Постанова
від 31.05.2011 по справі 2а-1939/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 травня 2011 р. № 2а-1939/11/1370

Львівський окружний адм іністративний суд у складі г оловуючої судді Крутько О.В., за участю секретаря судовог о засідання: Чернишенко Н.А., п редставника прокуратури: С вентик А.А., представника по зивача: Кравець Н.А., розгл янув у відкритому судовому з асіданні у м.Львові адмініст ративну справу за позовом Пр окурора Галицького району м. Львова в інтересах держави в особі Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Компані я з управління активами «Інв ест капітал менеджмент»про с тягнення штрафних санкцій,-

в с т а н о в и в :

Прокурор Галицького р айону м.Львова звернувся в су д в інтересах держави в особі Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку з п озовом до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Комп анія з управління активами « Інвест капітал менеджмент»(н адалі ТзОВ «Компанія з управ ління активами «Інвест капіт ал менеджмент») про стягненн я штрафних санкцій у розмірі 85000,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач покликається на те, що внаслідок проведено ї Державною комісією з цінни х паперів та фондового ринку перевірки було виявлено, що Т зОВ «Компанія з управління а ктивами «Інвест капітал мене джмент»здійснює свою діяльн ість з порушенням законодавс тва на ринку цінних паперів, у зв' язку з чим до відповідач а було винесено постанову по застосуванню штрафних санкц ій. Однак, в передбачений зако ном термін штрафні санкції у розмірі 85000,00 грн. відповідачем сплачені не були, тому просит ь їх стягнути в судовому поря дку.

Представник прокуратури т а представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримали в повному обся зі, просили позов задовольни ти.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, не надіслав до суду заяви про розгляд спр ави за його відсутності, про п ричини неявки суд не повідом ив, був належним чином повідо млений про дату, час та місце с удового засідання за адресою , вказаною у довідці ЄДРЮОФОП , однак повідомлення було пов ернуто з відміткою «за закін ченням терміну зберігання».

Відповідно до ч. 2 ст. 128 КАС Укр аїни неприбуття в судове зас ідання сторін без поважних п ричин або неповідомлення ним и про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду спр ави.

Справа розглядається відп овідно до ст. 71 КАС України, на о снові наявних доказів.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника прокуратури та пре дставника позивача, дослідив ши та оцінивши докази, які маю ть значення для справи, суд вв ажає, що позов слід задовольн ити з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалі в справи, за невиконання Розп орядження про усунення поруш ень законодавства про цінні папери від 19.10.2009 року №848-ІД, а сам е ненадання до Комісії інфор мації щодо фінансових показн иків діяльності ТзОВ «Компан ія з управління активами «Ін вест капітал менеджмент»за 2 008 рік, січень, лютий, 1 квартал, к вітень, травень, 2 квартал та л ипень 2009 року на виконання вим оги п.3.1. розділу ??? Положення пр о порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійсню ють діяльність з управління активами інституційних інве сторів (діяльність з управлі ння активами), затвердженого рішенням Комісії від 04.10.2005 року №520, за наслідками розгляду сп рави про правопорушеня на ри нку цінних паперів, уповнова женою особою Комісії до ТзОВ «Компанія з управління акти вами «Інвест капітал менеджм ент»було застосовано санкці ю у вигляді штрафу в розмірі 17 000,00 грн.

За наслідками розгляду спр ави про правопорушення на ри нку цінних паперів по ТзОВ «К омпанія з управління активам и «Інвест капітал менеджмент », на підставі п.10 ст.8 Закону Ук раїни «Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні»уповноваженою особою Комісії винесено Розпорядже ння від 23.12.2009 року №1061-ІД про усун ення порушень законодавства про цінні папери.

Відповідно до Розпоряджен ня про усунення порушень зак онодавства про цінні папери від 23.12.2009 року №1061-ІД відповідачу необхідно було у термін до 23.03. 2010 року усунути порушення чин ного законодавства про цінні папери та до 25.03.2010 року письмов о проінформувати уповноваже ну особу Комісії про виконан ня розпорядження.

Оскільки станом на 26.03.2010 р. док ументи про виконання розпоря дження не надходили, позивач ем було винесено Акт №27-ІД від 07.04.2010 р. про правопорушення на ринку цінних паперів.

У зв' язку з наведеним пози вачем було прийнято постанов у про накладення санкції за п равопорушення на ринку цінни х паперів №241-ІД від 22.04.2010 р. у розм ірі 85000,00 грн., яку було скеровано відповідачу листом від 23.04.2010 р.

Однак, у передбачений закон ом термін сума застосованих штрафних санкцій ТзОВ «Компа нія з управління активами «І нвест капітал менеджмент»до бровільно не сплачена. Поста нова про застосування штрафн их санкцій в порядку передба ченому законодавством до вищ ого за підпорядкуванням орга ну державного контролю або д о суду протягом 10 днів після ї ї винесення не оскаржувалася .

Державна комісія з цінних п аперів та фондового ринку ві дповідно до наданих повноваж ень здійснює функції державн ого регулювання ринку цінних паперів і застосовує до пору шників законодавства про цін ні папери і фондовий ринок шт рафні санкції.

Відповідно до ст.6 Закону Ук раїни «Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні»Державна комісія з цін них паперів та фондового рин ку є державним колегіальним органом, підпорядкованим Пре зиденту України, підзвітним Верховній Раді України т а Кабінету Міністрів України . До системи цього органу вход ять Державна комісія з цінни х паперів та фондового ринку , її центральний апарат і тери торіальні органи.

Згідно з ст. 47 Закону Україн и «Про цінні папери та фондов ий ринок»регулювання фондов ого ринку здійснює держава т а саморегулівні організації . Державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Дер жавна комісія з цінних папер ів та фондового ринку, а також інші державні органи у межах своїх повноважень, визначен их законом.

Відповідно до ст. 5 Закону Ук раїни «Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні»державне регулювання ринку цінних паперів здійсн ює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку. І нші державні органи здійснюю ть контроль за діяльністю уч асників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, ви значених чинним законодавст вом.

Статтею 7 Закону України «Пр о державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»ос новними завданнями Державно ї комісії з цінних паперів та фондового ринку є: встановле ння вимог, порядку та стандар тів щодо обов'язкового розкр иття інформації емітентами т а особами, які здійснюють про фесійну діяльність на ринку цінних паперів, забезпечує с творення інформаційної бази даних про ринок цінних папер ів відповідно до чинного зак онодавства.

Згідно з ч.6 ст.40 Закону Украї ни «Про цінні папери та фондо вий ринок»строки, порядок та форми подання регулярної ін формації про емітента (річно ї та квартальної) встановлюю ться Державною комісією з ці нних паперів та фондового ри нку. Публічні акціонерні тов ариства додатково розкриваю ть інформацію про свою діяль ність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в порядку, встановлен ому Державною комісією з цін них паперів та фондового рин ку. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку в становлює додаткові вимоги д о розкриття регулярної інфор мації про емітента та вживає заходів щодо її розкриття.

Відповідно до ч. 10 ст.8 Закону України «Про державне регул ювання ринку цінних паперів в Україні»Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати ем ітентам, особам, які здійснюю ть професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондов им біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодав ства про цінні папери та вима гати надання необхідних доку ментів відповідно до чинного законодавства.

Статтею 12 Закону України «П ро державне регулювання ринк у цінних паперів в Україні»п ередбачено, що штрафи, перед бачені статтею 11 цього Закону , накладаються Головою Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку, членом К омісії, начальником відповід ного територіального органу або за його письмовим доруче нням його заступником після розгляду матеріалів, які зас відчують факт правопорушенн я.

Згідно до п. 19.1. Розділу 19 «Пра вил розгляду справ про поруш ення вимог законодавства на ринку цінних паперів та заст осування санкцій», затвердже них наказом Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку від 09.01.1997 року № 2, штраф має бути сплачений порушник ом не пізніше як через 15 днів з дня отримання ним постанови .

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України "Про державне регулю вання ринку цінних паперів в Україні", штрафи, накладені Де ржавною комісією з цінних па перів та фондового ринку, стя гуються у судовому порядку.

Відповідно до п. 8 ст. 11 Закону України "Про державне регулю вання ринку цінних паперів в Україні" Державна комісія з ц інних паперів та фондового р инку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за не виконання або несвоєчасне виконання рішень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпор яджень, постанов або рішень у повноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку щодо усунення порушень законодавства на р инку цінних паперів - у розмір і від тисячі до п'яти тися ч неоподатковуваних мініму мів доходів громадян. За ті са мі дії, вчинені повторно прот ягом року у розмірі від п'яти до десяти тисяч неоподат ковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином позивачем прав омірно застосовані до відпов ідача фінансові санкції на с уму 85000,00 грн. та згідно повноваж ень наданих Законом України «Про державне регулювання ри нку цінних паперів в Україні ».

Згідно Розділу XVIII Правил роз гляду справ про порушення ви мог законодавства на ринку ц інних паперів та застосуванн я санкцій, що врегульовує пит ання виконання постанов про накладення санкцій за правоп орушення на ринку цінних пап ерів, штраф, накладений Держа вною комісією з цінних папер ів та фондового ринку, має бут и сплачений юридичною особою не пізніше як через 15 днів з да ти отримання ним постанови. С плачують штрафи юридичні осо би шляхом перерахування кошт ів до Державного бюджету.

При цьому документ, який під тверджує сплату штрафу, прот ягом п'яти робочих днів надси лається до уповноваженого пі дрозділу центрального апара ту Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку (відповідного підрозділу те риторіального органу Комісі ї).

У разі ж несплати штрафу юри дичною особою протягом вищез азначеного строку, штраф стя гується в судовому порядку.

Приймаючи до уваги, що відпо відач, у встановлені законод авством строки штрафи не спл атив, постанови про їх наклад ення не оскаржив, суд приходи ть до висновку про обґрунтов аність позовних вимог та вва жає їх такими, що підлягають з адоволенню у повному обсязі.

Згідно п.1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Враховуючи вище викладен е, виходячи з заявлених позов них вимог, системного аналіз у положень чинного законодав ства України та матеріалів с прави, суд прийшов до висновк у, що позовні вимоги обґрунто вані матеріалами справи, не с простовані відповідачем нал ежними та допустимими доказа ми та підлягають до задоволе ння.

Керуючись ст.ст. 71, 94, 158, 160-163, 167 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1 . Позов задоволь нити повністю.

2. Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю « Компанія з управління актива ми «Інвест капітал менеджмен т»(79005, м. Львів, вул. Костомарова , 20/1, код ЄДРПОУ: 34367938) до бюджету Де ржавного бюджету України сан кцію у вигляді штрафу в розмі рі 85000 (вісімдесят п' ять тисяч ) гривень 00 коп.

Постанова набирає законно ї сили в порядку передбачено му ст. 254 КАС України. Постанова може бути оскаржена до Львів ського апеляційного адмініс тративного суду. Апеля ційна скарга на постанову су ду першої інстанції подаєтьс я протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі за стосування судом частини тре тьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апел яційна скарга подається прот ягом десяти днів з дня о тримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Крутько О.В.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16474508
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1939/11/1370

Ухвала від 11.03.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 11.03.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Постанова від 31.05.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 11.03.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні