Постанова
від 11.05.2011 по справі 2а-4671/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 11 травня 2011 року                      № 2а-4671/11/2670

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі судді Каракашьяна С.К., розглянув адміністративну справу у порядку письмового провадження:

за позовом           Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі м.Києва

до Приватного підприємства «Інженерна фірма «Енергопартнер»

про  стягнення  заборгованості

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києва звернулось до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Приватного підприємства «Інженерна фірма «Енергопартнер»про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі 1 219,51 грн.

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що ПП «Інженерна фірма «Енергопартнер»має заборгованість перед Пенсійним фондом України у розмірі 1 219,51грн., яка виникла в зв’язку з несплатою відповідачем страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Відповідач заперечень проти позову не надав, в судове засідання не з’явився, про причини та поважність неявки суд не повідомив. За адресою, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців –04136, м. Київ, вул. М.Гречка 8Г, був повідомлений належним чином.

Представник позивача в судове засідання не прибув, хоча про час дату та місце судового засідання був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Зважаючи на викладене, враховуючи неявку представника позивача та відповідача у судове засідання, на підставі ч. 6 ст. 128 КАСУ, адміністративна справа розглядається у порядку письмового провадження.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Інженерна фірма «Енергопартнер»(код ЄДРПОУ 30219915) є юридичною особою, платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києва.

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено платників страхових внесків, їх права, обов'язки та порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до приписів ст.ст. 1, 14 Закону, страхувальниками є роботодавці: підприємства, установи та організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Отже, відповідач є страхувальником в розумінні Закону.

Порядок справляння та використання збору на обов'язкове державне пенсійне страхування передбачений Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до п. 1 ст. 1 вказаного Закону, платниками  збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Згідно ч. 6 ст. 20 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування",  страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

У відповідності до частин 2, 3 ст. 106 Закону, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.   

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Згідно п. 7 розділу VIII Закону України "Про збір та облік єдиного внеску загальнообов'язкове державне соціальне страхування" № 2464- VI від 08.07.2010, стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Як було встановлено судом в процесі розгляду справи, відповідачем було подано розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за грудень 2010р. в сумі 4 939,26 грн., які повинні бути сплачені до Управління до 20.01.2011р., проте, внески відповідачем сплачувались не в повному обсязі.

Оскільки сума страхових внесків у строки, встановлені ч. 6 ст. 20 Закону та Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року (надалі –Постанова №21-1), відповідачем самостійно не була сплачена, позивачем було направлено  вимоги № Ю 0209 від 01.02.2011р. на суму 1219,51 грн.

При цьому, суд приймає до уваги той факт, що відповідачем вищевказані вимоги про сплату боргу у судовому порядку не оскаржувались, у зв’язку з чим сума недоїмки та штрафних (фінансових) санкцій вважається узгодженою та підлягає стягненню у заявленому позивачем розмірі, який повністю відповідає даним за карткою особового рахунку відповідача.

Враховуючи вищевикладене, сума заборгованості відповідача становить 1219,51  грн.

У відповідності до вимог ст. 106 Закону, у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Суми пені та фінансових санкцій, застосованих за порушення порядку та строків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються в тому ж порядку, що й недоїмка із сплати страхових внесків.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки  і  збори  в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно зі ст. 23 Закону, спори, що виникають із правовідносин за цим  Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Представник відповідача належних доказів сплати заборгованості суду не надав.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Позивач, як суб’єкт владних повноважень, довів правомірність заявлених позовних вимог.

З урахуванням викладеного, Окружний адміністративний суд м. Києва прийшов до висновку про можливість в даному випадку задовольнити позовні вимоги позивача в повному обсязі та стягнути в рахунок погашення боргу з ПП «Інженерна фірма «Енергопартнер»заборгованість у розмірі 1219,51 грн.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 69, 71, 112, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,  Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ  :

1. Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Приватного підприємства «Інженерна фірма «Енергопартнер»(04136, м.Київ, вул. М. Гречка 8Г, код ЄДРПОУ 380805) суму заборгованості по сплаті внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1 219 (одна тисяча двісті дев’ятнадцять) грн. 51 коп. на користь Управління Пенсійного фонду в Подільському районі міста Києва (р/р 2560131122610; 256003132610 в ГУ Ощадбанку по м. Києву та Київській обл. МФО 322669, ЄДРПОУ 26087978).

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя                                                                                                С.К. Каракашьян

Дата ухвалення рішення11.05.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16478986
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4671/11/2670

Постанова від 11.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні