 ч.1 ст.18 даного З акону, приймає в межах сво єї компетенції рішення, які є обов'язковими для виконання суб'єктами ринку телекомуні кацій.

Відповідно до ч.1 ст.66 Закону №1280-IV тарифи на телекомунікаці йні послуги встановлюються о ператорами, провайдерами тел екомунікацій самостійно, за винятком випадків, передбаче них у частині другій цієї ста тті.

Пунктом 1 частини 2 статті 66 д аного Закону встановлено, що державному регулюванню шлях ом встановлення граничних аб о фіксованих тарифів підляга ють, в тому числі, тарифи на за гальнодоступні послуги.

На виконання вищенаведени х норм Національною комісією з питань регулювання зв' яз ку України прийнято рішення від 28.04.2009р. №1491 „Про затвердження граничних тарифів на загаль нодоступні телекомунікацій ні послуги” (далі за текстом - Рішення №1491), відповідно до яко го ці граничні тарифи застос овуються операторами телеко мунікацій, що надають телеко мунікаційні послуги і розташ овані на території України.

Згідно п.2 Рішення №1491 гранич ні тарифи розраховані без ур ахування податку на додану в артість (ПДВ), який справляєть ся відповідно до Закону Укра їни "Про податок на додану вар тість".

Відповідно до графи 6.2 позиц ії 25 статті 5 розділу 2 Рішення № 1491 розмір граничного тарифу а бонентної плати за користува ння основним телефонним апар атом, підключеним до окремої лінії (при бронюванні номера телефону та лінії у магістра льному і розподільчому кабел і), встановленого для населен ня місцевої телефонної мереж і міст та райцентрів з погоди нною оплатою місцевих розмов , для населення становить 23,64 г рн. за місяць.

Даний розмір граничного та рифу абонентної плати застос овується за умови, що у рахуно к абонплати надається нетари фікованих секунд загальної т ривалості місцевих розмов у кількості 24000 сек., та за кожну с екунду розмови для всіх виді в уключення телефону понад у становлений ліміт нараховує ться плата у розмірі 0,00060 грн..

Судом встановлено та підтв ерджено матеріалами справи, що фірмою „Емпілс - ЛТД” у форм і ТОВ для населення пільгови х категорій, хворих, малозабе зпечених, бідних, самотніх та інших абонентів загальна тр ивалість розмов яких за міся ць не перевищує 24000 сек., виріше но встановити тариф у розмір і 19,73 грн. без ПДВ, про що свідчит ь наказ директора фірми „Емп ілс - ЛТД” у формі ТОВ від 20.12.2009р. №12 щодо застосування граничн их тарифів абонентам телефон ної мережі на загальнодоступ ні телекомунікаційні послуг и (а.с.48).

При цьому, в даному наказі з азначено, що для абонентів, тр ивалість розмов яких перевищ ує установлений ліміт 24000 сек., тарифна оплата складає 23,64 грн . без ПДВ., та за кожну секунду р озмови даних абонентів у рах унок абонплати береться дода тково 0,00060 грн. без ПДВ.

Відповідно до ст.626 Цивільно го кодексу України договором є домовленість двох або біль ше сторін, спрямована на вста новлення, зміну або припинен ня цивільних прав та обов'язк ів

Статтею 627 Цивільного кодек су України встановлено, що ві дповідно до статті 6 цього Код ексу сторони є вільними в укл аденні договору, виборі конт рагента та визначенні умов д оговору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів ци вільного законодавства, звич аїв ділового обороту, вимог р озумності та справедливості .

Відповідно до досліджених в судовому засіданні догово рів про надання послуг телеф онного зв' язку, укладених в ідповідачем з фізичними особ ами, в тому числі й з пільговим и категоріями громадян, стор они домовились про щомісячну абонентську плату за корист ування телефонним апаратом в сумі 19,73 грн. без ПДВ, якщо трива лість розмов не перевищує 24000 с ек..

Пунктом 3 Рішення №1491 встанов лено, що оператори телекомун ікацій мають право знижувати рівень граничних тарифів не більш як на 40 відсотків, але не нижче за експлуатаційні вит рати.

Доказів перевищення фізич ними особами ліміту безоплат но наданих секунд, що станови ть для населення 24000 сек., суду н е надано. Як і не надано доказ ів нарахування відповідачем на граничні тарифи за надані послуги для абонентів ПДВ у р озмірі 20%.

Таким чином, враховуючи вищ енаведені норми чинного зако нодавства та встановлені в с удовому засіданні обставини справи, суд дійшов висновку п ро безпідставність висновкі в позивача про порушення від повідачем державної дисципл іни цін при розрахунках з нас еленням за загальнодоступні телекомунікаційні послуги у період з лютого по грудень 2010 р оку, а також порушення фірмою „Емпілс - ЛТД” у формі ТОВ п.2 ро зділу 1 Рішення №1491.

На підставі аналізу встано влених обставин і правовідно син, що їм відповідають, суд ді йшов висновку, що позовні вим оги в частині стягнення з фір ми „Емпілс - ЛТД” у формі ТОВ е кономічних санкцій у розмірі 58548 грн. 45 коп., нарахованих у зв' язку з отриманням відповідач ем необґрунтовано отриманої виручки по категорії „Насел ення” в сумі 19183 грн. 23 коп. та отр иманням бюджетних коштів, ко мпенсованих з бюджету у розм ірі 332 грн. 92 коп., є безпідставни ми, не ґрунтуються на законі, а тому не підлягають задоволе нню.

В судовому засіданні предс тавником відповідача зазнач ено, що фірмою „Емпілс - ЛТД” у формі ТОВ, дійсно, завищено гр аничні тарифи по категорії „ Підприємства, установи, орга нізації бюджетні та інші” на суму 1119 грн. 04 коп., у зв' язку з ч им, представник відповідача визнав позовні вимоги в част ині стягнення з фірми „Емпіл с - ЛТД” у формі ТОВ економічни х санкцій у розмірі 3357 грн. 12 коп ..

Відповідно до графи 4.2 позиц ії 25 статті 5 розділу 2 Рішення № 1491 розмір граничного тарифу а бонентної плати за користува ння основним телефонним апар атом, підключеним до окремої лінії (при бронюванні номера телефону та лінії у магістра льному і розподільчому кабел і), встановленого для установ , підприємств, організацій мі сцевої телефонної мережі міс т та райцентрів з погодинною оплатою місцевих розмов, ста новить 16,44 грн. за місяць. Що дає підстави для висновку, що від повідачем завищено граничні тарифи на загальнодоступні телекомунікаційні послуги д ля даної категорії абонентів та необґрунтовано отримано виручку в сумі 1119,04 грн.

Згідно ч.ч.1, 3 ст.136 КАС України відповідач може визнати адм іністративний позов протяго м всього часу судового розгл яду, зробивши усну заяву.

Судове рішення у зв'язку з в ідмовою від адміністративно го позову, визнанням адмініс тративного позову чи примире нням сторін ухвалюється за п равилами, встановленими стат тями 112, 113 цього Кодексу.

Частиною четвертою статті 112 КАС України встановлено, що суд не приймає відмови від ад міністративного позову, визн ання адміністративного позо ву і продовжує розгляд адмін істративної справи, якщо ці д ії позивача або відповідача суперечать закону чи порушую ть чиї-небудь права, свободи а бо інтереси.

Враховуючи викладені норм и чинного законодавства, а та кож визнання представником в ідповідача факту щодо завище ння фірмою „Емпілс - ЛТД” у фор мі ТОВ граничного тарифу по к атегорії „Підприємства, уста нови, організації бюджетні т а інші” на суму 1119 грн. 04 коп., а та кож те, що визнання адміністр ативного позову в частині по зовних вимог щодо стягнення з фірми „Емпілс - ЛТД” у формі ТОВ економічних санкцій у ро змірі 3357 грн. 12 коп. не порушує пр ава та інтереси держави та ін ших осіб, суд приймає визнанн я відповідачем адміністрати вного позову в зазначеній ча стині позовних вимог, які під лягають задоволенню.

Відповідно до п.15 ст.4 Декрету Кабінету Міністрів України „Про державне мито” від 21.03.1991р. №7-93 Державна інспекція з конт ролю за цінами в Кіровоградс ькій області звільняється ві д сплати державного мита.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України у с правах, в яких позивачем є суб ' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи ю ридична особа, судові витрат и, здійснені позивачем, з відп овідача не стягуються.

Зважаючи на викладене, судо ві витрати підлягають компен сації за рахунок Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159-163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов - задовольнити частково.

Стягнути з фірми „Емпілс - Л ТД” у формі товариства з обме женою відповідальністю (код ЄДРПОУ:13767950) на користь Державн ого бюджету України, в особі Д ержавної інспекції з контрол ю за цінами в Кіровоградські й області (код ЄДРПОУ:23092298, р/р 3111210 6700002, одержувач УДК у м. Кіровогр ад, код одержувача - 24145329, код бю джетної класифікації 21081100, бан к одержувача - ГУДК у Кірово градській області, МФО 823016) еко номічні санкції у розмірі 3357 (т ри тисячі триста п' ятдесят сім) грн.12 коп..

В задоволенні решти позовн их вимог відмовити.

Судові витрати компенсува ти за рахунок Державного бюд жету України.

Постанова суду набирає зак онної сили у порядку, встанов леному ст.254 КАС України.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровоград ський окружний адміністрати вний суд шляхом подання в 10-де нний строк з дня її проголош ення, а у разі застосування су дом частини третьої статті 160 КАС України - протягом десят и днів з дня отримання копії п останови, апеляційної скарги , копія якої одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови виг отовлено та підписано - 10.05.2011р .

Суддя Кіровоградського о кружного

адміністративного суду Т.М. Кармази на

Дата ухвалення рішення04.05.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16474023
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-905/11

Постанова від 04.05.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Ухвала від 11.03.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Постанова від 04.05.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні