Постанова
від 21.03.2011 по справі 2а-1825/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

21 березня 2011 року 11:55 № 2а-1825/11/2670

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі: го ловуючого судді Патратій О.В ., при секретарі Бузінській А.В . за участі представників сто рін:

від позивача: ОСОБА_1 ( до віреність від 05.01.2011 р. № 11-77),

від відповідача: не з' я вився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Київський міський центр з айнятості

до Приватного підприємства «Первіта-Флексі»

про стягнення коштів у розмірі 15 000,00 гривень, -

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністра тивного суду м. Києва звернув ся Київський міський центр з айнятості (далі - позивач, КМ ЦЗ) з позовом до Приватного пі дприємства «Первіта-Флексі» (далі - відповідач, ПП «Перві та-Флексі»), в якому, з урахува нням уточнень позовних вимог від 21 березня 2011 року, просив ст ягнути з відповідача заборго ваність у розмірі 15 000,00 гривень .

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем було пор ушено вимоги ст. 8 Закону Украї ни «Про зайнятість населення »від 01.03.1991 р. № 803-ХII (використання роботодавцем праці іноземці в або осіб без громадянства б ез дозволу на працевлаштуван ня), що стало підставою для зас тосування штрафу, який не бул о сплачено в повному обсязі.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав повністю та про сив позов задовольнити з під став, викладених у позовній з аяві.

В судові засідання 10.03.2011 р. та 2 1.03.2011 р. уповноважений представ ник відповідача не з' явився ; відповідач належним чином п овідомлений судом про дату, ч ас та місце судового розгляд у відповідно до вимог ч. 8 ст. 35 К одексу адміністративного су дочинства України.

Від відповідача заперечен ь проти позову, будь-яких пояс нень, заяв чи клопотань до суд у не надходило, тому суд відпо відно до ст. 71, ст. 128 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни суд вирішує справу за відсутності представника ві дповідача на основі наявних у справі доказів.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Украї ни в судовому засіданні 21 бере зня 2011 року проголошено вступ ну та резолютивну частини по станови.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, вс ебічно і повно з' ясувавши в сі фактичні обставини, на яки х ґрунтується позов, об' єкт ивно оцінивши докази, які маю ть значення для розгляду спр ави і вирішення спору по суті , судом встановлено наступне .

ПП «Первіта-Флексі»(код ЄДР ПОУ 35198408) зареєстроване Дарниц ькою районною у місті Києві д ержавною адміністрацією 06.06.2007 року, що підтверджується вит ягом з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців.

Як вбачається з матеріалів справи, на посаду директора П П «Первіта-Флексі»був призна чений громадянин Іраку ОСОБА_3. Дозволи на працевла штування іноземця оформляли сь у період з 20.07.2007 р. по 20.07.2008 р., з 18.07.2 008 р. по 18.07.2009 р., з 28.08.2009 р. по 28.08.2010 р. відп овідно до Закону України «Пр о зайнятість населення». Одн ак, у період з 19.07.2009 р. по 27.08.2009 р. іноземець займав посаду ди ректора без дозволу на праце влаштування, що підтверджуєт ься відомостями нарахування заробітної плати та табелям и обліку використання робочо го часу за липень, серпень 2009 ро ку.

Відповідно до ст.18 Закону Ук раїни „Про зайнятість населе ння” державна служба зайнято сті створена для реалізації державної політики зайнятос ті населення, професійної ор ієнтації, підготовки і переп ідготовки, працевлаштування та соціальної підтримки тим часово не працюючих громадян , діяльність якої здійснюєть ся під керівництвом Міністер ства праці та соціальної пол ітики України, місцевих держ авних адміністрацій та орган ів місцевого самоврядування . Державна служба зайнятості складається з: Державного це нтру зайнятості Міністерств а праці та соціальної політи ки України, центру зайнятост і Автономної Республіки Крим , обласних, Київського та Сева стопольського міських, район них, міськрайонних, міських і районних у містах центрів за йнятості, центрів організаці ї професійного навчання неза йнятого населення і центрів професійної орієнтації насе лення, інспекцій по контролю за додержанням законодавств а про зайнятість населення.

У складі державної служби з айнятості створюється інспе кція, що здійснює контроль за виконанням законодавства пр о зайнятість підприємствами , установами й організаціями , незалежно від форм власност і і господарювання, фермерам и та іншими роботодавцями.

Згідно ст. 34 вказаного Закон у контроль за додержанням за конодавства України про зайн ятість населення здійснюєть ся, зокрема, інспекціями служ би зайнятості.

04 липня 2010 року Київським міс ьким центром зайнятості було проведено перевірку з питан ь додержання відповідачем за конодавства про зайнятість н аселення, за результатами як ої було складено Акт про пору шення законодавства України про зайнятість населення № 55- ш від 04.08.2010р.

Відповідно до Акту про пору шення законодавства України про зайнятість населення № 55- ш від 04.08.2010 р. до ПП «Первіта-Флек сі»застосовано штраф у розмі рі 17760,00 грн. (у двадцятикратному розмірі мінімальної заробіт ної плати, встановленої зако ном).

Копію вказаного Акту отри мав ОСОБА_3, що підтверджу ється підписом на останньому аркуші акту, який наявний в ма теріалах справи.

Вказаний штраф було сплаче но відповідачем частково - у р озмірі 2 760,00 грн., заборгованіст ь становить 15 000,00 грн.

Спірні правовідносини рег улюються Законом України «Пр о зайнятість населення»від 0 1.03.1991 р. № 803-ХII, постановою Кабінет у Міністрів України «Про зат вердження порядку видачі, пр одовження строку дії та анул ювання дозволів на використа ння праці іноземців та осіб б ез громадянства»від 08.04.2009 р. № 322, Порядком оформлення ін оземцями та особами без гром адянства дозволу на працевла штування в Україні, затвердж еного постановою Кабінету Мі ністрів України від 01.11.1999 року № 2028.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 Закон у України «Про зайнятість на селення» роботодавці мають п раво на використання праці і ноземців та осіб без громадя нства на умовах трудового до говору лише за наявності в иданого роботодавцю державн ою службою зайнятості дозвол у на використання праці іноз емців та осіб без громадянст ва, якщо інше не передбачен о міжнародними договорами Ук раїни, згода на обов'язковіст ь яких надана Верховною Радо ю України.

Відповідно до п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку ви дачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на ви користання праці іноземців т а осіб без громадянства»від 08.04.2009 р. № 322 дозвіл на використан ня праці іноземця та особи бе з громадянства (далі - іноземе ць), що надає право роботодавц ю тимчасово використовувати працю іноземця на конкретно му робочому місці або певній посаді, видається роботодав цю у разі відсутності в країн і (регіоні) працівників, спром ожних виконувати відповідні роботи, або наявності достат ніх обґрунтувань доцільност і використання праці іноземц я, якщо інше не передбачене мі жнародними договорами Украї ни, згода на обов'язковість як их надана Верховною Радою Ук раїни.

Дозвіл на використання пр аці іноземця видається робот одавцю Державним центром зай нятості або за його дорученн ям центром зайнятості Автоно мної Республіки Крим, обласн ими, Київським та Севастопол ьським міськими центрами за йнятості (далі - центр зайнят ості).

Відповідно до положень ч. 4 с т. 8 Закону України «Про зайнят ість населення»у разі викори стання праці іноземців або о сіб без громадянства без доз волу державної служби зайнят ості України з підприємств, у станов і організацій, незале жно від форм власності, держа вна служба зайнятості стягує штраф за кожну таку особу у двадцятикратному розмірі не оподатковуваного мінімуму д оходів громадян. Ці кошти с прямовуються до Фонду загаль нообов'язкового державного с оціального страхування Укра їни на випадок безробіття.

Відтак, використання ПП «Пе рвіта-Флексі»праці іноземця за відсутності дозволу на йо го працевлаштування є поруше нням вимог частини 2 статті 8 З акону України «Про зайнятіст ь населення»та п. 2 Постанови К абінету Міністрів України ві д 08.04.2009 р. № 322.

Відповідно до п. 19 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку ви дачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на ви користання праці іноземців т а осіб без громадянства»від 08.04.2009 р. № 322 у разі використання р оботодавцем праці іноземці в без дозволу на використанн я праці іноземця державна сл ужба зайнятості стягує з роб отодавця штраф за кожну та ку особу у двадцятикратному розмірі мінімальної заробіт ної плати, встановленої за коном. Порядок накладення шт рафу визначається Мінпраці. У разі несплати (відмови від с плати) протягом місяця у добр овільному порядку зазначено го штрафу його стягнення про вадиться в установленому зак оном порядку. Кошти від стягн утих штрафів спрямовуються д о Фонду.

З урахуванням вчиненого в ідповідачем порушення, суд п риходить до висновку, що заст осовані позивачем штрафні са нкції відповідають встановл еному законом розміру та зас тосовані позивачем з дотрима нням встановленої законом ко мпетенції, у межах повноваже нь та у визначний законом спо сіб.

Доказів оскарження вищевк азаного рішення в адміністра тивному або судовому порядку відповідачем суду не надано .

Відповідно до ч. 4 ст. 8 Закону України «Про зайнятість нас елення»у разі несплати (або в ідмови від сплати) протягом м ісяця у добровільному порядк у зазначеного штрафу його ст ягнення провадиться в устано вленому законом порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го Кодексу.

Беручи до уваги те, що відпо відач у встановлені законода вством строки суму штрафу не сплатив, рішення про його зас тосування не оскаржив, а тако ж те, що відповідачем не спрос товано доводи позивача, суд п риходить до висновку про обґ рунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підляг ають задоволенню у повному о бсязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнова жень, пов' язаних із залучен ням свідків та проведенням с удових експертиз, судові вит рати стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 69 - 71, ст. 94, ст. с т. 158-163, ст. 167, ст. 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити повн істю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Перв іта-Флексі» (код ЄДРПОУ 35198408, адреса: м. Київ, вул. Драгомано ва, 42-А) на користь Київського м іського центру зайнятості (0103 3, м. Київ, вул. Жилянська, 47-Б, рах унок № 37179301900001 в Головному управл інні Державного казначейств а м. Києва, МФО 820019, код 03491091) кошти у розмірі 15 000,00 гривень (п' ятнадцять тисяч гривень 00 коп ійок).

Постанова відповідно до ст атті 254 Кодексу адміністратив ного судочинства України наб ирає законної сили після зак інчення строку подання апеля ційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скарг у не було подано. У разі поданн я апеляційної скарги постано ва, якщо її не скасовано, набир ає законної сили після повер нення апеляційної скарги, ві дмови у відкритті апеляційно го провадження або набрання законної сили рішенням за на слідками апеляційного прова дження.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, шляхом подання апеляційн ої скарги до адміністративно го суду апеляційної інстанці ї через суд першої інстанції , який ухвалив оскаржуване су дове рішення.

Суддя О.В. Патратій

Повний текст пос танови складено та підписано : 28 березня 2011 року

Дата ухвалення рішення21.03.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16479417
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1825/11/2670

Ухвала від 09.02.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Постанова від 21.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні