Постанова
від 22.06.2011 по справі 1170/2а-2383/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

22 червня 2011 року                                                             Справа № 1170/2а-2383/11

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Кармазиної Т.М., розглянувши у порядку письмового провадження справу за поданням Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції до приватного підприємства „СТ-Білдінг-2»про стягнення коштів за податковим боргом,-

                                                            ВСТАНОВИВ:

                 Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція звернулася до суду з поданням до „СТ-Білдінг-2»про стягнення коштів за податковим боргом.

В обґрунтування подання заявник посилався на те, що на підставі акту №170/1520/26023478 від 25.03.2011 року перевірки ПП „СТ-Білдінг-2», Кіровоградською об'єднаною державною податковою інспекцією винесено податкове повідомлення-рішення від №0000961520/0 від 25.03.2011 року, яким  ПП „СТ-Білдінг-2»донараховано штрафну санкцію за неподання податкової звітності з податку на додану вартість  у розмірі  1020 грн.. У встановлений законодавством строк сума податкового боргу ПП „СТ-Білдінг-2»не сплачена.

Представник Кіровоградської об’єднаної державної податкової інспекції в судове засідання не з’явився, подавши до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представник ПП „СТ-Білдінг-2»в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце судового розгляду подання повідомлений належним чином.

Відповідно до ст.1833 КАС України неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Враховуючи викладене, суд вважає можливим здійснення розгляду справи за відсутності представників сторін, у порядку письмового провадження.

Суд, дослідивши письмові докази, оцінивши повідомлені позивачем обставини, вважає, що вимоги подання підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ПП „СТ-Білдінг-2»зареєстровано виконавчим комітетом Кіровоградської міської ради 22.07.2008р., що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію ПП „СТ-Білдінг-2»(а.с.7).

25 березня 2011 року Кіровоградською об'єднаною державною податковою інспекцією проведено камеральну перевірку даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість, в ході якої виявлено неподання декларацій з податку на додану вартість за серпень –грудень 2010 року та січень 2011 року, чим порушено пп.49.18.1 п.49.18 ст.49, Податкового кодексу України (а. с.4).

На підставі даного акту Кіровоградською об'єднаною державною податковою інспекцією винесено податкове повідомлення-рішення від №0000961520/0 від 25.03.2011 року, яким  ПП „СТ-Білдінг-2»збільшено суму грошового зобов’язання по податку на додану вартість, донараховано штрафну санкцію у розмірі  1020 грн., яке 01.04.2011р. отримано уповноваженою особою ПП „СТ-Білдінг-2», що підтверджується копією рекомендованого поштового відправлення (а.с.5, 5-зв.)

Відповідно до пп.49.18.1 п.49.18 ст.49 Податкового кодексу податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) –протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно до п.57.3 ст.57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідно до пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий                 борг –сума грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання.

Пунктом 59.1 статті 59 Податкового кодексу України встановлено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки,  орган державної  податкової  служби  надсилає  (вручає)  йому  податкову вимогу   в  порядку,  визначеному  для  надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

12 квітня 2011 року органом податкової служби сформовано податкову вимогу №677 на суму 1020 грн., яка направлена поштою на адресу ПП „СТ-Білдінг-2» 19.04.2011р. та отримано останнім 21.04.2011р. однак зазначені заходи не призвели до погашення податкового боргу (а.с.6, 6-зв.).

Відповідно до ч.1 ст.42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. При цьому, стаття 67 Конституції України встановлює, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом.

Підпунктом 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України передбачено обов‘язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно пп.20.1.18 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення  коштів  платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності –шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до абзацу першого пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

На підставі аналізу встановлених обставин і правовідносин, що їм відповідають, суд дійшов висновку, що вимоги подання є обґрунтованими, відповідають обставинам та матеріалам справи, підтверджені належними та допустимими доказами, та підлягають задоволенню без зазначення конкретних рахунків, як на це посилається орган державної податкової служби з наступних підстав.

Відповідно до п.69.2 ст. 69 Податкового кодексу України, банки та інші фінансові установи зобов’язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків  юридичної особи, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до органу державної податкової служби, в якому обліковується платник податків, протягом трьох робочих днів з дня відкриття/закриття рахунка (включаючи день відкриття/закриття). У разі відкриття або закриття рахунка платника податків –банку, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, повідомлення надсилається в порядку, визначеному цим пунктом, лише в разі відкриття або закриття кореспондентського рахунка.

Зазначення у рішенні суду конкретного рахунку, з якого підлягають стягненню кошти у рахунок погашення податкового боргу, позбавить орган державної податкової служби, як орган, на який, відповідно до п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України, покладено виконання рішення суду, виконати його у разі закриття або зміни рахунків підприємством.         

Відповідно до п.20 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою НБУ від 12.11.2003 №492, боржник може звернутися у будь-який час до відповідної установи банку в якому відкритий банківський рахунок з заявою про закриття свого поточного рахунку.

Згідно з ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.    

Враховуючи викладене, судові витрати підлягають компенсації за рахунок Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 86,  94, 159-163, 167, 183-3 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Подання Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції до приватного підприємства „СТ-Білдінг-2»про стягнення коштів за податковим боргом –задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків приватного підприємства „СТ-Білдінг-2»(код ЄДРПОУ: 36023478) на користь Державного бюджету України, в особі Кіровоградської об’єднаної державної податкової інспекції (УДК у м.Кіровограді, банк: ГУДКУ у Кіровоградській області, МФО: 823016, ід.код –24145329, р/р №34122999700002) у банках, обслуговуючих приватне підприємство „СТ-Білдінг-2»(код ЄДРПОУ: 36023478) на суму податкового боргу в розмірі 1020 грн. (одна тисяча двадцять) грн.

Судові витрати компенсувати за рахунок Державного бюджету України.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова суду набирає законної сили в порядку, встановленому ст.254 КАС України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подання в  10-денний  строк з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, копія якої одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                  підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду                                                                                                Т.М. Кармазина

Дата ухвалення рішення22.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16474083
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-2383/11

Ухвала від 20.06.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Постанова від 22.06.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні