Постанова
від 24.05.2011 по справі 2а-5988/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 24 травня 2011 року                      № 2а-5988/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді КаракашьянаС.К., при секретарі Шкребтій І.П., розглянувши у судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «БУСТЕР»

про          

стягнення штрафних санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 17 000,00 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1,

від відповідача: не з’явився,

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва про стягнення штрафних санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 17 000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що ТОВ «Компанія з управління активами «БУСТЕР»порушило вимоги пункту 3.1 розділу 3 Положення про порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами), затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (Комісія) від 04.10.2005р. №520, в частині не надання до Комісії інформації щодо фінансових показників діяльності Компанії за III квартал 2010 року.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю та просив суд задовольнити адміністративний позов у повному обсязі.

Відповідач в судові засідання не прибув, представника не направив, заперечення на позов не надав, оскільки поштова кореспонденція, яку було скеровано судом за адресою відповідача, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців: м. Київ, провулок Лабораторний, буд. 1, була повернута поштовим відділенням, тому справа, відповідно до ст. 128 КАС України, вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про стягнення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 17000,00грн. з товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «БУСТЕР» (далі –ТОВ «КУА «БУСТЕР»).

Згідно п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів України", Державна Комісія з цінних паперів та фондового ринку має право вимагати від емітента та осіб, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, надавати у визначений термін необхідні документи.

Враховуючи вищезазначене, уповноваженою особою було складено акт № 91-ІД від 06.12.2010р. про правопорушення на ринку цінних паперів, яким встановлено порушення вимог пункту 3.1 розділу 3 Положення про порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами), затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (Комісія) від 04.10.2005р. №520, в частині не надання до Комісії інформації щодо фінансових показників діяльності Компанії за III квартал 2010 року.

Відповідно до п.2.2 розділу 2 Положення, Компанія подає до Комісії місячну, квартальну та річну інформацію у терміни відповідно до цього Положення. Місячна інформація надається Компанією до Комісії в разі створення нею пайового інвестиційного фонду (управління активами пайового інвестиційного фонду у разі заміни Компанії) та/або укладання договору з корпоративним інвестиційним та/або пенсійним фондом.

Відповідно до пункту 2.3 розділу 2 Положення, інформація подається в електронній та паперовій формі. Електронна форма Інформації подається до Комісії за електронною адресою kua-inform@stockmarket.gov.ua.

Згідно пункту 3.1 розділу 3 Положення, Компанія надає інформацію: місячну - протягом двадцяти робочих днів місяця, наступного за звітним; щоквартальну - не пізніше 25 числа першого місяця кварталу, наступного за звітним; річну - до 1 березня року, наступного за звітним.

ТОВ «КУА «Бустер»інформація щодо фінансових показників своєї діяльності в період з 01.03.10 р. по 26.11.10 р. не була надана.

Таким чином, ТОВ «КУА «Бустер»порушило вимоги підпункту 3.1 пункту 3 Положення в частині не надання до Комісії інформації щодо фінансових показників діяльності Компанії за III квартал 2010 року

Постановою Територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м.Києві та Київської області від 02.02.2011р. №98-ІД на підставі п.п. 10, 14, ст. 8, ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»до відповідача застосовано санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді штрафу у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 грн.

Згідно ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Пунктом 3 р. XVIII Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.12.07 №2272, передбачено, що юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до Державного бюджету України.

Судом встановлено, що відповідач вищезазначену Постанову не оскаржував, на день розгляду справи не виконав і штраф до бюджету не сплатив.

Несплата штрафних санкцій відповідачем призводить до ненадходження цих коштів до Державного бюджету України, чим порушуються економічні інтереси держави.

Згідно зі статтею 9 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», уповноваженими особами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку є начальники відповідних територіальних органів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, працівники центрального апарату - за письмовим дорученням Голови або членів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, працівники відповідних територіальних органів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку - за письмовим дорученням начальника відповідного територіального органу Комісії.

Частиною другою названої правової норми встановлено, що уповноважені особи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку мають право відповідно до розподілу обов'язків чи письмового доручення провадити в межах наданих повноважень розгляд справ про порушення чинного законодавства щодо випуску та обігу цінних паперів.

Таким чином, Постанова від 02.02.2011р. №98-ІД про накладання санкції за правопорушення на ринку цінних паперів винесена у відповідності до законодавства України, є чинною та підлягає виконанню.

Відповідно до пункту другого розділу ХV Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій які затверджені наказом Комісії від 09.01.97 р. № 2 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 27.01.97 № 10/1814 (далі –Правила), постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів щодо юридичної особи може бути оскаржено до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку особою, щодо якої її винесено, протягом десяти днів з дати винесення постанови.

Відповідно до пункту 2 розділу ХVIII Правил, відповідач зобов’язаний був перерахувати нарахований згідно з постановою від 02.02.2011р. №98-ІД штраф протягом 15 днів з дня отримання постанови.

Відповідно до ст.11 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” та пункту 2 розділу ХVIII ст.19.4 Правил, у разі несплати штрафу відповідачем у встановлений термін, штраф стягується у судовому порядку.

Враховуючи всі наведені обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71 та 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1.Позов Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку задовольнити повністю.

2.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «БУСТЕР»(ЄДРПОУ 36025150; 01133, м. Київ, провулок Лабораторний, буд.1) штраф у розмірі 17 000 (сімнадцять тисяча) грн. 00 коп. на рахунок (код бюджетної класифікації 21081100, балансовий рахунок 3111, символ банку 106 на рахунки, відкриті в управлінні Державного казначейства за місцем знаходженням платника).

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України., шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя                                                                                                С.К. Каракашьян

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.05.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16479023
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5988/11/2670

Ухвала від 28.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Постанова від 24.05.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні