Постанова
від 02.06.2011 по справі 2а-3997/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 червня 2011 року № 2а-3997/11/2670

О 15 годині 52 хвилини в при міщенні Окружного адміністр ативного суду міста Києва за адресою у м. Києві по вул. Хрещ атик, 10,

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого Бояринцевої М .А.

при секретарі судового зас ідання Шевчук Л.Д.

за участю:

представника позивача: П ирожок О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку

до Відкритого акціонерног о товариства «Всеукраїнська інвестиційна компанія «ВІНК О»

про стягнення штрафу,

ВСТАНОВИВ:

Державна комісія з ці нних паперів та фондового ри нку звернулася до суду з позо вом про стягнення з Відкрито го акціонерного товариства « Всеукраїнська інвестиційна компанія «ВІНКО штрафу у роз мірі 1 700 грн. за порушення вимог законодавства на ринку цінн их паперів.

В обґрунтування наведених вимог позивач посилається н а Закон України «Про державн е регулювання ринку цінних п аперів в Україні», Положення про розкриття інформації ем ітентами цінних паперів, зат вердженого рішенням Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку від 19.12.2006 № 1591, П орядок розкриття інсайдерсь кої інформації, затвердженог о рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку від 22.07.2008 № 792 та зазначає , що за порушення відповідаче м пункту 1 глави 7 розділу V Поло ження про розкриття інформац ії емітентами цінних паперів та абзацу 1 пункту 2 Порядку ро зкриття інсайдерської інфор мації, в частині нерозміщенн я регулярної річної інформац ії за 2009 рік в загальнодоступн ій інформаційній базі даних Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку пр о ринок цінних паперів (www.st okmarket.gov.ua) відносно відповіда ча винесено постанову про на кладення санкції за правопор ушення на ринку цінних папер ів від 20 грудня 2010 року № 895-ДМ, яко ю застосовано штрафну санкці ю у розмірі 1 700 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, пояснення чи заперечення по суті позовних вимог не над ав.

За правилами, встановленим и п. 4 ст. 33 Кодексу адміністрати вного судочинства України у разі ненадання особами, які б еруть участь у справі, інформ ації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове по відомлення надсилаються юри дичним особам та фізичним ос обам-підприємцям - за адресо ю місцезнаходження (місця пр оживання), що зазначена в Єдин ому державному реєстрі юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за так ою адресою вважається, що суд овий виклик або судове повід омлення вручене їм належним чином.

Якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть докази на пропози цію суду для підтвердження о бставин, на які вона посилаєт ься, суд вирішує справу на осн ові наявних доказів (п. 6 ст. 71 Ко дексу адміністративного суд очинства України).

Враховуючи належне повідо млення відповідача про дату, час та місце судового засіда ння за адресою зазначеною в Є диному державному реєстрі юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців, суд приходить до висновку про розгляд спра ви без участі представника в ідповідача та на основі мате ріалів справи.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши фактичні обс тавини, на яких ґрунтується п озов, оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, суд приходить до на ступних висновків.

Постановою № 895-ДМ від 20 грудн я 2010 року про накладення санкц ії за правопорушення на ринк у цінних паперів Державною к омісією з цінних паперів та ф ондового ринку за нерозміщен ня регулярної річної інформа ції емітента цінних паперів за 2009 рік у загальнодоступній інформаційній базі даних Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку про р инок цінних паперів (www.stokmarket. gov.ua) у відношенні Відкрито го акціонерного товариства « Всеукраїнська інвестиційна компанія «ВІНКО» застосован о санкцію у вигляді штрафу у р озмірі 1 700 грн.

Постанову винесено на підс таві акту про правопорушення на ринку цінних паперів № 227-ДМ від 7 жовтня 2010 року, згідно яко го Відкритим акціонерним тов ариством «Всеукраїнська інв естиційна компанія «ВІНКО» порушено п. 1 глави 7 розділу V По ложення про розкриття інформ ації емітентами цінних папер ів, затвердженого рішенням Д ержавної комісії з цінних па перів та фондового ринку від 19.12.2006 № 1591 та абзац 1 пункту 2 Поряд ку розкриття інсайдерської і нформації, затвердженого ріш енням Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку від 22.07.2008 № 792, в частині нероз міщення регулярної річної ін формації за 2009 рік у загальнод оступній інформаційній базі даних Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку про ринок цінних паперів (www.stokmarket.gov.ua).

Відповідно до пункту 1 глави 7 розділу V Положення про розк риття інформації емітентами цінних паперів, затверджено го рішенням Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку від 19.12.2006 № 1591 (далі - Пол оження), розкриття річної інф ормації має здійснюватись шл яхом розміщення в загальнодо ступній інформаційній базі д аних Комісії, опублікування у офіційному друкованому вид анні та подання до Комісії.

Розміщення в загальнодост упній інформаційній базі дан их Комісії здійснюється у ст рок не пізніше 30 квітня року, н аступного за звітним.

Абзацом 1 пункту 2 Порядку ро зкриття інсайдерської інфор мації, затвердженого рішення м Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в ід 22.07.2008 № 792 передбачено, що інса йдерська інформація розкрив ається емітентом відповідно до вимог та у строки, визначен і рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку від 19.12.2006 № 1591 «Про затвер дження Положення про порядок розкриття інформації емітен тами цінних паперів», зареєс трованим у Міністерстві юсти ції України 05.02.2007 за N 97/13364.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на 7 жовтня 2010 ро ку (на момент підписання акту про правопорушення на ринку цінних паперів) регулярна рі чна інформація за 2009 рік еміте нта Відкритого акціонерного товариства «Всеукраїнська і нвестиційна компанія «ВІНКО » в загальнодоступній інформ аційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку про ринок цін них паперів (www.stokmarket.gov.ua) не розміщена.

Згідно розділу VII Положення державний контроль за розкр иттям інформації емітентами цінних паперів відповідно д о вимог законодавства, в тому числі нормативно-правових а ктів Комісії, здійснює Коміс ія.

За неопублікування, опублі кування не в повному обсязі і нформації та/або опублікуван ня недостовірної інформації , нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостові рної інформації у загальнодо ступній інформаційній базі д аних Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку про ринок цінних паперів, н еподання, подання не в повном у обсязі інформації та/або по дання недостовірної інформа ції до Комісії, передбаченої цим Положенням, юридична осо ба несе відповідальність від повідно до закону.

Господарським кодексом У країни передбачено притягне ння до господарсько-правової відповідальності учасників господарських відносин за п равопорушення у сфері господ арювання. Зокрема, статтею 217 Г осподарського кодексу Украї ни до виду господарсько-прав ової відповідальності закон одавцем віднесено застосува ння адміністративно-господа рських санкцій відповідно до встановленого законом поряд ку уповноваженими органами д ержавної влади або органами місцевого самоврядування.

Стаття 218 Господарського ко дексу України встановлює під стави господарсько-правової відповідальності. Так, підст авою господарсько-правової в ідповідальності учасника го сподарських відносин є вчине не ним правопорушення у сфер і господарювання. Учасник го сподарських відносин відпов ідає за невиконання або нена лежне виконання господарськ ого зобов'язання чи порушенн я правил здійснення господар ської діяльності, якщо не дов еде, що ним вжито усіх залежни х від нього заходів для недоп ущення господарського право порушення.

За порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської ді яльності до суб'єктів господ арювання можуть бути застосо вані уповноваженими органам и державної впади або органа ми місцевого самоврядування адміністративно-господарсь кі санкції, тобто заходи орга нізаційно-правового або майн ового характеру, спрямовані на припинення правопорушенн я суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків (с т. 238 Господарського кодексу У країни).

Відповідно до ст. 5 Закону У країни від 30.10.1996 № 448/96-ВР «Про держ авне регулювання ринку цінни х паперів в Україні»(далі - З акон № 448/96-ВР) державне регулюв ання ринку цінних паперів зд ійснює Державна комісія з ці нних паперів та фондового ри нку. Інші державні органи зді йснюють контроль за діяльніс тю учасників ринку цінних па перів у межах своїх повноваж ень, визначених чинним закон одавством.

Державна комісія з цінних п аперів та фондового ринку ма є право накладати адміністра тивні стягнення, штрафні та і нші санкції за порушення чин ного законодавства на юридич них осіб та їх співробітникі в, аж до анулювання ліцензій н а здійснення професійної дія льності на ринку цінних папе рів (п. 14 ст. 8 Закону № 448/96-ВР).

Відповідно до п. 6 ст. 11 Закон № 448/96-ВР Державна комісія з цінн их паперів та фондового ринк у застосовує до юридичних ос іб фінансові санкції за неро зміщення, розміщення не в пов ному обсязі інформації та/аб о розміщення недостовірної і нформації у загальнодоступн ій інформаційній базі даних Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку пр о ринок цінних паперів у розм ірі до тисячі неоподатковува них мінімумів доходів громад ян.

Порядок накладення штраф ів за порушення юридичними о собами правил діяльності на ринку цінних паперів регулює ться ст. 12 Закону № 448/96-ВР.

Штрафи, передбачені статте ю 11 цього Закону, накладаються Головою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Комісії, началь ником відповідного територі ального органу або за його пи сьмовим дорученням його заст упником після розгляду матер іалів, які засвідчують факт п равопорушення.

Про вчинення правопорушен ня, зазначеного у статті 11, упо вноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку, яка його вияв ила, складається акт, який раз ом з поясненнями керівника, і ншої відповідальної посадов ої особи та документами, що ст осуються справи, протягом тр ьох робочих днів направляєть ся посадовій особі, яка має пр аво накладати штраф.

Посадова особа Державної к омісії з цінних паперів та фо ндового ринку приймає рішенн я про накладення штрафу прот ягом 10 робочих днів після отри мання документів, зазначених у частині другій цієї статті . Рішення про накладення штра фу оформляється постановою, що надсилається юридичній ос обі, на яку накладено штраф, та банківській установі, в якій відкрито поточний рахунок ц ієї юридичної особи.

Як вбачається з матеріалів справи, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку дотримано передбачени х законодавством вимог при н акладенні на відповідача штр афу за порушення правил діял ьності на ринку цінних папер ів.

Як вбачається з матеріалі в справи, позивач направляв н а адресу відповідача, зазнач ену в Єдиному державному реє стрі юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців, постан ову про порушення справи про правопорушення на ринку цін них паперів від 29 вересня 2010 ро ку, постанову про розгляд спр ави про правопорушення на ри нку цінних паперів від 19 жовтн я 2010 року, постанову про зупине ння провадження у справі про правопорушення на ринку цін них паперів від 27 жовтня 2010 рок у, постанову про відновлення провадження у справі про пра вопорушення на ринку цінних паперів від 8 грудня 2010 року, по станову про накладення санкц ії за правопорушення на ринк у цінних паперів від 20 грудня 2010 року № 895-ДМ, розпорядження пр о усунення порушень законода вства про цінні папери від 20 г рудня 2010 року № 571-ДМ, акт про пра вопорушення на ринку цінних паперів від 7 жовтня 2010 року № 227- ДМ, що підтверджується матер іалами справи, а саме: реєстра ми поштових відправлень № 8544 в ід 30 вересня 2010 року, від 21 жовтн я 2010 року, № 5879 від 9 грудня 2010 року , № 7721 від 24 грудня 2010 року, чим вик онав положення ст. 12 Закону № 448 /96-ВР, яка передбачає, що рішенн я про накладення штрафу офор мляється постановою, що надс илається юридичній особі, на яку накладено штраф, та банкі вській установі, в якій відкр ито поточний рахунок цієї юр идичної особи.

Таким чином, Державна коміс ія з цінних паперів та фондов ого ринку правомірно винесла постанову № 895-ДМ від 20 грудня 201 0 року про накладення санкції за правопорушення на ринку ц інних паперів за нерозміщенн я регулярної річної інформац ії за 2009 рік у загальнодоступн ій інформаційній базі даних Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку пр о ринок цінних паперів (www.st okmarket.gov.ua), якою застосувала до Відкритого акціонерного тов ариства «Всеукраїнська інве стиційна компанія «ВІНКО» са нкцію у вигляді штрафу у розм ірі 1 700 грн.

На момент звернення до суду зазначена сума штрафу товар иством не сплачена.

Згідно ст. 11 Закону № 448/96-ВР у ра зі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення шт рафів здійснюється на підста ві відповідного рішення суду за позовом Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку.

Беручи до уваги те, що суму ш трафних санкцій до Державног о бюджету у розмірі 1 700 грн. від повідач у встановлені законо давством строки не сплатив; н аявність у нього вказаної за боргованості підтверджуєть ся наявними у матеріалах спр ави документами, доказів пог ашення відповідачем зазначе ної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд приходить до висн овку про обґрунтованість поз овних вимог та вважає їх таки ми, що підлягають задоволенн ю у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 98, 160-163 Кодекс у адміністративного судочин ства України, Окружний адмін істративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку задовольнити пов ністю.

2. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства «Всеук раїнська інвестиційна компа нія «ВІНКО» (юридична адреса : 04080, м. Київ, вул. Вікентія Хвойк и, 21, код ЄДРПОУ 13317856) штраф у розм ірі 1 700 (одна тисяча сімсот) грн . до Державного бюджету Украї ни, який слід перерахувати на рахунок, відкритий в управлі нні Державного казначейства України за балансовим рахун ком 3111 «Надходження до загаль ного фонду державного бюджет у», по коду бюджетної класифі кації 21081100 «Адміністративні шт рафи та інші санкції», символ звітності 106.

Постанова набирає закон ної сили в порядку, встановле ним статтею 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни. Постанова може бути оска ржена до суду апеляційної ін станції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, шляхом подання через суд пер шої інстанції апеляційної ск арги.

Суддя М.А.Бояринцева

Постанову складено у повному обсязі 10 червня 2011 ро ку.

Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16479187
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3997/11/2670

Ухвала від 15.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

Ухвала від 23.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

Постанова від 02.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні